.
Κατηγορία Husaberg
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 14:02

Husaberg TE 250-300 2011 - Παρουσίαση στην Ισπανία

 


Κορυφαία μπλε δίχρονα!

 

Κείμενο: Τάκης Μανιάτης
Φωτογραφίες: Fransesco Montero, Herwin Peuker

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Husaberg γυρίζει σελίδα! Από κει που διατυμπάνιζε το πασίγνωστο ‘’four stroke force’’, πλέον προσθέτει δύο δίχρονα μοντέλα στη γκάμα της. Welcome!

Η έκπληξη που μας επιφύλασσε η Σουηδοαυστριακή εταιρία είχε γίνει γνωστή εδώ και λίγο καιρό. Φήμες μιλούσαν για στροφή της Husaberg στην κατασκευή δίχρονων μοτοσυκλετών enduro και τα πρώτα δείγματα μέσω του ανελέητου photoshop είχαν δημιουργηθεί. Μία μοτοσυκλέτα που θα μοιραζόταν πλαίσιο και αναρτήσεις με τα σύγχρονα τετράχρονα της μπλε εταιρίας και θα χρησιμοποιούσε δίχρονους κινητήρες της μαμά KTM; Η μία ολοκαίνουρια μοτοσυκλέτα με πλαίσιο Husaberg και κινητήρα δίχρονο με ανάποδη κλίση όπως τα τετράχρονα. Όπως και να έχει, ήταν μία πολλά υποσχόμενη φήμη – κίνηση την οποία αναμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να οδηγήσουμε. Αν και εφόσον υπήρχε, και αν ήταν στην παρούσα μορφή. Τελικά, τα δίχρονα ΤΕ 250 και 300, είναι γεγονός!

Δίχρονα στην παραγωγή


Οι μοτοσυκλέτες που η Husaberg παρουσίασε ήταν φυσικά μπλε. Η μπλε εταιρία όπως την αποκαλούν, μετά από μία εικοσαετία στην παραγωγή, μετά από εικοσιπέντε χρόνια από τότε που ξεκίνησε να υφίσταται το εργοστάσιο, αρχικά βιοτεχνία, για πρώτη φορά είχε να δείξει ένα τέτοιο προϊόν. Περιμέναμε πως οι μοτοσυκλέτες που θα παρουσίαζε θα μοιράζονταν κάποια πράγματα όπως τα περιφερειακά, από την KTM, όπως κάνει άλλωστε και στα τετράχρονα. Το ίδιο περιμέναμε και από τον κινητήρα μιας και στους δίχρονους κινητήρες, η KTM έχει τεράστια εμπειρία και διαθέτει πλήρη γκάμα. Αυτή ήταν και η πιο λογική κίνηση άλλωστε, να τοποθετούσε ένα κινητήρα της ‘’μαμάς’’, γνωστό για την αξιοπιστία του, και έπειτα να ψαχνόταν με τις δικές της ιδέες. Και από κει και πέρα, η Husaberg θα έβαζε τις δικές της πινελιές στις νέες μοτοσυκλέτες προκειμένου να αγγίξουν την ποιότητα που χαρακτηρίζει πλέον το δικό της χρώμα.

Η αλήθεια είναι πως είχαμε ήδη δει φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν σαν φήμες στο internet, ειδικά επεξεργασμένες μέσω photoshop. Αυτές  απεικόνιζαν μία μοτοσυκλέτα με το πλαίσιο και τα περιφερειακά των Husaberg, όπου είχε τοποθετηθεί ο δίχρονος κινητήρας των KTM. Το σύνολο έμοιαζε κάτι περισσότερο από αυτό που λέμε, “πολλά υποσχόμενο”, αφού, η Husaberg, έχει καταφέρει να σχεδιάσει ένα εκπληκτικό πλαίσιο, που δουλεύει εκπληκτικά στα τετράχρονα.

Εδώ όμως, υπήρχαν ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν. Κατά πόσο ένα τέτοιο πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για τετράχρονο, θα δούλευε σωστά με δίχρονο κινητήρα; Θα ήταν ελαφρύ ή θα αποτελούσε μία μεσοβέζικη λύση; Το κενό που θα έμενε από τη διαφορά όγκου τετράχρονου – δίχρονου κινητήρα, τι θα γινόταν; Κι αν το σύνολο τελικά, δεν είχε την ανταπόκριση που θα περίμενε η Husaberg στην αγορά, θα άξιζε η επένδυση;

Προφανώς, αυτά ήταν ερωτήματα που βασάνιζαν μία σοβαρή εταιρία και γι’ αυτό, η πιο σωστή λύση, θα ήταν αυτή που θα ήταν πιο απλή, οικονομική, αλλά και ασφαλής. Έτσι, τα δίχρονα Husaberg που συναντήσαμε στην Ισπανία, ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό, KTM, με αλλαγές που θα έκανα τη διαφορά ανάμεσα στις δύο εταιρίες.

Τεχνική ανάλυση


Με την πρώτη ματιά μπορείς να καταλάβεις ότι οι διαφορές που έχουν οι νέες δίχρονες Husaberg από τις αντίστοιχες ΚΤΜ, είναι λίγες. Αυτό είναι το πρώτο ξενέρωμα που τρως και μετά ψάχνεις να βρεις τους λόγους για τους οποίους να υπάρχουν δύο σχεδόν παρόμοιες μοτοσυκλέτες, στην παραγωγή, με διαφορετικά χρώματα. Καταρχήν, τα πλαστικά περιφερειακά των νέων ΤΕ 250 και 300, είναι νέα. Τα πλαστικά των ψυγείων, η μάσκα με το φανάρι, το μπροστινό φτερό, έρχονται αυτούσια από Berg.

Το ρεζερβουάρ είναι τελείως νέο, μιας και τα τετράχρονα Husaberg, έχουν το φίλτρο αέρος τοποθετημένο στη ραχοκοκαλιά του πλαισίου. Κάτι που χωρίζει το ρεζερβουάρ στη μέση στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτό των δίχρονων ΤΕ,  είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας από τα KTM, στα 11 λίτρα, από 9,5 των πορτοκαλί αδελφών. Μία λεπτομέρεια η οποία, στα δίχρονα μοντέλα όπου η αυτονομία περιορίζεται, τα Husaberg θα έχουν περισσότερα χιλιόμετρα βόλτας.

Τα πίσω πλαστικά περιφερειακά, το ενιαίο πίσω φτερό με τα πλαϊνά καπάκια, έρχεται αυτούσιο από τα KTM. Μιας και το υποπλαίσιο είναι το ίδιο, δεν μπορούσε να τοποθετηθεί άλλο πλαστικό τμήμα εκεί, παρά μόνο το ήδη υπάρχων. Επίσης, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πλαστικό υποπλαίσιο των Husaberg, γιατί χρειαζόταν νέο καλούπι, μιας και το υπόλοιπο πλαίσιο, είναι KTM. Έτσι ακριβώς. Πλαίσιο, και υποπλαίσιο, είναι αυτά που ήδη γνωρίζουμε από τα EXC 250 / 300 τα οποία ντύθηκαν με τα νέα χρωματάκια, και μπήκαν στην παραγωγή.
Κι όμως, αν και μιλάμε για μπλε ΚΤΜ στα οποία αλλάχθηκαν τα πλαστικά περιφερειακά και είναι έτοιμα για τις βιτρίνες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, εκτός της αυξημένης αυτονομίας. Η Husaberg άλλωστε έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια να προσφέρει έτοιμες μοτοσυκλέτες για αγώνες, με ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά.

Έτσι, οι βασικές διαφορές με τα KTM έγκειται και στο νέο μπροστινό σύστημα που χρησιμοποιούν τα δίχρονα Husaberg, το οποίο προέρχεται από την WP, αλλά είναι κλειστού φυσιγγίου (close catridge). Το κόστος του σαν μονάδα, ανέρχεται στα επτακόσια euro παραπάνω από το απλό μπροστινό σύστημα που φορούν τα KTM. Επιπρόσθετα, οι πλάκες που δένουν το μπροστινό σύστημα είναι στιβαρές, κομμένες σε cnc και υπόσχονται αυξημένη ακαμψία. Κάτι που χρεώνεται ως έξτρα στα πορτοκαλί αδελφάκια. Διαφορές ωστόσο έχουμε και στα κέντρα των τροχών τα οποία είναι ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα της KTM.

Εδώ σταματούν οι διαφορές στα περιφερειακά, μιας και, το πίσω αμορτισέρ είναι το ίδιο, PDS, χωρίς μοχλισμό, με εσωτερικές ρυθμίσεις που έχει επιλέξει η Husaberg, τα φρένα είναι της Brembo, όπως και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του πλαισίου. Ο κινητήρας, είναι ο νέος που θα δούμε και στα 2011 ΚΤΜ, με κιβώτιο έξι σχέσεων και μίζα και στα δύο μοντέλα. Μόνη διαφορά στα Husaberg, η επιλογή ανάμεσα σε δύο χάρτες της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, ανάλογα με το είδος του εδάφους (στεγνό - βρεγμένο).

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης

Οδηγικά


Μετά από είκοσι πέντε χρόνια στην παραγωγή, είναι περίεργο να ακούς μια μπλε μοτοσυκλέτα να βγάζει δίχρονο ήχο. Ωστόσο, τα ΤΕ καταφέρνουν να είναι διαφορετικά. Καταρχήν και τα δυο μοντέλα διαθέτουν μίζα. Έτσι είναι πιο προσιτά στον ιδιώτη. Είναι μαζεμένα σε μέγεθος ειδικά αν τα συγκρίνεις με τα τετράχρονα αδέλφια τους. Το σώμα κινείται άνετα στην στενή σέλα και τα χειριστήρια δημιουργούν μία φιλική θέση οδήγησης. Τόσο φιλική ώστε να εκμεταλλευτείς την ροπή των δίχρονων κινητήρων για να κινηθείς σβέλτα στην ειδική enduro ή στα πετρώδη μονοπάτια.

Ξεκινώντας τη βόλτα στη διαδρομή που είχε σχεδιαστεί, είδαμε πως οι μοτοσυκλέτες είναι πιο σταθερές από τις αντίστοιχες πορτοκαλί. Το μπροστινό σύστημα με τις στιβαρές πλάκες έχει δέσει σημαντικά το αντίστοιχο τμήμα της μοτοσυκλέτας. Το μπροστινό σύστημα είναι πάρα πολύ καλό σε σημείο που εκπλήσσει. Λειτουργεί αβίαστα σε ρυθμούς βόλτας και δείχνει ιδανική επιλογή για χρήση enduro. Συμπιέζεται εύκολα στις μικρές ανωμαλίες, συμπιέζεται ακόμη και στις μικρές πετρούλες, ενώ δύσκολα τερματίζει ακόμη και σε άλματα. Σωστή δουλειά έχει γίνει και στο αμορτισέρ μιας και, πάντα σε σχέση με τα αντίστοιχα πορτοκαλί που είναι το μέτρο σύγκρισης, το συγκεκριμένο σετάρισμα δείχνει να δουλεύει καλύτερα.

Διατηρεί τον τροχό στο έδαφος και συνεργάζεται σωστά με το μπροστινό αυξάνοντας τις δυνατότητες του συγκεκριμένου πλαισίου. Το σύνολο οδηγείται άνετα από τον ερασιτέχνη αναβάτη που έχει να επιλέξει και τους διαφορετικούς χάρτες για συνθήκες στεγνού ή βρεγμένου. Οι διαφορές ανάμεσα στο 250 και το 300 αφορούν στην περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές και αδράνεια του μεγαλύτερου, μοντέλο που θα βολέψει τους λάτρεις των μονοπατιών.

Τελικός απολογισμός


Η Husaberg έκανε την επίθεση και στην δίχρονη κατηγορία. Έχοντας επιλογή να χρησιμοποιήσει μοτοσυκλέτες από την μητρική KTM, έδωσε στην παραγωγή δίχρονα αξιόπιστα, αποτελεσματικά και άκρως ανταγωνιστικά. Σε αυτά, πρόσθεσε τις δικές της πινελιές, τοποθέτησε κορυφαία αξεσουάρ ως standard και κράτησε τις τιμές κοντά στον ανταγωνισμό.

Σίγουρα, αυτή η πρόταση είναι διαφορετική και με νέους χρωματισμούς για όσους έχουν βαρεθεί το ίδιο χρώμα. Ουσία έχει πως τα δίχρονα ΤΕ 250 και 300, είναι πλέον πραγματικότητα!

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικά χαρακτηριστικά


Κατασκευαστής / μοντέλο  Husaberg TΕ 250/300
Αντιπρόσωπος   Extra products
Τιμή 8.250 / 9.350
Εγγύηση  6 μήνες
  
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος  δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.)  249/293,2
Συμπίεση (:1)  11,1
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ)  66,4x72 / 72x72
Τροφοδοσία  keihin PWK 36
Σύστημα εξαγωγής  μία σε μία
Λίπανση  μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης  υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων  6
Μετάδοση  13:50
  
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   ατσάλινο δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ()  26,5
Ίχνος (χιλ)  -
Μεταξόνιο (χιλ)  1475
Ύψος σέλας (χιλ)  985
Βάρος (κ)  102,9/103,1
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ)  11
Αναρτήσεις
Μπροστά ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP
 διαμέτρου 48mm, close catridge, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω αμορτισέρ WP, PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο
Ελαστικά μπροστά  90/90-21’’
Πίσω  140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της BREMBO
Πίσω  τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της BREMBO

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon