.
Κατηγορία Voge
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 10:15

Test - Voge SR4 Max (2023)

Τα ρούχα του βασιλιά

Το πρώτο σκούτερ της Voge μπαίνει κατευθείαν στα βαθειά των πολυτελών GT με έναν πολύ ισχυρό άσο στο μανίκι.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η Voge είναι μια σχετικά νέα εταιρεία, έχοντας ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της σταδιοδρομία πριν λίγα χρόνια με μια γκάμα αποκλειστικά στελεχωμένη με μοτοσυκλέτες. Η νεότητά της ωστόσο χτίζεται πάνω σε μια βάση με άφθονη τεχνογνωσία και εμπειρία καθώς πίσω της βρίσκεται η μεγαλύτερη κατασκευάστρια της Κίνας, Loncin Industries, η οποία έστησε τη Voge με κύριο γνώμονα τη διείσδυση στις δυτικές αγορές με πολυτελείς και ποιοτικές μοτοσυκλέτες σε τιμές που μόνο η Κίνα μπορεί να πετύχει πλέον.

Όταν ήρθε η ώρα να παρουσιάσει το πρώτο της σκούτερ, η Voge έστρεψε το ενδιαφέρον της κατευθείαν σε μια από τις πιο δύσκολες κατηγορίες της αγοράς, τα μεσαίου κυβισμού GT σκούτερ, εκεί όπου καραδοκούν οικεία και ιστορικά ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας, όπως τα Honda Forza, Yamaha XMAX, KYMCO Xctiting, SYM Maxsym και BMW C.

A15A0910 web

Δεδομένου ότι η Loncin συνεργάζεται στενά με τη BMW ήδη από το 2005 – ενώ έχει πλέον συμφωνία και με την MV Agusta – η Voge βρήκε μια πανέτοιμη και αναγνωρισμένη πλατφόρμα για να στήσει το πρώτο της σκούτερ, και αυτή δεν είναι άλλη από αυτή που η Loncin κατασκευάζει για λογαριασμό της BMW: το δίδυμο των C 400 X και GT.

Το SR4 Max είναι στην ουσία ένα C 400 GT με άλλα κουστούμια. Αυτό δεν είναι μια μεγαλόσχημη υπερβολή, είναι ακριβώς η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία χτίστηκε αυτό το σκούτερ. Το SR4 Max δε διαφέρει σε τίποτε από το BMW ξαδερφάκι του όσον αφορά στη μηχανική του βάση, στο πλαίσιο, στις αναρτήσεις, στα φρένα.

Οι διαφορές εντοπίζονται προφανώς στο πλαστικό αμάξωμα, το οποίο είναι ευλόγως διαφορετικό, αλλά και στον εξοπλισμό, όπου η Voge φρόντισε να τα δώσει όλα για όλα.

sr4 gris detalle 11

Στο SR4 Max το βασικό πακέτο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, με μια λίστα που θα περίμενε κανείς να δει σε μεγάλες μοτοσυκλέτες. Από όλα τα προφανή και μοδάτα της εποχής, όπως ο χειρισμός χωρίς κλειδί, η μεγάλη έγχρωμη οθόνη με στάνταρ συνδεσιμότητα ή τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που περιλαμβάνουν και traction control με δυνατότητα απενεργοποίησης, ως τα στοιχεία που δε συναντά κανείς κάθε μέρα, όπως η μπροστινή κάμερα που καταγράφει αυτόματα κάθε διαδρομή αποθηκεύοντας κυκλικά σε μια κάρτα microSD που τοποθετείται στο δεξί ντουλαπάκι της ποδιάς.

Κι αυτά δεν είναι όλα, καθώς ο εντυπωσιασμός της Voge συμπεριλαμβάνει ακόμη LED φώτα στροφής (cornering lights), αισθητήρες πίεσης ελαστικών και σύστημα προειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος ESS.

Ακόμη και στον αποθηκευτικό χώρο δείχνει να υπερτερεί το SR4 Max, καθώς κάτω από σέλα χωρά άνετα ένα full face κι ένα ανοικτό κράνος, δίχως μάλιστα το σύστημα flex-case της BMW με τον πτυσσόμενο πάτο (για να χωρέσει ένα πλήρες κράνος, μόνο όταν το σκούτερ είναι παρκαρισμένο).

A15A0822 web

Μια ματιά στο ανάλογο βασικό πακέτο του BMW C 400 GT αναδεικνύει τον πλούτο της κινέζικης εκδοχής, ενώ πέρα από τα εμφανισιακά και τα εξοπλιστικά οι διαφορές είναι πρακτικά η εξής μία: η μέγιστη ονομαστική απόδοση του μονοκύλινδρου, τετραβάλβιδου κινητήρα στο σκούτερ της Voge κορυφώνεται 5 ίππους και 0.5 χιλιογραμμόμετρα χαμηλότερα από αυτό της BMW.

Η θέση οδήγησης είναι αυτή που περιμένεις σε ένα GT σκούτερ αυτής της κατηγορίας. Ευρύχωρη, με πλατιά και άνετη σέλα, εργονομικώς φυσιολογική πρόσβαση σε όλα τα χειριστήρια, επαρκής χώρος για τα πόδια με δυνατότητα να τα απλώσεις λιγάκι (αν δεν είσαι πολύ ψηλή/ός).

Ο κινητήρας χαρακτηρίζεται από την ίδια λίγο τραχιά αίσθηση που γνωρίζουμε από το C 400 GT, ένας ήπιος και υψίσυχνος κραδασμός που δεν ενοχλεί ιδιαίτερα.

Η απόδοσή του ωστόσο είναι ροπάτη, χωρίς κούφιες περιοχές, μόνο καθαρή και απολαυστική επιτάχυνση σε όλο το εύρος λειτουργίας. Αυτό μεταφράζεται σε εύχρηστη αποτελεσματικότητα κάθε φορά που θα χρειαστείς άμεσα γκάζι μέσα στην πόλη, αλλά και ικανότατη μουαγιέν στον ανοικτό δρόμο.

A15A0851 web

Η τελική του ταχύτητα ονομαστικά δεν ξεπερνά τα 130 km/h, σύμφωνα με τη Voge, στον δρόμο ωστόσο η επίτευξη αυτής της ταχύτητας είναι εύκολη, με λίγο απόθεμα ακόμη για το κάτι παραπάνω. Ουσιαστικά εδώ έχουμε την πιο έκδηλη συνέπεια αυτών των λίγων ίππων που χωρίζουν το SR4 Max από το C 400 GT, το οποίο φτάνει πιο άνετα στα 140 km/h, ενώ στο υπόλοιπο εύρος του στροφόμετρου οι διαφορές δεν είναι και τόσο ουσιώδεις. Στην πόλη είναι η ροπή αυτή που δίνει τον τόνο και οι επιταχύνσεις τα χαμόγελα.

Το ταξίδι με μια σταθερή ταχύτητα γύρω στα 110-120 km/h είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και δεν μοιάζει να ζορίζει σε τίποτε τον μονοκύλινδρο, τονίζοντας τον εκδρομικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει κάθε σκούτερ αυτής της κατηγορίας, ενώ η αεροδυναμική προτασία της θέσης οδήγησης είναι εξαιρετική για σχεδόν όλο το σώμα - δυο πλευρικοί ανακλαστήρες εκατέρωθεν του ανεμοθώρακα ή χούφτες θα ολοκλήρωναν το πακέτο.

Στην καθημερινότητα το SR4 Max παραμένει εξίσου εύχρηστο και βολικό. Από τη χαμηλή του σέλα (775 mm) η πρόσβαση στο έδαφος είναι πανεύκολη, ενώ και η αίσθηση του βάρους είναι παραπλανητικά ελαφριά, παρότι ζυγίζει σχεδόν 200 κιλά με άδειο το 13 λιτρο ρεζερβουάρ.

Με διαστάσεις πολύ λογικές – και λίγο στενότερο από το αντίστοιχο BMW – το σκούτερ της Voge είναι εξυπηρετικότατο μέσα στην πόλη, ελίσσεται σχετικά εύκολα στο μποτιλιάρισμα και ο χειρισμός του είναι φιλικότατα προβλέψιμος χάρη στον σωστά ρυθμισμένο ψεκασμό και την ακρίβεια του ηλεκτρονικού γκαζιού, καταναλώνοντας καύσιμο με έναν μέσο ρυθμό που κυμαίνεται γύρω από τα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

A15A0885 web

Οι περιπετειούλες εκτός πόλης είναι το επιδόρπιο στο μενού του SR4 Max, καθώς δεν ιδρώνει από κανένα στροφιλίκι και με τον 15άρη μπροστινό τροχό προσφέρει καλή οδηγική συμπεριφορά. Εδώ αναδεικνύονται οι πολύ καλές αναρτήσεις της ΚΥΒ (Kayaba) που φροντίζουν να παρέχουν σωστές αποσβέσεις και συνεπή συμπεριφορά στο σκούτερ, αυξάνοντας την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται κανείς για να πιέσει λίγο παραπάνω στις στροφές.

Ακόμη καλύτερα είναι τα φρένα της J.Juan, της έτερης θυγατρικής της Brembo, που αντικατέστησαν τα Bybre (By Brembo) που έως πριν μερικά χρόνια φορούσαν τα C 400 της BMW.

Οι δύο ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά ακούγονται ως υπερβολή σε ένα σκούτερ 30 ίππων, μα στην πράξη δεν είναι. Ο λόγος είναι το σωστό τους στήσιμο ώστε να μη βγάζουν υπερβολική δύναμη στο αρχικό δάγκωμα, αλλά να προσφέρουν όλη όση χρειάζεσαι προοδευτικά, με άφθονη ακρίβεια στη μανέτα. Η ποιότητα και εδώ είναι εμφανής και πολύ καλοδεχούμενη, επεκτεινόμενη και στο άριστο ABS της Continental που κάνει τη δουλειά το όπως πρέπει, καθησυχαστικά.

A15A0789 web

Η κρίση ενός σκούτερ όπως το Voge SR4 Max είναι πανεύκολη, καθώς βασίζεται σε μια γνωστή πλατφόρμα, με διαφορές που εμπλουτίζουν τον εξοπλισμό του και το κάνουν να ξεχωρίζει στην αγορά.

Ακόμη κι αν ποτέ ξανά δεν είχαμε γνωρίσει άλλο σκούτερ με αυτή τη βάση, το SR4 Max παραμένει πληρέστατο για τα δεδομένα της κατηγορίας του, με όλα όσα χρειάζεται για να διακριθεί και μερικά έξτρα κολπάκια – όπως η κάμερα – που το πασπαλίζουν με δόσεις μοναδικότητας.

Η γνώση ωστόσο ότι το μηχανικό σύνολο που κρύβεται κάτω από τα κουστούμια του Voge είναι ολόιδιο με αυτό των BMW βγάζει από τη μέση το σημαντικότερο μειονέκτημα του SR4 Max: την επιφυλακτικότητα απέναντι στο νέο, το άγνωστο. Εδώ υπάρχουν αρκετά χρόνια εμπειρίας στην αγορά (και την ελληνική) από τη χρήση των C 400 ώστε ο υποψήφιος πελάτης να ξέρει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει πριν προβεί στην αγορά του.

A15A0817 web

Η δε Voge του έχει χαρίσει μια τιμή που το κάνει να δείχνει εξαιρετικά συμφέρον ως προς το ετεροθαλές αδελφάκι της BMW. Απέναντι στα €8,100 του γερμανικού σκούτερ, τα €6,595 συνιστούν μιαν αφετηρία που κολακεύει πολύ το SR4 Max – και εδώ δεν ξεχνάμε πως ο βασικός εξοπλισμός του C 400 GT υπολείπεται αρκετά, ενώ για να πλησιάσει με τα έξτρα πακέτα που προσφέρει η BMW πάμε κοντά ή και πάνω από τα εννιά χιλιάρικα.

Οφείλουμε ωστόσο να αφήσουμε για λίγο το BMW στην άκρη, καθώς η τιμή του συνιστά την εξαίρεση σε μια κατηγορία που εν πολλοίς κυμαίνεται στις παρυφές των €7,000. Υπό αυτήν την οπτική, η τιμολόγηση της Voge φέρνει το SR4 Max προς το κάτω όριο, αλλά πάντως μέσα στα δεδομένα του άμεσου ανταγωνισμού.

Αυτό που το κάνει ακόμη γοητευτικότερο αυτή τη στιγμή είναι η τιμή γνωριμίας στα €5,995 που προσφέρει η Mototrend για περιορισμένο αριθμό σκούτερ. Αν την προλαβαίνετε δε χρειάζεται να σας πούμε εμείς πόση διαφορά κάνουν 600 ευρώ.

A15A0902 web

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market
Κράνος: Caberg Avalon Forge
Τζάκετ: Nordcode X-City
Μποτάκια: Forma Cooper Camo

Κατασκευαστής / Μοντέλο Voge SR4 Max (2023)
Αντιπρόσωπος Mototrend
Τιμή (€) 6,595 (τιμή γνωριμίας 5,995 για περιορισμένο αριθμό)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 350
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 x 69.6
Συμπίεση 11.5:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό 
Κάστερ (°)  26.4 
Ίχνος (mm) 81
Μεταξόνιο (mm) 1,565
Ύψος σέλας (mm) 775
Μήκος (mm) 2,185
Πλάτος (mm) 805
Ύψος (mm) 1,390
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   198 (στεγνό) / 213 (υγρό)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  12.8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Tηλεσκοπικό πιρούνι KYB 35mm, διαδρομή 110 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ KYB χωρίς μοχλικό, διαδρομή 112 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά Pirelli Angel Scooter (tubeless)
Μπροστά 120/70-15
Πίσω  150/70-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 265 mm με ακτινικές δαγκάνες J.Juan 4 εμβόλων, Continental ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265 mm με δαγκάνα J.Juan ενός εμβόλου, Continental ABS 
   
Εξοπλισμός Οθόνη έγχρωμη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth, κάμερα (dash cam) στο μπροστινό μέρος με αυτόματη εγγραφή, δικάναλο ABS Bosch, traction control με επιλογή απενεργοποίησης, προειδοποίηση φρένων έκτακτης ανάγκης (ESS), αισθητήρες πίεσης ελαστικών (TPMS), DRL LED φώτα ημέρας, LED φώτα στροφής, keyless κεντρικός διακόπτης, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα για δύο κράνη, δύο ντουλαπάκια στην ποδιά που κλειδώνουν, δύο παροχές φόρτισης στο δεξιό ντουλαπάκι της ποδιάς, γάτζος μεταφοράς αντικειμένων, ρυθμιζόμενη ζελατίνα (2 θέσεις), πλαϊνό και κεντρικό σταντ, χειρόφρενο 
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  29 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3.1 / 6,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 12:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - Voge SR4 Max 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon