.
Κατηγορία Husaberg
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 13:15

Οδηγούμε στην Ισπανία τα Husaberg 2013 – FE 250 / FE 350 / FE 450 / FE 501

 

 

Ολοκληρωμένη τετράχρονη γκάμα!

 

 



Του Βασίλη Μπούδρου

Φτάσαμε στην Oliana έχοντας ήδη δει τις πρώτες φωτογραφίες των νέων Husaberg για το 2013. Περιμέναμε ότι ο κινητήρας με την κλίση των 70 μοιρών θα είχε μπει στο ράφι για να δώσει την θέση του σε έναν μονοκύλινδρο με συμβατική διάταξη, αλλά δεν είχαμε στο μυαλό μας τόσο μεγάλες αλλαγές. Η Husaberg άλλαξε, το σήμα της έγινε HBG, το μοτο της έγινε Pure Enduro, και είναι πλέον η μοναδική εταιρία που παράγει αποκλειστικά enduro μοτοσυκλέτες και διαθέτει πλήρη γκάμα σε όλες τις κατηγορίες.

Τετράχρονη ιστορία


Από το 1988 που ξεκίνησε η λειτουργία του τότε εργοστασίου, σε ένα καλυβάκι κάπου στην Σουηδία, πολλά άλλαξαν. Η εταιρία ακολούθησε το δικό της δρόμο μέχρι το 1995 όπου και εντάχθει στην ομάδα της ΚΤΜ, και συνέχισε μόνη της μέχρι το 2003, όταν η γραμμή παραγωγής μεταφέρθηκε στην Αυστρία, για να καλύπτει όλα τα ISO και να μοιράζεται πράγματα με την μαμά εταιρία. Τα λιγοστά μοντέλα που ενισχύθηκαν το 2008 με τον επαναστατικό νέο κινητήρα με κλίση 70 μοιρών και κυβισμούς στα 390, 450 και 570cc, φαίνεται πως δεν αρκούσαν να δώσουν στην Husaberg τα νούμερα που ήθελε. Τα δίχρονα ήρθα σύντομα και ήταν ουσιαστικά μπλε ΚΤΜ με αλλαγές στα σημεία, ενώ πάνω που ακούγαμε ότι θα γυρίσουν και αυτά σε “ανάποδο” κινητήρα όταν το project “δίχρονα Husaberg” πατήσει στην αγορά, ήταν τα τετράχρονα αυτά που γύρισαν σελίδα στην ιστορία της εταιρίας!
Στην Oliana συναντήσαμε μία πλήρη γκάμα από τετράχρονα Husaberg, HBG καλύτερα, τα οποία περιλαμβάνουν από το FE 250, το FE 350, το FE 450 και το FE 501. Τα μοντέλα αυτά σαν κυβισμοί είναι γνωστά και με μία απλή ματιά καταλάβαμε από πού προήλθαν. Είναι τα μοντέλα 2013 της KTM στην έκδοση Six Days, σε μπλε χρωματισμό και με πλαστικό – συνθετικό υποπλαίσιο. Με κάποιες αλλαγές φυσικά, αλλά η ουσία είναι αυτή.

Ποιο ουσιαστικά όμως, η Husaberg σαν εταιρία αποκτά για πρώτη φορά ένα τετράχρονο FE 250, ένα μοντέλο που έλειπε από την γκάμα, και δεν μπορούσε να κατασκευάσει τόσα χρόνια, μιας και χρειαζόταν νέο πλαίσιο, και νέο κινητήρα. Τα μεγαλύτερα μοντέλα της, το 390 ας πούμε, μοιραζόταν πλαίσιο και κινητήρα με τα 450 και 570, άρα ένα 250 βασισμένο σε αυτά, θα έβγαινε βαρύ. Το FE 350, δεν είναι νέο σαν όνομα στην γκάμα της, μιας και ήταν το δεύτερο μοντέλο που παρήγαγε η εταιρία το 1991, και πήρε παγκόσμιο τίτλο στο Enduro το 1995. Το FE 450, αφορά έναν κυβισμό τον οποίο η Husaberg διαθέτει στη γκάμα της από τότε που μεγάλωσε η κατηγορία από τα 350 στα 400, για να καταλήξει στα 450, το ’99. Και το FE 501, είναι το πασίγνωστο όνομα που πρώτο κύλισε τους τροχούς από την μικρή τότε γραμμή παραγωγής, το 1988, για να πάρει παγκόσμιο τίτλο ένα χρόνο μετά, το 1989. Και τώρα έρχεται ξανά για να θυμίσει στους παλιούς και να μάθει στους νέους τι σημαίνει Pure Enduro με Pure δύναμη.

Οι αλλαγές

Η γραμμή παραγωγής της KTM, έγινε και Husaberg και ουσιαστικά τα νέα μπλε enduro αφορούν την σειρά Six Days της πορτοκαλί εταιρίας στα μοντέλα της οποίας έχει προστεθεί το συνθετικό υποπλαίσιο. Αυτό, εκτός ότι είναι πολύ πιο ελαφρύ από το συμβατικό αλουμινένιου, προσφέρει καλύτερες λαβές για πιάσιμο και σήκωμα της μοτοσυκλέτας όταν χρειαστεί. Επίσης, το συνθετικό υποπλαίσιο είναι πιο στιβαρό και μειώνει έτσι τις ελαστικότητες στο πίσω τμήμα των μοτοσυκλετών βελτιώνοντας το στρίψιμο αλλά και την σταθερότητα στις ευθείες. Από το ίδιο συνθετικό υλικό είναι κατασκευασμένα και το φιλτροκούτι με τα παρελκόμενά του, κι έτσι, η βασική διαφορά που συναντάμε ανάμεσα στις δύο εταιρίες είναι αυτή.

Το πλαίσιο των μοτοσυκλετών είναι ίδιο σε Husaberg και KTM, ουσιαστικά όμως, δεν μπορείς να βάλεις το αλουμινένιο υποπλαίσιο των KTM στο Husaberg μιας και θα περισσεύει μία τρύπα για βίδα. Η Husaberg αναφέρεται και στο νέο ψαλίδι, αλλά αυτό αφορά στην διαφορά του νέου Husaberg με το παλιό, και όχι στην σχέση με τα KTM που είναι ίδια. Όμως, το αμορτισέρ, διαθέτει 7 χιλιοστά μακρύτερο στέλεχος αμορτισέρ, ενώ είναι τοποθετημένο και 5 χιλιοστά πιο κεντρικά πάνω στο ψαλίδι. Το αμορτισέρ διαθέτει πλαστικό κοχλία για εύκολη ρύθμιση της προφόρτισης ελατηρίου με το χέρι (όπως στα Six Days) ενώ και η εξάτμιση είναι νέα (όπως στα Six Days).

Διαφορά σε σχέση με τα απλά KTM κάνει το νέο μπροστινό σύστημα της WP, διαμέτρου 48mm, με την ονομασία 4CS, που είναι κλειστού φυσιγγίου και με ξεχωριστή λειτουργία συμπίεσης και επαναφοράς σε κάθε καλάμι. Είναι ελαφρύτερο και ρυθμίζει εύκολα, ενώ δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία για αλλαγή ελατηρίων. Και αυτό, το συναντάμε στα Six Days, όπως και τις πλάκες του μπροστινού συστήματος, κατασκευασμένες από CNC αλλά και το βεντιλατέρ που διαθέτουν όλα τα τετράχρονα. Νέα είναι τα πλαστικά περιφερειακά, όπως στα ‘13άρια KTM με το σπαστό φτερό “γωνία” εμπρός, όπως και τα ρεζερβουάρ. Τα νέα Husaberg, δεν διαθέτουν μανιβέλα, μιας και παράγονται μόνο με μίζα. Η Husaberg για λόγους βάρους αφαίρεσε τα παρελκόμενα της μανιβέλας και διατηρεί μόνο την μίζα, αλλά για όσους για ψυχολογικούς λόγους την επιθυμούν, μπορούν να την αποκτήσουν ως έξτρα.

FE 250 / 350


Για πρώτη φορά η Husaberg προσφέρει μία τετράχρονη μοτοσυκλέτα για την κατηγορία E1. Το FE 250 Μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο με το 350 ενώ αλλάζουν μόνο οι βάσεις του κινητήρα, η έδραση του στο πλαίσιο. Αυτό δημιουργεί ουσιαστικά μία νέα μοτοσυκλέτα με την αλλαγή του κυβισμού. Το 250 χαρακτηρίζεται από την πολύ μικρή σε όγκο κεφαλή με τους δύο εκκεντροφόρους και τις τέσσερις βαλβίδες, αλλά και τον ψεκασμό με το σώμα διαμέτρου 42mm. Η απουσία μίζας μειώνει κατά 1,5 κιλό το βάρος του σε σχέση με το αντίστοιχο KTM, ενώ οι αλλαγές στις αναρτήσεις και στις πλάκες αλλά και στο υποπλαίσιο, κάνουν ουσιαστικά τη διαφορά.

Οι μικρές διαστάσεις του κινητήρα που χρησιμοποιεί το 350, δίνουν την ευκαιρία στην Husaberg να χρησιμοποιεί το ίδιο πλαίσιο και περιφερειακά στα δύο αυτά μοντέλα, κι έτσι το FE 250 με το FE 350 είναι πολύ κοντά μεταξύ τους οδηγικά, με το μικρότερο να είναι και ελαφρύτερο στην αίσθηση. Το FE 250 έχει δικά του ελατήρια στις αναρτήσεις, φροντίζοντας έτσι να λειτουργεί πιο αέναα για τον μικρότερο κυβισμό αλλά και την πίεση που μπορεί αυτός να ασκήσει στο πλαίσιο. Το FE 350 επίσης διαθέτει άλλα ελατήρια τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω ανάρτηση, για τους ίδιους λόγους, μιας και είναι αρκετά πιο δυνατό.

To FE 250 λειτουργεί εκπληκτικά, με ροπή από τις χαμηλές στροφές, είναι εύκολο να το οδηγήσεις σε κλειστά κομμάτια και να εκμεταλλευτείς το χαμηλό του βάρος και τις μικρές διαστάσεις. Αν όμως θες να πάρεις το 100% από αυτό, πρέπει να το δουλέψεις στις ψηλές στροφές, να κρατήσεις το γκάζι στο τέρμα και να ακολουθήσεις ανοιχτές γραμμές με πλασάρισμα. Τότε το 250 θα σε εκπλήξει με τις δυνατότητες του, με την άνεση που πλασάρεται στις κλειστές στροφές, το ελαφρύ ζύγισμα στα άλματα αλλά και την ευκολία με την οποία περνάει πάνω από βράχια και φρενάρει από τα πολλά χιλιόμετρα. Το κούνημα που παρουσίαζε στις γρήγορες διαδρομές ήταν λιγότερο συγκριτικά με αντίστοιχο KTM αλλά υπήρχε χωρίς όμως να ενοχλεί. Το μπροστινό σύστημα εδώ λειτουργεί εκπληκτικά απορροφώντας τα πάντα, δίχως να φτάνουν στα χέρια. Καλύτερα από KTM λειτουργεί και το αμορτισέρ που διαθέτει νέο σετάρισμα. Το ίδιο ελαφρύ κούνημα παρουσίαζε και το 350 που βασίζεται στο ίδιο πλαίσιο, αλλά έχει διαφορετικά ελατήρια στις αναρτήσεις για τις αυξημένες απαιτήσεις. Αυτό δούλευε πολύ καλύτερα μέσα στην ειδική motocross και στην cross country όπου το γκάζι του έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Σε διαδρομή με βράχους και κλειστές στροφές, πολλές στροφές και άλματα, μεγάλα μπερμ και ανηφόρες, έμοιαζε το απόλυτο παιχνίδι. Οι αναρτήσεις του εκπληκτικές, σαν μονάδες λειτουργούσαν ομαλότατα και ήταν ενδοτικές στα χτυπήματα, ενώ ειδικά το μπροστινό λειτουργεί απροβλημάτιστα δίχωςνα το καταλαβαίνεις. Το 350 μπορεί να ακολουθήσει την νοοτροπία επιθετικής οδήγησης του 250, αλλά στα κλειστά κομμάτια θα εμφανιστεί πιο αργό, λόγω στροφορμής και κυβισμού. Τα κουνήματα ωστόσο ήταν υπαρκτά και σε αυτό και οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων δεν οδήγησαν κάπου.

FE 450 / FE 501


Τα δύο μεγαλύτερα τετράχρονα της Husaberg μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο και τον ίδιο κινητήρα, με μόνη διαφορά να βρίσκεται στην αυξημένη διαδρομή του στροφάλου που δίνει και τον διαφορετικό κυβισμό (63,4mm – 72mm) μιας και το έμβολο παραμένει ίδιο στα 95mm. Στον κινητήρα δεν υπάρχουν άλλες διαφορές και το 6άρι κιβώτιο παραμένει ίδιο. Μέχρι και τα ελατήρια των αναρτήσεων είναι ίδια μεταξύ τους κι έτσι, τα δύο μοντέλα βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους οδηγικά. Εδώ, οι κινητήρες διαθέτουν έναν εκκεντροφόρο σε αντίθεση με τους δύο των μικρότερων 250/350, με στόχο την ροπή στις χαμηλές στροφές, μιας και δύναμη αποδίδουν λόγω κυβισμού. Αυτό που με τρέλανε όμως ήταν ο κινητήρας του 450. Φανταστείτε ένα φτιαγμένο 450 με όλα τα εργοστασιακά καλούδια: Έτσι πάει το παραγωγής, σαν να το έχεις πειράξει, να το έχεις φορτώσει άλογα. Είναι πολύ δυνατό, το μοτέρ του είναι καταπληκτικό και το 450 λυσσάει στο άνοιγμα του γκαζιού. Σου δίνει τη δυνατότητα να βάζεις μία σχέση πάνω και να ανοίγεις το γκάζι και να παίρνεις όση επιτάχυνση θες. Κρατιέσαι και από το τιμόνι μην φύγεις κιόλας! Είναι πολύ ευέλικτο για τον κυβισμό του και σε εκπλήσσει μιας και θα περίμενες λιγότερη ευελιξία, ενώ το 450 στα κλειστά κομμάτια πάει πολύ γρήγορα. Στα φρένα και στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού παρουσίαζε μικρό κοσκίνισμα του τιμονιού αλλά με κατάλληλο σετάρισμα στις αναρτήσεις στήθηκε και έγινε πολύ σταθερό. Είναι τρομερό σε αλλαγή κατεύθυνσης και όσο το μαθαίνεις και το πας γρήγορα στα κλειστά κομμάτια, είναι απίστευτο, με μεγάλο κόψιμο τιμονιού, και αλλάζει κλίση με την σκέψη. Σίγουρα το πιο εντυπωσιακό Husaberg που οδήγησα.

Το 501 είναι κτηνώδης, η δύναμή του είναι εξωπραγματική. Ανοίγεις το γκάζι και αυτό είναι ατελείωτο, έχεις δύναμη να κάνεις ότι θέλεις, ενώ οι αναρτήσεις του δουλεύουν καλύτερα εδώ λόγω βάρους και στροφορμής. Όχι ότι στο 450 οι αναρτήσεις έχουν θέμα, αλλά στο 501 λόγω της βαρύτερης αίσθησης, νιώθεις την μοτοσυκλέτα να κάθεται καλύτερα κάτω. Βέβαια, είναι πιο βαρύ σε αίσθηση και λίγο πιο αργό σε αλλαγή κλίσης, κι έτσι θα χρειαστεί πιο προπονημένο αναβάτη για να κινηθεί γρήγορα και να αξιοποιήσει την δύναμή του.

Στροφή 70 μοιρών


Η Husaberg άλλαξε την τετράχρονη σειρά της και ενίσχυσε την γκάμα με τελείως νέα μοντέλα, τα οποία επέστρεψαν με 70 μοίρες στροφή προς την κάθετη διάταξη, σε σχέση με τα FE 2012. Μία νέα εποχή ξεκινάει για την μπλε εταιρία και το σήμα HBG με το μοτο "Pure enduro" θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στην κορυφή των πρωταθλημάτων, αλλά και των προτιμήσεων του κόσμου. Τα νέα Husaberg είναι εκπληκτικά, αν και διαφέρουν σημαντικά από τα περσινά. Η θέση οδήγησης είναι κλασική… KTM, τα φρένα λειτουργούν ικανοποιητικά, η σέλα τους είναι πιο στενή και μπορείς να κινηθείς το ίδιο άνετα μπροστά και πίσω. Το FE 250 είναι το απόλυτο παιχνίδι που στα κατάλληλα χέρια θα φέρει κορυφαία αποτελέσματα, το FE 350, αυτό που θα καλύψει και τους πιο απαιτητικούς των μικρών διαστάσεων, ολοκληρώνοντας το πλαίσιο του 250 με το αστείρευτο γκάζι.  Το 450 προσφέρει συγκινήσεις, είναι πιο σταθερό απ’ όλα, ο ψεκασμός του λειτουργεί σαν να είναι ηλεκτρικό, δεν ανοίγει τις γραμμές του, το νιώθεις στιβαρό. Ανεβάζει χιλιόμετρα και σου προσφέρει ασφάλεια, ενώ το 500, με το έξτρα γκάζι του, μαζεύει ακόμη πιο πολλά χιλιόμετρα τα οποία καταλαβαίνεις μόνο όταν φτάνεις στο σημείο να στρίψεις. Η ασφάλεια που σου δίνει όμως είναι εξίσου σημαντική.

Όπως και να έχει, μία πλήρη σειρά τετράχρονων βάζει την Husaberg σε νέα τροχιά και δίνει στους αναβάτες enduro άλλη μία κορυφαία επιλογή, με νέο χρωματισμό, κορυφαία αξεσουάρ και διαφορετική αντιπροσώπευση.

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Φωτογραφίες FE 250

Φωτογραφίες FE 350

Φωτογραφίες FE 450

Φωτογραφίες FE 501

Οδηγικές φωτογραφίες

Τεχνικά χαρακτηριστκά

Κατασκευαστής Husaberg
Μοντέλο FE 250 / FE 350 / FE 450 / FE 501
Αντιπρόσωπος Extra Products Τασούλης
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 3 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2EEK / FE 450-501 - 1 ΕΕΚ
Κυβισμός (κ.εκ.) 248,6 / 349,7 / 449,3 / 510,4
Συμπίεση (:1) 13,2 / 12,3 / 11,8 / 11,8
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 76x54.8mm / 88x57,5mm / 95x63.4mm / 95x72mm
Τροφοδοσία Ψεκασμός της Keihin με σώμα διαμέτρου 42mm
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αφαιρούμενο υποπλαίσιο κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά
Κάστερ(°) 26,5º
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ) Δ.Α.
Ύψος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1482
Ύψος σέλας (χιλ) 970
Απόσταση εδάφους(χιλ) 345
Βάρος (κ) 107,5 / 108,5 / 112 / 112,5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 9.5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, 4CS, close catridge, διαδρομή τροχού 300mm
Πίσω Αμορτισέρ WP PDS πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 335mm
Ελαστικά
Μπροστά Michelin Enduro Competition 90/90-21’’
Πίσω Michelin Enduro Competition 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 10:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon