.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 11:56

Test - KTM EXC 250 / EXC-F 250/350 2016

 

Τα οδηγούμε στην Πεντέλη

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης

Τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξαν φέτος τα motocross της KTM. Αυτά ήταν ο λόγος για τον οποίο βρεθήκαμε στην επίσημη παρουσίαση της KTM SEE στην Πεντέλη, και μαζί τους, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε και τα ''φρεσκαρισμένα'' enduro 2016, EXC 250 και EXC-F 250 Six Days / EXC-F 350.

Αλλαγές 2016

Η αλλαγή στις μοτοσυκλέτες της KTM γίνεται ανά τέσσερα χρόνια συνήθως, και ως είθισται, η εξέλιξη έρχεται απευθείας από τα motocross. Μπορεί οι αγωνιστικές ομάδες σε όλο τον κόσμο να εξελίσσουν τις enduro μοτοσυκλέτες με τις οποίες συμμετέχουν, αλλά όλα αυτά περνάνε τελικά στο τμήμα έρευνας, για να ενταχθούν στα νέα μοντέλα, αφού ετοιμαστεί η ''βάση''. Και η βάση, έρχεται απευθείας από τα motocross, εκεί όπου η KTM πρωτοπορεί κερδίζοντας τίτλους, εξελίσσοντας πιο γρήγορα τις μοτοσυκλέτες της.
Για το 2016, οι motocross άλλαξαν, με νέα πλαίσια, αναρτήσεις, αλλά και σημαντικές βελτιώσεις σε κινητήρες - αυτός του SX-F 250, είναι τελείως νέος, ενώ σημαντικές αλλαγές έχει και του 350.

Ωστόσο, τα enduro άλλαξαν τελευταία φορά το 2012, ''φορώντας'' νέα πλαίσια και πλαστικά περιφερειακά. Αυτά παραμένουν τα ίδια οπτικά μέχρι και σήμερα, στα μοντέλα 2016, συμπληρώνοντας την τετραετία, αφού έως την επόμενη χρονιά, το 2017, αναμένεται να πέσουν κάτω από την μηλιά - από τα SX / SX-F δηλαδή!
Οι αλλαγές για το 2016 στα enduro μοντέλα, ήταν περιορισμένες για φέτος, με τα γραφικά τους ουσιαστικά να ξεχωρίζουν τα μοντέλα 2015 από αυτά του '16 - πρέπει να έχεις και εκπαιδευμένο μάτι για να τα καταφέρεις!

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα μοντέλα διαθέτουν νέες εσωτερικές ρυθμίσεις στο μπροστινό σύστημα, αλλά και νέα προστατευτικά καλαμιών, μικρότερης διαμέτρου μπροστινό άξονα, μαύρες πλάκες τιμονιού κατασκευασμένες σε CNC, σέλα «Selle Dalla Valle» την οποία συναντούσαμε μόνο στα μοντέλα Six Days, ποδιά κινητήρα για όλα τα μοντέλα ως standard, αλλά και διακόπτης φώτων Leonelli.
Ως είθισται, τα επετειακά μοντέλα για το International Six Days Enduro - ISDE, έχουν τα γραφικά της χώρας όπου γίνεται ο αγώνας - φέτος, στην Σλοβακία, και διαθέτουν τις εξής βελτιώσεις σε σχέσεις με τα απλά EXC:

Μπροστινό σύστημα 4CS WP Closed Cartridge με νέες ρυθμίσεις
Πλάκες τιμονιού CNC
Πορτοκαλί πλαίσιο
Μαύρο τιμόνι με logo 6Days
Γρανάζι τροχού Supersprox πορτοκαλί/μαύρο
Προστατευτικά πτώσης ψυγείου
Πορτοκαλί γρίλια ψυγείου
Βεντιλατέρ για όλα τα τετράχρονα
Πλευστός μπροστινός δίσκος
Συμπαγής πίσω δίσκος
Σέλα Camel SXS
Προστατευτικά κινητήρα
Προστατευτικά φρένων
Αγωνιστικός καθρέφτης
Φίλτρο βενζίνης στην τάπα
Προστατευτικό εξάτμισης carbon για όλα τα δίχρονα
Σιγαστήρες με φινίρισμα σε γκρι χρώμα + 6Days logo
Εξολκέας άξονα μπροστινού τροχού
Γραφικά 6Days (Slovakia)

250 ΕΧC - Το αγωνιστικό


Αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές για σκληροτράχηλο enduro, με άμεσο ανταγωνιστή, τον μεγαλύτερο αδελφό του, EXC 300. Το EXC 250 είναι η μοτοσυκλέτα με την αγωνιστική λειτουργία, και ξεχωρίζει από το 300, που έχει πιο βαριά αίσθηση στο άνοιγμα του γκαζιού. Στο 250 όμως δεν λείπει κάτι. Η λειτουργία του πλέον είναι πολύ θετική από τις χαμηλές στροφές, και το λιγοστό βάρος, το κάνει να σκαρφαλώνει με άνεση αγριοκάτσικου στα μονοπάτια. Φαίνεται ότι το 300, έχει δυνατό ανταγωνισμό! Η κοφτερή συμπεριφορά του EXC 250, η άνεση με την οποία στρίβει και αλλάζει κατεύθυνση χωρίς να σε κουράζει, είναι τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν. Ως δίχρονο με μικρή στροφορμή, αλλά και λίγο βάρος, είναι και πιο ευαίσθητο από τα τετράχρονα - ακόμη και από το δίχρονο 300, στην λειτουργία των αναρτήσεων.

Χρειάζεται πιο επιθετική οδήγηση σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας, για να σε ανταμείψει όμως με την ευκολία που θα περάσει ότι βρει μπροστά του. Θα στρίψει με ακρίβεια, θα επιταχύνει γρήγορα στις εξόδους, ενώ και στα άλματα, όπως είδαμε, ήταν άνετο στον αέρα, αλλά και στις προσγειώσεις. Ένα καθαρόαιμο όπλο έτοιμο να οδηγηθεί από απαιτητικούς οδηγούς, ή αναβάτες που ψάχνουν την ευκολία τους σε δύσβατα σημεία. Η μίζα διευκολύνει σημαντικά την εκκίνηση μιας και η KTM πλέον δεν την διαφημίζει ως έξτρα βοήθημα, αλλά ως βασική στην χρήση της μοτοσυκλέτας.
Αναρτήσεις, φρένα, τιμόνι, δημιουργούν ένα σύνολο που υπόσχεται πολλά, και αρκεί να αλλάξεις μερικά κλικ στις αναρτήσεις και να ρυθμίσεις τις μανέτες.... κι έφυγες!

250 ΕΧC- F Six Days - Ετοιμοπόλεμο!


Η ''καλή'' έκδοση του EXC-F 250, ακούει στο όνομα Six Days. Η έκδοση με τα γραφικά της Σλοβακίας σε λευκό φόντο, είναι αναμφίβολα μία από τις πιο όμορφες που έχουν παραχθεί ποτέ. Το Six Days ξεχωρίζει οπτικά από τα υπόλοιπα μοντέλα με τα αξεσουάρ από την σειρά Power Parts της KTM, τα οποία και χρησιμοποιεί. Ουσιαστικά, είναι ένα EXC-F στο οποίο η εταιρία έχει ''φορτώσει'' ότι παράγει. Και αντί να κάθεσαι να φτιάχνεις λίγο - λίγο το δικό σου, αγοράζεις ένα έτοιμο, πλούσιο σε εξοπλισμό, και το απολαμβάνεις!
Το EXC-F 250 είναι φιλικότατο και το διαπιστώνεις από τα πρώτα μέτρα. Ο κινητήρας του είναι γραμμικός, ομαλός στις χαμηλές στροφές, και ξεδιπλώνει τις δυνατότητες του όταν διατηρήσεις το γκάζι ανοιχτό. Έχει όση δύναμη χρειάζεται ο ερασιτέχνης για να κινηθεί γρήγορα, όση ροπή και ελαστικότητα απαιτεί η βόλτα στο βουνό, η εξερεύνηση σε άγνωστες διαδρομές.

Το κιβώτιο είναι σωστά κλιμακωμένο ώστε να μοιράζει ομοιόμορφα την δύναμη, ενώ με λίγο συμπλέκτη, και επιθετική οδήγηση, πραγματικά μεταμορφώνεται. Οι αναρτήσεις του λειτουργούν ως μαγικό χαλί, και το μπροστινό σύστημα 4CS, βρίσκεται στα καλύτερα του. Απορροφά τις ανωμαλίες χωρίς να μεταφέρει στα χέρια τα χτυπήματα, κάτι που στην συγκεκριμένη πίστα με τα ξεραμένα λούκια, βοήθησε απίστευτα. Η διατήρηση της γραμμής, η αλλαγή κατεύθυνσης, ο έλεγχος, είναι σημεία στα οποία το EXC-F 250 υπερτερεί, και στην έκδοση Six Days, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Το γεγονός ότι είναι πιο ποιοτικό, πιο πλούσιο σε εξοπλισμό, και καλύπτει ερασιτέχνες και επαγγελματίες αναβάτες, το ανεβάζει στην εκτίμηση του κοινού, που θα το εκτιμήσει δεόντως!

350 EXC-F - Απόλυτο εργαλείο


Τα 350 κυβικά επανήλθαν πριν λίγα χρόνια με την KTM να παίζει ηγετικό ρόλο, κερδίζοντας παγκόσμιους τίτλους σε motocross και enduro. Ο κυβισμός των 350cc στο πλαίσιο και την γεωμετρία του τετράχρονου 250 - μοιράζονται τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, δημιούργησε την ιδανική μοτοσυκλέτα. Αν και στην πρώτη της μορφή, πριν λίγα χρόνια, μας ξένιζε, όντας μία μεταποιημένη motocross SX-F, αφού από αυτήν προήθλε, με το πέρασμα των χρόνων, ηρέμισε, έγινε πιο εύκολη, πιο βολική, πιο ουσιαστική. Στην έκδοση του 2016 καταφέρνει να συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την ροπή ενός μεγάλου τετράχρονου κινητήρα με την ευστροφία του 250, την ευκολία στην οδήγηση, αλλά και την συμβολή των κυβικών, όταν το επιθυμεί ο αναβάτης. Μικρές διαστάσεις, στενή θέση οδήγησης, επιθετικό όσο πρέπει, σου αφήνει χώρο να κινηθείς και προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω που επιζητά ο ψαγμένος αναβάτης. Εκεί που στο 250 EXC-F θα χρειαστείς λίγη δύναμη ακόμη, στο 350, θα βασιστείς στο γύρισμα του γκριπ, ώστε να περάσεις από σαμάρια, νεροφαγώματα, ή δύσκολες ανηφόρες.

Ένα σύνολο που λειτουργεί υποδειγματικά προσφέροντας την μέγιστη απόλαυση, με το μπροστινό του σύστημα να δείχνει κάπως σκληρό για τις ανάγκες της συγκεκριμένης πίστας. Μαζί με το PDS αμορτισέρ, δείχνουν να θέλουν επιθετική οδήγηση για να δουλέψουν στην αρχική τους διαδρομή - στα ''ξερά'' της Πεντέλης, κούραζαν τα χέρια. Περνάει όμως με εξαιρετική άνεση πάνω από ανωμαλίες, όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα. Αυτό είναι το μυστικό του, για την συγκεκριμένη πίστα. Για όλες τις άλλες διαδρομές, η φιλικότητα που το διακρίνει, η ευκολία με την οποία ελέγχεται, σε κάνει να θες να γυρνάς μονοπάτια και ανεξερεύνητες διαδρομές, όλη μέρα!
Είναι αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή, για όσους το 250 φαίνεται λίγο, και το 450, πιο αργό σε συμπεριφορά, και πιο κουραστικό. Το απόλυτο εργαλείο!

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 12:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon