.
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 17:10

Αφιέρωμα – Οι νέες Moto Guzzi του 2023

Η χρονιά των ειδικών εκδόσεων.

Το 2023 για τη Moto Guzzi μοιάζει να είναι μια χρονιά αναμονής, καθώς είχε προηγηθεί η εμφάνιση της πρώτης της υγρόψυκτης μοτοσυκλέτας, V100 Mandello, μια θορυβώδης κίνηση που συνέπιπτε με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας.

Ο νέος της κινητήρας είναι ένας εγκάρσιος V2 με υγρόψυξη και κινεί μια sport touring μοτοσυκλέτα με ιδιαίτερα πλούσιο και καινοτόμο πακέτο εξοπλισμού που περιλαμβάνει από ημιενεργητικές αναρτήσεις έως παγκόσμιες καινοτομίες στον δίτροχο κόσμο, όπως είναι τα προσαρμοζόμενα (adaptive) αεροδυναμικά βοηθήματα.

45

Αυτή η μοτοσυκλέτα λογιζόταν κανονικά ως μοντέλο 2022 και έκανε το ντεμπούτο της στην Ελλάδα με 4 ταξινομήσεις τον Δεκέμβριο, σχεδιασμένη με σύγχρονες γραμμές που εμπνέονται από το παρελθόν και από μοντέλα όπως τα εμβληματικά Le Mans 850 των δεκαετιών 1970 και 1980.

Λογικά πάνω σε αυτόν τον κινητήρα στο κοντινό μέλλον θα δούμε κι άλλες οικογένειες μοντέλων, καθώς εύκολα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μοντέλα όπως τα V85 TT ή V7 με ισχυρότερες υγρόψυκτες εκδόσεις. Ωστόσο τίποτε τέτοιο δεν εμφανίστηκε φέτος στα πλάνα της Moto Guzzi, η οποία ούτως ή άλλως δε μας έχει συνηθίσει σε αθρόα παραγωγή νέων μοντέλων τα τελευταία χρόνια.

82

Η επικαιρότητα της νέας sport touring μοτοσυκλέτας της Moto Guzzi για το 2023 κομίζει μια νέα, συλλεκτική έκδοση V100 Mandello Aviazione Navale, ως φόρο τιμής στην αεροπορία του ιταλικού ναυτικού.

Επιπλέον, η ιταλική κατασκευάστρια παρουσίασε δύο νέες Special Edition εκδόσεις βασισμένες στις V7 Stone και V9 Bobber, όπου σε αμφότερες οι διαφορές έγκεινται σε χρωματικές επιλογές και μερικά ξεχωριστά αλουμινένια εξαρτήματα στον εξοπλισμό τους.

V100 Mandello Aviazione Navale

05 Moto Guzzi V100 Mandello Aviazione Navale

Παρουσιάστηκε πάνω σε ένα ιταλικό αεροπλανοφόρο και η εμφάνισή της είναι εμπνευσμένη από μαχητικά αεροσκάφη F-35B, περιορισμένη παραγωγή 1913 κομματιών.

Η σχέση της Moto Guzzi με την αεροπορία του ιταλικού ναυτικού (Aviazione Navale) κρατά από πριν καν ιδρυθεί η εταιρεία, όταν οι θεμελιωτές της, οι Carlo Guzzi, Giorgio Parodi και ο πιλότος Giovanni Ravelli υπηρετούσαν σε αυτήν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάπου εκεί πήραν την απόφαση να αρχίσουν να φτιάνουν μοτοσυκλέτες.

Ο θάνατος του Ravelli σε αεροπορικό δυστύχημα το 1919 ήταν και μια βασική αιτία για τον αετό στο έμβλημα της Moto Guzzi.

Με βάση αυτή την τόσο μακρινή, αλλά και τόσο στενή σχέση της Moto Guzzi με το αεροπορικό αυτό σώμα, η παρουσίαση που έγινε στο κατάστρωμα του ιταλικού αεροπλανοφόρου Cavour είχε μια αύρα νοσταλγίας.

Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε στο κοινό μια ειδική έκδοση της V100 Mandello με τίτλο Aviazione Navale, μια σειρά σε περιορισμένη παραγωγή 1913 κομματιών που συμβολίζει τη χρονιά ίδρυσης της Αεροπορίας Ναυτικού στην Ιταλία.

Η εμφάνιση της μοτοσυκλέτας εμπνέεται από το μαχητικό αεροπλάνο F-35B, ενώ φέρει και μερικά διακριτικά εμβλήματα της Aviazione Navale. Επιπλέον, στην πάνω τιμονόπλακα έχει χαραχτεί ο αύξων αριθμός παραγωγής της κάθε μοτοσυκλέτας.

Κατά τα λοιπά έχουμε ένα Moto Guzzi V100 Mandello όπως ακριβώς το γνωρίζουμε, με τον πρώτο υγρόψυκτο κινητήρα της εταιρείας – απόδοσης 115 hp, 10.7 kgm – σε ένα sport touring σώμα με άφθονη τεχνολογία, η οποία συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα πτυσσόμενα αεροδυναμικά βοηθήματα στα πλαϊνά του φέρινγκ.

V7 Stone Special Edition

motoguzzi v7 special edition

Στις GMC Παγκόσμιες ημέρες Moto Guzzi, αποκαλύφθηκε η νέα ειδική έκδοση της V7 Stone, του πιο καλοπουλημένου της μοντέλου.

Η Moto Guzzi V7 Stone Special Edition εγκαταλείπει τα τυπικά ματ χρώματα της έκδοσης Stone για να φορέσει το ιδιαίτερο γυαλιστερό χρώμα Shining Black, εμπλουτισμένο στο ρεζερβουάρ με γραφικά με κόκκινες λεπτομέρειες που θυμίζουν τη στυλιστική παράδοση των πιο σπορ μοντέλων της μάρκας. Ο σπορ χαρακτήρας υπογραμμίζεται επίσης από τα βαμμένα κόκκινα ελατήρια των αμορτισέρ και τις κόκκινες ραφές της σέλας, αποκλειστική επίσης για αυτό το μοναδικό μοντέλο. Μία πλακέτα στο τιμόνι προσδιορίζει την ειδική έκδοση.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης καθρέπτες "bar end", που δίνουν στη Stone Special Edition ένα ακόμα πιο εκλεπτυσμένο και δυναμικό προφίλ, όπως και η τάπα ρεζερβουάρ από μαύρο ανοδιωμένο billet αλουμίνιο. Οι προσαρμογές επεκτείνονται και στον εγκάρσιο V-Twin 850 Moto Guzzi κινητήρα, με τα καπάκια των κυλινδροκεφαλών σε νέο χρώμα γραφίτη και τα καλύμματα των μπεκ σε μαύρο ανοδιωμένο billet αλουμίνιο.

Η πιο “μυώδης” πτυχή τονίζεται από το σύστημα εξάτμισης Arrow με τελικά Moto Guzzi, χάρη στο οποίο η Moto Guzzi V7 Stone Special Edition επιτυγχάνει βελτιωμένες επιδόσεις, τόσο όσον αφορά την ισχύ, η οποία αυξάνεται από 48 σε 49 kW (66,5 hp) στις 6700 σαλ, όσο και τη μέγιστη ροπή, η οποία αυξάνεται από 73 σε 75 Nm στις 4900 σαλ. Οι εξατμίσεις Arrow που εξοπλίζουν την Special Edition θα διατίθενται ως αξεσουάρ για όλες τις Moto Guzzi V7.

V9 Bobber Special Edition

motoguzzi v9 special edition

Το πιο ευδιάκριτο χαρακτηριστικό της νέας V9 Bobber Special Edition είναι η δίχρωμη βαφή της σε σκοτεινές αποχρώσεις, μαύρο και γκρι.

Το μεταλλικό ρεζερβουάρ καυσίμου σε σχήμα σταγόνας ντύνεται με billet αλουμινένια τάπα, ενώ από το ίδιο ελαφρύ μέταλλο είναι φτιαγμένα και τα πλαϊνά καπάκια.

Ο εξοπλισμός που διακρίνει αυτήν την ειδική έκδοση περιλαμβάνει ακόμη καθρέπτες στην άκρη του τιμονιού, φυσούνες για τα καλάμια του πιρουνιού και ένα κοντύτερο αλουμινένιο φτερό μπροστά.

Τέλος, ο χαρακτηριστικός ήχος του δικύλινδρου 850 της Moto Guzzi εκλύεται από ένα ζευγάρι slip-on τελικών σε μαύρο ματ χρώμα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon