.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 18:43

Test - KTM 350 EXC-F / Six Days - 2015

 

Όπλο με σφραγίδα πολυτέλειας

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Έχοντας βρει την θέση του στην αγορά, το 350 EXC-F βρίσκεται πλέον στην καλύτερη μορφή του. Και η έκδοση Six Days, είναι αυτή που θα σε κάνει να μαζεύεις τα σάλια σου από το πάτωμα.

Σε ξελασπώνει παντού

Χρειάζεσαι δύναμη στις χαμηλές στροφές, ροπή που να σε ξελασπώνει στα δύσβατα σημεία, διάρκεια στις "ψηλές" αλλά όχι τόση δύναμη που να σου κόβει τα χέρια. Χρειάζεσαι έναν καλό σύμμαχο στο δεξί χέρι ώστε με κάθε γύρισμα του γκριπ, τα εμπόδια να υπερπηδούνται και οι ανηφόρες να γίνονται παρελθόν, χωρίς χρήση συμπλέκτη.

Το 450 πέφτει πολύ και σε "τεντώνει" ενώ το 250 λίγο, και απαιτεί επιθετική οδήγηση. Η χρυσή τομή βρέθηκε στα 350 κυβικά, και από την παρουσίαση του 350 EXC-F, είναι αλήθεια ότι πολλοί αναβάτες στράφηκαν εκεί. Χαρακτηριστικά στην περίπτωση της KTM τον "μεγάλο" κυβισμό στα enduro αποτελεί πλέον το 450 EXC-F, μιας και το 500, δεν το προτιμά κανείς. Τόση δύναμη, δύσκολο να ελεγχθεί. Και τελικά, αφού μπορείς να απολαμβάνεις τις βόλτες σου συνδυάζοντας δύναμη και ευχρηστία, σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει ροπή και μικρές διαστάσεις, γιατί να επιλέξεις κάτι άλλο;

Το 350 έχει την τιμή να έχει στηθεί πάνω στο πλαίσιο και τις διαστάσεις του 250 EXC-F, με όλα τα θετικά που μπορεί να έχει αυτό. Είναι στενό, βολικό, με ελαφριά αίσθηση και συμπεριφορά που ζηλεύουν τα πιο "αργά" σε γεωμετρία 450.

Για το 2015, το 350 EXC-F δέχτηκε τις αλλαγές των υπόλοιπων enduro της KTM, με νέα εξάτμιση, νέο κοντέρ της ΜΑΕ, νέα στεφάνια τροχών της Giant, πορτοκαλί πλαίσιο, βελτιωμένες χούφτες τιμονιού, μαύρο τιμόνι της Neken, νέα γκριπ, αλλά και βελτιωμένα σημεία στήριξης του αμορτισέρ. Στον κινητήρα, υπάρχει νέα ελαφρύτερη καμπάνα συμπλέκτη DDS, αλλά και νέο o-ring στην αντλία αναρρόφησης λαδιού.

Η ολοκλήρωση

Κάθε αναβάτης προχωρά στην βελτίωση της μοτοσυκλέτας του προκειμένου να φτάσει στα μέτρα που επιθυμεί. Δύσκολα θα βρεις στο βουνό μοτοσυκλέτα που να μην έχει πάνω μία "πινελιά" που να την διαφοροποιεί, οπτικά, αλλά και οδηγικά. Ωστόσο, η KTM πετυχαίνει κάθε χρόνο να εντυπωσιάζει με τις καταξιωμένες Six Days εκδόσεις, οι οποίες κατασκευάζονται ειδικά για το International Six Days Enduro που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Και η συγκεκριμένη έκδοση, αφορά την Αργεντινή, στην οποία έγινε στα μέσα του 2014 ο αγώνας - τα '15άρια Six Days συμμετείχαν εκεί. Ως Six Days λοιπόν, διαφοροποιείται σε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία προέρχονται από την γκάμα των Power Parts της KTM. Μπορεί δηλαδή ο κάθε αναβάτης να τα επιλέξει, ανεξάρτητα από την έκδοση που έχει. Απλά θα του κοστίσει... δύο περιουσίες να τα αποκτήσει ξεχωριστά.

Η "έτοιμη" έκδοση με τα καλούδια της KTM, ξεχωρίζει αρχικά βάση των χρωματισμών της. Το πορτοκαλί πλαίσιο, πλέον φιλοξενείται και στα απλά μοντέλα, άρα είναι οι λευκοί χρωματισμοί των περιφερειακών, με τα γαλάζια αυτοκόλλητα και τα λογότυπα "Argentina" να το στολίζουν απ' άκρη σ' άκρη. Το υλικό της σέλας είναι Camel για συγκράτηση του αναβάτη, το ρεζερβουάρ διάφανο για να φαίνεται η ποσότητα καυσίμου. Τα στεφάνια τροχών είναι μαύρα, ενώ διαθέτει συμπαγή πίσω δίσκο φρένου, αλλά και προστατευτικό στον μπροστινό πλευστό δίσκο. Τα προστατευτικά ψυγείου και οι πορτοκαλί γρίλιες τους, ο εξολκέας μπροστινού τροχού, το πίσω γρανάζι stealth, τα πλαστικά προστατευτικά κινητήρα, το βεντιλατέρ για τα δύσκολα σημεία, ο πορτοκαλί οδηγός αλυσίδας, είναι μόνο λίγα από τα αξεσουάρ που περιλαμβάνει η έκδοση Six Days.

Επιπρόσθετα, το Six Days διαθέτει νέο διακόπτη φώτων της Leonelli, νέο πεντάλ φρένου με σύρμα ασφαλείας, φίλτρο βενζίνης, αγωνιστικούς καθρέπτες και λογότυπα Six Days στο μαύρο τιμόνι μεταβλητής διατομής της Neken, στην εξάτμιση, στα στεφάνια τροχών της Giant, αλλά και νέα ελαστικά της Metzeler. Ξεχάσαμε κάτι;

 Παιχνιδιάρα ψυχή


Αυτό που δύσκολα ξεχνάει κάποιος, είναι και το πιο εμφανές σημείο αλλαγής στο 350 EXC-F Six Days. Είναι οι πορτοκαλί πλάκες δεσίματος του μπροστινού συστήματος που είναι κατασκευασμένες σε CNC, και δένουν με ασφάλεια και δύναμη το μπροστινό. Αυτό, είναι διαφορετικό από του απλού μοντέλου, και είναι το 4CS - Close Catridge, της WP. Το μπροστινό σύστημα αυτό διαθέτει τέσσερις διαφορετικούς θαλάμους και είναι γνωστό για την φιλική λειτουργία του στις αργές ταχύτητες, στην αρχική διαδρομή συμπίεσης, και γενικά, στα σημεία όπου χρειάζεσαι πιο προοδευτική λειτουργία για καλύτερη πρόσφυση. Παντού δηλαδή! Είναι επίσης γνωστό για την αδυναμία λειτουργίας του στο 3ο τρίτο της διαδρομής του, στο σημείο που φτάνει στο να τερματίσει την διαδρομή του. Για το 2015, η WP το έχει βελτιώσει σημαντικά, σε σημείο που αγγίζει το τέλειο. Οδηγώντας το 350 EXC-F φαινόταν από την αρχή ότι η μοτοσυκλέτα πατάει γερά στο έδαφος, χωρίς να αφήνει περιθώρια για χάσιμο της πρόσφυσης.

Παρά το υγρό και γλιστερό τερέν, το μπροστινό σύστημα τοποθετούσε τον τροχό ακριβώς εκεί που επιλέγαμε, και η προοδευτική λειτουργία έδινε πρόσφυση και ακρίβεια. Τόσο στα μπερμ, όσο και στην πίεση στα φρένα, σε κατηφορικά τμήματα, ο τροχός δεν έχανε την πρόσφυση του, χωρίς μάλιστα να μεταφέρει κούραση στα χέρια. Η λειτουργία του ήταν ιδανική ακόμη και σε πέρασμα από πέτρες όπου διατηρούσε την επαφή με το χώμα, χωρίς χτυπήματα. Το ίδιο ακριβώς, έκανε και το αμορτισέρ της WP, βοηθώντας με την απορρόφηση των ανωμαλιών, χωρίς να επιστρέφει γρήγορα και να κουνάει την μοτοσυκλέτα. Ακόμη και η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, ήταν πολύ καλή, με το πίσω μέρος να παραμένει στο σημείο που θέλουμε, στο άνοιγμα του γκαζιού. Σαφώς βελτιωμένες οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων σε σχέση με το 2014, όπου λόγω δύναμης, το μικρό πλαίσιο του 250 που χρησιμοποιείται και εδώ, οδηγούσε σε υπερστροφή ισχύος. Θα πρέπει να τονίσουμε βεβαίως πως δεν χρειάστηκε να ρυθμίσουμε παρά μόνο τις μανέτες στα προσωπικά μας γούστα, και όλο το υπόλοιπο "πακέτο", ταίριαξε μια χαρά στις απαιτήσεις μας.

Αυτό που κάνει την μέγιστη διαφορά στην οδήγηση του 350 EXC-F είναι ο εκπληκτικός μονοκύλινδρος κινητήρας. Αυτός ο κινητήρας που έχει μεταφερθεί από το SX-F μοντέλο και στα χέρια του Antonio Cairoli έχει ισοπεδώσει τους αντιπάλους, λειτουργεί τόσο θετικά που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που ανοίγεις το γκάζι. Ροπή, παντού. Λες και ο πίσω τροχός είναι συνδεδεμένος με το γκάζι, και όσο γυρνάς, τόσο επιταχύνει. Ελαστικότητα παντού. Ανεξάρτητα από την σχέση που έχεις στο κιβώτιο ταχυτήτων, ο κινητήρας θα ανεβάσει στροφές ακούραστα. Δύναμη παντού. Σε κάθε περιοχή των στροφών, είτε στις χαμηλές, είτε στις μεσαίες, είτε στις ψηλές. Ότι επίπεδο αναβάτης και αν είσαι, θα απολαύσεις δύναμη και απόδοση, και σίγουρα, δεν θα σου λείψει καθόλου.

 Ιδανική χρυσή τομή


Και το κορυφαίο; Ο συνδυασμός δύναμης και ροπής, δεν επηρεάζει αρνητικά την μοτοσυκλέτα στο ελάχιστο. Οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται πανεύκολα, ο αναβάτης ελέγχει πλήρως την μοτοσυκλέτα σαν να βρίσκεται σε ένα 250, και το γκάζι είναι εκεί για να του θυμίσει ότι το 350 δεν παίζει.
Πρόκειται για μία ιδανική χρυσή τομή, η οποία στην έκδοση Six Days, αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα που κοστίζει. Σίγουρα τα 11.090euro που κοστίζει ως αρχική τιμή (10.090€ αγωνιστική) μπορεί να ακούγονται και να είναι υπερβολικά για μία μοτοσυκλέτα που έχει "βρώμικο" μέλλον από την πρώτη κιόλας βόλτα. Δεν το κρίνεις έτσι όμως, γιατί με τέτοιο σκεπτικό, δεν θα πωλούνταν χωμάτινες μοτοσυκλέτες. Είναι μία κορυφαία μοτοσυκλέτα, με τον καλύτερο εξοπλισμό που μπορεί να τοποθετήσει κανείς, και αν μπορεί να την αποκτήσει έτοιμη ως έχει, θα έχει στα χέρια του και ένα συλλεκτικό μοντέλο με την ονομασία και τα λογότυπα Six Days.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 350 EXC-F Six Days
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή  11.090 € (10.090€ αγωνιστική)
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (cc) 349,7
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 88 x 57,5
Τροφοδοσία Ψεκασμός Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 24:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:52 (13:52)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 970
Απόσταση εδάφους (mm) 345
Βάρος (kg) 107.2
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4CS 4860, 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS 5018, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 00:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 250 EXC-F / Six Days - 2015 Test - KTM EXC 250 / EXC-F 250/350 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon