.
Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 17:38

Αφιέρωμα – Τα νέα μοντέλα της Zontes για το 2023

Η γκάμα της Zontes συνεχίζει να ενισχύεται για το 2023 με δύο νέα σκούτερ και μια μοτοσυκλέτα για λογαριασμό της Daytona.

Η Zontes είναι μια λαμπρή εκπρόσωπος της νέας γενιάς της κινέζικης βιομηχανίας, μια κατασκευάστρια που έχει κάνει τεράστια άλματα προς τα μπροστά στα 20 χρόνια ζωής της.

Η εμφάνισή της στην Ελλάδα με την πρώτη σειρά των μονοκύλινδρων 310 έκανε πάταγο προσφέροντας πολύ οικονομικές μοτοσυκλέτες σε μια ευρεία γκάμα, από adventure και sport touring ως cruiser και streetfighter, με κοινό χαρακτηριστικό τους τον πάμπλουτο εξοπλισμό.

zontes daytona ekthesi 11

Έχοντας πλέον περάσει στη δεύτερη γενιά της βασικής της σειράς μοτοσυκλετών με νέο μονοκύλινδρο 350 cc – η πλήρης γκάμα της οποίας ήρθε στην Ελλάδα σταδιακά στη διάρκεια του του 2022 – η Zontes έκλεισε την περασμένη χρονιά παρουσιάζοντας το πρώτο της σκούτερ, Μ310.

zontes e350 1

Έτσι δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το ότι το 2023 η σειρά των σκούτερ της τριπλασιάστηκε σε μέγεθος, καθώς τώρα παίρνουν σειρά το Α1 αδελφάκι του Μ310, Μ125, καθώς και το ολοκαίνουργιο Ε350 που έρχεται για να τα βάλει με το “καθεστώς” της αγοράς στη GT γωνιά της – Honda Forza και Yamaha XMAX.

zontes m125

Παράλληλα ωστόσο παρουσίασε μια ακόμη μοτοσυκλέτα προδιαγραφών Α1 που εντάσσεται στη γκάμα της Daytona by Zontes, τη Ζ2 125. Την ίδια ώρα στην Κίνα αποκαλύφθηκε η επέκταση της οικογένειας GK στα 125 κυβικά, με μια μοτοσυκλέτα που κλωνοποιεί τη σιλουέτα του GK350 στην Α1 κατηγορία και την οποία θα μπορούσαμε να δούμε να καταφτάνει και στα μέρη μας.

E350

zontes e350 2

Το νέο GT σκούτερ της Zontes έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του στην Ελλάδα στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023, προτάσσοντας ένα πολυτελές και πολύ καλά εξοπλισμένο πακέτο σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες της αγοράς.

Κυλά σε τροχούς 15 ιντσών μπροστά και 14 πίσω και κινείται από έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 349 cc με ψεκασμό Bosch και υψηλό λόγο συμπίεσης (11.8:1), αποδίδοντας 37 hp και 3.9 kgm ροπής υποσχόμενος χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Η απόδοση του κινητήρα ρυθμίζεται σε δύο power modes – Ε για πιο οικονομική οδήγηση σε μεγάλες διαδρομές και S για πιο σπορ συμπεριφορά – μέσω ενός κουμπιού στα δεξιά χειριστήρια. Ανεξάρτητα από την επιλογή του power mode, το σύστημα περνάει αυτόματα στην χαρτογράφηση “S” μόλις οι στροφές του κινητήρα ξεπεράσουν τις 7,000 ώστε να εξασφαλίζεται άμεση απόκριση, για παράδειγμα σε περίπτωση προσπέρασης.

Το Ε350 σταματά με φρένα της J.Juan, με ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά και υποστήριξη από δικάναλο ABS. Στις αναρτήσεις σημειώνουμε τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm που εδράζεται σε δύο πλάκες (όπως στις μοτοσυκλέτες) για τη δέουσα σπορτίφ συμπεριφορά, καθώς και δύο αμορτισέρ πίσω.

Το ύψος σέλας ανέρχεται στα φιλικότατα 770 mm, ενώ στη ζυγαριά μετρά 198 κιλά με όλα του τα υγρά, συμπεριλαμβανομένων 16 λίτρων βενζίνης.

Ο δε στάνταρ εξοπλισμός του, όπως συνηθίζει άλλωστε η Zontes, είναι χορταστικός:

  • Νέας γενιάς σύστημα Keyless 3.0
  • Έγχρωμη οθόνη TFT με τέσσερα θεματικά interfaces (Recreation, Race, Street και Simplicity) και συνδεσιμότητα Bluetooth
  • Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα
  • Σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS)
  • Δύο ντουλαπάκια κάτω από τιμόνι, το αριστερό με δύο θύρες φόρτισης USB (Type A+ και Type C) με ισχύ 18W
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Χειρόφρενο
  • Αποθηκευτικός χώρος για δύο κράνη κάτω από τη σέλα
  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Χούφτες τιμονιού
  • Ρυθμιζόμενο τιμόνι που μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο διαφορετικές θέσεις στο διαμήκη άξονα (εμπρός-πίσω).

Το Zontes E350 είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά σε τρία χρώματα – μαύρο, λευκό και ασημί – προς €5,595.

Daytona by Zontes Z2 125

zontes z2

Το νέο Daytona Z2 125 by Zontes είναι ένα χρηστικό commuter που μπορεί να οδηγηθεί και με δίπλωμα αυτοκινήτου, με σύγχρονη σχεδίαση και πλούσιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως το δικάναλο ABS που εγγυάται ασφάλεια κατά την πέδηση ανεξαρτήτως συνθηκών. Είναι μάλιστα από τις λίγες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας που διαθέτουν αντίστοιχο σύστημα, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προαπαιτεί μόνο την ύπαρξη συνδυασμένης πέδησης (CBS) και όχι ABS.

Ο υγρόψυκτος κινητήρας του Ζ2 αποδίδει 14.7 hp και 1.4 kgm ροπής μέσω μονόδρομου συμπλέκτη και εξατάχυτου κιβωτίου.

H LCD οθόνη που προβάλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ενδείξεις, το ηλεκτρικό κλείδωμα της σέλας με τον κεντρικό διακόπτη που διαθέτει μαγνητική αντικλεπτική προστασία και η διπλή θύρα USB 2.1A για ταυτόχρονη φόρτιση δύο συσκευών, περιλαμβάνονται στο στάνταρ εξοπλισμό του Ζ2.

Τα φωτιστικά σώματα είναι όλα τεχνολογίας LED, ενώ πίσω δημιουργείται μια εντυπωσιακή όψη χάρη στο επίσης LED πίσω φως.

Η αποσπώμενη αλουμινένια σχάρα, η οποία αφαιρείται και ξαναμπαίνει πολύ εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες μεταφοράς του αναβάτη, ενώ χάρη στην πολύ όμορφη και έξυπνη σχεδίασή της, δεν αλλάζει το σπορ προφίλ της μοτοσυκλέτας.

Η τιμή του Daytona Z2 125 by Zontes έχει οριστεί στα €2,995.

M125

zontes m125 1

Το Μ125 ακολουθεί πιστά τα σχεδιαστικά πρότυπα του Μ310, με τις δυναμικές γραμμές και την επιθετική εμφάνιση, καθώς διαστάσεις και θέση οδήγησης παραμένουν ίδιες.

Ο μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος κινητήρας των 124.6 κυβικών αποδίδει 14.6 ίππους και 1.3 kgm ροπής, με την τροφοδοσία να γίνεται μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού. Παράλληλα, τα επίπεδα της κατανάλωσης φτάνουν στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης των 2,6L/100km, που σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 12 λίτρων, μπορεί να επιτευχθεί αυτονομία που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα!

Όπως το Μ310 έτσι και το Μ125 διαθέτει έναν κορυφαίο και από τους πλουσιότερους εξοπλισμούς της κατηγορίας, με LED φωτιστικά σώματα, κοντή φιμέ ζελατίνα που ρυθμίζεται ηλεκτρικά και ηλεκτρικό κεντρικό κλείδωμα χάρη στην keyless τεχνολογία που διαθέτει.

Εξοπλίζεται ακόμη με έγχρωμη οθόνη τεχνολογίας IPS με αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας και τέσσερα θεματικά interfaces, διπλή θύρα φόρτισης USB QC3.0 στο αριστερό ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι και αισθητήρες πίεσης ελαστικών (TPMS).

Το πακέτο των αναρτήσεων του Μ125 αποτελείται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35mm και 105mm διαδρομής και από δύο αμορτισέρ πίσω, ενώ η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, 160 mm, αποτελεί επίσης ένα μεγάλο σύμμαχο στην αναμέτρηση με τις κακοτεχνίες των δρόμων.

Τα φρένα είναι ίδια ακριβώς με του μεγαλύτερου Μ310, με τους δίσκους των 265mm και την ύπαρξη ABS. Το Ζοντες Μ125 μάλιστα, είναι από τα λίγα σκούτερ 125cc που διαθέτουν δικάναλο ABS.

Η τιμή του Μ125 έχει καθοριστεί στα €3,445, ενώ μπορεί να οδηγηθεί και με δίπλωμα αυτοκινήτου.

GK 125

zontes gk125

Η Zontes αποφάσισε να κάνει downsize και να περάσει από το GK350 στο GK 125, μία scrambler-retro μοτοσυκλέτα γι’ αυτούς που τώρα μπαίνουν στον κόσμο των δύο τροχών ή γι’ αυτούς που θέλουν ένα όμορφο αλλά με φθηνό κόστος χρήσης μεταφορικό μέσο.

Βασισμένη στο σχέδιο της GK350, η κατάμαυρη μοτοσυκλέτα κάνει φανερές τις προθέσεις της με τα “άγρια” ελαστικά, τις προστατευτικές μπάρες για τις μικροπτώσεις κατά τους χωμάτινους πειραματισμούς, αλλά και από το πλαστικό προστατευτικό του εμπρός δισκόφρενου - και αυτό σε μαύρο χρώμα φυσικά. Ιδιαίτερο σημείο είναι οι ζάντες με ακτίνες, βασική ρετρό σχεδιαστική πινελιά.

Η GK 125 αποδίδει 14.7 hp στις 9,000 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου, ενώ η ονομαστική κατανάλωση που δίνει ο κατασκευαστής είναι παροιμιώδης: 40 χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης μας κάνουν 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Με το, μεγάλο για το μέγεθος της μοτοσυκλέτας, 20λιτρο δοχείο βενζίνης η θεωρητική αυτονομία μπορεί να φτάσει τα 800 χιλιόμετρα!

Η νέα Scrambler μοτοσυκλέτα της Zontes διαθέτει μονό πίσω αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης και ένα μη ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός. Το ABS είναι της Bosch και το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας είναι 160 κιλά.

Αν και ανακοινώθηκε στην Κίνα από το περασμένο Φθινόπωρο (2022), προς το παρόν το ενδεχόμενο μέλλον του στην Ευρώπη παραμένει άγνωστο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon