.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 23 Μαϊος 2016 13:54

Τεχνική παρουσίαση - ΚΤΜ EXC-F 250 - 350 - 450 - 500 2017

 

Ανανέωση εκ βάθρων!

 

 


Του Τάκη Μανιάτη

Τα νέα τετράχρονα enduro της KTM, EXC-F, δέχτηκαν ανανέωση εκ βάθρων! Είναι κατά 90% και το μόνο που θυμίζει τα μοντέλα 2016, είναι οι παραπλήσιες γραμμές. Κάτω από αυτές όμως, βρίσκονται νέοι κινητήρες, νέο πλαίσιο αλλά και νέα περιφερειακά!

Νέα πλαίσια, νέοι κινητήρες, νέα ηλεκτρονική συστήματα με την προσθήκη Traction Control, αλλά και επαναφορά του αρτικόλεξου F στα τετράχρονα 450 και 500, χαρακτηρίζουν την νέα γενιά enduro μοτοσυκλετών της KTM.
Η εξέλιξη από τα motocross μοντέλα έφτασε και εδώ και οι επιτυχίες σε παγκόσμιο και αμερικάνικο motocross και supercross, άγγιξαν τα enduro μοντέλα.

Πλαίσια και περιφερειακά


Ολοκληρωτικά οι μοτοσυκλέτες είναι νέες, σε όλα τους τα περιφερειακά. Η KTM δηλώνει πως το 90% είναι διαφορετικό, με το πλαίσιο να είναι νέας σχεδίασης, με διαφορετικούς σωλήνες που προσφέρουν 30% περισσότερη στρεπτική ακαμψία και 20% λιγότερη διαμήκης ακαμψία. Το νέο πλαίσιο ζυγίζει 350 γραμμάρια λιγότερο σε σχέση με τα παλαιότερα, ενώ έχει βελτιωθεί η θέση του λαιμού, για ευελιξία. Επίσης, είναι ελαφρύτερο 1 κιλό σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Οι αναρτήσεις είναι τελείως νέες και αποτελούνται από μπροστινό σύστημα της WP, και αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας. Ονομάζονται XPlor, και το τελείως νέο μπροστινό που διαθέτει ελατήρια και στα δύο καλάμια και διαδρομή 300 χιλιοστά, έχει ξεχωριστά τις ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και συμπίεσης, στο δεξί και αριστερό καλάμι αντίστοιχα - στα power parts διατίθεται και εξωτερικός ρυθμιστής με το χέρι, για την προφόρτιση των ελατηρίων, σε τρεις θέσεις, κάτι που διαθέτουν τα Six Days μοντέλα μόνο. Το βάρος του έχει μειωθεί κατά 200 γραμμάρια σε σχέση με το παλιό μπροστινό, ενώ ''δένει'' σε ισχυρές πλάκες, με καβαλέτα τιμονιού που ρυθμίζουν σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις. Το WP 4CS μπροστινό σύστημα, καταργείται.
Το αμορτισέρ είναι PDS, χωρίς μοχλισμό, για μία ακόμη χρονιά, αλλά τελείως νέο σε σχεδίαση. Βασική αλλαγή είναι στην γεωμετρία, με το αμορτισέρ να τοποθετείται 5 χιλιοστά πιο κεντρικά στο ψαλίδι.

Επίσης, διαθέτει νέο σώμα με στριμμένο το επίσης νέο ρεζερβουάρ, για να περνάει πιο άνετα η εξάτμιση. Η διάμετρος του εμβόλου έχει αλλάξει από τα 50 στα 46 χιλιοστά, το μήκος μειώθηκε κατά 2,5 χιλιοστά, και η διαδρομή κατά 4 χιλιοστά. Διαθέτει νέα βίδα ρύθμισης, νέα σχεδίαση εμβόλου και ελαφρύτερο ελατήριο. Συνολικά, έχει μειώσει το βάρος του κατά 600 γραμμάρια σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Τα μαρσπιέ είναι νέα, σχεδίασης "no dirt" για να μην κρατάνε λάσπες, όπως είδαμε στα περσινά motocross. Είναι ψηλότερα από αυτά κατά 6 χιλιοστά, και μπορούν να αλλαχθούν με των motocross αν κάποιος θέλει χαμηλότερα, με αντίστοιχη αλλαγή στην θέση οδήγησης και στην γωνία των γονάτων. Το αλουμινένιο ψαλίδι είναι νέο και ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια.

Νέα σχεδίαση και πλαστικά


Το πεντάλ του φρένου είναι μακρύτερο κατά 10 χιλιοστά και το έμβολο της πίσω δαγκάνας, μικρότερο, στα 24 χιλιοστά από 26. Νέας σχεδίασης είναι και οι wave δίσκοι μπροστά και πίσω, ελαφρύτεροι κατά 63 και 51 γραμμάρια αντίστοιχα. Στο μπροστινό φρένο, τοποθετήθηκε οδηγός στο σωληνάκι μεταφοράς υγρών, για προστασία. Τα ψυγεία έχουν νέα σχεδίαση για καλύτερη ψύξη και αυξημένη αποβολή θερμότητας, ενώ προστατεύονται καλύτερα λόγω των νέων προστατευτικών.

Η εξάτμιση έχει νέα σχεδίαση στο μπροστινό τμήμα για βελτίωση της απόδοσης, νέο τελικό κοντύτερο, για λιγότερο θόρυβο, μείωση βάρους και συγκέντρωση βάρους στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας. Ένα νέο πίσω ελαστικό της Maxxis τοποθετήθηκε σε όλα τα τετράχρονα EXC-F, για καλύτερη πρόσφυση και αίσθηση.

Το διάφανο ρεζερβουάρ 8,5 λίτρων είναι λεπτότερο στα πλαϊνά του και κατεβαίνει χαμηλότερα. Η τάπα είναι ίδια, αλλά η τρόμπα βενζίνης είναι βελτιωμένη με νέο σένσορα χωρητικότητας , ενώ διαθέτει και . Η σέλα είναι ίδια σε ύψος, αλλά χαμηλότερη στο μπροστινό τμήμα κατά 14 χιλιοστά και στο πίσω, κατά 8 χιλιοστά. Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από πιο ανθεκτικό αλουμίνιο, ζυγίζει μόλις 900 γραμμάρια και είναι ελαφρύτερο κατά 20% σε σχέση με το παλιό. Η μπαταρία, είναι λιθίου, ζυγίζει μόλις 495 γραμμάρια, ένα κιλό πιο λίγο σε σχέση με την περσινή! Το σημαντικό είναι πως η μπαταρία μαζί με τα καλώδια της και όλα τα ηλεκτρικά, παραμένουν πάνω στο φιλτροκούτι στην περίπτωση αφαίρεσης του υποπλαισίου, κι έτσι η αντικατάσταση ή όποιες εργασίες γίνονται γρήγορα.

Το φιλτροκούτι είναι και αυτό νέο, κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό, με βελτιωμένη δίοδο αέρα, και μεγάλο φίλτρο αέρα της Twin Air. Σημαντικό είναι ότι το φίλτρο αφαιρείται χωρίς εργαλεία, και μάλιστα, όπως και να τοποθετηθεί, κάθεται πάντα σωστά στην θέση του.
Οι αλλαγές συνεχίζονται στα πλαστικά περιφερειακά τα οποία είναι τελείως νέα. Πίσω φτερό και πλαϊνά είναι πιο αεροδυναμικά και μεγάλα σε διαστάσεις, ενώ προσφέρουν καλή χειρολαβή για συγκράτηση. Τα πλαστικά του ρεζερβουάρ είναι παρόμοια με των motocross, ενώ υπάρχει νέα μάσκα που συγκρατείται από δύο λάστιχα.
Την εικόνα συμπληρώνουν τα νέα γραφικά που αφήνουν το KTM να περάσει σε δεύτερο πλάνο, σε αντίθεση με ότι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, υπάρχουν πλέον grips της ODI με το αριστερό να τοποθετείται σε ειδική βιδωτή βάση, και να μην έχει ανάγκη σφιξίματος με σύρμα ή χρήση κόλλας για σταθεροποίηση.

Κινητήρες


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ίσως έχουν οι νέοι κινητήρες, είναι πως εξωτερικά δεν είναι εύκολο να διακρίνεις τις αλλαγές τους. Πρόκειται όμως για νέας σχεδίασης, σε όλη την γκάμα, πάνω στις ίδιες γραμμές. Εξωτερικά, τα πλαϊνά καπάκια έχουν "no dirt" σχεδίαση ώστε να μην συγκρατούν λάσπες, όπως και το λεβιέ των ταχυτήτων.

Όλοι οι κινητήρες, EXC-F 250, 350, 450, 500, έχουν νέα κάρτερ και είναι ελαφρύτεροι.
Χαρακτηριστικά, οι κινητήρες των 250 και 350 με τα νέα κάρτερ, είναι μικρότεροι σε διαστάσεις - σχεδόν δύο εκατοστά σε μήκος, και συνολικά, 20 χιλιοστά μικρότεροι σε πλάτος! Το βάρος του μειώθηκε κατά 1,5 κιλό στο 250 και κατά 1,9 κιλά στο 350, και έφτασαν πλέον να ζυγίζουν 27,6 και 28,5 κιλά αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι το βάρος αυτό περιλαμβάνει και την μίζα.
Οι κεφαλές των 250 και 350 διαθέτουν εκκεντροφόρους με αυξημένη επικάλυψη κατά 30% DLC - Diamonf Like Carbon, αυξημένη αντοχή, και ελαφρύτερους κατά 150 γραμμάρια.

Νέες είναι και οι βάσεις που στηρίζουν την κεφαλή στο πλαίσιο.
Ο στρόφαλος έχει έρθει πιο κοντά στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας, το κιβώτιο ταχυτήτων έχει μετακινηθεί 11,1 χιλιοστά προς τα πίσω και 26,9 χιλιοστά προς τα πάνω. Αυτό επέτρεψε στον κινητήρα να στενέψει ακόμη 2 χιλιοστά. Ο στρόφαλος διαθέτει κοντύτερη κατά 6 χιλιοστά μπιέλα και στο 250 αλλά και στο 350.

Οι κύλινδροι είναι κοντύτεροι και τα έμβολα είναι νέα, με συμπίεση 12,8 και 12,3:1 για το 250 και το 350 αντίστοιχα. Το σύστημα ψεκασμού προέρχεται από την Keihin, με νέο ελαφρύτερο σώμα ενώ έχει προστεθεί διπλός χάρτης για την ρύθμιση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, αλλά και Traction Control. Το τελευταίο λειτουργεί επεμβαίνοντας στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, μειώνοντας τις στροφές όταν διαπιστώσει υπερστροφία (απότομο ανέβασμα στροφών, π.χ. από γλίστρημα του τροχού σε γλιστερή ή βρεγμένη διαδρομή). Οι κινητήρες καλύπτουν τους περιορισμούς του Euro4.
Ο συμπλέκτης είναι ελαφρύτερος με νέο διάφραγμα και νέο πιατέλο πίεσης, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων σε όλα τα τετράχρονα, διαθέτει σένσορα συγχρονισμού της κάθε σχέσης με τον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης και αναθεωρημένες φουρκέτες.

Κινητήρες 450 / 500


Τα μεγαλύτερα, 450 και 500, διαθέτουν νέας σχεδίασης κεφαλή, με την διατήρηση του ενός νέου επίσης εκκεντροφόρου, νέα κοντύτερη αλυσίδα ρύθμισης, νέο χιτώνιο μεταφοράς του ψυκτικού υγρού, και διαφορετικές βάσεις στήριξης στο πλαίσιο. Το έμβολο είναι νέας σχεδίασης για καλύτερη απόδοση, ο στρόφαλος διαθέτει πλέον νέο πιο συμπαγές σχήμα και καλύτερη λίπανση των ρουλεμάν.

Διατίθεται επίσης νέα κοντύτερη σχέση στην πρωτεύουσα μετάδοση, από 32/76, σε 31/76.
Τα κάρτερ είναι σχεδιασμένα εκ νέου, πιο συμπαγή, μικρότερα κατά 23 χιλιοστά, με αποτέλεσμα ο στρόφαλος να έχει μετακινηθεί πλέον κατά 7 χιλιοστά πιο πίσω, και 9 χιλιοστά πιο πάνω. Ο στρόφαλος έχει κοντύτερη κατά 6 χιλιοστά μπιέλα, οι κύλινδροι είναι κοντύτεροι αντίστοιχα, με νέα έμβολα. Συνολικά, οι εξωτερικές διαστάσεις μειώθηκαν κατά 23 χιλιοστά σε μήκος, 22 σε ύψος και 9 σε ύψος, με το βάρος να μειώνεται κατά 2,4 κιλά. Περιττό να αναφέρουμε ότι τα βάρη μετακινήθηκαν πιο κοντά στο κέντρο μάζας.

Ο συμπλέκτης είναι ελαφρύτερος με νέο διάφραγμα και νέο πιατέλο πίεσης, το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τελείως νέο με διαφορετική επιφάνεια στην 5η και 6η σχέση για αντοχή, και νέας σχεδίασης φουρκέτες.
Οι κινητήρες των 450 και 500 ολοκληρώνονται με το νέο και ελαφρύτερο σύστημα ψεκασμού της Keihin και την προσθήκη δύο χαρτών ρύθμισης ηλεκτρονικής ανάφλεξης, συν το Traction Control που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι πολύ απαραίτητο. Το τελευταίο λειτουργεί επεμβαίνοντας στην ηλεκτρονική ανάφλεξη, μειώνοντας τις στροφές όταν διαπιστώσει υπερστροφία (απότομο ανέβασμα στροφών, π.χ. από γλίστρημα του τροχού σε γλιστερή ή βρεγμένη διαδρομή). Οι κινητήρες καλύπτουν τις προδιαγραφές Euro 4.

Τα νέα μοντέλα enduro της KTM κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να μας αποδείξουν ότι είναι τελείως νέα - κάτι που δεν φαίνεται με μία πρώτη ματιά.
Με νέα πλαίσια, νέες αναρτήσεις, νέους κινητήρες στην ίδια δομή, νέα ηλεκτρονικά συστήματα, μας συστήνονται ξανά και ανεβάζουν ψηλά τον πήχη.

Στατικές φωτογραφίες

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2016 13:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon