.
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 14:22

Αφιέρωμα - KTM 2024

Η πλούσια επικαιρότητα της ΚΤΜ για το 2024 έχει στη μαρκίζα το νέο 1390 Super Duke, την επιστροφή του 990 Duke και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα νέα.

Φωτογραφίες: ΚΤΜ / EICMA

Το 2024 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 30 ετών από τη δημιουργία της οικογένειας Duke, γενάρχης της οποίας υπήρξε το 620 Duke του 1994. Αυτή η επέτειος υπογραμμίζει το κεντρικό θέμα της αυστριακής εταιρείας για τη νέα χρονιά, το νέο 1390 Super Duke που παρουσιάστηκε σε δύο παραλλαγές R και Evo.

Δίπλα του το 990 Duke επέστρεψε με δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα (LC8c) για να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ 1390 και 790, ενώ η ΚΤΜ ανανέωσε και το κάτω άκρο της ασφάλτινης αυτής οικογένειας, φρεσκάροντας σε βάθος και τα "μικρά" 125 και 390 Duke.

GMR62802

Η τιμητική του Δουκάτου φέτος μας συστήνει και έναν νέο προβολέα που έκανε το ντεμπούτο του στα 1390 και 990 διατηρώντας το πολυγωνικό πλαίσιο της προηγούμενης γενιάς σε ένα φρέσκο σχέδιο με νέες δόσεις τεχνολογίας. Προς το παρόν πρόκειται για ένα σχέδιο που φορέθηκε μόνο στα νέα 1390 και 990 σε πρώτη φάση, αλλά δε θα αποκλείαμε να το δούμε να επεκτείνεται και σε άλλα μοντέλα στα ερχόμενα χρόνια.

Πέρυσι η ΚΤΜ είχε ανανεώσει σε βάθος την SX γκάμα της (motocross) και φέτος πήρε σειρά η φαμίλια των enduro EXC να φρεσκαριστεί σε μεγάλο βαθμό.

GMR62816

Παράλληλα οι Αυστριακοί παρουσίασαν, ως συνηθίζουν, μια μεγάλη σειρά ειδικών off-road εκδόσεων Factory, Hard Εnduro και ISDE, ενώ δεν παρέλειψαν να ασχοληθούν και με τις εισαγωγικές κατηγορίες δικύκλων, εμπλουτίζοντας τη γκάμα τους με παιδικά μοντέλα τόσο με θερμικούς όσο και με ηλεκτρικούς κινητήρες.

1390 Super Duke R/ EVO

2024 KTM 1390 SUPER DUKE R EVO BLACK Studio 2

Το νέο -μεγάλο- Duke παρουσιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια, συνοδευόμενο από την EVO εκδοχή του, λες και δεν ήταν ήδη από τους ορισμούς της «γυμνής» υπερβολής.

Ξεκινώντας από τα του κινητήρα, συναντάμε ένα αναθεωρημένο LC8 V-Twin των 1.350 cc, ο οποίος αποδίδει 190 hp στις 10,000 rpm και 14.5 kgm ροπής στις 8,000 rpm. Πλέον, τα πιστόνια έχουν φτάσει τα 110 mm, που σε συνδυασμό με το νέο εκκεντροφόρο, την επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα και φιλτροκούτι επιφέρουν τα παραπάνω νούμερα μέσω διαφοροποιημένης χαρτογράφησης στην παροχή καυσίμου.

Επανασχεδιασμένο είναι και το ρεζερβουάρ καυσίμου έχοντας πάρει 1.5 λίτρο χωρητικότητας (17.5 πλέον) και εξυπηρετώντας την εργονομία αλλά και την αυτονομία, που φτάνει πια τα 300 mm. Στο κυνήγι της δίαιτας, έχει υπολογιστεί εκ νέου το πάχος όλων των τοιχωμάτων, με νέους διαχύτες και winglets να προσθέτουν κάθετη δύναμη όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν.

Αν κάτι βέβαια έχει επανασχεδιαστεί για τα καλά, αυτό είναι το εμπρός, «έξυπνο» φωτιστικό σώμα. Η τεχνολογία είναι φυσικά LED, ενώ η «ευφυΐα» του έγκειται στον αισθητήρα που καθορίζει την ένταση του κεντρικού προβολέα, αναλόγως του φωτισμού του περιβάλλοντος. Εκατέρωθέν του συναντάμε τα LED θέσης και ημέρας, ενώ στα υπόλοιπα συν του προβολέα, προσθέστε και τα -700 γραμμάρια από τον προηγούμενο. Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον νέο προσόν του είναι το λεγόμενο Coming Home, κατά το οποίο μένει αναμμένο το φως ακόμα και μετά το σβήσιμο του κινητήρα, φωτίζοντας τον χώρο μέχρι να απομακρυνθεί ο αναβάτης.

PHO BIKE 90 RE MY24 KTM 1390 SUPER DUKE R EVO ORANGE EU 90 Right Studio SALL AEPI V1

Στα των αλλαγών εικόνας αλλά και ουσίας, μικρότερο είναι και το υποπλαίσιο, από το οποίο πλέον απουσιάζει το οπίσθιο φανάρι. Περιφερειακά δε και αναλώσιμα, αποζητούν την είσοδο στην πλησιέστερη πίστα, με τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις APEX της WP, τα Brembo Stylema στα φρένα και τα Power GP της Michelin στα ελαστικά.

Στο KTM 1390 Super Duke R EVO ωστόσο, η διαχείριση της ανάρτησης μεταφέρεται σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την τελευταία γενιά της WP Semi-Active Technology (SAT). Ως το πιο προηγμένο σύστημα ανάρτησης στην αγορά, διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενες μαγνητικές βαλβίδες για μεταβλητή απόσβεση, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων – από τη μέγιστη άνεση έως την ακαμψία που είναι έτοιμη για πίστα.

Εδώ, η SCU (Μονάδα Ελέγχου Ανάρτησης) προσαρμόζει τους ρυθμούς απόσβεσης μέσω των μαγνητικών βαλβίδων σε πραγματικό χρόνο, διαβάζοντας την επιφάνεια του δρόμου και το στυλ του αναβάτη για αυτόματη ρύθμιση της ανάρτησης εν κινήσει.

Η τεχνολογία όμως δεν τελειώνει εδώ, με τα νέα KTM 1390 Super Duke R/ EVO να κάνουν το ντεμπούτο τους με ενημερωμένα Performance και Track modes, με χρονόμετρο γύρου και στατιστικά τηλεμετρίας, καθώς και προαιρετικό Engine Brake Control. H EVO έκδοση έχει στην ηλεκτρονική της λίστα και το πακέτο Suspension Pro.

990 Duke

MY24 KTM 990 DUKE 12

Η KTM γιορτάζει την ιδιαίτερη περίσταση των 30 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του Duke και, τι καλύτερο θα πει κανείς, από την παρουσίαση του νέου 990 Duke. Μια μοτοσυκλέτα που μονοπώλησε τις φήμες για πολύ καιρό, τώρα έχει σάρκα και οστά, στοχεύοντας πάνω από την «κατηγορία» του και θέλοντας να ανταγωνιστεί τις naked μοτοσυκλέτες του λίτρου.

Το 990 Duke έχει ολοκαίνουργιο πλαίσιο και ψαλίδι, σημαντικά ανανεωμένο κινητήρα και αλλαγές σε επίπεδο εργονομίας και εξοπλισμού. Ο δικύλινδρος κινητήρας LC8c φτάνει πλέον τα 947 κυβικά, αποδίδοντας 123 ίππους και 10.5 kgm ροπής, ενώ το βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 179 κιλά.

Η ανάρτηση προέρχεται από την WP και την σειρά APEX, με ρυθμιζόμενο σε απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης εμπρός πιρούνι 43 χιλιοστών, και αμορτισέρ μονού σωλήνα, με ρύθμιση σε απόσβεση επαναφοράς και προφόρτιση ελατηρίου. Τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους 300 χιλιοστών εμπρός και τις κατάλληλες 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες, ενώ πίσω υπάρχει δίσκος 240 χιλιοστών με δαγκάνα ενός εμβόλου. Οι δίσκοι του εμπρός φρένου είναι μελετημένα ελαφρύτεροι για μείωση της μη αναρτώμενης μάζας, ενώ οι ζάντες της μοτοσυκλέτας προέρχονται από το 1290 Superduke R. Το ABS είναι τύπου Cornering, με λειτουργία Supermoto.

PAL 5009

H εργονομία του 990 Duke έχει μελετηθεί ώστε ο αναβάτης να το αισθάνεται όσο πιο compact γίνεται, με νέα σέλα, μαρσπιέ και τιμόνι σε θέσεις που συνδυάζουν την σπορ αίσθηση με την ευκολία οδήγησης, ενώ το τιμόνι ρυθμίζεται σε 4 θέσεις. Φυσικά, θα υπάρχει οθόνη TFT, μέσα από την οποία ο αναβάτης θα χειρίζεται όλες τις λειτουργίες του μοντέλου, ενώ θα υπάρχουν 3+2 Riding Modes, με τα Performance και Track στον έξτρα εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι και για το 990 Duke θα προβλέπεται η Demo mode στην οποία όλα τα έξτρα «καλούδια» της μοτοσυκλέτας (Track Mode, Quickshifter+ κ.α.) θα είναι ξεκλείδωτα, για τα πρώτα 1,500 χιλιόμετρα, με τον αναβάτη να μπορεί να επιλέξει, επί πληρωμή, ποιο και αν θέλει να κρατήσει ενεργό, μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού.

890 Adventure R Rally

527402 MY24 KTM 890 ADVENTURE R RALLY Static Cat B EU Global 01 IMAGES

Το KTM 890 Adventure R Rally του 2024 είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία από τις 20 Σεπτεμβρίου και μαζί του η KTM ξεκίνησε την εκδήλωση Ultimate KTM Desert Experience, αποκλειστικά για όσους αγοράσουν τη νέα μοτοσυκλέτα.

Η εκτός δρόμου οδήγηση άλλωστε βρίσκεται στην καρδιά της KTM, με το νέο μοντέλο να φέρει αγρίως τα Dakar γονίδια της πορτοκαλί φίρμας. Έχοντας αυτό κατά νου, το KTM 890 Adventure R Rally δεν είναι για όλους, με μόνο 700 από αυτά τα μοντέλα διαθέσιμα παγκοσμίως.

Στα παραπάνω συνηγορεί ο κορυφαίος εξοπλισμός, όπως οι αναρτήσεις WP XPLOR PRO 7548 που χρησιμοποιούν τεχνολογία Cone Valve σε συνδυασμό με το αμορτισέρ WP XPLOR PRO 6746, που προέρχονται αμφότερα από το πρόγραμμα WP Pro Components. Με την εμπειρία της WP στους αγώνες, αυτή η premium ανάρτηση προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης απόσβεσης στις πιο δύσκολες συνθήκες, δίνοντας στον αναβάτη απεριόριστη αίσθηση να πιέζει όλο και πιο γρήγορα πάνω από εμπόδια, διατηρώντας παράλληλα υψηλότερο επίπεδο άνεσης και ελέγχου. Επιπλέον, αυτό το σύστημα ανάρτησης προσφέρει καλύτερη αίσθηση και σε τουριστική οδήγηση με μεγάλες ποσότητες αποσκευών ή συνοδηγό στα ταξίδια, τόσο σε άσφαλτο όσο και εκτός δρόμου, με διαδρομή στα 270 mm.

Στα του κινητήρα, τα 889 cc αποδίδουν 105 hp και 10.1 kgm, συνδυαζόμενα με το ελαφρύ σύστημα εξάτμισης της Akrapovič, Slip-on Line, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι εργοστασιακές αγωνιστικές ομάδες της KTM. Με το σύστημα Offroad ABS, το Traction Control, την πλοήγηση TURN-BY-TURN+ και τους πολλαπλούς τρόπους οδήγησης ανάλογα με το έδαφος και τις συνθήκες, η τεχνολογία του KTM 890 Adventure R Rally, με την οθόνη TFT 5’’, το Tech Pack και το κιτ μονάδας συνδεσιμότητας, κάνουν το σύνολο εξαιρετικά έτοιμο να εξερευνήσει νέους ορίζοντες.

534285 MY23 KTM 890 R Rally Adventure EU 90 Left EU Global 01 IMAGES

Επιπλέον, για 34 τυχερούς αναβάτες του νέου 890 Adventure R Rally, η KTM διοργάνωσε μια αποκλειστική ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Ultimate KTM Desert Experience παρέα με θρύλους της offroad οδήγησης όπως ο Johnny Aubert. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο, με δύο ομάδες να έχουν την επιλογή να επιλέξουν από δύο ημερομηνίες: 3 - 7 Μαρτίου ή 7 - 11 Μαρτίου 2024. Οι συμμετέχοντες θα έχουν ένα πλήρες πακέτο εργοστασιακού στυλ που θα περιλαμβάνει τη χρήση μιας πλήρως προετοιμασμένης μοτοσυκλέτας από την KTM με όλη την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που απαιτείται για εξερεύνηση της ερήμου, τη μεταφορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τη πολυτελή διαμονή τριών διανυκτερεύσεων, συν ένα ειδικό νυχτερινό κάμπινγκ στην έρημο έναντι 4.900 €. Όχι και άσχημα για τρεις ημέρες οδήγησης στην περιοχή που πραγματοποιεί τις δοκιμές της η εργοστασιακή ομάδα της KTM, σε μια αποκλειστική και πλήρως καθοδηγούμενη διαδρομή.

Πίσω στα Highlights του 890 Adventure R Rally του 2024, ξεχωρίζουμε τα εξής:

  • Αναρτήσεις WP XPLOR PRO WP
  • Πλοήγηση TURN-BY-TURN+
  • ABS που συνδέεται με τις λειτουργίες οδήγησης
  • Akrapovič «Slip-on Line»
  • Αγωνιστικού τύπου σέλα
  • Τροχοί βαρέως τύπου της Excel (2,15x21"; 4,00x18")
  • Φαρδύτερα μαρσπιέ για offroad οδήγηση
  • Προστατευτικά από ανθρακόνημα
  • Tech Pack με ρύθμιση ολίσθησης κινητήρα, Cruise Control, Quickshifter+ και Rally Mode
  • Κιτ μονάδας συνδεσιμότητας πλήρως συμβατό με το KTMconnect
  • Σχάρα προστασίας κινητήρα
  • Πίσω γρανάζι Supersprox-Stealth
  • Νέο προστατευτικό πιρουνιού με πρόσθετη προστασία προς το ελαστικό
  • Νέα γραφικά Rally CTG με δίχρωμο ρεζερβουάρ καυσίμου
  • Συμμόρφωση με Euro 5+.

390 Duke

560536 MY24 KTM 390 DUKE Orange RTR Front Right Studio CHINA

Τέλος στις φήμες: το νέο KTM 390 Duke 2024 είναι πραγματικότητα και αρκετές από τις φήμες που κυκλοφόρησαν για αυτό επιβεβαιώνονται, καθώς έχει αλλαγές σε πάρα πολλά επίπεδα.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, επιβεβαιώνονται πλήρως οι φήμες για υπερκυβισμό αφού το 390 Duke 2024 φτάνει τα 399 cc, με την ισχύ να ανέρχεται στους 45 hp και τη ροπή στα 4 kgm. Ο νέος κινητήρας συνεργάζεται με βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, νέα κεφαλή αλλά και προετοιμασία για συμμόρφωση με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5.2. Ο κινητήρας θα μπορεί να ρυθμιστεί στις Street και Rain χαρτογραφήσεις ισχύος, ενώ με την ρύθμιση Track Mode ο αναβάτης έχει στη διάθεση του και Launch Control, για πρώτη φορά στην ιστορία του 390 Duke.

Οι αλλαγές σε επίπεδο περιφερειακών και γεωμετρίας είναι σημαντικές: Αρχικά, μιλάμε για νέο πλαίσιο τύπου Trellis (χωροδικτύωμα) από ατσάλι, με χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο. Η βάση του αμορτισέρ έχει νέα θέση στο πλαίσιο, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας και βελτιωμένη αίσθηση προς τον αναβάτη.

542717 MY24 KTM 390 DUKE Details Parts DASHBOARD ON 03 PARTS DETAILS Details Parts

Το ψαλίδι είναι επίσης νέο, καμπυλωτής σχεδίασης, ενώ η εμπρός ανάρτηση αποτελείται από ένα πιρούνι WP APEX 43 χιλιοστών, ρυθμιζόμενο στην απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης. Το αμορτισέρ είναι επίσης WP APEX, ρυθμιζόμενο στην προφόρτιση και στην απόσβεση επαναφοράς.

Νέοι και ελαφρύτεροι είναι οι τροχοί, με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin, ενώ τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο σε κάθε τροχό, 320 χιλιοστών εμπρός και 240 χιλιοστών πίσω. Το μοντέλο φέρει και Cornering ABS, με ρύθμιση Supermoto που απενεργοποιεί την επίδραση του στον πίσω τροχό.

554733 MY24 KTM 390 DUKE US Front Left USA

Το μεταξόνιο είναι αυξημένο, ενώ το ύψος της σέλας ανέρχεται στα 820 χιλιοστά, με επιλογή να χαμηλώσει στα 800 χιλιοστά με μια απλή αφαίρεση ενός εξαρτήματος. Η ίδια η σέλα είναι νέα, τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, για αύξηση της άνεσης, ενώ νέα είναι και τα μαρσπιέ από αλουμίνιο με ελαστικά παρεμβύσματα. Η KTM ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές σε επίπεδο εργονομίας και γεωμετρίας, έχουν ως στόχο την ακόμα καλύτερη συμπεριφορά του μοντέλου στις στροφές. To βάρος της μοτοσυκλέτας (χωρίς καύσιμο) ανακοινώνεται στα 165 κιλά.

Ολοκαίνουργιοι είναι οι διακόπτες του μοντέλου στο τιμόνι, ακολουθώντας μια νέα φιλοσοφία, ενώ στην αριστερή λαβή χρησιμοποιείται ένας «κύβος» πλήκτρων κέρσορα για τον χειρισμό της επίσης νέας TFT οθόνης 5 ιντσών, η οποία μπορεί να συνδεθεί και με κινητό τηλέφωνο επιτρέποντας πλοήγηση, ακρόαση μουσικής, χρήση τηλεφώνου κ.ά.

Η σχεδίαση του μοντέλου είναι φυσικά σημαντικά ανανεωμένη, με νέα πλαστικά τμήματα και ρεζερβουάρ, νέο εμπρός φωτιστικό σώμα και νέα γραφικά, ενώ η μετακίνηση της εξάτμισης κάτω από το ψαλίδι τονίζει την επιθετικότητα του design.

125 Duke

544721 MY24 KTM 125 DUKE 90 Right 04 STUDIO INDIA GLOBAL EUROPE

Η KTM παρουσίασε την 125 Duke 2024 με αλλαγές σε τόσα επίπεδα ώστε ουσιαστικά να είναι ολοκαίνουργια.

Ας ξεκινήσουμε από τον κινητήρα που έχει νέο, βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, νέα κεφαλή αλλά και προετοιμασία για συμμόρφωση με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5.2. Η ισχύς του μοτέρ ανέρχεται στους 15 ίππους, ενώ η ροπή στα 1.2 kgm ροπής.

Οι αλλαγές σε επίπεδο περιφερειακών και γεωμετρίας ακολουθούν αυτές του 390 Duke: Nέο πλαίσιο τύπου Trellis από ατσάλι, με χυτό αλουμινένιο υποπλαίσιο, βάση του αμορτισέρ σε νέα θέση στο πλαίσιο και ψαλίδι εεπίσης νέο, καμπυλωτής σχεδίασης. Η εμπρός ανάρτηση αποτελείται και εδώ από ένα πιρούνι WP APEX 43 χιλιοστών (χωρίς ρυθμίσεις σε αυτή την περίπτωση), ενώ το αμορτισέρ είναι επίσης WP APEX, ρυθμιζόμενο στην προφόρτιση ελατηρίου. Νέοι και ελαφρύτεροι είναι οι τροχοί, με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin, ενώ τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο σε κάθε τροχό, 320 χιλιοστών εμπρός και 240 χιλιοστών πίσω. Το μοντέλο φέρει και Cornering ABS με ρύθμιση Supermoto.

Το ύψος σέλας ανέρχεται στα 800 χιλιοστά, με επιλογή να ανυψωθεί στα 820 χιλιοστά με μια απλή τοποθέτηση ενός εξαρτήματος -ακριβώς αντίστροφα, δηλαδή, από την ανάλογη ρύθμιση του 390. Η ίδια η σέλα είναι νέα, τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, για αύξηση της άνεσης, ενώ νέα είναι και τα μαρσπιέ από αλουμίνιο με ελαστικά παρεμβύσματα. To βάρος της μοτοσυκλέτας (χωρίς καύσιμο) ανακοινώνεται στα 154 κιλά.

Ολοκαίνουργιοι είναι οι διακόπτες του μοντέλου στο τιμόνι, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς σχεδιαστική φιλοσοφία με του 390 Duke.

390 Adventure

2024 KTM 390 ADVENTURE 1

Χωρίς σημαντικές αλλαγές το 390 Adventure για τη νέα χρονιά καθώς η ΚΤΜ ακολουθεί την οδό της φιλοσοφίας «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει», ανακοινώνοντας μόνο νέους χρωματισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για δύο χρωματικούς συνδυασμούς, σε πορτοκαλί-μαύρο και λευκό-γκρι. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χαλκομανίες που δημιουργούν τα λογότυπα και τα γραφικά των μοτοσυκλετών, καλύπτονται από στρώμα βαφής, για πιο premium αίσθηση και καλύτερη προστασία τους.

Παράλληλα, η KTM μας ενημερώνει ότι σύντομα θα μπει στη γκάμα και η επιλογή τροχών με ακτίνες, για ακόμη πιο έντονες εκτός δρόμου ορέξεις.

450 SMR

501568 MY24 KTM 450 SMR 90 Degrees Right Studio Studio

Με τον Αυστριακό Lukas Höllbacher στη σέλα του, το KTM 450 SMR κατέκτησε το αμερικανικό πρωτάθλημα AMA Supermoto 2022 και κυνήγησε το όνειρο ως το τέλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SM της FIM, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και φέτος με την ελπίδα να φέρει την ΚΤΜ ως το ψηλότερο σκαλί όλων.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ μας αποκαλύπτει τώρα το 450 SMR της επόμενης χρονιάς, 2024, το οποίο παραμένει για τρίτη χρονιά στημένο στην ίδια τεχνική βάση και με μόνη αλλαγή τα γραφικά του. Η πορτοκαλιά βάση φυσικά και διατηρείται, με νέα μοτίβα που την εμπλουτίζουν με δόσεις λευκού, μαύρου και ολίγης από μωβ, με το τελευταίο να μας επαναφέρει στη μνήμη ένα χρώμα που είχει φορεθεί από τις αγωνιστικές ΚΤΜ τη δεκαετία του 1990.

Κάτω από τα πλαστικά και τα γραφικά τους η μοτοσυκλέτα δεν αλλάζει, διατηρώντας τον μονοκύλινδρο 450 των 63 ίππων μέσω ψεκασμού Keihin και μονόδρομου συμπλέκτη της Suter, εξοπλισμένο με δύο επιλέξιμες χαρτογραφήσεις, launch control, traction control και quickshifter.

Διατηρεί επίσης το “υβριδικό” πλαίσιο με ατσάλινο κεντρικό τμήμα και ένα πανάλαφρο αλουμινένιο υποπλαίσιο που ζυγίζει μόλις 1.8 κιλά, καθώς και τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της WP με πιρούνι 48 mm XACT με τεχνολογία AER και το ομώνυμο αμορτισέρ.

Με τα Metzeler Racetec SM K1 Supermoto λάστιχά του στις 17άρες ζάντες της Alpina, το KTM 450 SMR είναι έτοιμο να λυσσάξει στις πίστες όπως βγαίνει από το εργοστάσιο.

450 Rally Replica

MY24 KTM 450 RALLY REPLICA 4

H KTM παρουσίασε την 450 Rally Replica του 2024. Μια μοτοσυκλέτα άμεσα συνδεδεμένη με το Rally Dakar και με την αγωνιστική ιστορία των «πορτοκαλί» στον θρυλικό αγώνα, θα γίνει διαθέσιμη σε 80 μόλις αντίτυπα παγκοσμίως. Πάμε να την δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας της 450 Rally Replica με κιβώτιο έξι ταχυτήτων της Pankl είναι βασισμένος στην αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Dakar. Η κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα προέρχεται από την Keihin, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο η μετάδοση, όσο και το πλαίσιο, είναι πανομοιότυπα με αυτά της αγωνιστικής!

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην εργονομία της θέσης οδήγησης, την ελαχιστοποίηση του βάρους αλλά και την οδηγησιμότητα. Οι αναρτήσεις προέρχονται φυσικά από την WP και ανήκουν στην σειρά XACT PRO, ενώ είναι πλήρως ρυθμιζόμενες. Η εξάτμιση του μοντέλου προέρχεται από την Akrapovic.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Stefan Huber, τεχνικός διευθυντής του τμήματος KTM Rally, "η 450 Rally Replica είναι μια προέκταση του τμήματος εργοστασιακής ανάπτυξης και έχει αποτελέσει την επιλογή αμέτρητων αναβατών, στην αποστολή τους είτε απλά να συμμετάσχουν σε αγώνες ράλι όπως το Dakar, είτε να επιδιώξουν αποτελέσματα επαγγελματικού επιπέδου. Η μοτοσυκλέτα είναι 'Ready to Race' με το που βγει από το κουτί και έχει όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες για επιτυχίες υψηλού επιπέδου".

Γκάμα EXC

2024 KTM EXC range 2

Με 95% νέα εξαρτήματα τα νέα KTM EXC του 2024 έρχονται με βλέψεις μόνο για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Διαθέτοντας ολοκαίνουργιο πλαίσιο, ανάρτηση κλειστού φυσιγγίου, επανασχεδιασμένες γραμμές, LED φωτισμούς και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, η τελευταία γενιά των πορτοκαλί Enduro είναι έτοιμη να δεχτεί κάθε πρόκληση. Κουβαλάει άλλωστε και πάνω από τρεις δεκαετίες αγωνιστικής εμπειρίας και περισσότερους από 126 παγκόσμιους τίτλους Enduro από τους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου. Για το 2024, τα EXC συνεχίζουν να ανεβάζουν τον πήχη στους τομείς της απόδοσης και της καινοτομίας με την πιο ριζική μεταμόρφωσή της μέχρι σήμερα.

Ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο, κοπής με λέιζερ και συγκόλλησης με ρομπότ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της σειράς Enduro του 2024. Αυτό φέρνει νέες παραμέτρους διαμήκους και στρεπτικής κάμψης για απαράμιλλη ανάδραση με τον αναβάτη, απορρόφηση ενέργειας και σταθερότητα. Ακόμα, η σειρά KTM EXC και EXC-F διαθέτει ολοκαίνουργιο πιρούνι ελατηρίου κλειστού φυσιγγίου WP XACT 48 mm, με νέα φιλοσοφία εμβόλου στη μέση βαλβίδα που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού μέσα στο φυσίγγιο.

Επίσης, τα Enduro μοντέλα της KTM συνεχίζουν να διαθέτουν το αποδεδειγμένο σύστημα αμορτισέρ PDS, το οποίο για το 2024 είναι ανανεωμένο και βελτιστοποιημένο για να λειτουργεί ομαλά με τη νέα φιλοσοφία πλαισίου. Συνδυάζεται με ένα νέο πίσω αμορτισέρ WP XPLOR PDS. Αμφότερες οι αναρτήσεις παραμένουν πλήρως ρυθμιζόμενες ως προς συμπίεση και απόσβεση μέσω χειροκίνητων κλίκερ, χωρίς την ανάγκη εργαλείων ενώ εύκολη είναι και η ρύθμιση της προφόρτισης στο πίσω μέρος.

Ολοκαίνουργιο είναι και το ελαφρύ υποπλαίσιο 2 τεμαχίων, κατασκευασμένο από συνδυασμό πολυαμιδίου και ενισχυμένου αλουμινίου, ερχόμενο να προσφέρει εξαιρετική συμπεριφορά, καθώς και αξιοσημείωτη στιβαρότητα. Όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκαίνουργιας μονάδας ελέγχου εκτός δρόμου, είναι πλήρως ενσωματωμένα στο υποπλαίσιο για εύκολη πρόσβαση και βελτιωμένη προστασία.

2024 KTM EXC range 4

Επανασχεδιασμένη είναι και η συνολική γεωμετρία, η οποία έχει αναπτυχθεί με τη συμβολή των εργοστασιακών αναβατών της Red Bull KTM για να προσφέρει ένα βελτιωμένο τρίγωνο αναβάτη για καλύτερη επαφή με τα γόνατα. Ο νέος σχεδιασμός του μπροστινού φτερού διαθέτει πλέον επίσης πτερύγια απώθησης λάσπης, ενώ νέα είναι και τα διάφανα ρεζερβουάρ καυσίμου 8,3 λίτρων – για τα 4χρονα – και 8,9 λίτρων – για τα δίχρονα- φτιαγμένα από πολυαιθυλένιο (XPE) για εύκολη παρακολούθηση της στάθμης καυσίμου.

Η παρακολούθηση δε των ηλεκτρονικών παρέχεται από μια εντελώς ανεξάρτητη OCU κάτω από τη σέλα, η οποία αντικαθιστά τη χρήση ηλεκτρονικών ασφαλειών και ρελέ. Σε περίπτωση βλάβης ηλεκτρικού εξαρτήματος, οι έξοδοι απενεργοποιούνται μεμονωμένα, με την κατάσταση σφάλματος κάθε μονάδας να υποδεικνύεται από μια κόκκινη ή πράσινη λυχνία LED. Αυτό διευκολύνει τη γρήγορη και εύκολη αντιμετώπιση προβλημάτων «στο μονοπάτι», όπως αναφέρει η ίδια η ΚΤΜ.

Όσον αφορά τους κινητήρες, η σειρά των δίχρονων μοντέλων για άλλη μια φορά παίρνει τα σκήπτρα της κατηγορίας, παρουσιάζοντας τη νέα ηλεκτρονική τεχνολογία Throttle Body Injection. Με το όνομα TBI για συντομία, παρέχει την πλέον ομαλή παροχή ισχύος σε επίπεδα σχεδόν καρμπυρατέρ, ενώ εξαλείφει τα προβλήματα παροχής σε διαφορετικά υψόμετρα. Ένα ακόμα θετικό παρελκόμενο του νέου ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου και της ECU είναι η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού ελέγχου καυσαερίων, επιτρέποντας δύο διαφορετικούς χάρτες κινητήρα, που επιλέγονται μέσω ενός προαιρετικού διακόπτη Map Select.

Ως προς τα τετράχρονα μοντέλα, συναντάμε πέρα από τα παραπάνω, κινητήρες που κερδίζουν την κατηγορία τους, σχεδιασμένοι να παρέχουν τεράστια ροπή σε χαμηλά επίπεδα με καλύτερη απόδοση σε υψηλότερες στροφές. Ένα βελτιωμένο κέντρο βάρους επιτεύχθηκε με την κλίση του κινητήρα 2° προς τα πίσω και την επανατοποθέτηση του μπροστινού γραναζιού 3 mm χαμηλότερα, αποσκοπώντας σε καλύτερο χειρισμό και ευελιξία. Μαζί με τα πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης μάζας και του μειωμένου βάρους, η συμπεριφορά του πλαισίου βελτιώθηκε σημαντικά, συμβάλλοντας στη βελτιωμένη πρόσφυση σε ακραίες ανηφόρες και στην έξοδο από τις στροφές σε ειδικές διαδρομές enduro.

Τα KTM EXC-F του 2024 κάνουν το ντεμπούτο τους επίσης με την προαιρετική προσθήκη Traction Control και για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα enduro – με λειτουργία Quickshifter. Το τελευταίο, κάνει ανεβάσματα χωρίς συμπλέκτη από τη 2η στην 6η ταχύτητα, επιτρέποντας στους αναβάτες να κρατούν το γκάζι ανοιχτό ενώ αλλάζουν ταχύτητα με ακόμα καλύτερο έλεγχο. TC και QC μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν μέσω ενός προαιρετικού και πρόσφατα σχεδιασμένου διακόπτη επιλογής χάρτη.

2024 KTM EXC range 5

Όπως πάντα, διαθέσιμα είναι και τα KTM PowerWear και KTM PowerParts που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν τα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, προστασίας για όλους τους αναβάτες εκτός δρόμου.

Συνοψίζοντας, τα μοντέλα του 2024 έχουν ως εξής:

  • KTM 150 EXC (2Τ)
  • KTM 250 EXC (2Τ)
  • KTM 300 EXC (2Τ)
  • KTM 250 EXC-F (4Τ)
  • KTM 350 EXC-F (4Τ)
  • KTM 450 EXC-F (4Τ)
  • KTM 500 EXC-F (4Τ)

300 EXC Hardenduro

2024 ktm exc hardenduro 3

Μία ακόμα μοτοσυκλέτα που προστίθεται στην γκάμα της KTM, η οποία δηλώνει "ανεπτυγμένη από τους καλύτερους αναβάτες enduro του κόσμου".

Πρόκειται για μία εξοπλιστική παραλλαγή της δίχρονης 300 EXC, μέσα και από τις γνωμοδοτήσεις κορυφαίων enduro αναβατών του κόσμου, όπως ο Manuel Lettenbichler, ο οποίος έχει κερδίσει 2 φορές τον αγώνα Red Bull Erzbergrodeo. Οι διαφορές αφορούν την εμφάνιση και τον εξοπλισμό –αρχικά, το μοντέλο αποκτά νέα γραφικά και επιδεικνύει έντονα το πορτοκαλί χρώμα, σε όλη του την έκταση, ακόμα και με το πλαίσιο βαμμένο στο χαρακτηριστικό χρώμα της KTM.

Σε επίπεδο εξοπλισμού, η μοτοσυκλέτα φορά πολύ "πράμα" από τον κατάλογο των Powerparts της KTM:

  • Προφυλακτήρες τιμονιού και γκριπ ODI, νέες χούφτες
  • Νέα πορτοκαλί σέλα της Selle Della Valle με ειδική επιφάνεια και ραφές
  • Προστατευτικά πλαισίου, factory τροχούς DID με πορτοκαλί κέντρα και ελαστικά Metzeler 6 Days Extreme
  • Βεντιλατέρ ψυγείου, διακόπτη επιλογής χαρτογράφησης
  • Τιμονόπλακες CNC, προστατευτικά κινητήρα
  • Πίσω γρανάζι σε πορτοκαλί χρώμα από την Supersprox
  • Προστατευτικό κυλίνδρου και τάπα λαδιού σε πορτοκαλί χρώμα, ανοδιωμένα
  • Ιμάντες ανύψωσης μοτοσυκλέτας εμπρός και πίσω και διάφορα άλλα.

Για τη χώρα μας η τιμή της νέας έκδοσης ανακοινώθηκε στα €14,400.

EXC Six Days

2024 KTM SIXDAYS 9

Η ΚΤΜ παρουσίασε την ολοκληρωτικά ανανεωμένη σειρά των enduro EXC για το 2024 και πάνω σε αυτή έρχεται η εκλεκτή γκάμα των Six Days.

Ο ετήσιος αγώνας International Six Days Enduro (ISDE) διοργανώθηκε στο San Juan της Αργεντινής από 6 ως 11 Νοεμβρίου 2023 και η ΚΤΜ σπεύδει να αποκαλύψει την ειδική σειρά EXC Six Days που αφιερώνεται – όπως κάθε χρόνο – στα χρώματα της χώρας που φιλοξενεί τους “Ολυμπιακούς Αγώνες του Enduro”.

Στη βάση της νέας γκάμας βρίσκουμε τα ολοκαίνουργια μοντέλα enduro της ΚΤΜ για το 2024 και στα οποία έχουν αλλάξει όλα.

Η γκάμα των Six Days περιλαμβάνει μια δίχρονη πτέρυγα με τα 250 EXC και 300 EXC, καθώς και την τετράχρονη γκάμα των 250 EXC-F, 350 EXC-F, 450 EXC-F και 500 EXC-F.

Ξεχωρίζουν από τα πορτοκαλιά τους πλαίσια, το closed cartridge πιρούνι WP XACT και τα μοναδικά γραφικά Six Days Argentina, ενώ διαθέτουν και τα ακόλουθα αποκλειστικά χαρακτηριστικά:

  • Πορτοκαλιά προστατευτικά πλαισίου
  • Σέλα Six Days με νέο αντιολισθητικό κάλυμμα
  • Τιμόνι Neken με νέα καμπυλότητα όπως αυτή των αγωνιστικών που θα τρέξουν στο Six Days
  • Τελικό εξάτμισης με σήμα Six Days
  • Ενισχυμένες ζάντες υψηλής αντοχής Giant με σήμα Six Days
  • Τιμονόπλακες κατασκευασμένες σε CNC με πορτοκαλιά ανοδίωση
  • Λεβιές ταχείας αφαίρεσης μπροστινού τροχού, σε πορτοκαλί χρώμα
  • Ημίπλευστος μπροστινός δίσκος φρένου
  • Συρματασφάλιση πίσω δαγκάνας
  • Γρανάζι τελικής μετάδοσης Supersprox σε πορτοκαλί χρώμα
  • Πορτοκαλί οδηγός αλυσίδας
  • Συνθετική προστατευτική ποδιά κινητήρα
  • Κουμπί επιλογής χαρτογράφησης
  • Ανεμιστήρας (βεντιλατέρ) ψυγείου
  • Λάστιχα Metzeler 6 Days Extreme.

Γκάμα SX

510656 MY24 KTM SX Static EUROPE GLOBAL USA Static 1 

Με τις μεγάλες αλλαγές να έγιναν στη σειρά SX του 2023 η οποία έκανε το ντεμπούτο της με ένα πλήρως επανασχεδιασμένο πλαίσιο, κομμένο με λέιζερ και συγκολλημένο με ρομπότ, ένα υποπλαίσιο αλουμινίου 2 τεμαχίων ενισχυμένο με πολυαμίδιο και ένα κοίλο ψαλίδι από χυτό αλουμίνιο, η συνέχεια των αναβαθμίσεων ήταν «εύκολη» υπόθεση.

Έτσι, για το 2024, η σειρά SX και SX-F διατηρεί αυτές τις εξελίξεις, με την προσθήκη ανανεωμένων ρυθμίσεων ανάρτησης που επικεντρώνονται στη βελτίωση της ισορροπίας και της άνεσης. Αυτές οι βελτιώσεις είναι επίσης σημαντικά αισθητές όσον αφορά την ευελιξία στις στροφές. Πίσω, το WP XACT παρέχει προηγμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης για βέλτιστη πρόσφυση και απορρόφηση ενέργειας, ενώ μπροστά, το μπροστινό πιρούνι WP XACT στα 48 mm παρέχει βελτιωμένη απόσβεση και επιτρέπει στο πιρούνι να παραμένει χαμηλότερα, βελτιώνοντας την επιτάχυνση μετά από μια σκληρή προσγείωση.

Εργονομικά, η σειρά KTM SX και SX-F του 2024 διατηρεί το καλύτερο τρίγωνο αναβάτη στην κατηγορία του, με αποτέλεσμα την εξαιρετική επαφή με τα γόνατα, ειδικά σε όρθια θέση. Αυτό, μαζί με τις πρόσθετες επιφάνειες επαφής και το επίπεδο προφίλ του καθίσματος, βελτιώνει τη συνολική οδική συμπεριφορά, την ευελιξία και την αυτοπεποίθηση του αναβάτη.

Πάνω από την επιφάνεια των πλαστικών, ένα ολοκαίνουργιο σετ γραφικών βρίσκεται στο επίκεντρο, το οποίο, όπως και το προηγούμενο έτος, εμπνέεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι σχεδιαστές των γραφικών του 2024 χρησιμοποίησαν το μωβ ως χρωματικό «νεύμα» όταν ήταν μια κυρίαρχη απόχρωση στο στυλ της υπογραφής της KTM. Ωστόσο, οι πορτοκαλί και οι λευκοί τόνοι εξακολουθούν να κυριαρχούν στη συνολική εμφάνιση.

Τα παραπάνω, ισχύουν σαν αλλαγές για όλα τα μοντέλα των σειρών SX και SX-F από τα 125 μέχρι τα 450 κυβικά εκατοστά.

250 SX-F / 450 SX-F Factory Edition

Header

Το concept των KTM SX-F Factory Edition παραμένει ίδιο και για το 2024, δηλαδή μια τροποποιημένη έκδοση των μοντέλων παραγωγής που προσανατολίζεται στις εργοστασιακά αγωνιστικές επιδόσεις.

Πρώτα από όλα, η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad (CUO) είναι μια σημαντική νέα προσθήκη. Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από δυο μέρη και είναι τοποθετημένο στο δεξί καλάμι και το στοιχείο GPS στο επανασχεδιασμένο μπροστινό φτερό. H CUO επιτρέπει μια πληθώρα εύκολα προσαρμόσιμων επιλογών για τη συμπεριφορά του κινητήρα και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης μέσω της εφαρμογής KTM Connect. Ουσιαστικά, ανοίγει πολυάριθμες νέες επιλογές προσαρμογής χωρίς να χρειάζεται εξωτερική εξειδικευμένη βοήθεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους αναβάτες να εξετάσουν τις γραμμές, την ταχύτητα και πολλές άλλες πληροφορίες για να κάνουν τους χρόνους των γύρων τους καλύτερους.

Επιπλέον, νέο είναι το πλαίσιο με ποικίλο πάχος τοιχώματος ενισχύοντας την ευελιξία και μειώνοντας το βάρος. Η αίσθηση και η λειτουργικότητα βελτιώνονται περισσότερο στα μοντέλα του 2024, χάρη στην πλήρως ρυθμιζόμενη και χωρίς εργαλεία ανάρτηση της WP, με διαδρομή 310χλστ. στο μπροστινό πιρούνι WP XACT των 48 χλστ. με τεχνολογία AER και επανασχεδιασμένους δακτυλίους προστασίας. Ακόμα, το Factory Start Device βοηθά στις εκκινήσεις, με το αμορτισέρ να έχει νέες στεγανοποιήσεις χαμηλής τριβής και τις ρυθμίσεις να έχουν τροποποιηθεί για βέλτιστη εξοικονόμηση βάρους και ακαμψία.

2024 KTM SX F FACTORY EDITIONS1

Ο κινητήρας 26,1 κιλών του 250 SX-F Factory Edition και ο αντίστοιχος του 450 SX-F Factory Edition στα μόλις 26,8 κιλά, ενισχύονται περαιτέρω από μια εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, ενώ αναθεωρημένη είναι επίσης η εισαγωγή αέρα και το φιλτροκούτι. Ακόμα, πιο άκαμπτο και σκληρότερο είναι το πεντάλ του πίσω φρένου που καταλήγει στη δαγκάνα της Brembo, η οποία δαγκώνει και το μπροστινό δίσκο των 260 χλστ.

Νέα και χαρακτηριστικά είναι επίσης τα γραφικά Red Bull KTM Factory Racing , με το 450 SX-F να έρχεται με την επιλογή #4 και #7 για αναβάτες που επιλέγουν να υποστηρίξουν τον Chase Sexton ή τον Aaron Plessinger την επόμενη σεζόν. Ως πρωταθλητής, για το 2024 ο Sexton θα κρατήσει το #1 στη μοτοσυκλέτα για τη σεζόν AMA Supercross της επόμενης χρονιάς.

Highlights των Factory Editions του 2024:

  • Πορτοκαλί, εργοστασικό πλαίσιο 2024
  • Προστατευτικά πλαισίου
  • Εργοστασιακά spoilers στο ρεζερβουάρ
  • Connectivity unit offroad
  • Μαύρες βάσεις κινητήρα
  • Αναβαθμισμένη ανάρτηση WP XACT AER
  • Εργοστασιακή αντιολσθητική σέλα
  • Πορτοκαλί CNC τιμονόπλακες
  • Ημίπλευστος εμπρός δίσκος
  • Factory προστατευτικό εμπρός φρένου
  • Γκρι,μαλακές χειρολαβές της ODI
  • Σετ τροχών της DID
  • Ελαστικά Dunlop Geomax
  • Πορτοκαλί πίσω γρανάζι
  • WP Factory start device
  • Χρυσή αλυσίδα
  • Τελικό της Akrapovic
  • Προστατευτικό κάλυμμα συμπλέκτη της Hinson.

350 XC-F 2024 Factory Edition

2024 KTM 350 XC F FACTORY EDITION 2

Η KTM παρουσίασε τη νέα 350 XC-F για την αγορά της Αμερικής. Με πορτοκαλί χρώμα και λεπτομέρειες όπου μπορεί να πάει ο νους, η νέα XC-F Factory της KTM είναι το κατάλληλο εργαλείο, για τους αναβάτες που είναι απαιτητικοί τόσο σε αγωνιστική απόδοση, όσο και στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας τους.

Οι αναρτήσεις της νέας 350 XC-F 2024 ανήκουν στην σειρά WP XACT, με ανεστραμμένο πιρούνι 48 χιλιοστών και διαδρομή 300 χιλιοστών, που χρησιμοποιεί κλειστού τύπου φυσίγγια, αλλά και μεσαία βαλβίδα στο πιστόνι. Τόσο το πιρούνι όσο και το αμορτισέρ της μοτοσυκλέτας, είναι πλήρως ρυθμιζόμενα.

Το «κυρίως πιάτο», όμως, είναι στον εξτρά εξοπλισμό της ειδικής αυτής έκδοσης, Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για σιγαστήρα εξάτμισης τιτανίου της FMF Factory, που «κόβει» κιλά από την μοτοσυκλέτα αλλά βοηθά και σε καλύτερη απόδοση ροπής, από τον κινητήρα. Ακόμα, το εμπρός πιρούνι διαθέτει «συσκευή εκκίνησης», με δύο επιλεγμένες ρυθμίσεις (η γνωστή holeshot device που πλέον και το MotoGP χρησιμοποιεί, με ανάλογες λύσεις), επίσης υπάρχει νέο πίσω γρανάζι μετάδοσης, για μείωση του μη αναρτώμενου βάρους αλλά και της μάζας της μετάδοσης.

Επιπλέον, υπάρχουν τιμονόπλακες Factory κατασκευασμένες σε CNC από αλουμίνιο, αλλά και σετ τροχών Factory, με αλουμινένιες βίδες ακτινών και ανοδιωμένα κέντρα. Οι δίσκοι φρένων είναι τύπου «μαργαρίτα», με τον εμπρός να είναι πλευστού τύπου, με ανοδιωμένο αλουμινένιο κέντρο. Εμπρός υπάρχει και ανθεκτικό προστατευτικό κάλυμμα για τον δίσκο του φρένου, το οποίο δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί, για την αλλαγή του τροχού και την επισκευή του φρένου, σε συνθήκες αγώνων.

Στον συμπλέκτη χρησιμοποιείται προστατευτικό κάλυμμα Hinson, ενώ κάτω από τον κινητήρα υπάρχει η απαραίτητη ποδιά προστασίας. Η σέλα του αναβάτη, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, είναι της Selle Della Valle και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη σχεδίαση στο κάλυμμα της, για αυξημένη πρόσφυση κατά την οδήγηση.

Το λιγουρευτήκατε; Δυστυχώς η KTM δεν το προορίζει για την αγορά μας, ούτε καν για την αγορά της Ευρώπης.

Mini SX

ktm sx mini 2024 1

H KTM ανακοίνωσε τα νέα Mini 50SX, 65SX και 50SX Factory Edition για το 2024. Η αυστριακή εταιρεία ανασχεδίασε τα δύο κύρια μοντέλα, προσθέτοντας μάλιστα και την έκδοση Factory Edition για το μοντέλο των 50 κυβικών.

H KTM δηλώνει ότι έχει κάνει αδρά χρήση δεδομένων στατιστικής και επιστημονικής έρευνας, ώστε να κάνει την ανάπτυξη του 50SX 2024, φέρνοντας το όσο πιο κοντά γίνεται στις full-size μοτοσυκλέτες της εταιρείας, αλλά με την κατάλληλη εργονομία για τους μικρούς αναβάτες. Παράλληλα, το μεγαλύτερο 65 SX χρησιμοποίησε την εμπειρία και τα σχόλια αγωνιζόμενων σε διεθνές επίπεδο, σε βάθος 2ετίας.

Το πλαίσιο των 50SX και 65SX 2024 είναι νέο, κατασκευασμένο από ατσάλι, που συνδυάζεται με υποπλαίσιο από πολυαμίδιο, ενισχυμένο με fiberglass, δύο τμημάτων. Το νέο πλαίσιο επιτρέπει έναν βαθμό ρυθμισιμότητας, με την ανάρτηση, το ύψος της σέλας, την θέση του τιμονιού, την θέση των πλαστικών αλλά και του υποπλαισίου να είναι προσαρμόσιμα.

Το 50SX 2024 φέρει νέο κινητήρα με αυξημένο τον κυβισμό αλλά και την ισχύ του, νέο ψυγείο και ψηφιακή ανάφλεξη, ενώ το 65SX με την σειρά του φέρει επίσης νέα ψυγεία, δανεισμένα από τα μεγάλα SX μοντέλα, νέο φιλτροκούτι και ψηφιακή ανάφλεξη. Και οι δύο νέες μοτοσυκλέτες φέρουν ανάρτηση WP XACT, με ανεστραμμένο πιρούνι 35 χιλιοστών αέρος εμπρός και αμορτισέρ πλήρως ρυθμιζόμενο, πίσω.

Η νέα 50SX Factory Edition, που προστίθεται στο line-up, επικαλείται το αγωνιστικό πνεύμα από τις πίστες, φέρνοντας όχι μόνο εμφανισιακές αλλαγές στα γραφικά, αλλά και νέα σέλα υψηλής πρόσφυσης, εξάτμιση FMF και μπουζί ιριδίου για καλύτερη απόδοση.

SX-E 2

KTM SX E2 6

Μετά τα SX-E 5 και SX-E 3, το ολοκαίνουργιο και πλήρως ηλεκτρικό SX-E 2 γεφυρώνει το κενό μεταξύ mini-cycle και μοτοσυκλέτας.

Η KTM σχεδίασε το SX-E 2 με βάση την πλατφόρμα πλαισίου Aluminum Extrusion Frame με ένα συνθετικό υποπλαίσιο ενισχυμένο με υαλόνημα, ελαφρύ και ανθεκτικό..

Η δύναμη παρέχεται από έναν ελαφρύ ηλεκτροκινητήρα στο κέντρο του πίσω τροχού με μέγιστη ισχύ 1.8 kW (2.4 hp), ο οποίος τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου BLi300, ίδιου τύπου με αυτές που χρησιμοποιούνται σε εργαλεία (power tools) και αποδίδει μέγιστη ροπή 50 Nm (5.1 kgm), έχοντας μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης.

Ένα σημαντικό προσόν για το SX-E 2 είναι η δυνατότητα άμεσης αλλαγής της μπαταρίας με μια έτοιμη φορτισμένη, γεγονός που πολλαπλασιάζει την αυτονομία οδήγησης και επιτρέπει την εύκολη αντικατάστασή της σε περίπτωση ζημιάς. Επιπλέον, αφαιρώντας τη μπαταρία όταν η μοτοσυκλέτα δε χρησιμοποιείται εξασφαλίζει πως κανείς δε θα την καβαλήσει εν αγνοία των γονιών.

Η φόρτιση της μπαταρίας επιτυγχάνεται με εξωτερικό φορτιστή ισχύος 500 W που συνδέεται σε οποιαδήποτε οικιακή παροχή, απαιτώντας περίπου μια ώρα για να γεμίσει τη μπαταρία στο 100%.

Στις αναρτήσεις του SX-E 2 βρίσκουμε ένα υδραυλικό πιρούνι WP με 90 mm διαδρομής, ενώ πίσω το monoshock αμορτισέρ διαθέτει και ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, με διαδρομή 70 mm.

KTM SX E2 5

Η σέλα μπορεί να ρυθμιστεί σε δύο ύψη, 470 και 500 mm, μέσω μιας διαδικασίας όπου αφαιρείται η σέλα και τα πίσω πλαστικά για να αλλάξει η πάνω έδραση του αμορτισέρ στην ανάλογη υποδοχή.

Η δυνατότητα αυτή συνοδεύεται από ανάλογες ρυθμίσεις ύψους στις τιμονόπλακες και στα μαρσπιέ, με στόχο η μοτοσυκλέτα να είναι προσαρμόσιμη στο παιδί καθώς μεγαλώνει μαζί της.

Οι αλουμινένιοι τροχοί του KTM SX-E 2 μετρούν 10 ίντσες διάμετρο και ντύνονται με λάστιχα της KENDA, ενώ το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει δύο υδραυλικά δισκόφρενα 140 mm μπροστά και πίσω – φορούν μάλιστα συμβατά τακάκια με τις μεγάλες μοτοσυκλέτες ώστε να είναι εύκολη η εύρεσή τους στην αγορά.

Για την ασφάλειά του το SX E-2 εξοπλίζεται με διακόπτη roll-over που κόβει την παροχή ηλεκτρικής ισχύος σε περίπτωση πτώσης, ενώ ο αναβάτης φορά το χέρι κορδόνι που επίσης διακόπτει τη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα στην περίπτωση που αυτό αποσυνδεθεί.

Ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας για την αποφυγή ακούσιας εκκίνησης του SX-E 2, ο κινητήρας του ενεργοποιείται αφότου πρώτα το γκάζι περιστραφεί προς τα μπροστά. Μόλις συμβεί αυτό μια δόνηση στα γκριπ ενημερώνει πως η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη για δράση.

Τέλος, ένα ενδεικτικό φως δίπλα στη γκαζιέρα αλλάζει χρώματα για να είναι μονίμως ενήμερος ο αναβάτης για την επιλεγμένη ride mode και τη στάθμη της μπαταρίας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 14:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Kawasaki 2024 Αφιέρωμα - KYMCO 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon