.
Κατηγορία Husqvarna
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 14:29

Test Husqvarna TE 449 2011

 

Το πιο εύχρηστο 450!

 



Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: racephoto.gr

Ανεβάζει στροφές σαν πύραυλος και επιταχύνει σαν βέλος. Είναι σταθερό στα πολλά χιλιόμετρα και στρίβει με τη σκέψη. Το νέο enduro ΤΕ 449 της Husqvarna βάζει την εταιρία σε νέα τροχιά τοποθετώντας νέες βάσεις στην κατηγορία.

Όταν μιλάμε για μία κυριολεκτικά νέα μοτοσυκλέτα, μπορούμε άνετα να αναφερόμαστε στο νέο enduro της Husqvarna. Μετά την εξαγορά της εταιρίας από το ιταλικό Group Castiglioni (Husqvarna - Cagiva) όπου ανήκε από το 1985, η γερμανική πλέον ιδιοκτήτρια,  BMW, θέλησε να κάνει αλλαγές. Αλλαγές ως προς την ποιότητα, την αξιοπιστία, την απόδοση, τις επιδόσεις. Αν και οι Ιταλοί σαν εργοστάσιο πάντα φημίζονταν για τις επιδόσεις των μοτοσυκλετών τους, την σταθερότητα και τις αγωνιστικές καταβολές, τους έλειπε αυτό το κάτι για να εξαλείψουν τα παιδικά προβλήματα που τους είχαν στιγματίσει.

Ιστορία


Ωστόσο, η αγωνιστική εμπλοκή της BMW στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro με το G 450 X είχε φέρει δύο καλά αποτελέσματα. Έναν κορυφαίο αναβάτη, και έναν δυνατό και αξιόπιστο κινητήρα. Ο Juha Salminen, εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής enduro  και γενικής κατάταξης, με την μεταγραφή του στην εταιρία με σήμα τον έλικα, είχε τους δικούς του λόγους να πάει καλά. Μετά την πολύχρονη εμπλοκή και τους τίτλους με την ΚΤΜ, βρέθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο και ήθελε να αποδείξει ότι κερδίζει και με άλλα χρώματα.
Η BMW με τον Φιλανδό, έστησε μία ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα προς το τέλος του πρωταθλήματος 2009, αλλά η εξαγορά της Husqvarna πάγωσε την εξέλιξη και το project G 450 X.

Η σίγουρη λύση θα ήταν να επενδύσει η BMW στο ήδη γνωστό και καταξιωμένο όνομα της Husqvarna, επενδύοντας σε τομείς που έπασχε. Αντί να προσπαθήσει να στήσει μία καινούρια σειρά μοντέλων off road, όπως είχε ξεκινήσει με το G 450 X.
Έχοντας στα χέρια της όμως έναν κινητήρα που είχε αποδείξει την αξιοπιστία του στους αγώνες, από το G 450 X, προτίμησε αυτή τη λύση για τα μοντέλα μεγάλου κυβισμού, 449 και 511.

Ούτως ή άλλως, το 250 / 310 είχαν τον νέο κινητήρα, δοκιμασμένος και αυτός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, και πρόσφατα κάτοχος του σημαντικότερου τίτλου στο enduro, με τον Antoine Meo.

Τεχνική ανάλυση

Αφήνοντας στο ράφι τον παλιό κινητήρα των ΤΕ, για τον οποίο υπήρχαν πολλά κολακευτικά σχόλια, η επιλογή του νέου από το BMW, άρχισε να γεννά υποψίες για την λειτουργία στο νέο project.

Αυτός είναι φυσικά μονοκύλινδρος, τετράχρονος με δύο εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες. Διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό από την κλίση που έχει προς τα εμπρός, κάτι που βοηθά στην μεταφορά βάρους στον μπροστινό τροχό.

Φέρει επίσης μοναδική εφαρμογή κοινού άξονα μετάδοσης με αυτόν του ψαλιδιού, όπου βρίσκεται και το γρανάζι κίνησης. Αυτό το σύστημα, μειώνει το μήκος της αλυσίδας και τις ταλαντώσεις που προκαλούνται κατά το άνοιγμα του γκαζιού. Ταυτόχρονα επιτρέπει χρήση μακρύτερου ψαλιδιού από το κλασικό σύστημα, ενώ διατηρεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα το μεταξόνιο. Το μακρύ ψαλίδι προσφέρει καλύτερη πρόσφυση, κάτι που στο enduro είναι απαραίτητο.
Ο κινητήρας έχει ρυθμιστεί κατάλληλα μέσα από την εμπειρία της εταιρίας στους αγώνες και τις εντολές των Salminen και Tarkala. Ο χάρτης της ηλεκτρονικής ανάφλεξης είναι νέος, όπως και το κιβώτιο ταχυτήτων που διαθέτει πλέον έξι σχέσεις, αντί για 5 του G 450 X.

Το πλαίσιο είναι τελείως νέο. Η Husqvarna δεν έπασχε ποτέ από πλαίσια είναι η αλήθεια, μιας και οι μοτοσυκλέτες της έχουν γίνει ταυτόσημες της σταθερότητας. Το νέο πλαίσιο είναι πραγματικά μικρό σε διαστάσεις, τόσο που στο σημείο που εδράζεται ο κινητήρας, στα μαρσπιέ, νιώθεις ότι δεν υπάρχει. Είναι μονής ραχοκοκαλιάς και συμβάλλει στις μικρές διαστάσεις της μοτοσυκλέτας.

Οι σημαντικές λεπτομέρειες που το αφορούν είναι πως, το ρεζερβουάρ των 8,5 λίτρων βρίσκεται τοποθετημένο κάτω από τη σέλα, και τα δύο λίτρα, που βρίσκονται στο μπροστινό και κάτω τμήμα, οδηγούνται στον κινητήρα με αντλία. Τα υπόλοιπα 6,5 έχουν κανονική ροή. Η τάπα πλήρωσης ωστόσο βρίσκεται στο πίσω τμήμα, στο τελείωμα της σέλας. Αυτό επιτρέπει στην μοτοσυκλέτα να μαζέψει τα βάρη στο κέντρο μάζας, ενώ ταυτόχρονα, η απουσία ρεζερβουάρ στο μπροστινό τμήμα αφήνει χώρο για ευθεία ροή του αέρα, από το φίλτρο. Ταυτόχρονα, η σέλα είναι τελείως ευθεία και στενή, μέχρι το τιμόνι.

Ένα τελείως νέο κοστούμι έχει ντύσει το TE 449. Όλα είναι νέα, από τα πλαϊνά των ψυγείων, τα φτερά μπροστά και πίσω, την μάσκα με το φανάρι. Είναι επιθετικά και με γωνίες που είτε αγαπάς, είτε μισείς.
Οι αναρτήσεις του είναι και αυτές νέες. Μετά από χρόνια συνεργασίας, η Kayaba αναλαμβάνει την απόσβεση των ανωμαλιών για λογαριασμό της Husqvarna αφήνοντας τις εξαιρετικές Marzocchi / Sachs, στο παρελθόν. Αφορούν ένα ανεστραμμένο, πλήρως ρυθμιζόμενο σύστημα διαμέτρου 48mm και ένα αμορτισέρ μοχλισμού. Το σύστημα του μοχλισμού, που βρίσκεται τοποθετημένο πάνω από το ψαλίδι, μαγνητίζει τα βλέμματα και δείχνει πως υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις για την προοδευτικότητα του συστήματος από ανήσυχους μηχανικούς.

Αίσθηση και συμπεριφορά


Κοιτώντας την νέα μοτοσυκλέτα στις φωτογραφίες έμοιαζε πολύ μακριά. Το ίδιο φαινόταν και το πρωτότυπο στα χέρια του Juha Salminen, του μικρόσωμου αυτού αναβάτη.
Καταρχάς, η ποιότητα είναι κάτι που φαίνεται στην κατασκευή του νέου Husqvarna μιας και τα πλαστικά περιφερειακά, αλλά και τα μεταλλικά μέρη, είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Το ίδιο θα λέγαμε και για τα ηλεκτρολογικά που δεν έχουν σχέση με τα “χύμα” του παρελθόντος.

Ωστόσο η αίσθηση μόλις βρεθείς στην ψηλή αλλά στενή σέλα του νέου TE 449 είναι επιθετική. Μία θέση οδήγησης που επιτρέπει στο σώμα να φτάσει άνετα στο μπροστινό τμήμα, κοντά στο τιμόνι, χωρίς αντίσταση. Η σέλα που δείχνει μακριά, είναι τοποθετημένη ακριβώς στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, αν την κοιτάξεις από το πλάϊ. Εκεί ωστόσο τοποθετείται και ο αναβάτης, μοιράζοντας το βάρος του κάθετα, όσο γίνεται κοντύτερα στο κέντρο μάζας. Οι μοχλοί που δίνει το τιμόνι μεταβλητής διατομής σε βοηθούν να σηκωθείς άμεσα όρθιος στα μαρσπιέ, ή να τοποθετήσεις το σώμα σου σε θέση στριψίματος.
Κρατώντας το τιμόνι και βρισκόμενος στη σέλα, διαπιστώνεις ότι τελικά η μοτοσυκλέτα της Husqvarna είναι πιο μικρή απ’ ότι νόμιζες. Η σωστή εργονομία βοηθάει τον αναβάτη να ελιχθεί άνετα πάνω στο νέο ΤΕ και να αφεθεί στην οδήγηση.

Η ευκολία στην εκκίνηση είναι κάτι δεδομένο πλέον και στο μυαλό έρχονται μνήμες από την οδήγηση του παλιού ΤΕ. Άκαμπτο, με βαριά συμπεριφορά, δύσκολο στην αλλαγή κατεύθυνσης, πολύ σταθερό, σκληρό στην τοποθέτηση του τροχού στην γραμμή που θες.

Οδηγικά


Αυτό το ΤΕ σου αλλάζει το μυαλό από την πρώτη στιγμή. Από τα πρώτα μέτρα που το οδηγάς, διαπιστώνεις ότι είναι πανεύκολο, και μπορείς να αλλάζεις κατεύθυνση με άνεση. Το βάρος του δεν φαίνεται καθόλου και το σωστό ζύγισμα έχει πετύχει να δημιουργήσει μία εκπληκτικά εύκολη μοτοσυκλέτα. Κινούμενος σε ευθεία γραμμή, το παίξιμο με το τιμόνι κάνει το ΤΕ να ακολουθεί άνετα, χωρίς να κουράζει τα χέρια. Σωστοί μοχλοί, δυναμική αλλαγή κατεύθυνσης, άνετα και ξεκούραστα. Και αυτό το καταλαβαίνεις στην πρώτη κλειστή στροφή, εκεί όπου χρειάζεται να πλασάρεις το ΤΕ 449 στα φρένα και να το οδηγήσεις με ακρίβεια στο σημείο που θες.

Χωρίς καμία πίεση, βάζεις το σώμα σου άνετα μπροστά, το πιέζεις στα φρένα, το στρίβεις, και απλά, στρίβει. Χωρίς ζόρι, πίεση, κούραση, προσπάθεια. Αυτά που ξέραμε με τα παλιά ΤΕ, είναι καιρός να τα ξεχάσουμε μιας και το νέο, στρίβει με τη σκέψη. Τα ίδιο συμβαίνει και στα σφιχτά εντουράδικα κομμάτια, μιας και η μοτοσυκλέτα που αρχικά ξενίζει με το μήκος, σε κερδίζει μόλις μπεις σε αργή διαδρομή. Το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, το ζύγισμα που σου επιτρέπει να είσαι όρθιος με αργές ταχύτητες χωρίς να κουράζεις το σώμα, αλλά και η ροπή, σου επιτρέπουν άνετη βόλτα με μεγάλα περιθώρια στριψίματος.

Όσο για τα ανοιχτά κομμάτια; Ανοίγεις το γκάζι και πλαγιολισθαίνεις με γκάζι στην έξοδο της στροφής, χωρίς να μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα η μοτοσυκλέτα. Κρεμιέσαι από το γκάζι καθώς βλέπεις την ευθεία και αφήνεις το ΤΕ να κάνει τα υπόλοιπα. Το μακρύ ψαλίδι, το σωστό στήσιμο, η προοδευτικότητα του αμορτισέρ, επιτρέπουν στο 449 γρήγορη επιτάχυνση σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Ο τροχός σπινάρει ακατάπαυστα, η μοτοσυκλέτα πετάγεται μπροστά με απίστευτους ρυθμούς και ο αναβάτης πάνω του, εύκολα μπορεί να αποκτήσει στυλ παγκοσμίου επιπέδου.

Σταθερότητα και γκάζια


Η σταθερότητα είναι υποδειγματική παρά το μικρό σύνολο που έχει φτιαχτεί. Όσο και αν ανοίγεις το γκάζι, ο συνδυασμός μακριού ψαλιδιού με στιβαρό πλαίσιο, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά σωτήριος. Η Husqvarna έχει χαρακτηριστεί από την σταθερότητά της και δεν θα μπορούσε να το αλλάξει, για κανένα λόγο. Απλά εδώ, ενώ μπορείς να κινηθείς σε γρήγορους ρυθμούς, αδιαφορώντας για την απόσβεση των ανωμαλιών και τα κουνήματα, ταυτόχρονα μπορείς να ελίσσεσαι άνετα παντού. Και η μεγάλη διαφορά βέβαια φαίνεται στις μεγάλες ταχύτητες, όπου πιέζεις δυνατά τα φρένα, η μοτοσυκλέτα κάθεται κάτω, και οι επερχόμενες στροφές γίνονται παιχνιδάκι.

Οι αναρτήσεις συνδυάστηκαν μια χαρά με το νέο σύνολο. Απορροφούν εξαιρετικά τις ανωμαλίες και λειτουργούν από την αρχή της διαδρομής αβίαστα. Ειδικότερα το μπροστινό σύστημα, αλλά και το αμορτισέρ με τον νέο “περίεργο” μοχλισμό, ανεβάζουν ποιοτικά τις επιλογές της Husqvarna.

Το πακέτο με τον νέο κινητήρα ήταν κάτι που για την ακρίβεια δεν ξέραμε αν θα μπορούσε να συνεργαστεί σωστά. Ο κινητήρας του παλιού TE ήταν πολύ καλός, επιθετικός, αν και λίγο βαρύς και παλιός. Περιμέναμε μία σύγχρονη σχεδίαση σαν αυτόν του 250, κάτι που δεν ήρθε. Ωστόσο, το πακέτο που χρησιμοποιεί τον κινητήρα του BMW μας εξέπληξε. Υπάρχει δύναμη παντού, σε όλη την κλίμακα των στροφών, όποτε και αν την χρειαστείς. Η ευστροφία του συνόλου δίνει επιταχύνσεις, είναι ακαριαία μόλις ακουμπάς το γκάζι, και σε κάνει να ξεχνάς ποια σχέση έχεις επιλέξει. Η συμβολή του ωστόσο είναι εκπληκτική στην γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, σε ένα σύνολο που δείχνει να αποτελεί το μέλλον στις χωμάτινες μοτοσυκλέτες. Όσο για τον άξονα στήριξης του ψαλιδιού που μοιράζεται με τον άξονα μετάδοσης, μόνο θετικά σχόλια μπορέσαμε να βγάλουμε. Ο συνδυασμός με την προοδευτικότητα του αμορτισέρ, σε συνδυασμό με τις μειωμένες ελαστικότητες της αλυσίδας, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο.

Απολογισμός


Κάποιες μοτοσυκλέτες μένουν στο μυαλό για πράγματα που σου προσφέρουν. Το ΤΕ 449 είναι μία από αυτές για συγκεκριμένους λόγους. Μικρό σε διαστάσεις, εύχρηστο όσο λίγα τετράχρονα, δυνατό όσο μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες. Ταυτόχρονα, ενώ διαθέτει όσο δύναμη και ευστροφία περιμένεις από ένα 450, σε καμία περίπτωση δεν έχει αργή απόκριση, αργή συμπεριφορά, Τα περισσότερα 450 βρίσκονται στη σκιά της ιπποδύναμης των μεγαλύτερων αδελφών, ενώ είναι πολύ πιο αργά σε συμπεριφορά από τα μικρότερα.
Το νέο ΤΕ 449, αποτελεί σίγουρα την αιχμή του δόρατος στην μεσαία κατηγορία τετράχρονων, με την εγγύηση δύο ετών, να είναι ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για την απόκτησή του.

Φωτογραφίες οδήγησης





Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Husqvarna TE 250 2011 Test - Husqvarna TE 250 “Antoine Meo” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon