.
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 15:10

Αφιέρωμα - Kawasaki 2024

Με μια νέα γκάμα 500 κυβικών εκατοστών, κάμποσα επετειακά μοντέλα και νέα χρώματα σε όλη τη γκάμα μπαίνει στο νέο έτος η Kawasaki.

Φωτογραφίες: Kawasaki / EICMA

Η μεγάλη είδηση της Kawasaki για το 2024 αφορά στην εξέλιξη των δικύλινδρων 400αριών της, τα οποία μεγάλωσαν στα 500 cc παραμένοντας εντός των ορίων της Α2 κατηγορίας διπλωμάτων. Η νέα αυτή γκάμα έχει ήδη υποδεχτεί μοντέλα στις οικογένειες Ninja και Z, όπου ήδη η Kawasaki διέθετε ανάλογα μοντέλα 400 cc τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εμπλουτίστηκε με ένα όνομα από τα παλιά. Το νέο Eliminator 500 έρχεται να προσφέρει μια ακόμη cruiser μεσαίου κυβισμού - δίπλα στο Vulcan S των 650 cc - με κινητήρα προδιαγραφών Α2 και προφανή στόχο να "επιτεθεί" στις πωλήσεις του Honda Rebel 500.

kawa elimitator 500

Η άλλη μεγάλη είδηση αφορά σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία της Kawasaki, η οποία φέρνει μέσα στο 2024 στις αγορές του κόσμου τις πρώτες υβριδικές μοτοσυκλέτες Ninja 7 Hybrid και Z7 Hybrid. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μας είναι ήδη γνωστή από την περασμένη χρονιά, ωστόσο το 2024 θα υποδεχτεί τις εκδόσεις μαζικής παραγωγής των δύο υβριδικών μοντέλων.

H2V3946

Η άλλη σημαντική εξέλιξη στη γκάμα της Kawasaki αφορά στο motocross KX450 με βαθιά ανανέωση σε όλα τα επίπεδα μετά από μια πενταετία δίχως δραστικές αλλαγές.

Όσον αφορά στη γκάμα που συνεχίζει από το 2023, η Kawasaki έχει άφθονα νέα χρώματα για τις μοτοσυκλέτες της, με δύο κεντρικά μοτίβα να διακρίνονται πλέον καθαρά σε πολλές μοτοσυκλέτες: τους συνδυασμούς μαύρου με γκρι και κόκκινου με μαύρο.

kawa ninja 40th anniv

Δύο σημαντικές επέτειοι που συμπίπτουν το 2024 για την Kawasaki αφορούν στη συμπλήρωση 50 ετών από την εμφάνιση των motocross KX, καθώς τα 40 χρόνια της οικογένειας Ninja, με αμφότερες τις οικογένειες να δέχονται επετειακά μοντέλα με χρώματα που στάζουν αναμνήσεις.

kawa hydrogen motor

Για το τέλος αφήνουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτότυπο που εμφανίστηκε στην Ιαπωνία μερικές εβδομάδες πριν κλείσει το 2023 και το οποίο βασίζει στην υπερτροφοδοτούμενη sport touring H2 SX την πρώτη μοτοσυκλέτα που θα καταναλώνει αποκλειστικά υδρογόνο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δεν αφορά το άμεσο μέλλον, αλλά μας προσφέρει μια εικόνα της υδρογονοκίνησης όπως τη φαντάζεται η Kawasaki και για την οποία θέτει έναν ορίζοντα παραγωγής γύρω στο 2030.

Ninja 500 / Z500

kawa z500 1

Η Kawasaki παρουσίασε ένα νέο δίδυμο Ninja 500 και Ζ500, αμφότερα βασισμένα στο ίδιο πακέτο πλαισίου, αναρτήσεων και φρένων, και με έναν νέο υγρόψυκτο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα του οποίου τα στοιχεία απόδοσης δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά περιγράφεται ως Α2 οπότε ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάνει.

Πρόκειται για μια εξέλιξη του υπάρχοντος δικύλινδρου των μοντέλων Ninja και Ζ 400 κυβικών, στον οποίο η Kawasaki έχει μεγαλώσει τη διαδρομή των εμβόλων από τα 51.8 στα 58.6 χιλιοστά για την ίδια διάμετρο 70 χιλιοστών. Αυτό μεταφράζεται σε νέα χωρητικότητα που ανέβηκε από 399 σε 451 cc.

Το αποτέλεσμα διατηρείται στα χωράφια της Α2, άρα το πολύ να ανέβει από τους 44 ίππους των 400αριών έως τους 47, αλλά με την αισθητά μακρύτερη διαδρομή εμβόλων περιμένουμε σοβαρότατη ενίσχυση της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες.

Η Kawasaki φαίνεται να διατηρεί το ίδιο πλαίσιο, ψαλίδι, τροχούς, αναρτήσεις και φρένα με τα τρέχοντα μοντέλα των 399 cc, φρεσκάροντας την εμφάνιση των δύο μοτοσυκλετών.

kawa ninja 500 2

Αμφότερα τα Ninja 500 και Z500 θα διαθέτουν και από μια εκδοχή Special Edition με δικά της γραφικά, μια πλαστική αεροδυναμική ποδιά κινητήρα και έγχρωμη οθόνη TFT με συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής Kawasaki Rideology App, ενώ οι βασικές μονόχρωμες εκδόσεις θα φορούν μια απλούστερη LCD οθόνη.

Επίσης, η Kawasaki δηλώνει πως σε διάφορες αγορές (που δεν ονοματίζει ωστόσο) η έκδοση SE μπορεί επίσης να φέρει περισσότερα εξαρτήματα από τη λίστα των έξτρα στον βασικό της εξοπλισμό, όπως φιμέ κάλυμμα οργάνων, σίτα ψυγείου, προστατευτικά μανιτάρια, κάλυμμα ουράς, προστατευτικό ρεζερβουάρ (tank pad ) και αυτοκόλλητα αντιολισθητικά για τα γόνατα (knee grip pads).

Τα δύο νέα 500άρια Kawasaki μπορούν να προσαρμόσουν την εργονομία τους στα μέτρα του αναβάτη με επιλογές σελών ERGO-FIT και θα κυκλοφορήσουν στα παρακάτω χρώματα:

  • Z500: Μαύρο-γκρι
  • Z500 SE: Κόκκινο-μαύρο-γκρι, πράσινο-μαύρο-γκρι

Eliminator 500

kawa elimitator 500 se

Η Kawasaki είχε παρουσιάσει την Άνοιξη στην Ιαπωνία το Eliminator 400 σε δύο εκδόσεις, απλή και SE, βασισμένο στον δικύλινδρο κινητήρα των Ninja και Ζ400, ωστόσο αυτή η εκδοχή έμελλε να είναι μια αποκλειστικότητα της Ιαπωνίας και της Ταϊλάνδης, όπου τα 400 κυβικά αποτελούν ένα διαχωριστικό όριο στις κατηγορίες διπλωμάτων.

Στην Ευρώπη ωστόσο επιφύλασσε μια διαφορετική μοτοσυκλέτα, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση φορά τον ίδιο νέο κινητήρα 451 cc που θα φορούν και τα Ninja 500 και Z500, προερχόμενο από αυτόν των Ninja 400 με μακρύτερη διαδρομή εμβόλων για την ίδια διάμετρο.

Ο κινητήρας εδράζει σε ένα πλαίσιο ατσάλινο χωροδικτύωμα που αποτελεί παραλλαγή του σχεδίου του Ninja 400 με τις απαραίτητες προσαρμογές στα δεδομένα του cruiser μοντέλου, και συνεργάζεται με ένα συμβατικό πιρούνι 41 mm μπροστά και δύο αμορτισέρ πίσω που ρυθμίζουν ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων τους.

Κυλά σε τροχούς 18 ιντσών μπροστά και 16 πίσω, φρενάρει με δύο δίσκους που αμφότεροι διαθέτουν διπίστονες δαγκάνες και εξοπλίζεται με δικάναλο ABS της Nissin.

Το ύψος σέλας είναι το χαμηλότερο στη γκάμα της Kawasaki από 250 ως 500 κυβικά στα 735 mm, ενώ προαιρετικά διατίθενται ακόμη δύο επιλογές, μια ψηλότερη κατά 30 mm και μια ακόμη χαμηλότερη κατά 20.

Το νέο Kawasaki Eliminator 500 σταματά τον δείκτη της ζυγαριάς στα 176 υγρά κιλά, με το 13λιτρο ρεζερβουάρ γεμισμένο.

kawa eliminator 500 se 1

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει μια στρογγυλή μικρή οθόνη LCD που εξοπλίζεται στη βασική της μορφή με συνδεσιμότητα Bluetooth για να μπορεί ο αναβάτης να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες της εφαρμογής “Rideology the App” που επιτρέπει προβολή βασικών ενημερώσεων στην οθόνη της μοτοσυκλέτας, μερικές ρυθμίσεις της οθόνης από το τηλέφωνο, πληροφορίες για τη μοτοσυκλέτα και καταγραφή της διαδρομής και στοιχείων τηλεμετρίας μέσω GPS.

Παράλληλα η Kawasaki παρουσιάζει και μια λίγο πιο πλούσια έκδοση Eliminator 500 SE, η οποία διαφοροποιείται με αποκλειστικό χρωματισμό και την προσθήκη μερικών αξεσουάρ από τη λίστα του μοντέλου στο βασικό του πακέτο:

  • Μάσκα προβολέα
  • Παροχή φόρτισης USB-C στη δεξιά πλευρά του τιμονιού
  • Σέλα δύο υλικών με ραφές
  • Φυσούνες στα καλάμια του πιρουνιού
  • Μαύρο προστατευτικό εξάτμισης

Στην Ιαπωνική έκδοση SE υπάρχει και ένα ζεύγος κάμερες μπροστά και πίσω που καταγράφουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής σε μια κάρτα microSD, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος το συμβάν αποθηκεύεται και σε ξεχωριστό αρχείο για εύκολη εύρεση. Δυστυχώς αυτό το σύστημα προορίζεται μόνο για τα ιαπωνικά Eliminator 400 SE και όχι για τα 500άρια που θα έρθουν στα μέρη μας.

Το νέο Kawasaki Eliminator 500 θα είναι διαθέσιμο σε μια κατάμαυρη επιλογή Metallic Flat Spark Black, ενώ το Eliminator 500 SE ξεχωρίζει από τη διακριτική διχρωμία Metallic Matte Carbon Gray / Flat Ebony που στην ουσία είναι ένα παιχνίδι μεταξύ μεταλλικού και ματ μαύρου.

KX450 / KX450X

kawa kx450

Μετά από μια 5ετία σχεδόν, τα χωμάτινα μοντέλα της Kawasaki βλέπουν βαθιές αλλαγές.

Το νέο ΚΧ450 έρχεται με αναβαθμισμένη ρύθμιση κινητήρα, ο οποίος διαθέτει και νέα κυλινδροκεφαλή, με τα προαναφερθέντα να φιλοξενούνται στο επίσης νέο, ελαφρύ περιμετρικό πλαίσιο αλουμινίου. Νέα είναι ακόμα η ευθεία θύρα εξάτμισης αλλά και η κεντρική εξάτμιση. Στη λίστα του φρεσκαρίσματος συναντάμε ακόμα συνδεσιμότητα smartphone, νέο διακόπτη ελέγχου πρόσφυσης τοποθετημένο στο τιμόνι (για τα ανανεωμένα KTRC και riding modes), νέο σύστημα φρένων Brembo, νέες λαβές ODI Lock-On αλλά και διορθώσεις στην πρακτικότητα όπως το πλαϊνό κάλυμμα που αφαιρείται πιο εύκολα αλλά και την βελτιωμένη εργονομία της μοτοσυκλέτας.

Εμβαθύνοντας στο μείζον θέμα του κινητήρα, για το 2024 η Kawasaki άλλαξε τη διάταξη ολόκληρου του συστήματος εισαγωγής, μέχρι τις βαλβίδες, οι οποίες τροποποιήθηκαν σε ιδανικό σχήμα θύρας και μετατοπίστηκαν κατακόρυφα για να είναι συμμετρικές με τις θύρες εισαγωγής και εξαγωγής. Οι θύρες εισαγωγής και εξαγωγής τροποποιήθηκαν επίσης για πιο ευθεία ροή αέρα και βελτιωμένη απόδοση. Ως αποτέλεσμα, η ισχύς βελτιώνεται σε όλες τις περιοχές σε οποιαδήποτε θέση γκαζιού ή στροφές κινητήρα.

Ο σωλήνας δε της εξάτμισης έχει μετακινηθεί στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, συμβάλλοντας τόσο στην κορυφαία ισχύ όσο και στη δυνατότητα ελέγχου, ενώ παράλληλα επιτρέπει το πιο λεπτό σώμα της μοτοσυκλέτας Το τελικό μετακινήθηκε επίσης προς τα εμπρός, συμβάλλοντας στη συγκέντρωση των μαζών για μια πιο σταθερή αίσθηση.

Η έκδοση ΚΧ450Χ, διαφοροποιείται περαιτέρω ως προς τα ελαστικά, το πιο κοντό κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και το μαλακότερο σετάρισμα των αναρτήσεων.

Αμφότερα, επιτρέπουν τη διαχείριση ισχύος του κινητήρα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Rideology. Έτσι, οι αναβάτες θα μπορούν πλέον να προσαρμόζουν τον χρονισμό καυσίμου και ανάφλεξης καθώς και να τηρούν ένα αρχείο συντήρησης χρησιμοποιώντας συνδεσιμότητα Bluetooth απλά από το smartphone τους.

Ninja ZX-6R

kawa ninja zx6

Το πράσινο, μεσαίο supersport μοντέλο ανανεώνεται για το 2024 με τεχνικές και στυλιστικές αλλαγές που το κρατάνε παραπάνω από «ζωντανό».

Κόντρα στα σημεία των καιρών και μιλώντας ίσως για μια κατηγορία που αργοπεθαίνει –γεια σας τετρακύλινδρα, 600άρια supersport- έρχεται η Kawasaki, η οποία με τη βοήθεια του εμβληματικού Ram Air συστήματος της βλέπει τους 129 ίππους στις 13.000 σ.α.λ. Ναι, για το νέο Ninja ZX-6R μιλάμε. Εντός άλλωστε συνεχίζει να «ζει» ο γνωστός υγρόψυκτος, τετρακύλινδρος κινητήρας των 636 κ.εκ. με εσωτερικά φρεσκαρίσματα, όπως αναθεωρημένα προφίλ εκκεντροφόρων προς τέρψη των αυστηρότερων κανονισμών εκπομπών ρύπων, καθώς και αναθεωρημένες χοάνες εισαγωγής, αλλαγές που ωφελούν και τις επιδόσεις στις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές.

Μεγάλη οπτική αλλαγή συνιστά το χαρακτηριστικό «μούτρο» του, με τις επιθετικές γραμμές που ενσωματώνουν για πρώτη φορά τους λεγόμενους «υβριδικούς προβολείς» προβολέα/ανακλαστήρα αποτελώντας κομμάτι των LED φωτισμών, αλλά και τη μεγάλη εισαγωγή αέρα που μας πάει –σχεδιαστικά- χρόνια πίσω.

Ακόμα, νέο είναι και το πολυόργανο με τη μορφή της TFT οθόνης των 4,3 ιντσών το οποίο διευκολύνει τη συνδεσιμότητα με το smartphone μέσω της εφαρμογής Rideology της Kawasaki. Εκεί, προβάλλονται πληροφορίες, όπως ενδείξεις αλλαγής ταχυτήτων, υπενθύμιση service, υπενθύμιση αλλαγής λαδιών, ένδειξη Λειτουργίας Οδήγησης, τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων κτλ. Ενδιαφέρον έχει μεταξύ άλλων και η ένδειξη οικονομικής… οδήγησης.

Τα φρένα έρχονται από το μεγαλύτερο μέλος της Ninja οικογένειας – το ZX-10R- ενώ ο εξοπλισμός είναι αρκούντως πλούσιος με τις SFF-BP αναρτήσεις, το KQS (Kawasaki Quick Shifter), τον έλεγχο πρόσφυσης τριών επιπέδων (KTRC) και τις δύο λειτουργίες ισχύος. Τέλος, ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV.

Το Ninja ZX-6R του 2024 θα είναι διαθέσιμο σε δύο χρωματισμούς, μια πράσινη, αγωνιστική έκδοση σε Lime Green/Ebony συν μια πιο «stealth» έκδοση που συνδυάζει Metallic Graphite Grey και Metallic Diablo Black.

Ninja 40th Anniversary

kawa ninja zx10 40th anniv 1

H Kawasaki γιορτάζει το 2024 τα 40 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση των μοτοσυκλετών «Ninja»: Πράγματι, το 1984 ήταν όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η GPZ900R, το πρώτο μοντέλο που έφερε το όνομα Ninja -και έγινε πασίγνωστο, και από την συμμετοχή του στην ταινία «Top Gun». Για την περίσταση, η Kawasaki δημιούργησε δύο νέους επετειακούς χρωματισμούς, με τους οποίους θα στολίσει μοντέλα της σειράς Ninja.

Ο πρώτος χρωματισμός σε μπλε, λευκό και πράσινο έλκει έμπνευση από το ZXR750 του 1989, ένα μοντέλο που άφησε την δική του ιστορία. Τα μοντέλα που θα τον φορέσουν θα είναι τα ZX-10R, ZX-6R, ZX-4RR αλλά και το ZZR1400, το οποίο είναι ακόμα διαθέσιμο στην αγορά της Αμερικής. Ένα ειδικό λογότυπο για την περίσταση, θα βρίσκεται στα ρεζερβουάρ των μοτοσυκλετών, ενώ το πλαίσιο-ψαλίδι θα είναι βαμμένα ασημί, με πράσινο στους τροχούς.

kawa ninja 1000sx 40th anniv

Παράλληλα, οι Ninja 1000SX και Ninja 650 40th Anniversary αποκτούν τις δικές τους επετειακές εκδόσεις για τα 40χρονιά των Ninja, μόνο που εδώ η επιλογή ανατρέχει σε ένα άλλο ιστορικό μοντέλο της Kawasaki.

Το κοκκινόμαυρο σχέδιο (Firecracker Red και Ebony) εμπνέεται από το Kawasaki GPZ900R του 1985 και επενδύεται με την αυθεντική γραμματοσειρά της δεκαετίας του '80 στο αυτοκόλλητο Ninja στο φέρινγκ, καθώς και την αναγραφή “Liquid-Cooled” (υγρόψυκτο) που σηματοδοτούσε μια μεγάλη τεχνολογική αλλαγή στις κορυφαίες μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 1980.

ZX-10RR Winter Test Edition

kawa zx10rr wintertest

Για το 2024 η Kawasaki παρουσίασε ένα ακόμα δίτροχο γλύκισμα, τη ZX-10RR με τον χρωματισμό των χειμερινών δοκιμών του WorldSBK, οι οποίες έλαβαν χώρα στην πίστα της Jerez.

Ο χρωματισμός είναι κατά κόρον μαύρος, με κίτρινες και γκρίζες λεπτομέρειες να σπάνε την μονοτονία, ενώ οι μοτοσυκλέτες χαρακτηρίζονται και από την ύπαρξη εξάτμισης της Akrapovic, αλλά και αριθμημένης πλάκας στο ρεζερβουάρ, που θα απεικονίζει ποιο ακριβώς από τα μόλις 25 κομμάτια παγκοσμίως, έχεις στην κατοχή σου.

Και επειδή, φυσικά, μιλάμε για μία σπέσιαλ μοτοσυκλέτα, οι ελάχιστοι τυχεροί αγοραστές θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ένα VIP πάσο, σε έναν οποιονδήποτε από τους αγώνες WSBK του 2024, με πρόσβαση στις hospitality εγκαταστάσεις της επίσημης ομάδας και στα paddocks της KRT.

H τιμή της μοτοσυκλέτας έχει ανακοινωθεί στα 33.000 ευρώ (στη Γαλλία), ενώ η διαθεσιμότητα αναμένεται να ξεκινήσει κατά το πρώτο 3μηνο του 2024.

Ninja 7 Hybrid / Z7 Hybrid

kawa hybrids

Η Kawasaki σοβαρεύει το τοπίο στις υβριδικές μοτοσυκλέτες παρουσιάζοντας δύο μοντέλα παραγωγής στην EICMA, τα ολοκαίνουργια Ninja 7 Hybrid και Z7 Hybrid που προσφέρουν -όπως αναφέρει η Kawasaki – «ένα μοναδικό παράθυρο σε έναν κόσμο μελλοντικών μοτοσυκλετών, αλλά σε ένα σύγχρονο χρονικό πλαίσιο».

Στην καρδιά τους βρίσκεται ο καινοτόμος συνδυασμός ενός νέου δικύλινδρου εν σειρά, υδρόψυκτου και τετράχρονου κινητήρα 451 cc με έναν ηλεκτροκινητήρα. Ένας αν μη τι άλλο φουτουριστικός συνδυασμός που προσφέρει μια σειρά από νέες εμπειρίες οδήγησης χάρη στην ισχύ του κινητήρα στα 43.5 kW -ήτοι 59 ίππους- που αυξάνεται υβριδικά στους 68, χάρη στο λεγόμενο «e-boost».

Αυτοί οι δύο δίνουν στη μοτοσυκλέτα τη δυνατότητα να κινηθεί με τρεις τρόπους, πάντα μέσω είτε αυτόματου κιβωτίου ή χειροκίνητου σειριακά μέσω κουμπιών στο τιμόνι για ανέβασμα/κατέβασμα σχέσης.

Πρώτον μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στο ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο δίνει αυτονομία 12 χιλιομέτρων.

kawa z7 hybrid 2

Η βασική λογική λειτουργίας είναι η Eco-Hybrid όπου τα δύο μοτέρ συνεργάζονται, ενσωματώνοντας μια walk mode για μανούβρες πολύ χαμηλών ταχυτήτων όπως το παρκάρισμα και σύστημα engine stop που σβήνει τον θερμικό κινητήρα όταν το όχημα είναι σταματημένο, λ.χ. στο φανάρι.

Τέλος, ο συνδυασμός των δύο μοτέρ μπορεί να δώσει το μέγιστο στη λειτουργία E-Boost, όπου τα δύο μοτέρ δίνουν το μέγιστο της ισχύος τους για πέντε δευτερόλεπτα, αρκετά για μια ταχύτατη εκκίνηση ή μια εξίσου ακαριαία προσπέραση.

Ο ηλεκτροκινητήρας των 9kW και η μπαταρία ιόντων λιθίου 48V, τοποθετούνται κοντά στο κεντρικό σημείο του πλαισίου για εξιδανικευμένη κατανομή βάρους. Εργονομικά, η χαλαρή και σπορ θέση οδήγησης διευκολύνει τον αναβάτη, με τα δύο χειριστήρια να είναι σχεδιασμένα για να είναι «διαισθητικά και να εμπνέουν εμπιστοσύνη», κατά τα λεγόμενα πάντα των Ιαπώνων.

kawa ninja7 hybrid 2

Τέλος, τα έγχρωμα όργανα έχουν τη μορφή οθόνης TFT και περιλαμβάνουν συνδεσιμότητα smartphone μέσω μιας προσαρμοσμένης έκδοσης της εφαρμογής Rideology.

Κατά την Kawasaki, το ιδιαίτερο νόημα της υβριδικής αυτής σύζευξης είναι η οικονομία καυσίμου, την οποία περιγράφει ως ανάλογη της κατηγορίας των 250 κυβικών, με τα περιβαλλοντικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται.

Τα Z7 Hybrid και Ninja 7 Hybrid αναμένονται στις αγορές την Άνοιξη του 2024.

H2 SX Hydrogen Concept

kawa z2 sx hydrogen 1

Ως μέλος της ιαπωνικής κοινοπραξίας HySE (Hydrogen Small mobility & Engine) που προωθεί το υδρογόνο ως εναλλακτικό "πράσινο" καύσιμο ενάντια στη λαίλαπα των μπαταριών, η Kawasaki διοργάνωσε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 στην Ιαπωνία συνέδριο για να αναλυθεί η πρόοδος στο στρατηγικό της πλάνο Group Vision 2030.

Με κεντρικό θέμα το πέρασμα σε μια οικολογικότερη οικονομία, η Kawasaki ανέπτυξε εκεί το πλάνο της για τα επόμενα χρόνια, όντας πρωτοπόρος αφού ήδη διαθέτει στην αγορά τις πρώτες υβριδικές μοτοσυκλέτες, Ninja 7 Hybrid και Z7 Hybrid. Αυτές ωστόσο χρησιμοποιούν συνδυαστικά την ηλεκτροκίνηση με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ το νέο πρωτότυπο που έκανε την πρώτη του εμφάνιση διά ζώσης σε αυτό το συνέδριο το πάει ένα βήμα παραπέρα.

Το εν λόγω αβάπτιστο πρωτότυπο χτίστηκε πάνω στην Kawasaki Ninja H2 SX και τροφοδοτεί με καθαρό υδρογόνο και μόνο τον πανίσχυρο τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα της με τον κομπρέσορα. Εδώ δηλαδή δεν έχουμε ηλεκτροκίνηση, μα έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης που αντί για βενζίνη καίει υδρογόνο.

Οι βαλίτσες του πρωτότυπου H2 SX υδρογόνου είναι ουσιαστικά ο αποθηκευτικός χώρος των φιαλών που περιέχουν το καύσιμο αέριο υπό υψηλή πίεση, γι' αυτό και σε αυτή τη φάση είναι αφύσικα μεγάλες, καθώς το πρωτότυπο είναι πλήρως λειτουργικό και οδηγήθηκε στη σκηνή της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος της Kawasaki Motors, Hiroshi Ito, αποκάλυψε πως οι δοκιμές του πρωτοτύπου θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2024, με το βλέμμα στραμμένο στις αρχές της δεκαετίες του 2030 που η Kawasaki θέτει ως ορίζοντα για την εμπορική διάθεση κινητήρων υδρογόνου.

Ninja ZX-10R

kawa ninja zx10r 1

Η πιο πρόσφατη χρονιά με αλλαγές ουσίας για το Ninja ZX-10R ήταν το 2021, όταν παρουσιάστηκε με ένα νέο αεροδυναμικό πακέτο (aero package) στο οποίο καινοτομούσε ενσωματώνοντας στο φέρινγκ διόδους με τη μορφή τούνελ εκατέρωθεν των προβολέων που οδηγούν τη ροή του αέρα μέσα τους λειτουργώντας όπως τα συνηθισμένα φτερά που προεξέχουν από τα φέρινγκ στους περισσότερους αντιπάλους του.

Παράλληλα έγιναν αρκετές αλλαγές στη γεωμετρία του πλαισίου, αλλά και της θέσης οδήγησης, προκειμένου να κάνουν το ZX-10R ευκολότερο στο στρίψιμο και πιο σταθερό, με παράπλευρο όφελος τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης και προστασίας για τον αναβάτη.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η Kawasaki συνέχισε να ραφινάρει την κορυφαία σπορ μοτοσυκλέτα της με αδιόρατες αλλαγές που βασίζονται στις διδαχές του WorldSBK, ενώ πλέον απολαμβάνει ένα εντυπωσιακό πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων που προσφέρει μια έτοιμη βάση για τις αγωνιστικές ομάδες που θα επενδύσουν πάνω του.

Για το 2024 η Kawasaki ανανέωσε τα γραφικά στα φέρινγκ με νέο σχέδιο και φέρνει δίπλα στο παραδοσιακό συνδυασμό πράσινης βάσης με μαύρες λεπτομέρειες (Lime Green/Ebony) ένα νέο σχέδιο με μαύρη βάση και λεπτομέρειες σε πράσινο και γκρι που περιγράφεται ως Metallic Graphite Gray/Metallic Diablo Black.

Παράλληλα, το βασικό ZX-10R συνοδεύεται από την έκδοση Performace που ξεχωρίζει από τρία διαφορετικά στοιχεία: φιμέ ζελατίνα, εξάτμιση Akrapovič Carbon SBK Replica νόμιμη για χρήση δρόμου (Euro 5) και κάλυμμα ουράς.

Ninja 1000SX

kawa ninja 1000sx

Στη γκάμα του 2024 το Ninja 1000SX διατηρεί την ξεχωριστή του θέση, χτισμένο γύρω από τον τετρακύλινδρο σε σειρά των 1043 cc, 142 hp και 11.3 kgm που μοιράζεται με το Versys 1000.

Το μόνο που αλλάζει στη νέα χρονιά είναι τα σχέδια που κοσμούν τα φέρινγκ του sport touring μοντέλου, βασιζόμενα στους ήδη υπάρχοντες συνδυασμούς χρωμάτων.

Αυτό που ξεχωρίζει από τα νέα σχέδια πατά στον συνδυασμό μαύρου-γκρι-ασημί (Metallic Diablo Black/Metallic Phantom Silver/Metallic Carbon Gray), με γραφικά που εμπνέονται από το ZX-10R.

Δίπλα του θα έρθει μια νέα εκδοχή μαύρου-γκρι με κόκκινες λεπτομέρειες (Metallic Matte Graphite Gray/Metallic Diablo Black), καθώς και το παραδοσιακό πράσινο-μαύρο-γκρι (Emerald Blazed Green/Metallic Matte Graphenesteel Gray/Metallic Diablo Black.

Z900

Autodesk VRED Professional 2022.2

Διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, Z900 και Z900 SE, το τετρακύλινδρο γυμνό της Kawasaki δεν αλλάζει στην τεχνική του ουσία για το 2024, συνεχίζοντας με το ίδιο πλούσιο πακέτο εξοπλισμού που διαθέτει φώτα LED, έγχρωμη οθόνη TFT με συνδεσιμότητα Bluetooth μέσω της εφαρμογής Kawasaki Rideology, ενώ τα δυναμικά τους χαρακτηριστικά ενισχύονται με επιλέξιμες riding modes και power modes, KTRC traction control σε τρία επίπεδα και μονόδρομο συμπλέκτη με υποβοήθηση.

Η έκδοση SE ξεχωρίζει από το πιρούνι με χρυσή ανοδίωση, η οποία είναι χρωματικώς ασορτί με το ουσιαστικό προνόμιο της εκδοχής αυτής, το αμορτισέρ Öhlins S46 με απομακρυσμένο έλεγχο της προφόρτισης ελατηρίου και τις μπροστινές δαγκάνες φρένων Brembo M4.32.

Στη χρωματική παλέτα του 2024 η νέα προσθήκη αφορά ο νέος συνδυασμός Candy Persimmon Red/Ebony (κόκκινο-μαύρο) που αφορά μόνο το βασικό μοντέλο Z900.

Z900 RS

kawa z900 rs

Η κλασικής σχεδίασης παραλλαγή των Ζ900 συνεχίζει στο 2024 σε δύο εκδόσεις, Ζ900 και Ζ900 SE, με τις διαφορές τους να μιμούνται αυτές των Ζ900, δηλαδή η SE εκδοχή ξεχωρίζει από από το αμορτισέρ της Öhlins πίσω και τις μπροστινές δαγκάνες φρένων της Brembo.

Οι μόνες αλλαγές που σημειώνονται στη γκάμα του νέου έτους αφορούν στα χρώματα, όπου το Z900RS θα έχει δύο φρέσκιες επιλογές Candy Green (πράσινο) και Metallic Diablo Black (μαύρο), ενώ το Ζ900 RS SE συνεχίζει με το κίτρινο-μαύρο Metallic Diablo Black “Yellow Ball”.

Z650

kawa z650

Η μεσαίου κυβισμού σπορ γυμνή σειρά της Kawasaki με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα συνεχίζει δίχως αλλαγές στη μηχανική βάση και τον εξοπλισμό της, διατηρώντας δηλαδή το ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα ευαισθησίας traction control και τον μονόδρομο συμπλέκτη.

Τα μοντέλα του 2024 ωστόσο θα διαθέτουν δύο νέα χρώματα, Pearl Storm Gray/Metallic Spark Black (γκρι-μαυρο) και Candy Persimmon Red/Ebony (κόκκινο-μαύρο), δίπλα στο Metallic Matte Graphenesteel Gray (σκούρο γκρι) που συνεχίζει από πέρυσι.

Z650 RS

kawa z650 rs 2

Η κλασική παραλλαγή του Ζ650 συνεχίζει στο 2024 ενσωματώνοντας στη γκάμα του τρία νέα χρώματα: Metallic Phantom Silver/Metallic Matte Carbon Gray (ασημί-σκούρο γκρι), Ebony/Metallic Matte Carbon Gray (μαύρο-γκρι) και Candy Medium Red (κόκκινο).

Ninja 650

kawa ninja 650

Πέρυσι η Kawasaki φρεσκάρισε ελαφρώς το Ninja 650 προσθέτοντας traction control (KTRC) με τρια επίπεδα ρύθμισης, σχηματίζοντας τη μορφή με την οποία συνεχίζει και φέτος την πορεία του στις αγορές του κόσμου.

Τα χρώματα που κυκλοφορούσαν στην έκδοση 2023, δηλαδή το πράσινο (Lime Green/Ebony) και το σκούρο γκρι ματ (Metallic Matte Graphenesteel Gray/Ebony), διατηρούνται και στη γκάμα του 2024, ενώ προστίθεται μια τρίτη επιλογή πάλι σε γκρι ματ βάση, Ebony/Candy Lime Green/Metallic Matte Dark Gray.

Versys 1000

kawa versys1000

Με εξαιρετικά πλούσιο εξοπλισμό και πανίσχυρο τετρακύλινδρο κινητήρα η ψηλή ταξιδιάρα της Kawasaki δεν αλλάζει στην τεχνική της βάση, συνεχίζοντας με τρεις εκδόσεις - βασική, S και SE - και δύο νέα χρώματα για το 2024.

Κάθε μια από τις τρεις εκδόσεις του μοντέλου διαχωρίζεται επίσης σε τρία επίπεδα εξοπλισμού για τις εκδοχές Tourer, Tourer Plus και Grand Tourer, σκαρώνοντας έτσι μια γκάμα 12 επιλογών Versys 1000.

Πάνω από το βασικό μοντέλο, το Versys 1000 S ξεχωρίζει από τα όργανα με την οθόνη TFT στη θέση των αναλογικών ρολογιών του βασικού μοντέλου, ενώ διαθέτει ακόμη quick shifter δύο δρόμων, φώτα στροφής (cornering lights), ψηλή ρυθμιζόμενη ζελατίνα, χούφτες τιμονιού και θερμαινόμενα γκριπ.

Η κορυφαία έκδοση Versys 1000 SE προσθέτει στα προσόντα της φαμίλιας τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις Showa KECS.

Τα χρώματα του 2024 έχουν ως εξής:

  • Versys 1000: Metallic Matte Graphenesteel Gray/Metallic Spark Black (μαύρο-σκούρο γκρι)
  • Versys 1000 S και SE: Metallic Diablo Black/Metallic Phantom Silver (μαύρο-ασημί) και Metallic Matte Dark Gray/Metallic Diablo Black (μαύρο-γκρι).

Versys 650

kawa versys650 3

Γνωστή αξία, περπατημένη και οικεία στο αγοραστικό κοινό της Ευρώπης, το Versys 650 ήταν το πρώτο μοντέλο της Kawasaki που έφερε στην Ελλάδα η νέα της αντιπρόσωπος KSR Hellas, σημαίνοντας την επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας στη χώρα μας.

Ο γνωστός δικύλινδρος σε σειρά των 649 cc των 66 hp και 6.3 kgm συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Versys 650 που είναι καλά εξοπλισμένο με εξαιρετική αεροδυναμική προστασία, την ασφάλεια του KTRC traction control και TFT οθόνη με συνδεσιμότητα Smartphone.

Για το 2024 η Kawasaki θα διαθέσει το Versys 650 σε τρεις χρωματισμούς με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τη σκοτεινή, μαύρη βάση σε τρεις χρωματικούς συνδυασμούς. Στη μια περίπτωση το μαύρο παντρεύεται με το παραδοσιακό πράσινο, στη δεύτερη έχουμε κόκκινες παρεμβολές, ενώ η τρίτη επιλογή ποντάρει σε δύο αποχρώσεις μαύρου.

Vulcan S

kawa vulcan s

Το cruiser της Kawasaki συνεχίζει δίχως αλλαγές στη νέα χρονιά, με μια νέα διχρωμία χακί-μαύρου να εμπλουτίζει τη γκάμα του Vulcan S.

Το νέο χρώμα που προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα μαύρο (Metallic Flat Spark Black) και μαύρο-γκρίζο (Metallic Matte Carbon Gray/Ebony), αυτή τη φορά με βάση τη χακί απόχρωση του πρασίνου, Pearl Matte Sage Green/Metallic Flat Spark Black.

Η βάση της μοτοσυκλέτας με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 649 cc δεν αλλάζει και συνεχίζει να ξεχωρίζει χάρη στο σύστημα Ergo-Fit που προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής της μοτοσυκλέτα στον σωματότυπο του αναβάτη επιλέγοντας σέλα, μαρσπιέ και τιμόνι διαφορετικού ύψους.

Επιπλέον, το Vulcan S διατίθεται και σε έκδοση Α2, παρότι έχει ήδη παρουσιαστεί στο Eliminator 500 που είναι εξαρχής συμβατό με την κατηγορία αυτή διπλωμάτων.

Ninja 125

kawa ninja 125

Ο μικρότερος Ninja της Kawasaki είναι μικρός μόνο στον τετράχρονο μονοκύλινδρο 125 cc κινητήρα, αλλά στο μάτι παραμένει μια κανονικού μεγέθους σπορ μοτοσυκλέτα που έρχεται στην αγορά καλά εξοπλισμένη σε όλα τα επίπεδα.

Από τα ψηφιακά όργανα και το πλήρες φέρινγκ με γραφικά που εμπνέονται από τα μεγαλύτερα μοντέλα της γκάμας, ως το στάνταρ ABS, τη Uni-trak πίσω ανάρτηση και την Ergo-fit σέλα, το Ninja 125 είναι έτοιμο να μυήσει νέους αναβάτες στον κόσμο της εταιρείας που για χρόνια μονοπώλησε το WorldSBK.

Για το 2024 η Kawasaki διατηρεί τον υπάρχοντα πράσινο χρωματισμό (Lime Green/Ebony) και προσθέτει ένα νέο μαύρο (Metallic Spark Black/Metallic Graphite Gray) που αντηχεί το σχέδιο που επίσης ντεμπουτάρει φέτος με το ZX-10R.

Z125

kawa z125

Ο βενιαμίν της οικογένειας Ζ προορίζεται για την Α1 κατηγορία διπλωμάτων με υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc και στη γκάμα του νέου έτους θα διαθέτει δύο χρώματα.

Ο συνδυασμός πράσινου και μαύρου (Candy Lime Green/Metallic Spark Black) συνεχίζει από το 2023, ενώ για το 2024 θα συνοδεύεται από μια νέα σκοτεινή απόχρωση που συνδυάζει μαύρο με σκούρο γκρι (Metallic Matte Graphenesteel Gray/Metallic Flat Spark Black).

KX450 / KX250 50th Anniversary Edition

kawa kx 50th anniv

Η οικογένεια των motocross μοντέλων Kawasaki KX συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα από την πρώτης της εμφάνιση και το γιορτάζει με δύο επετειακές εκδόσεις.

Η πρώτη δίχρονη Kawasaki KX εμφανίστηκε στο παγκόσμιο στερέωμα του Motocross το 1973 και σήμερα, 50 χρόνια αργότερα, η ιαπωνική εταιρεία τιμά αυτήν την επέτειο με μια εορταστική σειρά που βασίζεται αισθητικά στο περίφημο lime green χρώμα της Kawasaki με γραφικά που αναπαριστούν το KX250 του 1990.

Το ξεχωριστό αυτής της επετειακής σειράς δηλώνεται και με ένα αυτοκόλλητο 50th Anniversary στη μπροστινό μάσκα (numberplate), ενώ στα πλαϊνά του ψυγείου συναντάμε το γραφικό σήμα ΚΧ σε μια γραμματοσειρά και ένα μοτίβο “splash” που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, όπως και το Uni-Track αυτοκόλλητο το ψαλίδι.

Ακόμη το υλικό της σέλας έχει βαφτεί προσεκτικά σε μπλε χρώμα πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιούσε η Kawasaki τη δεκαετία του 1990 στα ΚΧ της.

Άλλες διαφορές από τα KX μοντέλα του 2024 θα συναντήσουμε στις τιμονόπλακες, που εδώ διατηρούν το ασημί φινίρισμα αντί του μαύρου των νέων μοντέλων και στις λευκές numberplates μπροστά και τα πίσω πλαϊνά καπάκια.

Τα νέα επετειακά KX 50th Anniversary Edition έκαναν ήδη το επίσημο ντεμπούτο τους στον τελευταίο αγώνα της σεζόν του MXGP 2023 στη Matterley Basin στην Αγγλία, καθώς ο δεύτερος του παγκοσμίου πρωταθήματος Romain Febvre αγωνίστηκε με το ΚΧ450 του βαμμένο στα επετειακά χρώματα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 15:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Husqvarna 2024 Αφιέρωμα - KTM 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon