.
Κατηγορία Husqvarna
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 21:36

Test Husqvarna TE 310 2011

 

Αυτό το κάτι παραπάνω!

 

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ροπάτο σε όλη την καμπύλη, δυνατό και εύστροφο, εύκολο ελαφρύ και φιλικό. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα μικρό τετράχρονο που σε οδήγηση κοντράρει στα ίσα μεγαλύτερους κυβισμούς; Το TE 310 εγκαινίασε μία κατηγορία στην οποία οι υπόλοιπες εταιρίες εδραιώθηκαν στα 350 κυβικά. Και ο πόλεμος, μόλις ξεκίνησε.

Νέες βάσεις


Το project “310” δεν είναι καινούριο. Η Husqvarna είχε εμφανίσει και πριν τρία χρόνια το TE 310 με τον παλαιότερο, βαρύ κινητήρα. Βασισμένος στα κάρτερ του TE 450 / 510, ο κινητήρας του 310 ήταν βαρύς και αργόστροφος συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, μιας και είχε εξελιχθεί πάνω στην μεγαλύτερη βάση. Η εξέλιξη έγινε αντίθετα με τον ανταγωνισμό, στους αγώνες enduro, όπου η Husqvarna, με το παλαιότερο TE 250, που έγινε 310, είχε τελικά χλιαρή παρουσία. Βαρύ ήταν και το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, το οποίο είχε προέλθει και αυτό από τα μεγαλύτερα μοντέλα. Τελικά οι διαστάσεις δημιουργούσαν μία σταθερή μοτοσυκλέτα με απίστευτο κράτημα, αλλά με αίσθηση και δύναμη, πολύ λιγότερη από αυτή που απαιτούσε η κατηγορία. Έτσι, και το TE 310 που προήλθε από αυτή την έκδοση, ήταν σαφώς πιο “γεμάτο” από δύναμη, αλλά πάλι, τίποτα συγκλονιστικό.

Αντίθετα, με την έλευση του νέου TE 250 πριν δύο χρόνια, με τον πιο ελαφρύ κινητήρα της κατηγορίας, βάρους 22 κιλών, στημένο πάνω στο πλαίσιο του δίχρονου WR 125, τα πράγματα σαφώς και άλλαξαν. Ελαφριά αίσθηση, μαζεμένες διαστάσεις, ευστροφία και δύναμη παντού. Και τι θα έκανε το τέλειο, τελειότερο; Λίγη δύναμη παραπάνω! Και έτσι, γεννήθηκε το νέο TE 310!

Φρέσκο, ελαφρύ, δυνατό!



Εξελιγμένο μέσα από το Motocross, με αναβάτη τον Andrea Bartolini (παγκόσμιος πρωταθλητής motocross 500 – ‘98), το νέο 250 πέταγε κυριολεκτικά. Στην δεύτερή του χρονιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro, το ΤΕ 250 πήρε τον τίτλο στην κατηγορία E1 με τον Antoine Meo. Ωστόσο, η βάση είχε εξελιχθεί σωστά, και μεγάλωσε στα 310 κυβικά, με αύξηση του κυβισμού. Για την ακρίβεια, το όνομα είναι 310 ενώ ο κυβισμός βρίσκεται στα 302,4cc, ο οποίος προήλθε από τις νέες διαστάσεις. Αντί η Husqvarna να αυξήσει την διάμετρο του εμβόλου ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, δημιούργησε έναν νέο σε χαρακτηριστικά κινητήρα, με νέα διάμετρο x διαδρομή. Από τα 249cc του TE 250 και το 79x 50,9mm, στο TE 310 ο κυβισμός βγαίνει από τα νούμερα 82.0 x 57,3mm. Η αύξηση της διαδρομής του εμβόλου παράλληλα με την διάμετρο, έφεραν τον νέο κυβισμό, ενώ ο κινητήρας, υπερτετράγωνος πια σε διαστάσεις, διατήρησε το ίδιο ύψος. Ουσιαστικά όμως, η μετατροπή του TE 250 σε 310 δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως γινόταν στον παλαιότερο κινητήρα, τοποθετώντας απλά το κιτ αύξησης κυβισμού (μεγαλύτερο έμβολο - κύλινδρος) της Athena.

΄Όλα τα υπόλοιπα μέρη του κινητήρα παρέμειναν ως είχαν, μιας και ο νέος κυβισμός δεν επηρέασε την αξιοπιστία. Η τετραβάλβιδη κεφαλή, ο αναθεωρημένος ψεκασμός με το σώμα των 42 χιλιοστών, σήκωναν άνετα τον κυβισμό. Το ίδιο και το 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, η καμπάνα, ο συμπλέκτης. Ο κυβισμός δεν ανέβηκε σημαντικά ώστε να χρειαστούν επεμβάσεις για αξιοπιστία, μιας και, αυτός του TE 250, δεν έχει κάνει ούτε μία εγκατάλειψη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro.
Τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία παραμένουν ίδια με το TE 250 και αφορούν πλαίσιο μικρών διαστάσεων με μεταξόνιο που έχουν τα δίχρονα 125 (1.470mm), βάρος στα 106 κιλά στεγνό (ανακοινώσιμο)

Μίνιμαλ και grande!

Με τις μίνιμαλ διαστάσεις να προκαλούν, το νέο TE 310 είναι αυτό που θα επέλεγε ο κάθε λογικός αγωνιζόμενος για να οδηγήσει γρήγορα και ξεκούραστα. Άλλωστε, τα αποτελέσματα στο enduro δεν έρχονται από την κορυφαία δύναμη, αλλά από τον συνδυασμό της με πρόσφυση, σταθερότητα, στρίψιμο, διάρκεια. Η Husqvarna έδωσε πρώτη το πράσινο φως σε μία κατηγορία που ακολούθησαν και άλλες εταιρίες, στα 350 κυβικά. Και ο Antoine Meo, που το προτίμησε φέτος για να τρέξει στην κατηγορία E2, κόντρα στα 350 και 450 κυβικά, κάτι ήξερε!
Η δύναμη που έλειπε από το τετράχρονο 250, ήρθε πιο γεμάτη και μεστή, στο 310.

Σε αντίθεση με το 250 στο οποίο, αν και ο κινητήρας του είναι πολύ ροπάτος και ελαστικός, πρέπει να το κυνηγήσεις για να το απολαύσεις, το TE 310 είναι αυτό που θα γεμίσει τις σχέσεις πιο ξεκούραστα.
Το άνοιγμα του γκαζιού δίνει επιτάχυνση χωρίς καθυστέρηση και η χρήση συμπλέκτη πλέον είναι πιο λίγη, συγκριτικά με το 250. Όχι πως το 310 δεν απαιτεί κυνήγι για να κυνηγήσει το χρονόμετρο, απλά, είναι πιο καλή λύση για έναν σβέλτο ιδιώτη.
Μεγάλη διαφορά υπάρχει στις ανηφόρες, αλλά και στις εξόδους των στροφών, όπου το 310 έρχεται να “φορτώσει” τις σχέσεις πιο άνετα, πιο ξεκούραστα, δείχνοντας μία πιο γεμάτη καμπύλη, ιδιαίτερα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές περιστροφής. Όντας πιο δυνατό, “σηκώνει” πιο εύκολα μεγαλύτερη σχέση στο εξάρι κιβώτιο και αντέχει εύκολα το “μαμά γρανάζωμα”.

Στο TE 250, ένας γρήγορος αναβάτης θα κινηθεί σε αντικατάσταση του μπροστινού γραναζιού, από 13 δόντια σε 12, ώστε να κοντύνει η τελική σχέση μετάδοσης, και να “γεμίζει” πιο άνετα τις σχέσεις σε ανηφόρες. Η χρήση συμπλέκτη που στο TE 250 σε ανηφόρες, είναι επιβεβλημένη συγκριτικά με τα δύο, στο 310 περιορίζεται και τα σκήπτρα παίρνει το δεξί γκριπ. Η δύναμή του φτάνει για να ανεβάσει το μικρών διαστάσεων Husky παντού. Η ροπή ξεχειλίζει, η ευστροφία συνεχίζει να υφίσταται και η δύναμη αποδεικνύεται σωτήρια σε όλες τις περιπτώσεις.

Ίδια αίσθηση, πολύ γκάζι!

Με το γκάζι πλέον να είναι πιο δύσκολο να φτάσει στο τέρμα, το TE 310 αναπτύσσει γρήγορα ταχύτητες που στο 250 ο αναβάτης θα έπρεπε να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχει. Το δίλλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, κατά πόσο αλλάζει η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, με τον έξτρα κυβισμό. Στην περίπτωση του 310, η στροφορμή είναι παραπλήσια και δύσκολα μπορείς να καταλάβεις ότι οδηγάς το μεγαλύτερο αδελφάκι. Όντας όλα ίδια, σε διαστάσεις, το άνοιγμα του γκαζιού δεν προδίδει αύξηση κυβισμού, εκτός από την αμεσότητα που υπάρχει εκεί. Φαίνεται ότι ο κυβισμός έχει ταιριάξει καλύτερα με το 42άρι σώμα του ψεκασμού, και η απόκριση δεν έχει καθυστερήσεις. Όταν έχεις ήδη οδηγήσει το άριστο TE 250, μπορείς εύκολα να αναρωτηθείς τι σημαίνει “καθυστερήσεις”, μιας και έχει μηδαμινές στο άνοιγμα του γκαζιού. Φανταστείτε απόκριση το 310!

Αλλαγή δεν υπάρχει στην αίσθηση που η μοτοσυκλέτα δίνει κατά την οδήγηση, ούτε στις αλλαγές κλίσης, ούτε στα στριψίματα. Το TE 310 παραμένει ένα εύχρηστο, ελαφρύ, μαζεμένο σε διαστάσεις σύνολο, το οποίο πλέον είναι πιο πολεμικό. Η επιπλέον δύναμη έρχεται να σε “βγάλει” πιο γρήγορα από κλειστές στροφές, να σε βοηθήσει να σκαρφαλώσεις ξεκούραστα σε ανηφόρες, και να επιταχύνεις δυνατά στις ευθείες. Το σύνολο είναι πολύ σταθερό, δείχνοντας ότι ακόμη και μεγαλύτερη δύναμη, δεν μπορεί να το λυγίσει. Παραμένει σταθερό ακόμη και με ταχύτητες άνω των 100 χ.α.ω. σε χωματόδρομους, ή σε “βομβαρδισμένη” διαδρομή, είναι υπόδειγμα ασφάλειας στις δύσκολες καταστάσεις και αποδεικνύει πως η αύξηση κυβισμού, μόνο καλό του έκανε. Ωστόσο, το σύνολο πλαισίου και αναρτήσεων, λειτουργούν ικανοποιητικά, δίνοντας ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες. Το μπροστινό της Marzocchi διαμέτρου 48mm αποδεικνύεται σωστή επιλογή, αποσβένοντας σωστά τις ανωμαλίες, αν και λίγο σκληρό στην αρχική διαδρομή. Το αμορτισέρ της Sachs, λειτουργούσε ακούραστα σε κάθε πίεση και ο μοχλισμός, πρόσφερε πρόσφυση και σταθερότητα παντού.

Ιδανικό για όλους

Όντας ένας πολύ εύχρηστο σύνολο, το νέο TE 310 αποτελεί την ιδανική επιλογή για δύο διαφορετικούς κόσμους. Αυτόν του ερασιτεχνικού enduro, και αυτόν του αγωνιστικού. Είναι μία επιλογή που καταφέρνει να συνδέει άριστα την ευκολία οδήγησης ενός πολύ γρήγορου και ευέλικτου 250, με την σταθερότητα, την επιθετικότητα και ανταγωνιστικότητα ενός 450. Στοιχίζει 400 euro περισσότερα από το 250 λόγω φόρου, τα οποία όμως δικαιολογεί με την συμπεριφορά του. Είναι ακριβό σαν τελικό προϊόν, έχει όμως και δύο χρόνια εγγύση, κάτι μοναδικό για χωμάτινη μοτοσυκλέτα! Με το προσόν ότι μπορείς να το οδηγάς ξεκούραστα, μιας και είναι πολύ ελαφρύ, η δύναμη είναι αρκετή, αλλά δεν αρκεί για να σου “τεντώσει” τα χέρια, δείχνει μοναδική επιλογή. Κάτι ήξερε ο Antoine Meo τελικά που προηγείται φέτος με αυτό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και στην κατηγορία E2!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής Husqvarna
Μοντέλο TE 310
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (euro) 9.390
Εγγύηση 2 Χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής
Κυβισμός (κ.εκ.) 302.4
Συμπίεση (:1) 12,8
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 82x57,3
Τροφοδοσία Ψεκασμός Mikuni με σώμα 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια 17 / 54
Σχέση πρωτεύουσας μετάδοσης 3
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 13-40
Σχέση μετάδοσης 3,076
Σχέσεις ταχυτήτων 6
2,142 (30/14)
2n 1,750 (28/16)
3η 1,450 (29/20)
1,227 (27/22)
1,041 (25/24)
6η 0,884 (22/27)
Συνολικές σχέσεις ταχυτήτων
20,944
2n 17,104
3η 14,172
11,995
10,181
6η 7,964
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Μονής δοκού ατσάλινο με ελιψοειδείς σωλήνες, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) 106
Μήκος (χιλ) 2260
Πλάτος (χιλ) 820
Μεταξόνιο (χιλ) 1470
Ύψος (χιλ) 1290
Ύψος σέλας (χιλ) 950
Απόσταση εδάφους (χιλ) 290
Βάρος (κ) 106
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 8,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi διαμέτρου 48mm, διαδρομή 300mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης (διπλή) και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 296mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21 Michelin Enduro Competition
Πίσω 120/90-18 Michelin Enduro Competition
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 240mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίεςτεχνικής ανάλυσης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 18:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Husqvarna ΤΕ 310 2011 “Antoine Meo” Test – Husqvarna TE 250 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon