.
Κατηγορία Ευρώπη
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 16:37

European Heritage Tour – Ο γύρος της Ευρώπης με BMW R 18 Transcontinental – Μέρος 1ο

Κείμενο/Φωτογραφίες:Κωνσταντίνος Μητσάκης

Επιδίωξή μας ήταν –διασχίζοντας 21 ευρωπαϊκές χώρες μέσα σ’ ένα χρονικό ορίζοντα 40 ημερών– να ενώσουμε οδικώς τα τρία γεωγραφικά άκρα της ηπείρου μας (Νότιο, Δυτικό & Βόρειο Ακρωτήριο), βιώνοντας μια exclusive και luxurious εμπειρία ταξιδιού με την πιο ultimate μοτοσυκλέτα της BMW!

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα του European Heritage Tour! Και τελικά ξεκινήσαμε, δυο γενιές στην ίδια σέλα της ζωής!

ITALY 2

Από την Ιταλία στη Γαλλία και στο Μονακό

Την απαρχή του European Heritage Tour σηματοδότησε το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Πάτρα–Βενετία. Αφού αποβιβαστήκαμε στη Βενετία, καθίσαμε στην αναπαυτική σέλα της BMW R 18 Transcontinental και ξεκινήσαμε με προορισμό τα γαλλικά σύνορα, οδηγώντας στη διαδρομή Venecia-Brescia-Piacenza-Genova-Ventimiglia (540 χλμ.). Αυξημένη ήταν καθ’ οδόν η κίνηση στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους λόγω των θερινών διακοπών, ενώ η μαύρη BMW R 18 Transcontinental άρχισε αμέσως να ξεδιπλώνει τις τουριστικές αρετές της, γεγονός που μας δημιούργησε ένα ακλόνητο αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας.

Το καλωσόρισμά μας στην Γαλλία έγινε με 34 C και το μικροσκοπικό πριγκιπάτο Μονακό δε θα μπορούσε να λείπει από την ταξιδιωτική ατζέντα μας. Κτισμένο αμφιθεατρικά με θέα το γαλάζιο της Μεσογείου, το Μονακό έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον δικό του μύθο της πολυτέλειας, του γκλάμουρ και του εκλεπτυσμού. Εδώ, μετά από απαίτηση του Γιώργου, η μαύρη BMW R 18 Transcontinental κύλησε τους τροχούς της πάνω ακριβώς στην κλασική διαδρομή του αγώνα Grand Prix της Formula 1.

Η γαλλική διαδρομή του European Heritage Tour (Monaco-Marseille-Nimes-Carcassonne-Andorra / 652 χλμ.) «κύλησε» σχεδόν αποκλειστικά στην παράκτια μεσογειακή ζώνη της χώρας, ενώ δυο ήταν τα μνημεία-αξιοθέατα που επιλέξαμε να επισκεφθούμε: το καλοδιατηρημένο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Nimes (1ου μ. Χ. αιώνα) και η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Carcassonne, που μάς εξέπληξε ευχάριστα αφού μάς χάρισε ένα ανεπανάληπτο πισωγύρισμα στον 13ο αιώνα.

ANDORRA 5

Στον ορεινό παράδεισο της Ανδόρρας

Αποχαιρετώντας την μεσαιωνική καστροπολιτεία της Carcassonne, η BMW R 18 Transcontinental ξεκίνησε την ανάβαση στην καταπράσινη οροσειρά των Πυρηναίων. Προορισμός μας ήταν το λιλιπούτειο πριγκιπάτο της Ανδόρρας , που «φωλιάζει» σε (μέσο) υψόμετρο 1.990 μ. Η υποδοχή όμως που τύχαμε δεν ήταν η καλύτερη, αφού στην διαδρομή ως την πρωτεύουσα Andorra La Vieja συναντήσαμε πυκνή ομίχλη και τσουχτερό κρύο (8 C)! Ευτυχώς, την επόμενη μέρα ο καιρός βελτιώθηκε αισθητά…

Κτισμένη σε υψόμετρο 1.013 μ, μέσα σε μια στενή κοιλάδα, η Andorra La Vieja είναι η ψηλότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης και η γεωγραφική της θέση (μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας) την καθιστά έναν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό, όλες τις εποχές του χρόνου. Μικρή σε έκταση και πυκνοδομημένη, η πρωτεύουσα της Ανδόρρας μάς αιφνιδίασε ευχάριστα με την σύγχρονη όψη και την άριστη αστική της οργάνωση, ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των μοτοσυκλετιστών (ντόπιων και ξένων) που βλέπαμε στους δρόμους της.

Μόλις 10 χλμ. νότια της Andorra La Vieja, οι τροχοί της στιβαρής BMW R18 Transcontinental πάτησαν στο έδαφος της Ισπανίας, της 5ης κατά σειράς χώρας του European Heritage Tour – η πόλη Zaragosa αποτέλεσε την ενδιάμεση στάση στο δρόμο για Μαδρίτη. Επιβλητική και φιλόξενη με την πρώτη μάτια, η Σαραγόσα του ποταμού Έβρου μάς κατέπληξε με τα ιστορικά–θρησκευτικά αξιοθέατά της (Βασιλική Basilica de Nuestra Senora del Pilar, γέφυρα Puente Del Piedra) και μάς διηγήθηκε τη δική της Ιστορία.

SPAIN

Άφιξη στην Ισπανία

Με την άφιξή μας στη Μαδρίτη, η BMW R 18 Transcontinental είχε «καταβροχθίσει» χαλαρά τα πρώτα 2.300 χλμ. του ταξιδιού. Αρχική προτεραιότητα στην ισπανική πρωτεύουσα ήταν η επίσκεψη–ξενάγηση στο γήπεδο Bernabeu της Βασίλισσας του ποδοσφαίρου Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό φυσικά ήταν ένας διακαής πόθος και επιθυμία του μικρού συνεπιβάτη μου. Μπορούσα να του χαλάσω χατίρι;

Μέσα σε δυο μέρες η ισπανική μητρόπολη πρόλαβε να μας ξεναγήσει –είτε με τη μοτοσυκλέτα, είτε με το μετρό– στα πιο δυνατά αξιοθέατά της. Κι όταν ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας τελείωσε, φορέσαμε τα κράνη και συνεχίσαμε το European Heritage Tour με προορισμό την πόλη Κόρδοβα, στην καρδιά της Ανδαλουσίας (450 χλμ. νοτιοδυτικά της Μαδρίτης).

Προσεγγίζοντας όμως την περιοχή της Ανδαλουσίας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι μ’ ένα κύμα καύσωνα που είχε εκτοξεύσει τον υδράργυρο στους 42–43 C. Αφόρητη η ζέστη, ποτάμι ο ιδρώτας, μεγάλος ο εκνευρισμός μας. Λες και βρισκόμασταν μέσα στην καυτή κόλαση της Σαχάρας!

Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Guadalquivir, η Κόρδοβα διαθέτει μια οικιστική κληρονομιά αιώνων, που προέκυψε από το ταιριαστό πάντρεμα της ισλαμικής-μαυριτανικής αρχιτεκτονικής των μεσαιωνικών χρόνων και της χριστιανικής αρχιτεκτονικής. Παντού υπήρχαν κρυμμένες μαρτυρίες του ένδοξου μαυριτανικού παρελθόντος –τις ανακαλύψαμε στα φρούρια, στις γέφυρες, στα παλάτια, στις εκκλησίες, στα τζαμιά και στα στενά σοκάκια!

Πατέρας και γιος διαπιστώσαμε ότι το πολιτιστικό φορτίο που μεταφέρει η όμορφη νύμφη του Guadalquivir μέσα στους αιώνες είναι βαρύ, πολύτιμο και μοναδικό. Και αφού αποχαιρετήσαμε την σαγηνευτική Κόρδοβα, ακολουθήσαμε τη γραμμή της διαδρομής μας, που κατευθυνόταν στο Γιβραλτάρ και κατόπιν στη Ταρίφα, στο νοτιότερο χερσαίο σημείο της Ευρώπης…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon