.
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 17:07

Αφιέρωμα – Οι νέες Yamaha του 2023

Χορταστική επικαιρότητα εμφανίζει για τη νέα χρονιά η Yamaha, με πολλές αναβαθμίσεις σε όλη τη γκάμα της, νέες εκδόσεις δημοφιλών μοντέλων, φρέσκα χρώματα και καινούργιο YZ450F.

Αν θέλαμε να σκαρώσουμε έναν τίτλο που να αφορά τη σημαντικότερη είδηση στη γκάμα του 2023 για τη Yamaha, αυτός οπωσδήποτε θα αφορούσε τη νέα κορυφαία έκδοση Tracer 9 GT+.

Κατά βάση η μοτοσυκλέτα παραμένει μια Tracer 9 GT ως τη γνωρίζαμε το 2022, σε όλα της πλην της προσθήκης ενός μπροστινού ραντάρ. Ακόμη κι αυτό ωστόσο δε θα αποτελούσε πια τόσο σπουδαία είδηση, καθώς ραντάρ βρίσκουμε και σε αρκετές μοτοσυκλέτες άλλων κατασκευαστών, μόνο που σε καμιά άλλη περίπτωση δεν κάνει ό,τι και στο Tracer 9 GT+.

a7a5fffc297222b004917b91e855f059 XL

Η Yamaha έχει δώσει ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες στο σύστημα αυτό, το οποίο κάνει πολλά περισσότερα από το να καθοδηγεί το προσαρμοζόμενο (adaptive) cruise control, αφού η εξουσία του απλώνεται ως και στα φρένα.

Η περίπτωση του ραντάρ της Yamaha σε αυτή την εφαρμογή της ακούγεται στα χαρτιά ως η πιο επεμβατική από όλες τις άλλες που έχουν προηγηθεί και γι’ αυτό την ξεχωρίζουμε ως την πρώτη είδηση από το στρατόπεδο της Yamaha για το ως τώρα 2023.

YZ540F12

Σε αυτό βοηθά και το γεγονός πως φέτος δεν έχουμε πρακτικά καμιά εντελώς νέα μοτοσυκλέτα με το σήμα της Yamaha, με την εξαίρεση του motocross YZ450F, το οποίο πέρασε από μια κατακλυσμιαία ανανέωση που ακούμπησε τα πάντα, από τον κινητήρα και το πλαίσιο ως τα ηλεκτρονικά.

2023 YAM LMWTRDX EU YB DET 001 03 preview

Πέραν αυτών, η Yamaha έκανε το προφανές τοποθετώντας τον νέο και μεγαλύτερο κινητήρα των ΜΤ-09 και στο Niker GT, ενώ συνέχισε να βελτιώνει και να φρεσκάρει τη γκάμα της ενισχύοντας τον εξοπλισμό αρκετών μοντέλων της, συχνά με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και οθόνες.

a31f7b180040ce5a7110dea4acd8ee9b XL

Μεταξύ αυτών, την τιμητική του έχει το Tenere 700 που εμπλουτίζεται και με δύο νέες εκδόσεις Extreme και Explore, αν και αυτές προς το παρόν συνοδεύονται με ένα ερωτηματικό, καθώς έχουν εμφανιστεί μόνο στη Γαλλία και την Ιταλία.

hero 3 yam crypton s

Μια είδηση που έχει ιδιαίτερο – και μάλλον αποκλειστικό στην Ευρώπη – ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι η επανεμφάνιση του παπιού Crypton S σε Euro 5 μορφή, η οποία μεταφράζεται στο ίδιο ακριβώς τεχνικό πακέτο και νέα δίχρωμη βαφή και γραφικά.

Ας δούμε στη συνέχεια αναλυτικά όλα τα νέα και ανανεωμένα μοντέλα που έχει παρουσιάσει ως τώρα η Yamaha για το 2023.

Tracer 9 GT+

yamaha tracer9gt plus

Η αποκάλυψη του Tracer 9 GT+ ήρθε μια μέρα πριν ανοίξει η διεθνής έκθεση EICMA 2022 στο Μιλάνο, με βασική διαφοροποίηση την προσθήκη συστήματος ραντάρ μπροστά. Αυτό επιτρέπει τη χρήση Adaptive Cruise Control (ACC), το οποίο εδώ είναι ενεργά συνδεδεμένο με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης του Tracer 9, ώστε να ενορχηστρώνονται αναλόγως και η απόδοση του κινητήρα, και η λειτουργία των ηλεκτρονικών αναρτήσεων, αλλά και τα φρένα.

Επιπλέον διαθέτει cornering assist, ένα ηλεκτρονικό βοήθημα που προσαρμόζει την ταχύτητα στη διαδικασία του στριψίματος. Συγκεκριμένα, η Yamaha περιγράφει πως “περιορίζει την αύξηση της ταχύτητας όταν διαπιστώνει πως η μοτοσυκλέτα στρίβει και, αν το ραντάρ ανιχνεύσει ένα όχημα μπροστά τότε επίσης περιορίζει το επίπεδο επιτάχυνσης”.

Διαθέτει ακόμη ένα σύστημα passing assist που ομαλοποιεί την επιτάχυνση κατά τη διάρκεια προσπέρασης.

Στο Tracer 9 GT+ οι οδηγίες του ραντάρ συμπεριλαμβάνουν και τα φρένα, καθώς η Yamaha έχει ενσωματώσει ένα σύστημα Unified Brake System (UBS), δηλαδή αυτό που γνωρίζουμε ως συνδυασμένο. Σε πρώτη φάση κάνει το προφανές, δηλαδή κατανέμει την πίεση των φρένων μπροστά και πίσω κατά τον βέλτιστο τρόπο, μα δε μένει μόνο εκεί.

Στο νέο GT+ μοντέλο με το ραντάρ τα φρένα μπορούν και να ενεργοποιηθούν αυτόνομα εφόσον το ACC κρίνει πως υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης.

Το UBS έχει και μια ακόμη συνιστώσα, το σύστημα Cornering Brake Control που ρυθμίζει την πίεση στο κύκλωμα φρένων και κατά τη διάρκεια της στροφής με βάση τα δεδομένα που λαμβάνει από την κεντρική αδρανειακή μονάδα (IMU) της μοτοσυκλέτας με στόχο να αποφευχθεί η απώλεια πρόσφυσης σε οποιονδήποτε τροχό.

Στη νέα έκδοση Tracer 9 GT+ η Yamaha χρησιμοποιεί μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών, εξοπλισμένη με κιτ συνδεσιμότητας Bluetooth, μέσω της οποίας διευκολύνεται ο έλεγχος των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά και τονίζεται η μοναδικότητα του πλουσιότερου αυτού μοντέλου.

Η νέα οθόνη εξοπλίζεται από το εργοστάσιο με ένα σύστημα πλοήγησης (GPS) της Garmin, το οποίο προβάλλεται σε πλήρη οθόνη (full screen) και συνεργάζεται με τη δωρεάν εφαρμογή της Yamaha, MyRide, και την επίσης δωρεάν εφαρμογή Garmin Motorise.

Μαζί με τη νέα οθόνη, οι απαραίτητοι νέοι διακόπτες φροντίζουν για τον χειρισμό των μενού της χωρίς το χέρι να αφήσει το γκριπ.

Οι D-Modes πλέον δεν περιορίζονται στη ρύθμιση της απόδοσης του κινητήρα, μα επεκτείνονται συμπεριλαμβάνοντας ακόμη τα traction control, slide control, lift control και φυσικά την ηλεκτρονική ανάρτηση.

Η οποία ανάρτηση, δηλαδή το πακέτο KYB Actimatic Damper System, έχει επαναρυθμιστεί για να συνεργάζεται με τα νέα δεδομένα που θέτει το ACC και το UBS, καθώς πλέον όλα μαζί τα ηλεκτρονικά συστήματα δουλεύουν και προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο πλήρως ενορχηστρωμένα για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ανανεωμένο είναι και το quick shifter δύο δρόμων της Yamaha, αλλαγή βρίσκουμε και στα φρένα, όπου πίσω φορέθηκε μεγαλύτερη δισκόπλακα 267 mm, δηλαδή με 9% μεγαλύτερη διάμετρο από πριν, με επανασχεδιασμένη δαγκάνα, πετάλι και φιμέ δοχείο υγρών φρένου.

Ξανασχεδιασμένη είναι και η σέλα, η οποία ρυθμίζεται καθ’ ύψος και ντύνεται με νέο κάλυμμα.

Και, για να ξεχωρίζει, το Tracer 9 GT+ θα διατίθεται σε δύο αποκλειστικές χρωματικές επιλογές με διχρωμία και γραφικά: Icon Performance (μαύρο και ασημί με μπλε ζάντες) και Power Grey (γκρι-μαύρο).

Tracer 7 / GT

yamaha tracer7

Τα Tracer 7 του 2023 έχουν αναβαθμιστεί με νέο πολυόργανο με τη μορφή TFT οθόνης που παρέχει συνδεσιμότητα με smartphone. Η εν λόγω νέα, έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών, παρέχει στον αναβάτη βασικές πληροφορίες με δυνατότητα επιλογής δύο θεμάτων οθόνης, Touring ή Street.

Παρούσα είναι η μονάδα ελέγχου επικοινωνίας (CCU) που επιτρέπει στους αναβάτες να συνδέσουν το smartphone τους με τη μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή MyRide της Yamaha.

Σημαντική αναβάθμιση εντοπίζεται στο μπροστινό σύστημα, με μεγαλύτερους δίσκους 298 mm για ισχυρότερο φρενάρισμα, ενώ η ανάρτηση έρχεται με αναθεωρημένες ρυθμίσεις για πιο ισορροπημένη και ευέλικτη οδήγηση και ένα νέο ενοποιημένο σύστημα πλήρους προσαρμογής διευκολύνει τη ρύθμιση τους.

Στην έκδοση Tracer 7 GT ξεχωρίζει ο επιπλέον εξοπλισμός, με σκληρές πλαϊνές βαλίτσες 20 λίτρων, ανεμοθώρακα 92 χιλιοστά ψηλότερο και 70 χιλιοστά πιο φαρδύ από πριν, ειδικά σχεδιασμένη σέλα που παρέχει βελτιωμένη οδηγική άνεση για τον αναβάτη και τον επιβάτη, πλαϊνά pads στο ρεζερβουάρ κατασκευασμένα από καουτσούκ υψηλής πυκνότητας και πίσω σχάρα ως στάνταρ για μεγαλύτερη ακαμψία.

Οι χρωματισμοί της απλής έκδοσης είναι οι Midnight Black, Icon Performance και Redline, ενώ της GT είναι Icon Performance, Phantom Blue και Midnight Black με γραφικά με το χαρακτηριστικό GT.

Ténéré 700 / Rally Edition

yamaha tenere700

Οι βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που φέρει το 2023 στις δύο βασικές εκδόσεις, Ténéré 700 και Ténéré 700 Rally Edition περιλαμβάνουν μερικές επεμβάσεις που απλά θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή του αναβάτη τους.

Η πρώτη και πιο εμφανής αλλαγή αφορά στα όργανα, όπου αμφότερες οι εκδόσεις εξοπλίζονται με μια νέα οθόνη, έγχρωμη TFT με διαγώνιο 5 ιντσών, ξανά όρθια τοποθετημένη, στη θέση της LCD που φορούσε ως και το μοντέλο του 2022.

Η νέα οθόνη διαθέτει δύο επιλογές εμφάνισης, στημένες ανάλογα με τις ανάγκες χρήσης. Η Explorer mode εστιάζει περισσότερο στο στροφόμετρο βάζοντάς το σε πρωταγωνιστική θέση στο μέσο της, ενώ η Street επιστρέφει σε μια πιο συμβατική εργονομία με στρογγυλά ρολόγια για τις ενδείξεις ταχύτητας και στροφών.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο που έρχεται με την καινούργια οθόνη είναι η συνδεσιμότητα με τηλέφωνο μέσω Bluetooth και της δωρεάν εφαρμογής MyRide, καθώς το κιτ επικοινωνίας Communication Control Unit (CCU) είναι ενσωματωμένο στον βασικό εξοπλισμό και των δύο εκδόσεων Ténéré 700.

Αλλαγές συναντάμε στη διαχείριση του συστήματος ABS, όπου η απλή δυνατότητα απενεργοποίησης έχει πλέον εμπλουτιστεί με μια τριπλή επιλογή: ενεργό παντού, μόνο μπροστά και απενεργοποίηση.

Ακόμη, η Yamaha κάνει στα Ténéré 700 και Ténéré 700 Rally Edition του 2023 ό,τι και στο ανανεωμένο ΜΤ-07 που αποκάλυψε πριν μερικές μέρες, προεγκαθιστώντας την καλωδίωση του quickshifter ώστε να είναι πολύ πιο απλό για τον ιδιοκτήτη να το προσθέσει εκ των υστέρων, εφόσον το επιλέξει από τη συλλογή Yamaha Genuine Accessories.

Οι επεμβάσεις της Yamaha συνεχίζονται με επανασχεδιασμένη μανέτα μπροστινού φρένου ώστε να είναι ανθεκτικότερη σε ενδεχόμενο πτώσης.

Τέλος, ο εξοπλισμός των δύο Ténéré 700 εμπλουτίζεται με μια χρήσιμη παροχή ρεύματος USB και LED φλας.

Στα εμφανισιακά η Yamaha παρουσιάζει δύο νέα χρώματα για τη βασική έκδοση Ténéré 700, τα Icon Blue (μπλε) και Tech Kamo (γκρι/μαύρο), ενώ η Ténéré 700 Rally Edition παραμένει ως τη γνωρίζουμε, αποκλειστικά με το Heritage White (λευκό) χρώμα και τα Speed Block γραφικά.

Ténéré 700 Extreme / Explore

yamaha tenere700 extreme 2

Οι προσφερόμενες εκδόσεις της Yamaha Ténéré 700 αυξάνονται κι άλλο, σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τη Γαλλία και την Ιταλία. Πρόκειται για δύο νέες εκδόσεις, ονόματι Explorer και Extreme. Οι διαφοροποιήσεις των δύο εκδόσεων θα είναι εξοπλιστικές, καθώς στο κύριο τεχνικό επίπεδο δεν αλλάζει κάτι. Ο κινητήρας CP2 παραμένει, όπως επίσης και το πλαίσιο διπλής ραχοκοκαλιάς του μοντέλου.

Η έκδοση Extreme της Ténéré 700 απευθύνεται σε ακόμα πιο απαιτητικούς αναβάτες, για χρήση εκτός δρόμου. Συγκεκριμένα, αποκτά νέα, πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση από την KYB, με αύξηση της διαδρομής της κατά 20 χιλιοστά τόσο εμπρός όσο και πίσω (οι νέες διαδρομές ορίζονται σε 230 και 220 χιλιοστά, αντίστοιχα). Το εμπρός πιρούνι έχει μάλιστα επίστρωση Kashima, για αυξημένη αντοχή του αλουμινίου στην διάβρωση. Η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί επίσης κατά 20 χιλιοστά, φτάνοντας τα 260, ενώ χάρη στο νέο γέμισμα, το ύψος της σέλας φτάνει τα 910 χιλιοστά.

Παράλληλα, έχει νέα μαρσπιέ τιτανίου αντιολισθητικής σχεδίασης που αυξάνουν την επιφάνεια επαφής κατά 35% ενώ μειώνουν και το βάρος, ενώ το εμπρόσθιο φτερό είναι ψηλό τύπου Enduro στο χρώμα της μοτοσυκλέτας. Άλλα αξεσουάρ που αυξάνουν την χρηστικότητα εκτός δρόμου περιλαμβάνουν: Προστατευτικό ψυγείου αλουμινίου και νέο οδηγό αλυσίδας. Το μοντέλο αποκτά επίσης TFT οθόνη 5 ιντσών με δυνατότητα απεικόνισης τύπου Road book στον προαιρετικό εξοπλισμό.

yamaha tenere700 explore 3

Σε ελαφρώς διαφορετικά και πιο ταξιδιάρικα μονοπάτια, βαδίζει η έκδοση Explore της Ténéré 700, αφού δεν ψηλώνει αλλά… χαμηλώνει κι άλλο, περισσότερο και από την βασική έκδοση! Πιο συγκεκριμένα, το νέο πιρούνι 43 χιλιοστών της KYB έχει διαδρομή 190 χιλιοστών, αντί για 210 της βασικής έκδοσης, ενώ την ίδια μείωση διαδρομής κατά 20 χιλιοστά έχει και το πίσω αμορτισέρ με δυνατότητα απομακρυσμένης ρύθμισης. Το ύψος της σέλας μειώνεται στα 860 χιλιοστά (15 χιλιοστά χαμηλότερα από της απλής Ténéré 700), ενώ στο μοντέλο τοποθετείται και νέος ανεμοθώρακας 50% μεγαλύτερος, για καλύτερη ανεμοκάλυψη.

Παράλληλα, στο μοντέλο τοποθετούνται και πλαϊνές βάσεις για βαλίτσες, αλλά και quickshifter, προφανώς δημιουργώντας μια έκδοση του Ténéré 700 κατάλληλη για όσους δεν ενδιαφέρονται τόσο για την απόλυτη οδήγηση στο χώμα, αλλά για την γενικότερη ταξιδιωτική εμπειρία με διελεύσεις και από τμήματα εκτός δρόμου.

Προς το παρόν αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για την άφιξη των δύο νέων εκδόσεων Extreme και Explore, στην Ελλάδα.

Niken GT

yamaha niken gt

Το Niken GT του 2023 λαμβάνει μια ουσιαστική αναβάθμιση στις επιδόσεις και την ποιότητα κύλισής του, φέροντας πλέον εντός τον Euro 5 κινητήρα των 890 κ.εκ. Με αύξηση της χωρητικότητας του κινητήρα σχεδόν 5%, αυτή η τελευταία γενιά του κινητήρα CP3 της Yamaha είναι μια παραλλαγή του εκείνου που χρησιμοποιείται στα Tracer 9 GT και MT-09.

Ακολουθώντας το νέο κινητήρα, το Niken GT του 23’ είναι εξοπλισμένο με μια σειρά νέων ηλεκτρονικών. Ελεγχόμενο γκάζι με Chip της Yamaha (YCC-T) και ride-by-wire (APSG) αντικαθιστούν το σύστημα καλωδίων και τροχαλιών του προηγούμενου μοντέλου για να δώσουν μια ομαλή και φυσική αίσθηση στο γκάζι. Το σύστημα υποβοήθησης επιτάχυνσης εκκίνησης έχει επίσης αναθεωρηθεί για να παρέχει ένα πιο φυσικό επίπεδο παρέμβασης διατηρώντας αυτόματα το κατάλληλο επίπεδο στροφών όταν ο συμπλέκτης είναι σε χρήση.

Ακόμα, στο Niken GT της επόμενης χρονιάς, συναντάμε οθόνη TFT 7’’ ιντσών υψηλής φωτεινότητας που ενισχύει την premium αίσθηση, προσφέροντας την επιλογή από τρία διαφορετικά θέματα οθόνης, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει με διαφορετικά σενάρια οδήγησης και προσωπικές προτιμήσεις. Φυσικά, παρούσα είναι και η συνδεσιμότητα με smartphone, με το Niken GT να είναι εξοπλισμένο με μονάδα ελέγχου επικοινωνίας που επιτρέπει στον αναβάτη να συνδέσει το smartphone του χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή MyRide-Link της Yamaha. Μόλις πραγματοποιηθεί η σύνδεση μέσω καλωδίου USB, Wi-Fi ή Bluetooth, ο αναβάτης μπορεί να δει πληροφορίες για εισερχόμενες κλήσεις, email και μηνύματα στην TFT.

Επίσης, ρυθμιζόμενος είναι ο ανεμοθώρακας, για βελτιωμένη άνεση κατά τη διάρκεια μεγάλων αποστάσεων, ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι και το επανασχεδιασμένο, πιο άνετο κάθισμα της σέλας. Νέοι είναι οι διακόπτες του τιμονιού, με το παρών να δίνουν δυο παροχές ρεύματος, μια USB-A και μια με έξοδο 12V κάτω από το κάθισμα. Για ζεστασιά όλο το χρόνο, παρόντα είναι και τα θερμαινόμενα grips στο βασικό εξοπλισμό.

YZF-R1 GYTR

yamaha r1 gytr

H Yamaha φέρνει με το νέο R1 GYTR μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα που θολώνει πολύ τη διαχωριστική της γραμμή από τον κόσμο των WSBK.

Η έκδοση αυτή είναι απαλλαγμένη από όλα τα «περιττά», καθώς διατίθεται μόνο με τα απαραίτητα για την πίστα, εφοδιασμένη με περισσότερα από 25 προσεκτικά επιλεγμένα εξαρτήματα GYTR και με τελικό εξάτμισης της Akrapovic.

Ο τετρακύλινδρος CP4 κινητήρας των 200+ ίππων, έρχεται με βελτιωμένη διαχείριση ισχύος ενώ διατίθεται και μεγάλη ποικιλία επιλογών για τη ρύθμιση της ECU διευκολύνοντας την οδήγηση στο όριο του κάθε αναβάτη, με τον βελτιστοποιημένο εξοπλισμό και την ευελιξία που εξασφαλίζει η ευρεία σειρά ελαφριών εξαρτημάτων. Ακόμα, σύμφωνα με τους κανονισμούς FIM Stock 1000, η R1 GYTR προσφέρει βελτιωμένο φρενάρισμα και αεροδυναμική συμπεριφορά.

Η λίστα των αγωνιστικών χαρακτηριστικών που μας δίνει η Yamaha είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή καθώς συναντάμε τα ακόλουθα:

• Akrapovic αγωνιστικό τελικό & κεντρικό σύστημα σύνδεσης σωλήνων
• Τάπες AIS
• Σετ καλυμμάτων κινητήρα
• GYTR ECU
• Πλεξούδα καλωδίων
• Καλώδιο διασύνδεσης PC
• GYTR εξομοιωτής ABS
• GYTR Διακόπτης On/Off
• 15/42T 520 γρανάζια
• GYTR R-Series 520 αγωνιστική αλυσίδα
• BS R11 ελαστικά
• GYTR Αγωνιστική Τάπα Ρεζερβουάρ
• GYTR Σετ Σωλήνων Φρένου από Ανοξείδωτο Ατσάλι
• Δαγκάνες με κιτ Ατσάλινων Εμβόλων GYTR
• Brembo Z04 τακάκια φρένου
• Αγωνιστικό τιμόνι
• Στοπ τιμονιού
• Shark Fin Οδηγός Πίσω Γραναζιού
• Προστατευτικό Μανέτας Μπροστινού Φρένου Billet
• Αγωνιστικά Μαρσπιέ με επιλογή αντίστροφης αλλαγής ταχυτήτων
• Άγκιστρα πίσω σταντ
• R-Series Αγωνιστικό Πίσω Σταντ
• Ολοκληρωμένο Αγωνιστικό Φέρινγκ σε λευκό αστάρι
• Αγωνιστικός ανεμοθώρακας
• GYTR Αγωνιστική σέλα

Οι επιλογές όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η Yamaha έχει προτάσεις για τους ακόμα πιο απαιτητικούς, με τη σειρά GYTR Pro, που φέρνει το R1 στα μέτρα του WSBK. Αρχής γενομένης με το R1 GYTR PRO VR46 που δώθηκε στον Valentino Rossi το 2021, στο οποίο είδαμε ένα συνδυασμό εξαρτημάτων από τους μελλοντικούς καταλόγους των GYTR και GYTR Pro, καθώς και ορισμένα εξαρτήματα υψηλών προδιαγραφών των Öhlins και Brembo, με την πλήρη σειρά GYTR PRO να περιλαμβάνει 400 εξαρτήματα.

Ορισμένα από τα κύρια εξαρτήματα της σειράς GYTR PRO είναι τα εξής:

• GYTR PRO ψαλίδι
• Ρεζερβουάρ μεγάλης χωρητικότητας και χαμηλής βαρύτητας GYTR PRO
• Υποπλαίσιο από ανθρακονήματα GTTR PRO
• Τριπλή βάση τιμονιού GYTR PRO
• Φέρινγκ από ανθρακονήματα GYTR Pro
• Ανεμοθώρακας GYTR PRO
• Πίνακας οργάνων GYTR PRO
• Στήριγμα πίνακα οργάνων GYTR PRO Dash
• Τιμόνι GYTR PRO
• Διακόπτες τιμονιού GYTR PRO
• Ηλεκτρονικά συστήματα GYTR PRO Marelli (προσαρμοσμένα)
• Αεραγωγοί για τις δαγκάνες των φρένων GYTR PRO
• Σωληνάκια φρένων GYTR PRO
• Αποστάτες τροχού GYTR PRO Brembo (μπροστά και πίσω) για τοποθέτηση στο πιρούνι Öhlins FGR400 και το ανεστραμμένο ψαλίδι
• Συμπλέκτης GYTR PRO
• Πλευρικό αμορτισέρ τιμονιού με βραχίονα και βάση GYTR PRO
• Ψυγείο GYTR PRO
• Σύστημα GYTR PRO Akrapovic
• Προστατευτικό μανέτας φρένου GYTR PRO

Τέλος, ο προαναφερθείς «λευκός αγωνιστικός καμβάς» ονόματι R1 GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing), υπάρχει σε ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα, αποκλειστικά απευθυνόμενα σε αγωνιζόμενους με αξιώσεις.

Ο λόγος για τα GYTR Pro Shops, τον πρώτο και μοναδικό χώρο, στον οποίο μπορούν να πηγαίνουν όλοι οι επαγγελματίες οδηγοί αγώνων και οι φίλοι των track-days, για όλες τις αγωνιστικές τους ανάγκες. Σε αυτό το σημείο μπορούν να έρθουν σε επαφή με ειδικούς και τεχνικούς αγώνων, να προμηθευτούν εξαρτήματα υψηλών προδιαγραφών και να κάνουν υψηλού επιπέδου ρυθμίσεις στις μοτοσυκλέτες τους.

YZF-R125

yamaha r125

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2008, γεμίζοντας το κάτω άκρο της supersport οικογένειας R της Yamaha και έκτοτε πέρασε από δύο ανανεώσεις, το 2013 και το 2019. Στην πιο πρόσφατη μορφή του το R125 φόρεσε τα καλύτερά του, με κινητήρα εξοπλισμένο με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA και ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41 mm, ενώ τώρα πάνω σε αυτήν η Yamaha εμπλουτίζει τη μοτοσυκλέτα της με ακόμη περισσότερα καλούδια.

Η αρχή ωστόσο γίνεται από την εμφάνιση, καθώς το μπροστινό μέρος αποχαιρετά τους δίδυμους προβολείς για να καλωσορίσει ένα πιο “αγωνιστικό” σχέδιο με έναν προβολέα κρυμμένο στο κέντρο του μπροστινού μέρους και δύο σώματα LED DRL στα πλαϊνά του.

Η δεύτερη σημαντική είδηση μας πάει στα όργανα της μοτοσυκλέτας, όπου ήρθε μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών, ρυθμιζόμενη σε δύο σχέδια εμφάνισης: Street, με ένα κεντρικό ταχύμετρο και μια μπάρα στο πλάι ως στροφόμετρο, και την Track, που τοποθετεί στο κέντρο το χρονόμετρο (lap timer) με μνήμη 25 γύρων και από πάνω μια μπάρα με το στροφόμετρο.

Σε όλες τις εκδοχές η οθόνη έχει ρυθμιζόμενο shift light, ενώ στην επιλογή Track ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει και το εύρος του στροφομέτρου.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο που φέρνει η καινούργια οθόνη είναι η συνδεσιμότητα, καθώς έρχεται με ενσωματωμένο το Communication Control Unit (CCU) που επιτρέπει τη σύνδεση με τηλέφωνο μέσω Bluetooth και της δωρεάν εφαρμογής MyRide. Όπως συμβαίνει σε όλες τις σχετικές εφαρμογές συνδεσιμότητας της Yamaha, η συνεργασία με την εφαρμογή επιτρέπει προβολή ειδοποιήσεων του τηλεφώνου στα όργανα της μοτοσυκλέτας, την καταγραφή δεδομένων τηλεμετρίας από κάθε βόλτα, αλλά και ειδοποίηση για τεχνική βλάβη εφόσον κάτι τέτοιο έχει διαγνωστεί από τους αισθητήρες της μοτοσυκλέτας.

Μια σημαντική αναβάθμιση στο νέο R125 είναι η προσθήκη συστήματος traction control, το οποίο έρχεται να εμπλουτίσει ένα ήδη πλούσιο πακέτο που διέθετε από πριν συμπλέκτη μονόδρομο με υποβοήθηση, ενώ μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με την επιλογή του έξτρα quick shifter – η καλωδίωση του οποίου είναι πλέον προεγκατεστημένη στο R125 για να είναι πια απλούστατη και γρήγορη η τοποθέτηση του εξαρτήματος εκ των υστέρων. Για όποιον θέλει, το traction control προσφέρει και δυνατότητα απενεργοποίησης.

Οι αλλαγές στο μοντέλο του 2023 ολοκληρώνονται με νέους διακόπτες, σχεδιασμένους μεταξύ άλλων και για τον χειρισμό της καινούργιας οθόνης, καθώς και μιας νέας πάνω τιμονόπλακας με σχεδίαση εμπνευσμένη από τον πατριάρχη της οικογένειας, R1.

Το νέο Yamaha R125 είναι διαθέσιμο στις ευρωπαϊκές αγορές σε δύο χρώματα: μπλε (Icon Blue) και μαύρο (Tech Black).

YZF-R7 / YZF-R3

yamaha r7

Δίχως τεχνικές αλλαγές φαίνεται πως θα συνεχίσουν το 2023 τα YZF-R7 και YZF-R3, αν κρίνουμε από την ενσωμάτωση των μοντέλων 2023 στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Yamaha.

Όπως ωστόσο συμβαίνει πολύ συχνά με μοντέλα που δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της ανανέωσής τους, ο κατασκευαστής φροντίζει να τα φρεσκάρει λίγο με νέους χρωματισμούς και στην περίπτωση των δύο supersport μοντέλων αυτό περιλαμβάνει μιαν έκπληξη.

Η προσθήκη του λευκού R7 με τις κόκκινες ζάντες δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη ή απρόσμενη, ερχόμενη να προσφέρει μια ανοικτόχρωμη εναλλακτική στα υπάρχοντα μπλε και μαύρο.

yamaha r3

Ωστόσο στην περίπτωση του R3, η Yamaha μας χαρίζει μια αρκετά αναπάντεχη νέα επιλογή σε μωβ χρώμα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν αυτά τα χρώματα θα διατεθούν και στα ευρωπαϊκά μοντέλα. Παρότι σε μια πρώτη ανάγνωση δεν υπάρχει λογική στο να περιοριστούν μόνο στην αμερικανική αγορά, δε θα είναι η πρώτη φορά που συναντάμε διαφορετικές επιλογές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.

MT-07

yamaha mt07

Η δημοφιλέστατη γυμνή μοτοσυκλέτα της Yamaha αναβαθμίζεται με μια νέα έγχρωμη TFT οθόνη με στάνταρ Bluetooth συνδεσιμότητα.

Για το 2023 η Yamaha διατηρεί τη μηχανική βάση της μοτοσυκλέτας απαράλλαχτη, δεν προσθέτει τίποτε στα βασικά του περιφερειακά (αναρτήσεις, φρένα) και δεν αλλάζει καν τα διαθέσιμα χρώματα, που παραμένουν τα ίδια με το 2022: Cyan Storm (κυανό), Icon Blue (μπλε) και Tech Black (μαύρο).

Αυτό που αλλάζει στο μοντέλο της επόμενης χρονιάς είναι τα όργανά του, όπου έρχεται μια νέα οθόνη, έγχρωμη TFT με διαγώνιο 5 ιντσών, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί σε δύο επιλογές προβολής.

Το Street Theme βασίζεται σε μια σύγχρονη εμφάνιση με στροφόμετρο σε μορφή μπάρας στο πάνω μέρος και ψηφιακή ένδειξη ταχυμέτρου, ενώ το Touring Theme προτιμά ένα παραδοσιακότερο στρογγυλό στροφόμετρο στα δεξιά της οθόνης με την ένδειξη ταχύτητας αριστερά.

H συνδεσιμότητα με το τηλέφωνο του αναβάτη μέσω Bluetooth ανήκει στον βασικό εξοπλισμό του νέου ΜΤ-07 και επιτυγχάνεται με τη δωρεάν εφαρμογή της Yamaha, MyRide app.

Στο νέο ΜΤ-07 η Yamaha έχει φροντίσει να προεγκαταστήσει την απαραίτητη καλωδίωση για quickshifter διευκολύνοντας σημαντικά την εκ των υστέρων τοποθέτησή του, εφόσον ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να το αποκτήσει από τη συλλογή Yamaha Genuine Accessories.

XSR 700 Legacy

yamaha xsr700

H έμπνευση του σχεδιασμού της XSR700 Legacy προέρχεται από τη scrambler σχολή, με μαύρες φυσούνες προστασίας στα καλάμια, off-road γκριπς στο τιμόνι, κλασική σέλα, στρογγυλό φανάρι εμπρός με προστατευτικό, αλουμινένιους ακτινωτούς τροχούς σε χρυσό χρώμα και τρακτερωτά λάστιχα.

XSR125 Legacy

yamaha xsr125 legacy

To μικρό Sport Heritage μοντέλο της Yamaha δεν αλλάζει σε κάτι για το 2023, πλην της εμφάνισης, η οποία εμπλουτίζεται με έναν νέο χρωματισμό.

Ήταν ήδη διαθέσιμο στα χρώματα Heritage White, Yamaha Blue and Impact Yellow, ενώ πλέον προστίθεται και η έκδοση Legacy με μαύρο χρώμα και χρυσές ζάντες.

MT-125

yamaha mt125

Συνεχίζοντας την αναβάθμιση της οικογένειας Hyper Naked η Yamaha στρέφει το βλέμμα της και στον βενιαμίν της φαμίλιας, το MT-125 που για το 2023 αποκτά μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με στάνταρ συνδεσιμότητα Bluetooth.

Το σύστημα αυτό είναι πανομοιότυπο με αυτό του μεγαλύτερου αδελφού, ωστόσο εδώ δε διαθέτει την επιλογή δύο μοτίβων προβολής, μα μόνο το Street Theme με την ψηφιακή μπάρα στο πάνω μέρος για στροφόμετρο.

Η άλλη μεγάλη είδηση για το ΜΤ-125 ωστόσο είναι πιο ουσιώδης για τα οδηγικά του χαρακτηριστικά και αφορά στην προσθήκη traction control στο ήδη πλούσιο πακέτο του μικρού γυμνού, το οποίο ήδη περιελάμβανε το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων VVA (Variable Valve Actuation) και συμπλέκτη μονόδρομο με υποβοήθηση.

Οι χρωματικές επιλογές για το 2023 παραμένουν ως είχαν: Cyan Storm (κυανό), Icon Blue (μπλε) και Tech Black (μαύρο).

Crypton S

yamaha crypton s

Το όνομα Crypton σημαίνει πολλά στην Ελλάδα, καθώς συνδέεται με μια παραδοσιακή δύναμη των παπιών, ένα μόνιμο best seller σε διάφορες μορφές, από το κάποτε δυνατότερο όλων 135Χ, ως τη σημερινή του κληρονομία που παραμένει στις πωλήσεις της ελληνικής αγοράς.

Το Crypton S απουσίασε για ένα μικρό διάστημα από την αγορά μας, ωστόσο μόλις πρόσφατα επέστρεψε ανανεωμένο και συμμορφωμένο με τις προδιαγραφές Euro 5, δίχως αλλαγές στα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Το Crypton S κινείται με αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 114 cc που αποδίδει περίπου 9 hp και 0.9 kgm, ενώ στη νέα του μορφή ξεχωρίζει από το νέο του δίχρωμο φινίρισμα.

Η λιανική τιμή στην επανεμφάνισή του στην ελληνική αγορά ορίστηκε στα €3,095.

XMAX 300/Tech MAX

yamaha xmax 300

Το XMAX 300 σχεδιάστηκε για να προσφέρει τον απόλυτο συνδυασμό κομψότητας, όμορφης εμφάνισης, εξαιρετικής απόδοσης και λειτουργικότητας υψηλού επιπέδου. Το νέο XMAX 300 ανεβάζει την εμπειρία οδήγησης σε νέο επίπεδο, με τις δυναμικές γωνίες και τον προβολέα LED σχήματος X, να αποπνέουν περισσότερη MAX γοητεία από ποτέ. Το να παραμένετε σε επαφή οδηγώντας το νέο XMAX 300 είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ. Αυτό το έξυπνο Sport Scooter είναι εξοπλισμένο με οθόνη LCD 4.3 ιντσών και Μονάδα Ελέγχου Επικοινωνίας που σας επιτρέπουν να συνδέετε εύκολα το smartphone σας με το όχημα και να βλέπετε ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα.

Με το νέο XMAX 300 μπορείτε να παραμένετε σε επαφή με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες σας. Απλώς κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή MyRide της Yamaha, συνδέστε το smartphone σας στο σκούτερ μέσω Bluetooth και δείτε εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα, στη νέα οθόνη LCD 4,3 ιντσών. Η εφαρμογή MyRide σάς προσφέρει επίσης, πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία πληροφοριών για τη λειτουργία του σκούτερ και τα δεδομένα οδήγησης.

Με τη σειρά της, στην Tech MAX έκδοση του XMAX 300 επιπρόσθετα συναντάμε:

Νέα, προηγμένης τεχνολογίας, πλήρως έγχρωμη οθόνη TFT 4,2 ιντσών η οποία συνδέεται με smartphone και σας επιτρέπει να βλέπετε ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις, email και μηνύματα. Επίσης, με το νέο σύστημα πλοήγησης Garmin και το μενού πολλαπλών οθονών, το XMAX 300 Tech MAX προσθέτει μια νέα διάσταση σε κάθε διαδρομή.

Το XMAX 300 θα είναι διαθέσιμο στους Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha από το Μάρτιο του 2023, ενώ το XMAX 300 Tech MAX θα είναι διαθέσιμο από το Μάιο του 2023 σε Icon Blue/Sonic Grey και Dark Petrol/Tech Black χρωματισμούς, αντίστοιχα.

TMAX

yamaha tmax

Με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά στην κατηγορία του, δυναμική εμφάνιση και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, το TMAX Tech MAX της Yamaha, είναι το απόλυτο Sport Scooter.

Για το 2023 θα είναι διαθέσιμο στο νέο Tech Black χρώμα, το οποίο αναδεικνύει τις όμορφες γραμμές του σκούτερ και το υψηλό κύρος του.

Tricity 300

yamaha tricity 300

Το Tricity 300 είναι το πιο ελαφρύ και στυλάτο σκούτερ 3 τροχών προσφέροντας άνετη και εύκολη μετακίνηση στην πόλη, ενώ για το 2023 απέκτησε έναν νέο γκρίζο χρωματισμό, Power Grey.

NMAX 125 / 155

yamaha nmax

Νέα χρώματα παρουσίασε η Yamaha και για τα σπορ και ευέλικτα σκούτερ της NMAX 125 και NMAX 155. Και τα δύο μοντέλα είναι διαθέσιμα με τα νέα τους χρώματα Deep Blue and Ruby Red.

YZ450F

yamaha yz450f

Η motocross ναυαρχίδα των Ιαπώνων αλλάζει περισσότερο από ποτέ, δεχόμενη τη μεγαλύτερη ανανέωση της από το 2010.

Αρχικά, ο επανασχεδιασμένος κινητήρας είναι πλέον ελαφρύτερος, πιο συμπαγής και με +500 στροφές στο όριο του κόφτη. Αποτελεί τον πιο ισχυρό κινητήρα που είχε ποτέ το μοντέλο, ενώ εκ νέου σχεδιασμένα είναι και εσωτερικά μέρη, όπως ο στρόφαλος αλλά και το πιστόνι. Στη σφαίρα της αξιοπιστίας, ανανεωμένο είναι και το σύστημα ψύξης του.

Η λίστα με τα καινούρια χαρακτηριστικά είναι πλούσια, όπως η αυξημένη εισαγωγή αέρα σε σύμπνοια με τις μεγαλύτερες βαλβίδες τιτανίου στα 39χλστ., ο μονοκάμπανος συμπλέκτης με τα δισκοειδή ελατήρια που επέφερε μείωση βάρους κατά 750γρ. και η δυνατότερη μετάδοση, με την απόσταση των αξόνων κίνησης να είναι μεγαλύτερη.

Το πλαίσιο που φιλοξενεί τα παραπάνω επίσης επανασχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει ελαφρύτερη αίσθηση και περισσότερη ευελιξία, έχοντας βελτιωμένη ακαμψία σε σημεία όπως οι κάτω δοκοί, διατηρώντας παράλληλα ελαστικότητα σε σημεία όπως εκείνα του ρεζερβουάρ, αποσκοπώντας σε καλύτερη απορρόφηση κραδασμών.

Νέα έχουμε και στο κομμάτι των αναρτήσεων, με τα αμορτισέρ της KYB να έχουν νέες βαλβίδες, ενώ το μπροστινό σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα με το χέρι ως προς τη συμπίεση. Στα φρένα, συναντάμε τη Nissin και ένα δίσκο στα 270χλστ. εμπρός, με το πίσω φρένο να βελτιώνεται ως προς το πιο άκαμπτο σωληνάκι του.

Περνώντας στον ηλεκτρονικό κόσμο του YZ450F, νέο είναι και το ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, στο οποίο συναντάμε δυο επίπεδα και Off. Μεγάλο ρόλο εδώ παίζει και Power Tuner App, το οποίο επίσης φρεσκαρίστηκε δραστικά, όντας πια πιο εύπεπτο ως προς το περιβάλλον του. Μέσω της εφαρμογής, ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει τη χαρτογράφηση του κινητήρα, τα Traction και Launch Control, να δει χρόνους, προτεινόμενες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις κ.α.

Ως προς την εργονομία, ο αναβάτης θα έχει πια την άνεση των +20χλστ. χάρη στο αυξημένο ύψος της σέλας αλλά και τα χαμηλότερα μαρσπιέ, σε ένα πιο ευέλικτο τρίγωνο σέλας-τιμονιού-μαρσπιέ. Τέλος, η όψη της μοτοσυκλέτας είναι πιο επιθετική από ποτέ, με τα αιχμηρής αισθητικής πλαστικά να δένουν σε αρμονία με μέρη όπως το φιλτροκούτι.

TT-R 125/110/50 - PW50

yamaha ttr

Η Yamaha παρουσιάζει τη βάση της γκάμας εκτός δρόμου για το 2023 με τα μικρά TT-R και PW. Η γκάμα αυτή ξεκινά από το θρυλικό PW50, το μοτοσυκλετάκι που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές αναβατών με τον 50άρη δίχρονο κινητήρα του, την πλήρως αυτόματη μετάδοση και τροχούς 10 ιντσών.

Το επόμενο βήμα είναι το TT-R50 με τετράχρονο κινητήρα 50 cc εξοπλισμένο με ημιαυτόματη μετάδοση 3 ταχυτήτων και μικρούς τροχούς 10 ιντσών για να νιώθουν άνετα οι λιλιπούτειοι χωματεροί ηλικιών 4 ως 7 ετών.

Μεγαλώνοντας θα περάσουν στο TT-R110 με τον μεγαλύτερο τετράχρονο κινητήρα και την ημιαυτόματη μετάδοση 4 σχέσεων, κυλώντας σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω.

Το τελευταίο στάδιο πριν το πέρασμα στις πλήρους μεγέθους μοτοσυκλέτες είναι το TT-R125 (εικονίζεται), με τετράχρονο κινητήρα που διαθέτει κανονικό 5τάχυτο κιβώτιο και τροχούς με διαστάσεις 19 και 16 ίντσες μπροστά και πίσω.

Και τα τέσσερα μοντέλα δεν έχουν καμιά αλλαγή στην τεχνική τους βάση για το 2023, παρά μόνο νέα γραφικά που τα εντάσσουν εμφανισιακώς στην ευρύτερη off-road competition γκάμα της Yamaha.

TY-E 2.0

yamaha ty e

Η Yamaha παρουσίασε την εξελιγμένη TY-E 2.0 ηλεκτρική Trial μοτοσυκλέτα, με την οποία θα συμμετάσχει σε ορισμένους γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Trial της FIM και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Trial-E.

Το TY-E 2.0 βασίζεται στην εξέλιξη του TY-E που είχε ανακοινωθεί το 2018, και διαθέτει ένα νέο monocoque πλαίσιο από σύνθετα υλικά, έναν ηλεκτροκινητήρα με βελτιωμένες επιδόσεις, τόσο χάρη στα μηχανικά του μέρη όσο και στα μέρη του ηλεκτρονικού του ελέγχου.

Η μοτοσυκλέτα φέρει επίσης μια νέα ελαφριά μπαταρία, που έχει χωρητικότητα 2.5 φορές μεγαλύτερη από ότι στο προηγούμενο μοντέλο.

Το νέο TY-E 2.0 ξεκίνησε τις συμμετοχές του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial ήδη από τον Ιούνιο του 2022, με τον Kenichi Kuroyama της Yamaha Factory Racing Team, που είναι και ο αναβάτης εξέλιξης του μοντέλου.

Θυμίζουμε πως ο Kuroyama είχε βρεθεί στη 2η θέση της τελικής κατάταξης του FIM TRIAL-E CUP τόσο το 2018 όσο και το 2019, πίσω από την GASGAS, ενώ το 2020 η Yamaha αποσύρθηκε για να το πάρει ξανά η GASGAS, ενώ το 2021 αποσύρθηκε και η GASGAS, με την Electric Motion να κερδίζει τον τίτλο.

Το TY-E 2.0 ζυγίζει λίγο πάνω από 70 κιλά, έχει μεταξόνιο 1.310 mm, AC κινητήρα, μπαταρία ιόντων λιθίου και υγρό πολύδισκο συμπλέκτη.

Αναμένουμε ταχύτατη εξέλιξη του project μέσα από τη συμμετοχή του σε αγώνες Παγκοσμίου, κάτι που θα βοηθήσει σίγουρα τη Yamaha στο να αναπτύξει γρηγορότερα τη γκάμα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών παραγωγής της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 17:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon