.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 20 Μαϊος 2016 12:59

Τεχνική παρουσίαση - ΚΤΜ EXC 250/300 - XC-W 125/150 2017

 

Νέα κατά 90%!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Κατά 90% νέα είναι τα KTM του 2017, τα οποία έρχονται να μας αποδείξουν ότι η KTM βρίσκεται πάντα μπροστά από τις εξελίξεις! Παρακάτω θα βρείτε όλες τις τεχνικές διαφορές των νέων μοντέλων, με τα απερχόμενα 2016.

XC-W 125/150


Από που να ξεκινήσεις, και που να τελειώσεις. Κοιτώντας τα νέα μοντέλα της KTM, το μόνο που μπορείς εύκολα να καταλάβεις είναι πως τα πλαστικά περιφερειακά, είναι παρόμοια με τον SX motocross μοντέλων. Είναι μία αλλαγή που είναι σχεδόν αναμενόμενη, μιας και τα motocross προηγούνται στην εξέλιξη, και τα περιφερειακά τους, μαζί με άλλα σημεία που βελτιώθηκαν πάνω τους, φτάνουν κάποια στιγμή στα enduro.
Αλλά φέτος, τα πλαστικά περιφερειακά, ίσως είναι το ένα μόνο από τα τμήματα που άλλαξαν ή βελτιώθηκαν, σε όλη την γκάμα των μοτοσυκλετών KTM.

Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή: Λόγω των περιορισμών Euro4, το EXC 125 και 200, δεν καλύπτει τις προδιαγραφές, δεν βγάζει άδεια κυκλοφορίας και πινακίδα, κι έτσι, σταματάει από την γκάμα. Η KTM βέβαια αντί να το σταματήσει τελείως, το αλλάζει, και με νέα ονομασία πλέον, XC-W, το στέλνει στην Αμερική. Εκεί, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες τύπου scramble όπου δεν απαιτείται άδεια κυκλοφορίας ή σε off road διαδρομές. Το XC-W παράγεται πλέον σε 125 και 150 κυβικά εκατοστά, μιας και το 200άρι, σύμφωνα με την KTM, βρίσκεται αρκετά κοντά με το 150 σε απόδοση.
Το νέο XC-W δεν άλλαξε μόνο στο όνομα: Ο κινητήρας του σχεδιάστηκε εκ νέου, με νέα και στενότερα και ελαφρύτερα κατά 600 γραμμάρια κάρτερ, τα οποία τοποθετούν τον επίσης νέο στρόφαλο, πιο κοντά στο κέντρο μάζας.

Ο κύλινδρος και η κεφαλή είναι νέα, ενώ ο κύλινδρος του 150 μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας, ώστε να αυξηθεί ο κυβισμός του 125. Νέο είναι το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, στενότερο κατά 6 χιλιοστά, νέο και το καρμπυρατέρ της Mikuni, TMX38, που αντικατέστησε το Keihin, νέος ο συμπλέκτης της Brembo σε αντικατάσταση του Magura. Όλες αυτές οι αλλαγές μείωσαν το βάρος του κινητήρα κατά 1,9 κιλά στο 125 και κατά 1,2 στο 150 - μαζί με την μίζα! Το νέο XC-W 150 διαθέτει μίζα, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί ως after market και στο 125.
Η νέα σε σχεδίαση εξάτμιση, ολοκληρώνει την εικόνα του κινητήρα που σύμφωνα με την KTM, αποδίδει 2 ίππους περισσότερους σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, στην μέση της καμπύλης.

EXC 250/300


Τα μεγάλα δίχρονα διαθέτουν και αυτά νέους κινητήρες. Η KTM σχεδίασε εκ νέου τον κινητήρα του 250, πάνω στον οποίο και βασίζεται και αυτός του 300. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η κυριότερη αλλαγή στην σχεδίαση που γίνεται σε αυτό τον δίχρονο κινητήρα, από το 1992!
Αυτό μας δείχνει βέβαια πόσο μπροστά ήταν τότε μιας και με αλλαγές κατάφερνε να πρωταγωνιστεί μέχρι και σήμερα, και αν δεν τον άλλαζαν, πάλι θα πρωταγωνιστούσε. Και από την άλλη, ότι η KTM πιστεύει στα δίχρονα, τα εξελίσσει και είναι έτοιμη ξανά να αντιμετωπίσει το μέλλον. Έτσι, έχουμε τελείως νέα κάρτερ. Αυτά είναι λεπτότερα, πιο στενά, και μικρότερα σε μήκος, με αποτέλεσμα να έχει μικρύνει το συνολικό μέγεθος τους. Χαρακτηριστικά, η KTM είχε βιδώσει το παλιό με το νέο κάρτερ, όπου φαινόταν ξεκάθαρα ότι περίσσευαν κάποια εκατοστά περιμετρικά.

Βασικό είναι πως ο νέος στρόφαλος τοποθετείται πιο πάνω και πιο πίσω, για συγκέντρωση μαζών. Και πως, πλέον περίσσεψε χώρος στο κάτω τμήμα των κάρτερ, όπου τοποθετήθηκε η μίζα. Αυτή, έφυγε από το αριστερό άκρο του βολάν, όπου βρισκόταν ως πρόσθετο τμήμα, και ανήκει στο σώμα των κάρτερ. Βρίσκεται προστατευμένη πίσω από την ποδιά και τους σωλήνες του πλαισίου, και συμβάλλει στην συγκέντρωση των μαζών.
Ο κύλινδρος είναι νέος, με διαφορετικό χιτώνιο για μεταφορά του ψυκτικού υγρού, νέας σχεδίασης βαλβίδα εξαγωγής power valve και νέα κεφαλή - το σύνολο προσφέρει καλύτερη ροπή στις χαμηλές στροφές.

Ο στρόφαλος έχει ζυγιστεί εκ νέου και διαθέτει νέο αντικραδασμικό άξονα. Σύμφωνα με την KTM, παρουσιάζει 50% λιγότερους κραδασμούς! Ο συμπλέκτης DDS διαθέτει νέας σχεδίασης πιατέλο πίεσης, αλλά και νέα τρόμπα της Brembo. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τελείως νέο και έρχεται απευθείας από το 350 EXC-F, με 6 σχέσεις και λεβιέ "no-dirt" για να μην κρατάει λάσπη.
Συνολικά, τα νέα EXC 250 και 300 ζυγίζουν πλέον 100 κιλά, μιας και έχασαν 2,1 κιλά από τις αλλαγές.

Πλαίσια και περιφερειακά


Οι αλλαγές βέβαια, δεν σταματούν στους κινητήρες. Ολοκληρωτικά οι μοτοσυκλέτες είναι νέες, σε όλα τους τα περιφερειακά. Ψάχνεις σημεία που παρέμειναν ίδια και το μάτι σταματά σε συγκεκριμένα σημεία: Μανέτες, άξονες τροχών, κέντρα τροχών, μπροστινό λάστιχο, τάπα ρεζερβουάρ. Η KTM δηλώνει πως το 90% είναι διαφορετικό, και έχει δίκιο.
Το πλαίσιο, είναι νέας σχεδίασης, με διαφορετικούς σωλήνες που προσφέρουν 30% περισσότερη στρεπτική ακαμψία και 20% λιγότερη διαμήκης ακαμψία. Το νέο πλαίσιο ζυγίζει 350 γραμμάρια λιγότερο σε σχέση με τα παλαιότερα, ενώ έχει βελτιωθεί η θέση του λαιμού, για ευελιξία. Επίσης, είναι ελαφρύτερο 1 κιλό σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Οι αναρτήσεις είναι τελείως νέες και αποτελούνται από μπροστινό σύστημα της WP, και αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας. Ονομάζονται XPlor, και το τελείως νέο μπροστινό που διαθέτει ελατήρια και στα δύο καλάμια και διαδρομή 300 χιλιοστά, έχει ξεχωριστά τις ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και συμπίεσης, στο δεξί και αριστερό καλάμι αντίστοιχα - στα power parts διατίθεται και εξωτερικός ρυθμιστής με το χέρι, για την προφόρτιση των ελατηρίων, σε τρεις θέσεις. Το βάρος του έχει μειωθεί κατά 200 γραμμάρια σε σχέση με το παλιό μπροστινό, ενώ ''δένει'' σε ισχυρές πλάκες, με καβαλέτα τιμονιού που ρυθμίζουν σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις.

Το αμορτισέρ είναι PDS, χωρίς μοχλισμό δηλαδή, για μία ακόμη χρονιά, αλλά τελείως νέο σε σχεδίαση. Βασική αλλαγή είναι στην γεωμετρία, με το αμορτισέρ να τοποθετείται 5 χιλιοστά πιο κεντρικά στο ψαλίδι. Επίσης, διαθέτει νέο σώμα με στριμμένο το επίσης νέο ρεζερβουάρ, για να περνάει πιο άνετα η εξάτμιση. Η διάμετρος του εμβόλου έχει αλλάξει από τα 50 στα 46 χιλιοστά, το μήκος μειώθηκε κατά 2,5 χιλιοστά, και η διαδρομή κατά 4 χιλιοστά. Διαθέτει νέα βίδα ρύθμισης, νέα σχεδίαση εμβόλου και ελαφρύτερο ελατήριο. Συνολικά, έχει μειώσει το βάρος του κατά 600 γραμμάρια σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Νέα σχεδίαση και αλλαγές


Τα μαρσπιέ είναι νέα, σχεδίασης "no dirt" για να μην κρατάνε λάσπες - είναι ψηλότερα κατά 6 χιλιοστά σε σχέση με αυτά του motocross, και μπορούν να αλλαχθούν αν κάποιος θέλει χαμηλότερα.
Το αλουμινένιο ψαλίδι είναι νέο και ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια.

Το πεντάλ του φρένου είναι μακρύτερο κατά 10 χιλιοστά και το έμβολο της πίσω δαγκάνας, μικρότερο, στα 24 χιλιοστά από 26. Νέας σχεδίασης είναι και οι wave δίσκοι μπροστά και πίσω, ελαφρύτεροι κατά 63 και 51 γραμμάρια αντίστοιχα. Στο μπροστινό φρένο, τοποθετήθηκε οδηγός στο σωληνάκι μεταφοράς υγρών, για προστασία. Τα ψυγεία έχουν νέα σχεδίαση για καλύτερη ψύξη και αυξημένη αποβολή θερμότητας, ενώ προστατεύονται καλύτερα λόγω των νέων προστατευτικών.
Η εξάτμιση έχει νέα σχεδίαση για βελτίωση της απόδοσης, λιγότερο θόρυβο, μείωση βάρους και συγκέντρωση βάρους στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας.

Ένα νέο πίσω ελαστικό της Maxxis τοποθετήθηκε σε όλα τα δίχρονα, για καλύτερη πρόσφυση και αίσθηση.
Το διάφανο ρεζερβουάρ 9,5 λίτρων είναι λεπτότερο στα πλαϊνά του και κατεβαίνει χαμηλότερα. Η τάπα είναι ίδια. Η σέλα είναι ίδια σε ύψος, αλλά χαμηλότερη στο μπροστινό τμήμα κατά 14 χιλιοστά και στο πίσω, κατά 8 χιλιοστά. Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από πιο ανθεκτικό αλουμίνιο, ζυγίζει μόλις 900 γραμμάρια και είναι ελαφρύτερο κατά 20% σε σχέση με το παλιό. Η μπαταρία, είναι λιθίου, ζυγίζει μόλις 495 γραμμάρια, ένα κιλό πιο λίγο σε σχέση με την περσινή! Το σημαντικό είναι πως η μπαταρία μαζί με τα καλώδια της και όλα τα ηλεκτρικά, παραμένουν πάνω στο φιλτροκούτι στην περίπτωση αφαίρεσης του υποπλαισίου, κι έτσι η αντικατάσταση ή όποιες εργασίες γίνονται γρήγορα.

Το φιλτροκούτι είναι και αυτό νέο, κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό, με βελτιωμένη δίοδο αέρα, και μεγάλο φίλτρο αέρα της Twin Air. Σημαντικό είναι ότι το φίλτρο αφαιρείται χωρίς εργαλεία, και μάλιστα, όπως και να τοποθετηθεί, κάθεται πάντα σωστά στην θέση του.

Ατενίζουν το μέλλον


Οι αλλαγές συνεχίζονται στα πλαστικά περιφερειακά τα οποία είναι τελείως νέα. Πίσω φτερό και πλαϊνά είναι πιο αεροδυναμικά και μεγάλα σε διαστάσεις, ενώ προσφέρουν καλή χειρολαβή για συγκράτηση. Τα πλαστικά του ρεζερβουάρ είναι παρόμοια με των motocross, ενώ υπάρχει νέα μάσκα που συγκρατείται από δύο λάστιχα.
Την εικόνα συμπληρώνουν τα νέα γραφικά που αφήνουν το KTM να περάσει σε δεύτερο πλάνο, σε αντίθεση με ότι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.
Ελαφρύτερα, δυνατότερα, με καλύτερες αναρτήσεις, φρένα, πλαστικά, κινητήρες, τα νέα δίχρονα KTM EXC 250/300 καθώς και το XC-W 125/150, δείχνουν ξανά τον δρόμο στο enduro.

Φωτογραφίες studio

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 15:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon