.
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 21:34

Αφιέρωμα – Νέα μοντέλα Voge 2023

Αυγατίζει και πλουτίζει η γκάμα της Voge για το 2023, με νέα μοντέλα σε διάφορες κατηγορίες και πολύ ενδιαφέροντα πρωτότυπα σχέδια.

Λειτουργώντας ως η νεοσύστατη εξαγωγική μάρκα της Loncin, η Voge ανήκει στις πρωτοπόρους του νέου κινέζικου κύματος που εσχάτως έχει αρχίσει να σκάει στις ακτές των δυτικών αγορών. Κατέφτασε στην Ελλάδα στο τέλος του 2019 και λίγο καιρό αργότερα γνωριστήκαμε με τα πρώτα μοντέλα που έφερε στη χώρα μας η Mototrend.

Η ανάπτυξή της σε αυτό το διάστημα είναι αλματώδης, πολλαπλασιάζοντας μέσα σε μια διετία τη γκάμα των τεσσάρων μοντέλων (300/500 R και DS) με τα οποία μας είχε συστηθεί ουσιαστικά το 2020, ενώ φέτος είχε πολύ έντονη παρουσία στην EICMA 2022 με πολλά και ενδιαφέροντα για τη νέα χρονιά που διανύουμε.

Valico 900DS 3B

Οι περισσότεροι προβολείς εστίασαν στο πρωτότυπο 900DS, μια adventure μοτοσυκλέτα που προσέθεσε με το καλημέρα στο ενδιαφέρον της το γεγονός πως φορά τον ίδιο κινητήρα με τις BMW F 900 R και XR που κατασκευάζει η Loncin. Αν και επισήμως δεν είναι ακόμη μοντέλο 2023, δε φανταζόμαστε να αργήσει η Voge να τη φέρει στην παραγωγή, ενδεχομένως και μέσα στη χρονιά.

Η δεύτερη σημαντική είδηση από το Σαλόνι του Μιλάνου αφορά στους Α2 κινητήρες της, οι οποίοι μεγάλωσαν από τα 471 στα 494 cc και πλέον η σχετική γκάμα αποκαλείται 525 με εκδόσεις DSX (adventure) και ACX (scrambler). Πέραν αυτών όμως, η Voge παρουσίασε στην Ασία και την 525RR, μια σπορ παραλλαγή με πλήρες φέρινγκ που δείχνει έτοιμη να εκδράμει και προς δυσμάς σύντομα ως μέρος της νέας γκάμας.

voge ken660

Παράλληλα, σε έκθεση στην Κίνα η Voge αποκάλυψε τον νέο της τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα ΚΕΝ660, ο οποίος φέρεται να είναι πατροναρισμένος πάνω στη βασική αρχιτεκτονική του ομόλογού του της Honda CB650R. Προς το παρόν δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτόν, πάντως κάτι μας λέει πως σύντομα θα έχουμε μαντάτα και επ' αυτού.

A15A0884 web

Στο μεταξύ, ένα άλλο πεδίο επέκτασης για τη Voge είναι τα σκούτερ, με το SR4 Max να αποτελεί το πρώτο πολυδιαφημισμένο μοντέλο της, που μάλιστα πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην Ελλάδα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα BMW C400 GT με άλλα πλαστικά και πλουσιότερο εξοπλισμό, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδρομή με την 900DS, καθώς και αυτά τα σκούτερ φτιάχνονται από τη Loncin για λογαριασμό των Γερμανών.

SCOOTER SFIDA SR125 Dettagli 5

Η ανάπτυξη σε νέες κατηγορίες έχει φέρει και δύο νέα μοντέλα 125 cc, για τα ευρωπαϊκά διπλώματα Α1 και τα συμπαραμαρτυρούντα τους (βλέπε διπλώματα Β), τη γυμνή μοτοσυκλέτα 125R που είχε παρουσιαστεί στο Μιλάνο ως Brivido 125R, αλλά και μια παραλλαγή του SR4 στον μικρότερο αυτόν κυβισμό, SR125 GT.

900DS

voge 900ds

Με την παρουσίαση του πρωτότυπου 900DS, η Voge εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των premium On/Off μοτοσυκλετών.

Ξεκινώντας με το πρώτο δυνατό χαρτί, συναντάμε τον εν σειρά δικύλινδρο κινητήρα που παράγει η Loncin για λογαριασμό της BMW. Για την ακρίβεια, ο εν λόγω κινητήρας των 895 κ.εκ. είναι ίδιος με του F 900 R/XR, με την ισχύ να φτάνει τους 96,5 ίππους και τη μέγιστη ροπή στα 91 Nm. Δεύτερο -εντός κινητήρα- δυνατό χαρτί, είναι το αμφίδρομο quickshifter που δίνει το παρών στο κιβώτιο των έξι σχέσεων. Μιας και είπαμε για κιβώτιο, βάλτε στη λίστα και το συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης.

Το μεγάλο καλάθι του 900DS συνεχίζεται και στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, αφού είναι εξοπλισμένο με ride by wire γκάζι, κάτι που επιτρέπει την προσαρμόσιμη απόκριση του γκαζιού με βάση το Riding Mode. Ακόμα, παρόντα είναι το Traction Control και το δικάναλο ABS, αμφότερα με δυνατότητα απενεργοποίησης (του πίσω τροχού για το ABS), εξασφαλίζοντας ασφάλεια στο δρόμο και πιο ελεύθερο παιχνίδι στο χώμα. Μιας και είμαστε στα ηλεκτρονικά, ας δούμε και εκείνα που φέρνουν τον πιο “premium” που προείπαμε χαρακτήρα, όπως η μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT στη θέση του πολυοργάνου που πληροφορεί τον αναβάτη μέχρι και για τη μέγιστη γωνία κλίσης.

Παρούσα είναι και η συνδεσιμότητα με το smartphone για τη διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων και πλοήγησης, με ενδείξεις που προβάλλονται απευθείας στην οθόνη του 900DS. Άπαντες οι φωτισμοί είναι Led, ενώ στην πρωτότυπη έκδοση υπάρχουν και προβολείς ομίχλης, κεντρικό σταντ, cruise control, θερμαινόμενα γκριπ και επίσης θερμαινόμενη σέλα!

Μπροστά έχουμε ένα ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, ενώ στη μέση το ρεζερβουάρ των 20 λίτρων προστάζει για αποστάσεις με τους ακτινωτούς, tubeless τροχούς με τα Michelin Anakee III (90/90-21 μπροστά και 150/70-17 πίσω) να έρχονται για να κάνουν τα χωμάτινα χιλιόμετρα σχετικά απροβλημάτιστα, αν και το το βάρος στα 220 “στεγνά” κιλά ίσως αποτελέσει σημείο προβληματισμού για τα πιο «rally» τερέν.

Το Voge 900DS μοιάζει περισσότερο με ένα πρωτότυπο προπαραγωγής παρά με κάποιο concept του «θα». Από τις λεπτομέρειες μέχρι και το βασικό εξοπλισμό της τριβάλιτσης εκθεσιακής μοτοσυκλέτας, βλέπουμε ένα μοντέλο που θα μπορούσε άνετα να είναι στους δρόμους μέσα στο 2023.

525 DSX

voge 525ds

Η Voge παρουσίασε στο Μιλάνο τη νέα γενιά της μεσαίας της adventure, στην οποία φορά τον μεγαλύτερο κινητήρα που αύξησε τη χωρητικότητά από τα 471 στα 494 cc. Αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει τη μέγιστη ισχύ, η οποία (για λόγους Α2) παραμένει προφανώς στα 47 άλογα, ωστόσο ο τρόπος που αυτή αποδίδεται πιθανώς να έχει αλλάξει με τόνωση της ροπής στις μεσαίες. Η μέγιστη ροπή του νέου κινητήρα ανακοινώνεται στα 5.1 kgm στις 7,000 rpm.

Η έκδοση που παρουσιάστηκε είναι η DSX με τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, στην οποία συναντάμε τον ίδιο περίπου εξοπλισμό που γνωρίσαμε στην Ελλάδα με το 500 DSX, δηλαδή αναρτήσεις ΚΥΒ και φρένα Nissin, ενώ η χωρητικότητα σε καύσιμο είναι 18 λίτρα.

Με βάρος 190 κιλών και τη σέλα σε ύψος 830 mm, το νέο 525DSX φορούσε στην EICMA μια νέα έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών με συνδεσιμότητα, η οποία πλέον μπορεί να υποστηρίξει και προβολή πλοήγησης.

Η μοτοσυκλέτα θα διατεθεί σε δύο χρώματα, αμφότερα με βάση το ασημί και λεπτομέρειες σε είτε κίτρινο ή μπλε.

525RR

voge 525 rr

Η Voge συνεχίζει απτόητη την ανάπτυξη της γκάμας της και μία supersport μοτοσυκλέτα είναι πάντα καλοδεχούμενη, ειδικά για λόγους επίδειξης τεχνολογικής και τεχνικής υπεροχής. Όπως έγινε γνωστό, παρουσιάστηκε επίσημα το Voge 525RR, μια μεσαία supersport αρκετά… λαχταριστή στα χαρτιά, ώστε να μας τραβήξει την προσοχή.

Η σχεδίαση της 525RR είναι πραγματικά «αυτό που πρέπει»: Οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν πλέον μάθει τα γούστα της δυτικής σκηνής και η εμφάνιση των μοντέλων τους δεν ξενίζει πλέον. Άξια αναφοράς, είναι η χρήση αεροδυναμικών πτερυγίων στην 525RR, τα οποία προφανώς παίζουν κυρίως εμφανισιακό και όχι λειτουργικό ρόλο –για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες της αεροδυναμικής, θες πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Ο κινητήρας είναι νέα μονάδα της Voge για την οποία μας είχε μιλήσει και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Allen Yin. Τα κυβικά του όμως δεν είναι 525, αλλά 494 πραγματικά, αποτελώντας μια ανεπτυγμένη εκδοχή του υπάρχοντος μοτέρ των 471 κ.εκ.. Η ισχύς του ανακοινώνεται ότι μπορεί να φτάσει τους 55 ίππους, ξεπερνώντας το… βαρετό, πλέον, όριο των 48 ίππων για το δίπλωμα Α2! Όμως, αν το μοντέλο έρθει στην Ευρώπη, το πιθανότερο είναι ότι η ισχύς του θα προσαρμοστεί…

Το Voge 525RR χτίζεται πάνω σε ένα πλαίσιο από ατσάλι, με ψαλίδι αλουμινίου. Η ακτινική δαγκάνα του εμπρός φρένου προέρχεται από την Brembo, ενώ η Voge ανακοινώνει ότι το μοντέλο ζυγίζει 172 κιλά. Αν σκεφτεί κανείς ότι το άμεσα ανταγωνιστικό Honda CBR500R ζυγίζει 192 κιλά, το πλεονέκτημα της κινεζικής μοτοσυκλέτας είναι προφανές, όμως μένει επιβεβαίωση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ειδικά αν και όταν έρθει στην Ευρώπη.

Το Voge 525RR θα εξοπλίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με ABS αλλά και σύστημα Traction Control, ενώ θα υπάρχει και θύρα παροχής ρεύματος USB για συσκευή όπως κινητό η GPS. Στο εμπρός μέρος του 525RR, διακρίνουμε και μία υποδοχή για κάμερα, όπως συμβαίνει και στο scooter SR4 της Voge.

Περισσότερες πληροφορίες για τυχόν άφιξη του μοντέλου στην Ευρώπη-Ελλάδα και τα συναφή, αναμένονται. Προς το παρόν, η παρουσίαση αφορά μόνο την αγορά της Κίνας.

525 ACX

voge 525 acx

Η scrambler εκδοχή του 500 AC παρουσιάστηκε στο Μιλάνο και φορά τον νέο, λίγο μεγαλύτερο κινητήρα των 494 cc, όπως και το 525 DSX.

Η έκδοση ACX παίρνει το κλασικό σουλούπι του AC και του προσφέρει στοιχεία scrambler για μια λίγο διαφορετική εναλλακτική πάνω στο ίδιο θέμα.

Το 525ACX στην ευρωπαϊκή του μορφή αποδίδει 47.6 ίππους, στο όριο της Α2 δηλαδή, ζυγίζει 185 κιλά στεγνό και η τελική του ταχύτητα ανακοινώνεται στα 160 km/h, με δύο χαρτογραφήσεις για την απόδοση του δικύλινδρου σε Standard και Sport.

Φορά τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι λίγο αυξημένη στα 200 mm ως προς το 500 AC, ενώ θα φορά και αυτό την ίδια μεγάλη TFT οθόνη 7 ιντσών του 525DSX με στάνταρ συνδεσιμότητα.

125R

Voge 125R

Στην EICMA 2022, γνωρίσαμε το 125R Brivido, μια νέα μοτοσυκλέτα της εταιρείας με πολύ επιθετική σχεδίαση και νεανικό χαρακτήρα, και το οποίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη χώρα μας.

Με υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα χωρητικότητα 124.8 κυβικών εκατοστών, το μικρό γυμνό της Voge αποδίδει 15 hp στις 9,500 σ.α.λ. και 1.3 kgm στις 8,500 σ.α.λ., μέσω εξατάχυτου κιβωτίου.

H Voge ανακοινώνει 128 κιλά χωρίς καύσιμο, ύψος σέλας στα 790 χιλιοστά, οι τροχοί του είναι χυτοί αλουμινένιοι 17 ιντσών με ελαστικά 110/70 και 140/60 για μπροστά και πίσω, ενώ τα φρένα αποτελούνται από δίσκους με δαγκάνες δύο και ενός εμβόλων αντίστοιχα.

LED προβολέας με DRL φώτα, LED φωτιστικό σώμα και πίσω, μικρή οθόνη TFT με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, μέχρι και ένδειξη καυσίμου, θύρα φόρτισης USB, και δικάναλο ABS συμπληρώνουν τον εξοπλισμό.

Παράγεται σε μαύρο με κίτρινες λεπτομέρειες και σε λευκό με γαλάζιο, ενώ η τιμή που έχει ανακοινώσει ήδη η Mototrend για την ελληνική αγορά στα €2,795 είναι αρκετά δελεαστική.

SR4 Max

voge sr4 max

To πρώτο maxi scooter της Voge διαθέτει υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα, κατασκευασμένο σε συνεργασία με τη BMW και είναι αυτός ο ίδιος που χρησιμοποιείται από το βαυαρικό εργοστάσιο στα μοντέλα C400X και C400GT. Η μέγιστη ισχύς μετρά 29 ίππους, με πολύ χαμηλή θεωρητική κατανάλωση 3.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, κάτι που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 12.8 λίτρων, μπορεί να μεταφραστεί σε αυτονομία άνω των 350 χιλιομέτρων.

Ο κινητήρας φιλοξενείται σε ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο με αλουμινένιο ψαλίδι, μεγάλους τροχούς 15” και 14”, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια σε αποθηκευτικούς χώρους, μιας και κάτω από τη σέλα μπορούν να φιλοξενηθούν δύο κράνη, ένα full-face και ένα ανοικτό (jet).

Σταματά με τρία δισκόφρενα διαμέτρου 265mm με τις ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά να προσμετρούν στα δυνατά του χαρτιά, ενώ η ασφάλεια υποστηρίζεται και από σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και δικάναλο ABS της Continental.

Η εργονομία και η άνεση εξυπηρετούνται με ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα, ενώ η θέση οδήγησης υπόσχεται φυσικές και ξεκούραστες γωνίες για σώμα, πόδια και χέρια αναβάτη, ο οποίος μπροστά του απολαμβάνει μια έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών.

Τη χρηστικότητα για τις ανάγκες της καθημερινότητας υποστηρίζουν δύο αποθηκευτικά ντουλαπάκια κάτω από το τιμόνι, ο γάντζος ανάρτησης αντικειμένων στην ποδιά όπως και η θέση της τάπας πλήρωσης καυσίμου, που δεν απαιτεί άνοιγμα της σέλας. Στα συν του είναι η λειτουργία Keyless (χωρίς κλειδί), το ηλεκτρικό άνοιγμα σε σέλα και ρεζερβουάρ, η θύρα USB, το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS) και το χειρόφρενο.

Για κερασάκι, η Voge έχει συμπεριλάβει στον βασικό εξοπλισμό του SR4 μια κάμερα καταγραφής υψηλής ευκρίνειας που ενσωματώνεται στο μπροστινό μέρος του σκούτερ, ενεργοποιείται αυτόματα με το σκούτερ και καταγράφει κυκλικά σε κάρτα μνήμης στο δεξί ντουλαπάκι της ποδιάς.

Τελευταίο και καλύτερο για το Voge SR4 Max είναι η τιμή γνωριμίας των €5,995 (για περιορισμένο αριθμό τεμαχίων) σε δύο χρωματισμούς, λευκό (pearl white) και μαύρο (Sparkling black).

SR125 GT

Voge_2023/voge-sr125-gt.jpg" alt="voge sr125 gt" width="1280" height="853" />

Το SR4 Max είχε ανοίξει τον χορό των σκούτερ για την κινέζικη εταιρεία πέρυσι στο Μιλάνο και φέτος αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα, μα στο μεταξύ απέκτησε ένα μικρότερο αδελφάκι, ξανά στην ίδια ιταλική έκθεση.

Το SR125 GT είναι μάλλον ξεκάθαρο από το όνομά του, ένα μικρό GT σκούτερ με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω που συνδυάζει ένα κορμί λογικών διαστάσεων ώστε να μην είναι δύσχρηστο ακόμη και στην πιο μποτιλιαρισμένη πόλη, αλλά να παραμένει άνετο και με καλή αεροδυναμική προστασία.

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας του αποδίδει περίπου 11 άλογα για 135 υγρά κιλά και ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει traction control, σύστημα start-stop, δικάναλο ABS και φώτα προειδοποίησης έκτακτου φρεναρίσματος, αλλά εκεί που θα δίνει όλα είναι στις ηλεκτρονικές πολυτέλειες.

Ο έλεγχός του γίνεται με ασύρματο κλειδί (keyless), η μονόχρωμη οθόνη LCD που διαθέτει είναι εξοπλισμένη με κιτ συνδεσιμότητας Bluetooth και μπορεί να προβάλει πολλές πληροφορίες από το τηλέφωνο, ως και οδηγίες πλοήγησης, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η μπροστινή κάμερα που βρίσκεται ανάμεσα στους προβολείς και μπορεί να καταγράφει τη διαδρομή από την πιο προνομιούχο θέση.

Το νέο SR125 GT αναμένεται στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 2023.

Real 5T

Voge_2023/voge-real-5t.jpg" alt="voge real 5t" width="1600" height="901" />

Η Voge έχει δυνατή παρουσία στη μοτοσυκλέτα τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη επενδύσει στα σκούτερ, ενώ με το Real 5T πατά και στον κόσμο των ηλεκτρικών σκούτερ.

Η μορφή του αναφέρεται άμεσα στην GT κατηγορία, με χαρακτηριστική αιχμηρή σχεδίαση, σφηνοειδή μορφή και κεντρικό τούνελ. Ωστόσο, το μοντέλο κερδίζει την προσοχή μας και χάρη στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, που δεν περνάνε απαρατήρητα. Συγκεκριμένα, η αυτονομία του αναφέρεται ότι θα ξεπερνάει τα 200 χιλιόμετρα, ενώ η τελική ταχύτητα του θα φτάνει τα 115 χλμ/ώρα.

Με ισχύ 15 ίππους από τον ηλεκτροκινητήρα του, το Voge Real 5T θα μπορεί να οδηγηθεί και από κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου (Β), χωρίς την απαίτηση ύπαρξης διπλώματος μοτοσυκλέτας.

Φέρει μια ιδιαίτερα μεγάλη οθόνη TFT, μεγέθους 8 ιντσών με τεχνολογία αφής, ξεκλειδώνοντας πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες χειρισμού πέρα από τα χειριστήρια και τη συνδεσιμότητα με κινητό.

Στο λογισμικό θα υπάρχουν 3 χαρτογραφήσεις ισχύος ηλεκτροκινητήρα αλλά και traction control. Η εταιρεία ανακοινώνει επίσης, αποθηκευτικό χώρο 30 λίτρων κάτω από τη σέλα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, πέρα από την ένδειξη ότι το Voge Real 5T θα ντεμπουτάρει κατά το δεύτερο μισό του 2023.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 22:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon