.
Κατηγορία Husaberg
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 22:39

Husaberg FE 390/450/570 2011- Παρουσίαση στην Ισπανία

 

Το κερασάκι στην τούρτα

 

 

Αφού τα νέα, ανανεωμένα, τετράχρονα Husaberg βραβεύτηκαν διεθνώς ως οι καλύτερες μοτοσυκλέτες enduro της χρονιάς, επανέρχονται για να διεκδικήσουν για μία ακόμη φορά τον τίτλο. Και όπως όλα δείχνουν, θα το καταφέρουν εύκολα.

Η επανάσταση

Αν για την Husaberg ήταν εύκολο να κάνει την επανάστασή της και να φτάσει στην κορυφή με τις νέες τετράχρονες FE, άλλο τόσο πρέπει να είναι για να παραμείνει εκεί. Γιατί, από την ομάδα εξέλιξης που ασχολείται με τις ιδιαίτερες αυτές enduro, έχουμε δει πολλές ριζοσπαστικές ιδέες. Και άλλες τόσες θα είχαν μπει στην παραγωγή αν δεν βρισκόταν κάτω από την αυστριακή στέγη. Ωστόσο, επειδή τα ανήσυχα πνεύματα παραμένουν πάντα στο προσκήνιο, οι Σουηδοί που ασχολούνται με την εξέλιξη των Berg, ωθούν τα τετράχρονα τους για μία ακόμη φορά στην κορυφή. Βελτιώνοντας το καλό, κάνοντάς το καλύτερο, με μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές που συμπληρώνουν την ήδη καλή εικόνα.

Σύντομη ιστορία


Αφού η Husaberg έχει παρουσιάσει δύο μορφές κινητήρα από την ίδρυσή της, έφτασε η ώρα να ανατρέψει τα δεδομένα. Έτσι, το 2009 εξέπληξε τους πάντες με τον νέο τετράχρονο κινητήρα, ο οποίος βρισκόταν τοποθετημένος σχεδόν ανάποδα. Χτισμένος πάνω στο κιβώτιο ταχυτήτων, με τον στρόφαλο από πάνω του και τον κύλινδρο με την κεφαλή να κοιτούν προς τα εμπρός υπό γωνία 70 μοιρών, ο κινητήρας αυτός, έθεσε ψηλά τον πήχη.

Αυτόματα, ανέβασε το image της Husaberg και την τοποθέτησε ψηλά, στους κατασκευστές. Κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί, ή δεν είχε κάνει πράξη κάτι τόσο τολμηρό, στην ιστορία των μονοκύλινδρων τετράχρονων. Έτσι, ο νέος κινητήρας, σε δύο κυβισμούς αρχικά, σε τρεις στην συνέχεια, 390, 450 και 570, έδωσαν ζωντάνια στη νέα γενιά Husaberg. Το πλαίσιο αυτών των μοτοσυκλετών είναι επίσης νέο, ακολουθώντας την παράδοση των μονών, κλειστών, ατσάλινων, και χρησιμοποιεί την κεντρική δοκό ως φιλτροκούτι. Οι νεοτερισμοί δεν σταματούν εδώ μιας και, για πρώτη φορά, συναντάμε συνθετικό υποπλαίσιο, κατασκευασμένο από πλαστικό.

Ελαφρύτερο πίσω μέρος

Έχουμε έτσι ένα ελαφρύτερο πίσω μέρος, με αντίστοιχη αίσθηση στην μοτοσυκλέτα στην αλλαγή κατεύθυνσης και κλίσης. Τα νέα πλαστικά περιφερειακά με το γυαλιστερό μπλε χρώμα, ήταν αυτό που απλά, τόνισε την  αναγέννηση των Berg. Από κει και πέρα, τα κορυφαία περιφερειακά της Brembo και WP, ήταν μερικά από αυτά που συνέθεσαν την μοναδική αυτή enduro. Οι Husaberg ψηφίστηκαν ως μοτοσυκλέτες της χρονιάς πέρσι σε πολλές χώρες του κόσμου, όχι άδικα.

Η 3η θέση που κατέλαβε ο Joakim Ljunngren στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro και στην κατηγορία Ε2, βοήθησαν στην εξέλιξη. Από την άλλη, ο Oriol Mena κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία junior το 2009 στη σέλα του FE 390. Και τώρα, έφτασε η ώρα για το κερασάκι στην τούρτα.

Τεχνικά και βελτιώσεις


Οι αλλαγές στα τετράχρονα ήταν ελάχιστες με στόχο να βελτιώσουν ήδη τα πολύ καλά FE. Ο κινητήρας με την κλίση προς τα εμπρός κατά 70 μοίρες, ο ψεκασμός και η ανάποδα τοποθετημένη κεφαλή, το νέο πλαίσιο και οι συμπαγείς διαστάσεις, βρήκαν ανταπόκριση από το κοινό. Έτσι, εκτός από τα νέα χρώματα που πλησιάζουν πολύ στην σουηδική σημαία, έχει δοθεί έμφαση στην σταθερότητα. Το πρώτο βήμα ήταν η τοποθέτηση του νέου μπροστινού συστήματος close catridge σε όλα τα μοντέλα, μία αλλαγή που κοστίζει σαν μονάδα, 700euro περισσότερο από το απλό μπροστινό σύστημα της WP.

Η αλλαγή των setting στο ήδη καλό αμορτισέρ, ήρθε για να ενισχύσει την απόσβεση του συνόλου. Το μπροστινό σύστημα δοκιμάστηκε ήδη μία χρονιά στο FX 450 απ’ όπου μεταπήδησε, με τις απαραίτητες ρυθμίσεις για enduro χρήση. Επόμενο βήμα ήταν η ενίσχυση του πλαισίου, για να είναι πιο σταθερό στις γρήγορες ανοιχτές διαδρομές. Το πλαίσιο δέχτηκε βελτιώσεις στο τμήμα του λαιμού, στο σημείο όπου καταλήγει το περιμετρικό πλαίσιο σε μονό σωλήνα.

Εκεί ενισχύθηκε το συγκεκριμένο σημείο ώστε να εμφανίζει λιγότερες στρεβλώσεις στις προσγειώσεις από τα ψηλά άλματα, αλλά και στις αυξημένες ταχύτητες. ‘’Διατηρήσαμε μονό σωλήνα στο μπροστινό τμήμα, γιατί θέλαμε ελεγχόμενες στρεβλώσεις, τον ενισχύσαμε για να έχουμε περισσότερη σταθερότητα. Αν συνεχίζαμε το περιμετρικό μέχρι το λαιμό, θα περιοριζόταν η γωνία στροφής του τιμονιού’’, μας είπαν οι μηχανικοί.

Αλλαγές έχουμε και στο τιμόνι της Nekken το οποίο έχει άλλη γωνία, ενώ, μία “έξυπνη” μανέτα συμπλέκτη που διπλώνει, τοποθετήθηκε για αποφυγή σπασιμάτων. Ο κινητήρας των 70 μοιρών, έχει νέα σκληρότερα ελατήρια βαλβίδων, βελτιωμένο αυτόματο αποσυμπιεστή στα 390 και 570, και νέα εισαγωγή μείγματος στον ψεκασμό της Keihin.

Οδηγικά

Οι νέες Husaberg έφεραν στην οδήγηση enduro κάτι πρωτόγνωρό για τα δεδομένα των μοτοσυκλετών παραγωγής. Την κορυφαία πρόσφυση. Οι αγωνιστικές, factory, μοτοσυκλέτες, προσπαθούν χρόνια με διαφορετικούς ηπιότερους εκκεντροφόρους, με νέες χαρτογραφήσεις και κορυφαίες αναρτήσεις, να βρουν το δρόμο για την επιτάχυνση. Όση περισσότερη δύναμη, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα στην επιτάχυνση. Ο νέος κινητήρας της Husaberg, κατάφερε να βάζει στο έδαφος την δύναμη με χαρακτηριστικά άνετο τρόπο, τόσο που σε αναγκάζει να κρατηθείς γερά από το τιμόνι. 

Ξεκινώντας όμως με το 570, διαπιστώνεις ότι δεν είναι μοτοσυκλέτα για όλους. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει τη δύναμη είναι φιλικός για τον κυβισμό της, αλλά η πρόσφυση που αποκτά αυτή, σε κάνει να προσπαθείς να γαντζωθείς στα γκριπ. Τόνοι ροπής γραπώνουν το έδαφος και μετατρέπουν το γύρισμα του γκαζιού σε επιτάχυνση. Η μοτοσυκλέτα φεύγει μπροστά σαν σαΐτα και ένας προπονημένος αναβάτης θα την ευχαριστηθεί πάρα πολύ. Η ροπή του, ταιριάζει επίσης και στον “ανηφοράκια,” ή σε αυτόν που προτιμά τις ανοιχτές γρήγορες διαδρομές.

Το FE 450 είναι αυτό που θα λέγαμε ‘’αγωνιστικό’’ μιας και διαθέτει όση δύναμη χρειάζεσαι για να κινηθείς γρήγορα και να γράψεις εκπληκτικούς χρόνους. Επιταχύνει πιο γραμμικά από τον μεγάλο αδελφό και σίγουρα διατηρεί τα χέρια σου σε πιο ξεκούραστο επίπεδο. Βάζει δύναμη ευκολότερα στο έδαφος, ενώ “ξυπνάει” με ένα απλό τσίμπημα του συμπλέκτη.

Ερωτηματικά και απαντήσεις

Από την άλλη, το 390 γεννάει ερωτηματικά. Είναι το απόλυτο παιχνίδι, με ελαφρύτερη αίσθηση από τα άλλα δύο, ευκολία στους χειρισμούς και αέναη αλλαγή κατεύθυνσης,. Ο κινητήρας του διαθέτει την απαραίτητη δύναμη για να γράψεις χρόνους, για να επιταχύνεις από σταματημένος ή να απολαύσεις μεγάλες ευθείες. Όσο από ροπή, έχει και από αυτό, αλλά η ελαστικότητα με την οποία αποδίδεται αυτή, το χαρακτηρίζει ως “μονοπατίσιο”.

Κομπιάσματα και δισταγμοί στην απόδοση είναι λέξεις άγνωστες για τον κινητήρα του 390, που μπορεί να λειτουργεί αβίαστα εν κινήσει, ακόμη και λίγο πάνω από το ρελαντί. Μία μοτοσυκλέτα ιδανική για ερασιτέχνες που θα εκμεταλλευτούν τα χαρακτηριστικά της για ατελείωτες βόλτες στο βουνό αλλά και αγώνες με απαιτήσεις. Μπορείς να το οδηγάς ώρες στα όριά σου ανακαλύπτοντας τα δικά του, χωρίς να κουραστείς.
Όσο για τα πλαίσια; Σταθερότητα και άνετη λειτουργία των αναρτήσεων σε σημείο να απορούμε για την απόσβεση του μπροστινού συστήματος.

Το αμορτισέρ που στα περσινά ήταν τέλειο, φέτος φαίνεται να υστερεί μπροστά στο κορυφαίο μπροστινό σύστημα που περνάει πάνω από βράχια χωρίς να τα αισθάνεσαι καν. Η σταθερότητα του πλαισίου είναι υποδειγματική με τόσο μικρό μεταξόνιο, και το γενικό στήσιμο φαίνεται να έχει βρει τον τέλειο συνδυασμό, σε ένα μοναδικό πακέτο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Husaberg  
Μοντέλο FE 390/450/570
Αντιπρόσωπος Extra Products
Τιμή 10.120 / 10.280 / 10.680
Εγγύηση 6 μήνες
Κινητήρας
Τύπος  τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Κυβισμός (c.c.) 393,3/449,3/565,5
Συμπίεση (:1) -/- 11,8/12,2
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 95x55,5/95x63,4/100x72
Τροφοδοσία Keihin EFI
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση 13:52
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, πλαστικό υποπλαίσιο
Κάστερ  26,5°
Ίχνος (mm) -
Μεταξόνιο (mm) 1475
Ύψος σέλας (mm) 985
Βάρος (kg) 114/114,5 (112,8)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 8,5
Αναρτήσεις
Mπροστά ανεστραμμένο μπροστινό της WP 48mm, close catridge πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω αμορτισέρ WP PDS πλήρως ρυθμιζόμενο
Ελαστικά
Mπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά Τρόμπα και δαγκάνα της Brembo δύο εμβόλων 
Πίσω Τρόμπα και δαγκάνα της Brembo ενός εμβόλου

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 23:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon