.
Κατηγορία Husqvarna
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 02:56

Test – Husqvarna TE 250 2011

 

Με τον τίτλο στο τσεπάκι!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τα χεράκια του έβαλε ο Antoine Meo και έφτιαξε μία μοτοσυκλέτα όπως τον βολεύει, με την οποία κέρδισε και τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία Ε1, το 2010! Οι βελτιώσεις, η συνεχής εξέλιξη και η αξιοπιστία, έφεραν ξανά την Husqvarna στην κορυφή και το TE 250 αντίστοιχα στον δυνατό συναγωνισμό.

Από το ναδίρ, στο ζενίθ!


Η συμμετοχή της Husqvarna στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro της μικρής κατηγορίας E1, γινόταν κυρίως με δίχρονες μοτοσυκλέτες. Τα τελευταία χρόνια που τα τετράχρονα βελτιώθηκαν σημαντικά, όλες οι εταιρίες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην συμμετοχή με αυτά, και την ταυτόχρονη εξέλιξη τους. Με τα 125 να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την κατηγορία, ένα καλό, δυνατό και ελαφρύ τετράχρονο, με “γεμάτη” απόδοση σε όλη την καμπύλη των στροφών και διάρκεια, αποτελούσε το όπλο κάθε επαγγελματία. Όπου, η Husqvarna έπασχε, μιας και το δικό της τετράχρονο ήταν βαρύ, βασισμένο στα μεγαλύτερα ΤΕ 450 / 510, αργόστροφο, πάντα συγκριτικά με την νέα γενιά, βελτιωμένη και βγαλμένη από το motocross. Αν και παρέμενε ένα ενδιαφέρον enduro το οποίο στα χέρια του κατάλληλου αναβάτη έφερνε αποτελέσματα, η κόντρα στα ίσα με αντίστοιχο Ιαπωνικής προέλευσης, αλλά και ευρωπαϊκό, έληγε κατά του. Μέχρι τη στιγμή που ο νέος κινητήρας έκανε την έλευσή του, και πάνω σε αυτόν χτίστηκε ένα σύγχρονο τετράχρονο, ελαφρύ και μαζεμένο σε διαστάσεις. Με τον τετράχρονο κινητήρα των 250 κυβικών να ζυγίζει μόλις 22 κιλά, και το μέγεθός του να διαφέρει ελάχιστα από αυτό ενός δίχρονου, ήταν εύκολο να κατασκευαστεί μία μαζεμένη σε διαστάσεις μοτοσυκλέτα. Μην ξεχνάμε ότι γύρω από την κινητήρια δύναμη χτίζονται οι μοτοσυκλέτες, και η Husqvarna είχε πετύχει διάνα.
Χρησιμοποίησε το πλαίσιο του δίχρονου 125 στο οποίο έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να ταιριάξει στο νέο σχήμα και το μικρότερο τετράχρονο της κατηγορίας, ήταν γεγονός!

Βελτιώσεις στα σημεία


Με το πλαίσιο να προέρχεται από νέο προμηθευτή, μιας και στα προηγούμενα μοντέλα είχαν παρατηρηθεί κοψίματα, το μοντέλο 2011 δέχθηκε μικρές βελτιώσεις. Ενισχύθηκαν κυρίως οι περιοχές όπου εδράζονται τα μαρσπιέ, για αντοχή σε σκληρές συνθήκες, όπως και στα χτυπήματα από τα βράχια. Τοποθετήθηκε ενιαίο προστατευτικό για την τρόμπα του πίσω φρένου και τους συνδέσμους με το πεντάλ.

Η πιο χρηστική αλλαγή αφορά την αύξηση χωρητικότητας του καυσίμου στα 8,5 λίτρα για περισσότερη αυτονομία. Το ρεζερβουάρ, διαθέτει επίσης νέα τρόμπα καυσίμου, ώστε να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις του κινητήρα. Βελτιώσεις είχαμε και στο κουτί του φίλτρου αέρα, όπου σχεδιάστηκε εκ νέου, για καλύτερο κράτημα του φίλτρου και στεγανοποίηση από τα νερά.
Νέα είναι και τα αλουμινένια κέντρα των τροχών τα οποία έχουν γυαλισμένο φινίρισμα.
Μικρές αλλαγές έγιναν στα περιφερειακά τα οποία, εκτός από τα νέα γραφικά στα πλαστικά, περιλαμβάνουν νέο προστατευτικό από την ζέστη, στο τελικό εξαγωγής καυσαερίων, το οποίο είναι και νέας σχεδίασης.
Όσον αφορά τις αναρτήσεις, παρέμειναν ως είχαν σαν μονάδες, με το ανεστραμμένο μπροστινό της KYB, και το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Sachs, αλλά δέχτηκαν νέες εσωτερικές ρυθμίσεις.

Στον κινητήρα, έγιναν οι λιγότερες αλλαγές μιας και, όσο καιρό συμμετέχει στα εθνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα, δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα αξιοπιστίας.
Είναι ένας τετράχρονος μονοκύλινδρος χωρητικότητας 250 κυβικών, με τέσσερις βαλβίδες και δύο εκκεντροφόρους. Ο ψεκασμός του λειτουργούσε εξαιρετικά και η ηλεκτρονική ανάφλεξη δέχτηκε διπλό χάρτη, με επιλογή από διακόπτη τοποθετημένο στο τιμόνι. Νέα διαδρομή ακολούθησαν και οι σωλήνες μεταφοράς του ψυκτικού υγρού, για ασφάλεια από τα χτυπήματα σε συνθήκες αγώνα. Με βελτιώσεις στα σημεία λοιπόν, το Husqvarna TE 250, ήταν ήδη καταξιωμένο στους αγώνες και έτοιμο να χτυπήσει στην αγορά.

Παιχνίδι για όλους


Με το μέγεθος να αποτελεί το σημαντικότερο σημείο αναφοράς, η Husqvarna μπήκε κατευθείαν στον συναγωνισμό, με έναν τίτλο μάλιστα στο τσεπάκι. Με τον μικρό σε διαστάσεις κινητήρα του οποίου το συνολικό ύψος, διαφέρει σημαντικά από τον προκάτοχο, οι Ιταλοί μηχανικοί κατάφεραν να φτιάξουν μία μαζεμένη μοτοσυκλέτα. Το συνολικό της μέγεθος είναι προσιτό από μέσου ύψους αναβάτες (όταν βρίσκονται επάνω της…) και το ρεζερβουάρ έχει τοποθετηθεί όσο χαμηλότερα γίνεται, επιτρέποντας την μετακίνηση στο μπροστινό τμήμα. Ακόμη και “φουσκωμένο” όπως είναι το νέο για να χωράει περισσότερο καύσιμο, ουσιαστικά στο σημείο που έχει γίνει η αλλαγή σχεδίασης, δεν ενοχλεί. Η σέλα του είναι λεπτή, στενή και ευθεία, από το μπροστινό τμήμα μέχρι πίσω, στο φτερό. Έτσι, οι μετατοπίσεις του σώματος δεν θα βρουν αντίσταση κάπου και σε συνδυασμό με τα επιθετικά χειριστήρια, θα συμβάλλουν στην άνεση του αναβάτη. Είναι αλήθεια ότι μεγαλόσωμοι αναβάτες θα νιώσουν περίεργα στο μαζεμένο συνολάκι που προτάσσει το TE 250 μιας και οι διαστάσεις θυμίζουν περισσότερο δίχρονη παρά τετράχρονη μοτοσυκλέτα.

Οι ίδιες διαστάσεις θα δείξουν την ευελιξία του συνόλου στα σφιχτά σημεία μιας διαδρομής στα οποία το TE 250 απλά δεν παίζεται. Είναι ακριβέστατο, στρίβει εύκολα και στα μονοπάτια μπορείς να κινηθείς πραγματικά γρήγορα. Αν και το ύψος σέλας δεν είναι και από τα χαμηλότερα, στα 950mm, η σχεδίασή της είναι τέτοια που επιτρέπει τις μετακινήσεις αλλά και το πάτημα, τουλάχιστον ενός ποδιού, όταν χρειαστεί. Με το μεταξόνιο να βρίσκεται στα 1470mm είναι εύκολο ακόμη και σαν νούμερο να σε πείσει για την ευχρηστία σε κλειστές διαδρομές, μιας και στην πραγματικότητα, το TE 250 χωράει σχεδόν παντού. Είναι το μικρό βάρος, στα 106 ανακοινώσιμα κιλά το οποίο βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο σε κάθε είδος μονοπατιού, κι έτσι, ο αναβάτης μπορεί να το κοντρολάρει εύκολα. Με τον κινητήρα να λειτουργεί εξαιρετικά από τις χαμηλές στροφές, χωρίς μπουκώματα και βηξίματα, η διατήρηση των στροφών χαμηλά γίνεται απροβλημάτιστα. Το ίδιο ξεκούραστα λειτουργεί ο μονοκύλινδρος και κατά τις συνεχείς αλλαγές σχέσεων στην μεσαία περιοχή των στροφών, μιας και η ελαστικότητα και ροπή, παρά τον μικρό κυβισμό, γίνονται εμφανείς σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού. Οι αναρτήσεις λειτουργούν εξαιρετικά στην αρχική τους διαδρομή, συμπιέζονται άνετα και το σύνολο μπορεί να βολτάρει για ώρες ξεκούραστα και με πρωτόγνωρη για τον κυβισμό ταχύτητα.

Τέρμα γκάζι παντού!


Σαν γνήσια αγωνιστική κατασκευή, το TE 250 είναι κατασκευασμένο ώστε να οδηγιέται γρήγορα, παντού. Γιατί, στις ανοιχτές διαδρομές, αν δεν το πας γρήγορα, απλά βαριέσαι. Τo TE 250 είναι ένα enduro που σους φτιάχνει την διάθεση για να κινηθείς αγωνιστικά. Κάθεσαι πάνω του και είναι λεπτό, στενό, επιθετικό. Σε τίποτα δεν θυμίζει φαρδιά κατασκευή και φαίνεται πως οι Ιταλοί τον πέτυχαν το στόχο τους. Ωστόσο, το σύνολο επιθυμεί γρήγορη οδήγηση για να βγάλει και την τελευταία σταγόνα δύναμης, και να σε εξιτάρει. Κρατώντας το γκάζι στο τέρμα, ο τετράχρονος λυσσάει και επιταχύνει σβέλτα την μοτοσυκλέτα. Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται χωρίς δισταγμό και ο κινητήρας δεν χάνει καθόλου στροφές ακόμη και αν αλλάζεις ταχύτητα σε ανηφόρα.

Αρκεί να κλειδώσεις το γκάζι στο τέρμα και να φέρεις τον Meo, άντε και τον Seistola, στο μυαλό σου. Οδήγηση με τους εκκεντροφόρους να δουλεύουν υπερωρίες, το καύσιμο να ρέει άφθονο στον κύλινδρο και το παραγόμενο έργο να σε κάνει να αναρωτιέσαι για την ύπαρξη των 450. Το ΤΕ 250 μπορεί να κινηθεί σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, αλλά για το στρίψιμο με πλαγιολίσθηση και θεαματικά αποτελέσματα, θα πρέπει να ασχολείσαι με την επιλογή σωστής σχέσης στο κιβώτιο. Επιλέγεις την ιδανική γραμμή, την ιδανική σχέση, κλειδώνεις το γκάζι στο τέρμα και αφήνεις στο πλαίσιο και τις αναρτήσεις τα υπόλοιπα. Η σταθερότητα ακόμη και κατά τη διάρκεια της στροφής είναι υποδειγματική και το μικρό TE θα ντριφτάρει ελεγχόμενα, χωρίς να φοβίσει τον αναβάτη. Η σταθερότητα θα μετατραπεί σε εμπιστοσύνη στα γρήγορα ανοιχτά κομμάτια, ανεξάρτητα από την ποιότητα του εδάφους.

Παρά το μικρό μεταξόνιο, το μακρύ ψαλίδι –σήμα κατατεθέν των Husqvarna και η πίσω ανάρτηση με μοχλισμό, θα φροντίσουν για την παραμονή της μοτοσυκλέτας στην ευθεία. Ο αναβάτης θα αυξήσει έτσι την εμπιστοσύνη του στο TE και αυτόματα, θα επικεντρωθεί στην οδήγηση. Οι γρήγοροι χρόνοι είναι σημείο στο οποίο το TE 250 στοχεύει, και ο κατάλληλος αναβάτης, που θα επικεντρωθεί σωστά στην οδήγηση, θα το καταφέρει εύκολα. Βασικό του ατού είναι πως, μπορείς να το οδηγάς άνετα και ξεκούραστα για πολύ ώρα, αφού, το βάρος και η γραμμικότητα στην απόδοση, δεν κουράζουν.
Η εξέλιξη του συνόλου, στα χέρια του Andrea Bartolini, παγκόσμιου πρωταθλητή motocross ΜΧ open το 1998 (Yamaha YZF 400), έχει δώσει μοναδική αίσθηση σε συνθήκες Motocross. Συμπεριφέρεται σαν μία κανονική μοτοσυκλέτα MX και το ζύγισμά του σε αφήνει να ελιχθείς όπως θες στον αέρα. Προσγειώνεται με ασφάλεια στις ράμπες, ενώ στρίβει σε μπερμ σαν μία γνήσια κατασκευή motocross.

Στόχος οι τίτλοι!


Με το νέο TE 250 η Husqvarna μπήκε ξανά για τα καλά στο παιχνίδι των τίτλων, στην μικρή κατηγορία. Το 2010 ο τίτλος πήγε στον Antoine Meo / TE 250 και όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Juha Salminen, βρήκε ξανά τον νικηφόρο του εαυτό, πάνω στην ίδια μοτοσυκλέτα. Με την Husqvarna να έχει βρει το δρόμο της σωστά ακόμη και στην Ελλάδα, η επιλογή ενός TE 250 μόνο θετική αίσθηση μπορεί να αφήσει. Βολικό και παιχνιδιάρικο για τον ερασιτέχνη, ακραίο και επαγγελματικό για τον φτασμένο αναβάτη, το TE 250 είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία. Στα 8.890euro που κοστίζει, στην επιλογή του θα παίξει σημαντικό ρόλο και η διετής εγγύηση που καλύπτει ακόμη και τα αγωνιστικά μοντέλα!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο TE 250
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (euro) 8.890
Εγγύηση 2 Χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής
Κυβισμός (κ.εκ.) 249,5
Συμπίεση (:1) 13,6
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 79x 50,9
Τροφοδοσία Ψεκασμός Mikuni με σώμα 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 17 / 54
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης 3
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 13-40
Σχέση μετάδοσης 3,076
Σχέσεις ταχυτήτων 6
2,142 (30/14)
2n 1,750 (28/16)
3η 1,450 (29/20)
1,227 (27/22)
1,041 (25/24)
6η 0,884 (22/27)
Συνολικές σχέσεις ταχυτήτων
20,944
2n 17,104
3η 14,172
11,995
10,181
6η 7,964
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Μονής δοκού ατσάλινο με ελιψοειδείς σωλήνες, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) 106
Μήκος (χιλ) 2260
Πλάτος (χιλ) 820
Μεταξόνιο (χιλ) 1470
Ύψος (χιλ) 1290
Ύψος σέλας (χιλ) 950
Απόσταση εδάφους (χιλ) 290
Βάρος (κ) 106
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 8,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Marzocchi διαμέτρου 48mm, διαδρομή 300mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (διπλή) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 296mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21 Michelin Enduro Competition
Πίσω 120/90-18 Michelin Enduro Competition
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:00

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Husqvarna TE 310 2011 Test Husqvarna TE 449 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon