.
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 13:41

Αφιέρωμα - KTM Motohall – Ένας διαδραστικός πολυχώρος

Τα πάντα γύρω από την ΚΤΜ σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο

Στην Αυστριακή πόλη Mattighofen, δηλαδή στη φημισμένη πλέον έδρα της ΚΤΜ, ένα νέο και εντυπωσιακό κτίριο ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα εγκαίνιά του. Βρίσκεται περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το κεντρικό εργοστάσιο και η σχεδίασή του ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. Τριάντα εκατομμύρια ευρώ αργότερα, το Motohall ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες.

Σύμφωνα με την ΚΤΜ, το εργοστάσιό της δε δέχεται οργανωμένες περιηγήσεις επισκεπτών – όπως κάνουν πολλές γραμμές παραγωγής άλλων εταιρειών – γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος στις μεγάλες ανάγκες παραγωγής της εταιρείας. Τώρα λοιπόν έρχεται το Motohall να καλύψει αυτό το κενό. Τι ακριβώς είναι όμως αυτό;

Πρόκειται για μια μοντέρνας σχεδίασης εγκατάσταση με άφθονο χώρο αφιερωμένο σε όλες τις δραστηριότητες της ΚΤΜ. Στο ισόγειο θα βρούμε ένα μεγάλο κατάστημα 300 τετραγωνικών μέτρων με όλα τα προϊόντα της, ένα εστιατόριο ονόματι Garage και ένα μικρό café bar.

ktm motohall 5 Αντιγραφή

Στο ισόγειο επίσης υπάρχει ένα συνεδριακό κέντρο που μπορεί να χωρέσει 400 άτομα, εξοπλισμένο με ο,τιδήποτε μπορεί να χρειαστεί και το οποίο θα μπορεί να ενοικιαστεί και σε άλλες εταιρείες για εκδηλώσεις τους.

Παράλληλα, στο διαδραστικό “Living Workshop” (ζωντανό συνεργείο) ένας μηχανικός θα δουλεύει αναπαλαιώνοντας παλιές ΚΤΜ και ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να τον παρακολουθήσει και να μιλήσει μαζί του.

Λίγο πιο δίπλα το “Innovation Lab” (εργαστήριο καινοτομίας) παιδιά και νέοι θα μπορούν να περιεργαστούν διάφορες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη γραμμή παραγωγής, όπως για παράδειγμα τρισδιάστατους εκτυπωτές.

ktm motohall 7 Αντιγραφή

Μετά ακολουθούν τρεις όροφοι αφιερωμένοι στην ιστορία της εταιρείας. Η περιήγηση περνά τον επισκέπτη από έναν χώρο όπου γνωρίζει τη σχεδίαση, τα πήλινα μοντέλα πάνω στα οποία σχεδιάζεται η τελική μορφή κάθε μοντέλου, τα μηχανολογικά τμήματα. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει τις οικογένειες κινητήρων της ΚΤΜ, τα πλαίσια και τις αναρτήσεις, τις θυγατρικές εταιρείες της, αλλά και το παγκόσμιο δίκτυό της.

Μια μεγάλη οθόνη αφής παρουσιάζει όλα τα μέρη του παρακείμενου εργοστασίου, επιτρέποντας στον επισκέπτη να περιηγηθεί ψηφιακά σε αυτό και να μελετήσει την εξέλιξή του στον χρόνο από τη δεκαετία του 1950, καθώς αυτό επεκτείνεται διαρκώς για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες παραγωγικές απαιτήσεις της ΚΤΜ.

Φυσικά υπάρχει ένας μεγάλος χώρος αφοσιωμένος στην τρέχουσα γκάμα της εταιρείας με έκθεση όλων των μοντέλων, ενώ αντίστοιχα σημαντικός είναι ο χώρος που αφιερώνεται στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Εκεί θα συναντήσουμε αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, μια έκθεση με 28 πρωταθλητές της ΚΤΜ και μια εγκατάσταση βίντεο 360 μοιρών που θα προβάλλει ένα φιλμ ειδικά γυρισμένο για το Motohall με τα αγωνιστικά πεπραγμένα της εταιρείας – και το οποίο, σύμφωνα με την περιγραφή, υπόσχεται εγγυημένες ανατριχίλες.

ktm motohall 4 Αντιγραφή

Ειδικά για τα παιδιά, το οργανωμένο πρόγραμμα Rookie Tour θα τα παίρνει από την κεντρική ρεσεψιόν και θα τα ξεναγεί σε 14 σημεία ενδιαφέροντος με διάφορες δραστηριότητες. Τα παιδιά θα συγκεντρώνουν σφραγίδες σε ένα βιβλίο από κάθε σταθμό της περιήγησής τους, θα παίξουν σε διαδραστικές οθόνες και θα καβαλήσουν έναν προσομοιωτή παιδικής μοτοσυκλέτας 65 cc που θα τους προσφέρει την εμπειρία του ήχου και των κραδασμών ως μια πρώτη γεύση από μοτοσυκλέτα.

Τέλος, τα παιδιά θα φτιάξουν σε μια οθόνη τη δική τους ηλεκτρονική μοτοσυκλέτα, θα επιλέξουν εξοπλισμό και η ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία τους με τη μοτοσυκλέτα και τα ρούχα που επέλεξαν θα κοσμήσουν ένα ψηφιακό road book της ΚΤΜ.

Για τα μεγαλύτερους., μια σειρά από θεματικά τραπέζια θα τους παρουσιάσει τη μοτοσυκλετιστική τεχνολογία. Λ.χ. στο τραπέζι των αναρτήσεων θα μπορούν αν ρυθμίζουν με κατσαβίδι το αμορτισέρ και θα βλέπουν κατευθείαν σε οθόνη πώς αλλάζει η λειτουργία της και κατά πόσο η επέμβασή τους είχε το αποτέλεσμα που ήθελαν.

ktm motohall 1

Παράλληλα, μια σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο θα εισάγει παιδιά και νέους στον κόσμο της τεχνολογίας της μοτοσυκλέτας, εξηγώντας με απλά λόγια βασικές έννοιες, όπως η διαφορά δίχρονου και τετράχρονου κινητήρα κ.ο.κ.

To KTM Motohall θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στις αρχές του Μαΐου, με το εισιτήριο να κοστίζει 10 ευρώ για ενήλικες και δωρεάν για παιδιά ως 14 ετών. Θα λειτουργεί καθημερινά πλην Δευτέρας, ενώ για τις ημέρες αργίας το σχετικό πρόγραμμα θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του.

KTM Motohall

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 13:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon