.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 11:42

Test - KTM 250 EXC-F / Six Days - 2015

Μόνιμος πρωταθλητής!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγεωργάκης

Έχοντας μόνιμα τον άσο στο number plate, το EXC-F 250 της KTM κερδίζει άλλο ένα πρωτάθλημα στο παγκόσμιο Enduro με τον Christophe Nambotin, τον τίτλο στη χώρα μας με τον Αλέξη Ζώρα, και με δραστικές αλλαγές στον κινητήρα και τα περιφερειακά, συνεχίζει για το 2015. Δοκιμάζουμε και τις δύο εκδόσεις, την απλή και την Six Days και βλέπουμε τις διαφορές.

Πρωταθλήτρια διαρκείας

Έχοντας οδηγήσει τον Antoine Meo στην κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος Enduro του 2013, το '14άρι μοντέλο που χρησιμοποιούσε αυτός, είχε όλες τις αλλαγές που έπρεπε: Ελαφρύτερο και πιο άκαμπτο πλαίσιο, δυνατότερο κινητήρα από το motocross SX-F με μέταλλα στον στρόφαλο αντί για ρουλεμάν, με δυνατότητα περιστροφής στις 14.000σ.α.λ., νέους εκκεντροφόρους για enduro απόδοση της δύναμης, αλλά και βελτιωμένη καμπύλη στις μεσαίες στροφές. Το '14άρι είχε και αυξημένες ώρες Service, στις 135 από 105, νέο κιβώτιο ταχητύτων αλλά και νέα περιφερειακά, με διαιρούμενα πλαστικά ψυγείου, νέο φτερό και μάσκα / φανάρι, αλλά και αναρτήσεις ρυθμισμένες στα χνάρια του 350. Ε και με αυτό, και τις αλλαγές του 2015, ο Christophe Nambotin επέλεξε να κατέβει κατηγορία, και συνέχισε και αυτός τις νίκες του EXC-F στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Enduro, κατακτώντας άλλον έναν τίτλο, το 2014, στην κατηγορία E1. Αυτή τη φορά, οδηγώντας το '15άρι, το οποίο, συνεχίζει την νικηφόρα πορεία, έχοντας ουσιαστικά δεχθεί τις σημαντικές αλλαγές, ένα χρόνο πριν.

Για το 2015, το ήδη ετοιμοπόλεμο EXC-F, διαθέτει νέο κοντέρ της MAE, νέα στεφάνια τροχών της Giant, ελαφρύτερο πίσω γρανάζι, πορτοκαλί βαμμένο πλαίσιο, βελτιωμένες χούφτες τιμονιού, νέο τιμόνι μαύρο της Neken, νέα γκριπ και νέα γραφικά, όπως και βελτιωμένα σημεία στήριξης του αμορτισέρ.
Η έκδοση Six Days, διαθέτει επιπρόσθετα μπροστινό σύστημα 4CS της WP, πλάκες CNC σε πορτοκαλί χρώμα, σέλα με κάλυμμα Camel, πίσω γρανάζι Stealt, βεντιλατέρ, πορτοκαλί γρίλιες ψυγείου και οδηγό αλυσίδας, νέο διακόπτη Leonelli, νέα ελαστικά της Metzeler, νέο πεντάλ φρένου με συρματασφάλιση, πλευστό δίσκο φρένου μπροστά με προστατευτικό, φίλτρο βενζίνης, αγωνιστικούς καθρέπτες, και λογότυπα Six Days στο τιμόνι, την εξάτμιση, τα στεφάνια τροχών και γραφικά του περσινού αγώνα, Argentina.

Δύναμη παντού


Το ιδανικότερο τερέν είναι μουσκεμένο, αφράτο, μαλακό όσο πρέπει για να κρατάει και να γλιστράει ελαφρώς, όσο χρειάζεται για να μην θεωρείς την πρόσφυση δεδομένη. Το απλό EXC-F έδειχνε να το απολαμβάνει με το γκάζι σταθερά στο τέρμα, ώστε να μικραίνει τις αποστάσεις μεταξύ των δύο στροφών, χωρίς να σε κουράζει. Είναι κάτι που έχουμε ξαναζήσει πάνω στην περσινή EXC-F, στο μοντέλο που έγιναν όλες οι σημαντικές αλλαγές. Έτσι, με το γκάζι να κρατάει σταθερά τις στροφές πάνω από τις 10.000σ.α.λ., το μικρό τετράχρονο σου δείχνει αμέσως ότι είναι όσο γρήγορο χρειάζεται, και όσο "αδύναμο" πρέπει για να μην σε κουράσει. Η δύναμη του έρχεται γρήγορα και ξεπερνάει το αρχικό στάδιο του σημείου που ανοίγεις το γκάζι, για να μεταβεί στις ψηλές στροφές αβίαστα, με την καμπύλη ροπής να είναι γεμάτη - ειδικά στις μεσαίες.

Ασθενικό δεν το νιώθεις στο πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, απλά ο συνδυασμός με τις σχέσεις του κιβωτίου, εκμεταλλεύονται σωστά την δύναμη κατά την επιτάχυνση. Έτσι, ακόμη και δύσκολες ανηφόρες ''βγαίνουν'' άνετα με το 250 EXC-F το οποίο δέχεται άνετα και μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο, επιταχύνοντας, χωρίς να χάσει ίχνος από την δύναμη του. Είναι αναμφίβολα τόσο δυνατό για να σε ανεβάσει σβέλτα σε δύσβατες διαδρομές, χωρίς την χρήση συμπλέκτη, αλλά και τόσο ροπάτο, ώστε να κινείσαι σε αργά ανηφορικά μονοπάτια, ελέγχοντας την δύναμη από την μανέτα του συμπλέκτη.

Ο συνδυασμός της υπερστροφίας και της γεμάτης καμπύλες σε χαμηλές και μεσαίες στροφές δημιουργεί έναν κινητήρα ιδανικό για κάθε χρήση, και ο αναβάτης του 250 πραγματικά θα το απολαύσει παντού. Ο ψεκασμός λειτουργεί ιδανικά, χωρίς μπουκώματα σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, ενώ ο συμπλέκτης DDS, μεταφέρει αδιαμαρτύρητα την δύναμη, όσο και αν τον πιέσεις.

 Διαφορές μοντέλων


Η διαφορά ήρθε με την οδήγηση του 250 EXC-F Six Days, το οποίο αρχικά νομίζαμε ότι διέθετε πολύ λιγότερη δύναμη από το απλό μοντέλο. Ο κινητήρας του στις χαμηλές στροφές ήταν πιο αδύναμος, ενώ κατά την μετάβαση στις ψηλές, μπέρδευε. Καμία σχέση τόσο και στις ψηλές στροφές απόδοσης, όσο και στην συνολική λειτουργία - το απλό, ήταν τόσο γραμμικό που σε κέρδιζε με τη μία. Η απάντηση ήρθε γρήγορα, αφού ήταν η μοτοσυκλέτα στην οποία ο πρωταθλητής Ελλάδος Αλέξης Ζώρας είχε τοποθετήσει εξάτμιση, και μετά την αλλαγή της, δεν είχε ρυθμιστεί ξανά στα εργοστασιακά πρότυπα ο χάρτης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης.
Με την απλή αλλαγή που έγινε επιτόπου με κομπιούτερ, ο κινητήρας επανήλθε στην πραγματική του λειτουργία, που δεν είναι διαφορετική από του απλού 250 EXC-F. Οι κινητήρες είναι ακριβώς ίδιοι, και οι αλλαγές στην οδήγηση έρχονται από το διαφορετικό μπροστινό σύστημα, τον πλευστό δίσκο φρένου μπροστά και τις ισχυρότερες πλάκες δεσίματος - και φυσικά όλα τα αξεσουάρ που χρησιμοποιεί η έκδοση Six Days.

Η οδηγική διαφορά μεταξύ των μοντέλων είναι κυρίως το πιο ενδοτικό μπροστινό σύστημα και οι στιβαρότερες πλάκες του μπροστινού συστήματος. Όχι πως στο απλό υπάρχουν ελαστικότητες, αλλά το Six Days είναι πιο απόλυτο, έτοιμο για τον αναβάτη που αντέχουν τα χέρια του να το πιέσει και να το φρενάρει για να το βάλει στην γραμμή του από υψηλές ταχύτητες. Το μπροστινό σύστημα 4CS λειτουργεί καλύτερη στην αρχική διαδρομή, είναι πιο μαλακό και ξεκούραστο στα χέρια, διατηρώντας παράλληλα την πρόσφυση του μπροστινού τροχού σε κορυφαία επίπεδα. Από την μέση και μπροστά λοιπόν, το Six Days λειτουργεί πιο καλά, ενώ και το αμορτισέρ του είναι πιο προοδευτικό σε λειτουργία - παραδοσιακά οι εκδόσεις Six Days διαθέτουν ρυθμίσεις ανάλογα την χώρα διοργάνωσης του θρυλικού αγώνα.
Ρυθμίσεις πάντως δεν χρειάστηκε κανένα από τα δύο μοντέλα, και τα δύο ήταν σταθερά, προβλέψιμα και φιλικά, χωρίς να κουράζουν τον αναβάτη, με τις ''μαμά'' ρυθμίσεις. Τις εντυπώσεις πάντως, κερδίζει το Six Days.

 Six Days!


Η τελευταία έκδοση του 250 EXC-F είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχουμε οδηγήσει. Πρόκειται για μία φιλικότατη μοτοσυκλέτα η οποία διαθέτει αναρτήσεις και κινητήρα που βολεύουν από τον ερασιτέχνη έως και τον επαγγελματία - μέχρι και τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Όντας ένας κυβισμός που αφορά σε κάθε είδους αναβάτη, θα χρειαστεί επιθετική οδήγηση για να σου δώσει όλα όσα έχει, είναι όμως το πιο φιλικό και βολικό 250 της αγοράς - παρέα ίσως με το ''αδελφάκι'' Husqvarna FE 250.
Οι βελτιώσεις του 2015 το ανέδειξαν και άλλο, και η έκδοση Six Days είναι αυτή που τελικά θα σε κερδίσει, μιας και αξίζει στο 100% τα έξτρα χρήματα που κοστίζει. Αν το σκεφτεί κανείς λογικά, τα έξτρα 650euro σε λιανική τιμή και 600euro σε αγωνιστική, δεν είναι άξια λόγου για τον εξοπλισμό που διαθέτει - ειδικά όταν έχεις φτάσει τον λογαριασμό σου στα - πολλά είναι η αλήθεια - 10.000euro ή 9.000euro αντίστοιχα.
Six Days λοιπόν!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 250 EXC-F / Six Days
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή 10.100euro (9.190euro αγωνιστική) / 10.750euro (9.790euro αγωνιστική)
Εγγύηση 2 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK
Κυβισμός (c.c.) 249,91
Συμπίεση (:1) 13
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78x52,3
Τροφοδοσία Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος DDS με τρόμπα της Brembo
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 24:73
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 14:52 (13:52)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ (°) 26,5º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1482
Ύψος σέλας (mm) 970
Απόσταση εδάφους (mm) 345
Βάρος (kg) 105.5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 9.5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 300mm / Six Days: WP 4CS
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-19’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/enduro/ktm/2015/250_exc-f_six-days/odigika{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/enduro/ktm/2015/250_exc-f_six-days/statika{/gallery}

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 11:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM Freeride E SX - Το ηλεκτρικό! Test - KTM 350 EXC-F / Six Days - 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon