.
Κατηγορία Husaberg
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 10:09

Test Husaberg TE 250 2011

 


Και δίχρονο, και μπλέ!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ποιος να το περίμενε πως μετά από 25 χρόνια τετράχρονης πορείας, η Husaberg θα έβαζε στην παραγωγή δίχρονες μοτοσυκλέτες! Το ΤΕ 250 είναι το μικρότερο της σειράς και έτοιμο για μάχες ακόμη και με τις μοτοσυκλέτες της μητρικής εταιρίας.

Για πρώτη φορά στα δίχρονα!


Οι φήμες πήραν σάρκα και οστά και τα πρώτα δίχρονα Husaberg έφτασαν στη χώρα μας, έπειτα από την παρουσίασή τους στην Ισπανία. Η γκάμα περιλαμβάνει δίχρονα 250 και 300 κυβικών, και συμπληρώνουν έτσι την ομάδα των τετράχρονων μοντέλων.
Το δίχρονο 250, που ονομάζεται ΤΕ (Two Enduro κατά την Husaberg), είναι μία μοτοσυκλέτα η οποία έχει πολλούς λόγους να την προσέξεις.

Καταρχάς, είναι πολύ όμορφη, με τα νέα πλαστικά που οπτικά μοιάζουν πολύ στα τετράχρονα αδελφάκια. Το μπλε γυαλιστερό χρώμα είναι εντυπωσιακό και το σύνολο δείχνει πολύ ποιοτικό. Όπου και αν κοιτάξεις η νέα αυτή μοτοσυκλέτα είναι φτιαγμένη με μεράκι και προσοχή. Κι όμως, κρύβει πολύ καλά ένα μυστικό, που τελικά για τους περισσότερους αναβάτες, είναι καλό. Είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να κάνεις το λάθος να την προσπεράσεις.

Ιστορία προέλευσης


Η Husaberg, στην προσπάθειά της να ενταχθεί σε μία νέα κατηγορία την οποία δεν γνώριζε καθόλου, προτίμησε την εύκολη λύση. Αντί δηλαδή να χρησιμοποιήσει τον νέο δίχρονο κινητήρα που είχε σχεδιάσει για την περίπτωση, με αντίθετη φορά, όπως αυτός του τετράχρονου 70 μοιρών, αλλά και το νέο πλαίσιο, ελαφρύτερο και μικρότερο σε διαστάσεις, τελικά, δεν τόλμησε.

Ακολούθησε την πεπατημένη και την ήδη πετυχημένη συνταγή, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει την πορτοκαλί βάση.
Κι αν αυτή η συνταγή απέδιδε, πιθανότατα θα δούμε σύντομα τα νέα σχέδια που ήδη έχει έτοιμα στο σχεδιαστήριο, όπως μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια.

Καθώς το κοιτάς βλέπεις πως πρόκειται για ένα διαφορετικά ντυμένο ΚΤΜ EXC 250. Επιλέχθηκε η χρήση πλαισίου και κινητήρα από την μαμά ΚΤΜ, εφόσον το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ήδη καταξιωμένο. Έτσι, η Husaberg δεν είχε να διακινδυνεύσει κάτι σημαντικό, αλλά και ούτε να επενδύσει σε μία νέα γραμμή παραγωγής. Κάτι που αυτή την εποχή, αν δεν πετύχαινε το πείραμα, θα ήταν αρκετά ζημιογόνο.

Έτσι, το πλαίσιο, ο κινητήρας, το πίσω τμήμα του υποπλαισίου με τα πλαστικά περιφερειακά, τα φρένα, είναι ίδια. Το  κόστος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και το project είχε περισσότερες πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά αλλά και να πετύχει. Άλλο να παράγεις κάτι νέο το οποίο πρέπει να δοκιμαστεί και να δει ο κόσμος αν αντέχει, αν είναι αξιόπιστο, καλό οδηγικά, και άλλο να το ξέρει ήδη.

Διαφορές με το “πορτοκαλί”


Όμως, επειδή η Husaberg σκοπεύει να παράγει μοναδικές μοτοσυκλέτες, όπως απέδειξε και με τα τετράχρονα, έβαλε τις δικές της πινελιές στο ΤΕ 250. Πινελιές που να είναι ορατές και τόσο σημαντικές ώστε να μπορείς να επιλέξεις μπλέ, αντί για πορτοκαλί.

Τοποθέτησε μεγαλύτερο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 11 λίτρων, από 9 που χρησιμοποιεί η ΚΤΜ, άλλαξε τα κέντρα των τροχών με ελαφρύτερα, τοποθέτησε διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη με επιλογή από το τιμόνι. Ταυτόχρονα, άλλαξε τελείως το μπροστινό σύστημα που είναι πλέον κλειστού φυσιγγίου (close catridge), κάτι που πέρσι υπήρχε μόνο στο FX 450.

Αυτό, έδεσε γερά με πλάκες που διαθέτουν τριπλό δέσιμο και είναι κατασκευασμένες σε CNC, για περίσσια ακαμψία.
Ταυτόχρονα, άλλαξε και το σετάρισμα στο αμορτισέρ, τοποθέτησε ελαφρύτερα κέντρα στους τροχούς ενώ έβαλε και καινούρια μάσκα και μπροστινό φτερό

Με σαφώς περισσότερο και ποιοτικότερο εξοπλισμό από το αντίστοιχο ΚΤΜ, με νέους χρωματισμούς και ομορφιά, το ΤΕ 250 ήταν έτοιμο για τα βουνά.

Στο βουνό


Ουσιαστικά η αλλαγή στο μέγεθος και την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ δεν είναι κάτι που μπορείς να καταλάβεις όταν βρίσκεσαι στη θέση οδήγησης. Η αλλαγή φαίνεται στην διάρκεια της οδήγησης μιας και με τα έξτρα δύο λίτρα που χωράει το ρεζερβουάρ σε σύγκριση με το αντίστοιχο ΚΤΜ. Για όσους θέλουν να εξερευνούν τα βουνά και τα μονοπάτια, σίγουρα το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, είναι κάτι πολύ χρήσιμο. 

Η θέση οδήγησης είναι επιθετική αλλά και βολική για enduro χρήση, μιας και αφήνει το σώμα να ελιχθεί άνετα.
Η μεγάλη διαφορά ωστόσο είναι η τοποθέτηση μίζας, κάτι που συναντήσαμε για πρώτη φορά στο δίχρονο ΤΕ 250. Σ

ύμφωνα με την εταιρία βρίσκεται εκεί για βοηθητική και όχι κύρια χρήση αλλά εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να την χρησιμοποιούμε συνέχεια. Η μίζα σε βοηθάει όταν βρίσκεσαι σε δύσκολες συνθήκες, σε μονοπάτια όπου δύσκολα μπορείς να στηριχθείς και να βάλεις μπροστά χρησιμοποιώντας την μανιβέλα.

Ο δίχρονος κινητήρας των 250 κυβικών αποδίδει θετικά από τις χαμηλές στροφές και είναι δεκτικός στις αλλαγές σχέσεων. Ωστόσο, δείχνει τα δοντάκια του όταν το γκάζι παραμείνει στο τέρμα μιας και η καταγωγή του, αλλά και ο προορισμός του, είναι οι αγώνες. Με ελαφριά αίσθηση και δυνατότητα για γρήγορες αλλαγές κλίσεων, το σύνολο μπορεί να οδηγηθεί εξαιρετικά άνετα κάτω από όποιες συνθήκες.

Στροφές και σταθερότητα


Στις πολύ κλειστές στροφές θα χρειαστεί ένα τσίμπημα του συμπλέκτη προκειμένου να ξυπνήσει το δίχρονο τέρας που κρύβεται μέσα του. Έτσι και καθώς ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, μπορείς να διαπιστώσεις πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στο συνολικό στήσιμο της μοτοσυκλέτας.

Το νέο μπροστινό σύστημα λειτουργεί από την αρχή της διαδρομής του χωρίς στατική τριβή ενώ όταν πιέζεται, σφίγγει χωρίς να τερματίζει. Είναι άνετο στην λειτουργία του και κρατάει τις ανωμαλίες μακριά από τα χέρια.

Ο συνδυασμός του με τις νέες πλάκες που το κρατούν γερά, προσδίδουν σταθερότητα στο σύνολο, η οποία λείπει από το αντίστοιχο αδελφάκι απ’ όπου προέρχεται. Η τελική πινελιά δίνεται από το σωστό σετάρισμα του αμορτισέρ, το οποίο, βοηθάει την μοτοσυκλέτα να στέκεται αξιοπρεπώς στις ευθείες, και να μην κλωτσάει στα σαμάρια.

Το σύνολο είναι σαφώς βελτιωμένο σε όλα τα σημεία και ειδικά οδηγικά, έχει μεγάλη διαφορά από EXC. Η σταθερότητα και η απλότητα με την οποία μπορεί να περνάει ανωμαλίες χωρίς να φοβίζει τον αναβάτη είναι κάτι δεδομένο για το νέο Husaberg TE 250, που δείχνει πρωτόγνωρο για την μοτοσυκλέτα από την οποία προέκυψε.

Ιδανική πρόταση


Λογικά θα σκεφτεί κάποιος τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξει μία μοτοσυκλέτα σε διαφορετικό χρώμα και με νέα ονομασία, από μία κατά τ’ άλλα, ίδια.

Καθώς τα φαινόμενα απατούν, η Husaberg προσφέρει μία γνωστή συνταγή σε καλύτερη εκτέλεση. Με καλύτερα περιφερειακά και πράγματα που ο ψαγμένος αναβάτης θα τοποθετούσε ούτως ή άλλως σε μία ΚΤΜ για να την κάνει “racing”.
Αυτό έγινε ουσιαστικά εδώ. Η Husaberg έφτιαξε την μοτοσυκλέτα που θα έφτιαχνε ο ψαγμένος ιδιώτης και του την έδωσε σε πολύ καλή τιμή.

Τόσο καλή, που η αλλαγή χρώματος και ονόματος, θα ήταν τελικά ο μικρότερος λόγος για την επιλογή της. H οδήγηση, το αποδεικνύει και με το παραπάνω άλλωστε.
Αποτελεί μία ιδανική πληρέστατη πρόταση για όσους θέλουν σταθερότητα, ποιότητα, ευχρηστία αλλά και ακαμψία, σε ένα πασίγνωστο και εμπορικό πακέτο, με νέο όνομα, διαφορετική αντιπροσώπευση και πιο προσιτή τιμή.

Φωτογραφίες οδήγησης



Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης

Τεχνικά χαρακτηριστικά


Κατασκευαστής / μοντέλο Husaberg TΕ 250
Αντιπρόσωπος Extra products
Τιμή 8.250
Εγγύηση 6 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 249
Συμπίεση (:1) 11,1
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 66,4x72
Τροφοδοσία keihin PWK 36
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση 13:50
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος ατσάλινο δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5
Ίχνος (χιλ) -
Μεταξόνιο (χιλ) 1475
Ύψος σέλας (χιλ) 985
Βάρος (κ) 102,9
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 11
Αναρτήσεις
Μπροστά ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP
διαμέτρου 48mm, close catridge, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω αμορτισέρ WP, PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο
Ελαστικά μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της BREMBO
Πίσω τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της BREMBO

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 17:57

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon