Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 15:24

Οι 10 τύποι αναβατών που θα συναντήσεις σε μια ομαδική βόλτα

Σε κάποια κατηγορία ανήκεις και εσύ (και εμείς…)

Η βόλτα με μοτοσυκλέτα είναι η πεμπτουσία των δύο τροχών. Το να επιλέξεις έναν προορισμό και να φτάσεις σε αυτόν, όχι λόγο υποχρέωσης ή ανάγκης, απλά μόνο και μόνο για να απολαύσεις την διαδρομή και την εμπειρία, είναι ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς, καβαλάμε μοτοσυκλέτες.

Απίθανα τοπία, φανταστικοί δρόμοι που οδηγούν σε νέα μέρη, εξερεύνηση, περιπλάνηση, χρώματα και μυρωδιές και φυσικά, παρέα! Ναι, γιατί την βόλτα την απολαμβάνεις ακόμη περισσότερο όταν την κάνεις μαζί με άλλους αναβάτες. Βέβαια για να ολοκληρωθεί μια βόλτα χωρίς να σιχτιρίσει κανείς την ώρα και την στιγμή που ξεκίνησε, θα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτή, να είναι κατά κάποιο τρόπο συντονισμένοι και να έχουν συμφωνήσει σε ορισμένα πράγματα, αλλά δεν συμβαίνει πάντα αυτό…

Υπάρχουν συγκεκριμένοι “τύποι”, γνωστοί μας και φίλοι μας, οι οποίοι κάνουν του κεφαλιού τους ή έχουν διάφορα “χούγια”, που μπορούν να τινάξουν την βόλτα στον αέρα! Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι; Ας τους γνωρίσουμε στο θέμα που ακολουθεί και ίσως μέσα σε αυτές τις γραμμές, να βρούμε και δικά μας χαρακτηριστικά…

Η αλήθεια είναι πάντως ότι χωρίς τα “τυπάκια” αυτά, οι βόλτες δεν θα ήταν ολοκληρωμένες! Γιατί μετά από χρόνια μπορεί να μην θυμόμαστε τα πάντα από τις εξορμήσεις, θα θυμόμαστε όμως με κάθε λεπτομέρεια τα τραγελαφικά σκηνικά με πρωταγωνιστές τους ακόλουθους χαρακτήρες:

O Συντονιστής – “Nαζί”

Έχει αναλάβει, χωρίς να τον υποχρεώσει κανένας, τον προγραμματισμό και τον συντονισμό της βόλτας. Το πρόγραμμά που έχει εκπονήσει είναι αυστηρότατο και δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση παρεκκλίσεις! Ουαί και αλίμονο σε όποιον δεν ακολουθήσει τις διαταγές – προσταγές του. Είναι ο τύπος που θα στην πει επειδή “πήγες προς νερού σου” ενώ είχατε ολοκληρώσει τον καφέ σας, στην προγραμματιζόμενη, ακριβώς στα μέσα της βόλτας, 30λεπτη στάση. Θα έπρεπε να είχες ενημερώσει! Γιατί δεν ενημέρωσες; Τώρα πήγε όλο το πρόγραμμα 2 λεπτά πίσω. Εντάξει, είναι υπερβολικός αλλά δεδομένων  των χαρακτήρων  που ακολουθούν, του δίνουμε πολλά ελαφρυντικά. Απλά πρέπει να χαλαρώσει λίγο…

Ο “Δεν προσανατολίζομαι με τίποτα”

Κλασική περίπτωση, ο τύπος που χάνεται σε κάθε εξόρμηση και μετά όλη η παρέα ψάχνει να τον βρει. Έχει μοναδικό ταλέντο σε αυτό, χάνεται ακόμα και αν η παρέα τον βάλει σε “αυστηρή επιτήρηση”, στην μέση του group, χάνεται ακόμα και στην εθνική, όταν δεν υπάρχει καμία έξοδος, παρά μόνο μπαριέρες για χιλιόμετρα. Το πιο εκνευριστικό, περάν του ότι χάνεται, είναι το έκπληκτο ύφος του, όταν μετά από ώρα και ενώ έχουν κληθεί η αστυνομία, ο ερυθρός σταυρός, μονάδες ΕΜΑΚ και συνοριοφύλακες για να τον βρουν, απαντά με ένα “σιγά μωρέ πως κάνετε έτσι;”. Tον σκοτώνεις ή δεν τον σκοτώνεις;

O Social media & forum ανταποκριτής

Τον τύπο αυτόν τον καταλαβαίνεις σε μια παρέα από την μοτοσυκλέτα του, που έχει 5-6 action cam πάνω της (χώρια αυτές που έχει στο κράνος), τσάντες με φωτογραφικά & videoκάμερες, καθώς και στήριξη για smartphone, μέσω του οποίου αναμεταδίδει ζωντανά την βόλτα. Στο τέλος της, θα έχει συγκεντρώσει ένα terabyte σε υλικό, το οποίο θα διοχετευτεί σε social media και forum, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το πώς περάσατε. “Να εδώ στο 87ο χιλιόμετρο ο Μήτσος με προσπερνάει, να εδώ στο 88ο τον περνάω πάλι εγώ. Να ο Μήτσος πίνει ελληνικό μέτριο με δύο φουσκάλες στο καφενείο στο Κλαδοβούνι που σταματήσαμε, να ο Μήτσος τελείωσε τον καφέ του…”. Tέτοια πράγματα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Ούτε καν τον Μήτσο.  

Ο “Πεντάλεπτος”

Ο ανθρώπινος “κόφτης”. O πεντάλεπτος είναι ο τύπος που κάθε λίγο και λιγάκι θέλει να κάνει στάση. Να βγάλει φωτογραφίες, να πάει τουαλέτα, να τσεκάρει κάτι στην  μοτοσυκλέτα, να ξεπιαστεί, να μιλήσει στο “μωάκι”, να, να, να, να. Συνήθως μετά από την τρίτη στάση, έχει βριστεί άσχημα με τον Συντονιστή – “Ναζί”, ενώ ο “Social mediα & forum ανταποκριτής” καταγράφει το γεγονός σε 4K video από τρεις διαφορετικές γωνίες…  

O Κοντράκιας

Δεν θέλει ανάλυση, είναι αυτός που επιμένει να “τσιγκλάει” τους πάντες στην παρέα για να τα “πάνε λίγο”. Όταν δεν βρει ανταπόκριση (που δεν θα βρει…), θα χαρακτηρίσει τους πάντες “ξενέρωτους” και “κουλομαρίες”, εκνευρίζοντας τους ακόμη περισσότερο. Είναι επικίνδυνος συνδυασμός με τον “Δεν προσανατολίζομαι με τίποτα”, καθότι μπορεί να βρεθούν και οι δύο σε μέρη που δεν τα έχει ούτε ο χάρτης. Ο ένας δεν κατάλαβε πως έφτασε εκεί και ο άλλος δεν έδωσε σημασία γιατί επέμενε να τον προκαλεί με ξερογκαζιές και ξυστές προσπεράσεις.     
Ο Ξινός

Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Όπου και να πάτε, ότι και να κάνετε, o “Ξινός” θα βρει κάτι για να γκρινιάξει. Το πόσο άσχημη ήταν η διαδρομή, το φαγητό, ο καφές, ο προορισμός, τα πάντα όλα. Δεν ικανοποιείται με τίποτα και παρά του ότι δεν έχει συμβάλει στο παραμικρό στον σχεδιασμό ή στην λήψη αποφάσεων κατά την εξέλιξη μιας βόλτας, βρίσκεται εκεί για να ασκήσει κριτική. Φυσικά κανείς δεν λαμβάνει στα σοβαρά αυτά που λέει, απλά προκαλεί γέλιο στους υπόλοιπους.  

Ο Χ*στης

Ο Χ*εστης είναι φυσικά ο τύπος που φοβάται τα πάντα σε μια βόλτα και βάζει στο μυαλό του το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξέλιξη των πραγμάτων. Θα σας πει ότι είναι τρελό να πάτε από τον τάδε δρόμο γιατί μπορεί να σας πλακώσει χιονοστιβάδα (ενώ βρίσκεστε στα πεδινά, καλοκαίρι) ή ότι δεν έχει φέρει μαζί του ανταλλακτική στραφολομπιέλα, όποτε δεν θα ήταν φρόνιμο να βγείτε εκτός εθνικής, μήπως και μείνει στην μέση του πουθενά και τον φάνε οι αρκούδες. Oι οποίες αρκούδες βρίσκονται παντού στον Ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με την λογική του.
 
Ο “Λαογραφία και αξιοθέατα”

Αυτός είναι ο φίλος σας που θα προσπαθήσει να σας πείσει για παράκαμψη 150 χιλιομέτρων ώστε να μην χάσετε την γιορτή μούσμουλου στην Τραχανοπλαγιά Ημαθίας ή αυτός που θα θέλει να μπείτε σε χωματόδρομο – νταμάρι (με street) για να δείτε έναν παλαιολιθικό οικισμό (δύο ογκόλιθους δηλαδή), τον οποίον δεν τον γνωρίζει ούτε η εφορία αρχαιοτήτων. Ωραίο τυπάκι και ενημερωμένο αλλά πολλές φορές σε βγάζει έξω από τα ρούχα σου με τις τρελές του απαιτήσεις. Κρατείστε τον πάση θυσία μακριά από τον “Δεν προσανατολίζομαι με τίποτα”, για ευνόητους λόγους.

O Κοιλιόδουλος

Ο Κοιλιόδουλος πεινάει πριν ξεκινήσει η βόλτα, κατά την διάρκεια της, στην επιστροφή και πεινάει ακόμα και όταν η βόλτα έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχει σημασία αν έχετε φάει τρεις τυρόπιτες, έχετε ξεκληρίσει ένα κοπάδι ζωντανών σε χασαποταβέρνα και έχετε δοκιμάσει και ένα κιλό από τα παραδοσιακά γλυκά της κάθε περιοχής στην βόλτα σας. Ο κοιλιόδουλός έχει ακόμη χώρο και θα φροντίσει να σας το υπενθυμίζει κάθε φορά που περνάτε από φούρνους, σουβλατζίδικα, καπηλειά, χάνια και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Ο μόνος που συμφωνεί σε τόσος συχνές στάσεις, είναι φυσικά ο “Πεντάλεπτος” αλλά για τους δικούς του λόγους.  

Ο Αναβλητικός ενθουσιώδης

Να και ένας τύπος που… δεν συμμετέχει στις βόλτες, σας έχει σπάσει τα νεύρα πριν αυτές ξεκινήσουν. Ο “Αναβλητικός ενθουσιώδης” είναι αυτός που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό όταν καταστρώνονται τα σχέδια για την βόλτα ή ακόμα μπορεί να είναι και αυτός που έχει ρίξει την ιδέα για την βόλτα. “Καλά, δεν το χάνω με τίποτα!”, “Κοιτάχτε να είστε όλοι εκεί ρε!”, “Δεν θέλω μα και μου, θα πάμε!”, είναι αυτά που λέει ή στέλνει σε μηνύματα στους υπόλοιπους της παρέες, για να καταλήξει τελικά, το πρωί, λίγο πριν την συνάντηση, να ενημερώσει ότι δεν μπορεί να έρθει, για έναν πολύ γελοίο –και συνήθως μούφα- λόγο. Απλά βαριέται.

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 15:24

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT