.
Κατηγορία Husaberg
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 10:58

Test - HUSABERG FE 450 “Joakim Ljunggren”

 


Οδηγούμε την εργοστασιακή Husaberg!

 


Του Νίκου Ζουρνατζή
Φωτογραφίες: Racephoto.gr

Αυτά τα συνεχόμενα πάρε – δώσε με τους εργοστασιακούς αναβάτες, τις ομάδες και τους team managers έχουν και τα καλά τους. Η ευκαιρία να οδηγήσεις μοναδικές μοτοσυκλέτες ρυθμισμένες κατάλληλα για τον κάθε αναβάτη του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro, αποτελούν πάντα μία πρόκληση. Και η οδήγησή τους, είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας γνωριμίας και εμπιστοσύνης. Μία τέτοια γνωριμία είναι αυτή με τον Joakim Ljunggren, εργοστασιακό αναβάτη της Husaberg και δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή enduro στην κατηγορία Junior. Ο Σουηδός τερμάτισε το 2009  3ος στην κατηγορία E2 ενώ το  2010 έφτασε στην 5η θέση της κατάταξης.

Ο συνεργάτης του Bikeit.gr, Νίκος Ζουρνατζής, ταξίδεψε στην Γαλλία και οδήγησε για μας το εργοστασιακό Husaberg FE 450 από το οποίο μας μετέφερε τις εντυπώσεις του.

Σουηδικό ατσάλι

Παρέλαβα την μοτοσυκλέτα του Joakim μετά την CRE F 450 R του Mika Ahola με σκοπό να οδηγήσω πρώτα τις μοτοσυκλέτες με μεγάλο κυβισμό, πριν συνεχίσω στους μικρότερους  κυβισμούς της Ε1 με τα 250cc.
Οι παλιές Husaberg φαινόντουσαν από μίλια μακριά ότι είναι εργοστασιακές. Οι νέες, με τον κινητήρα 70 μοιρών, είναι πάρα πολύ κοντά στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Η βάση που χρησιμοποιεί και η συγκεκριμένη, όπως άλλωστε δήλωσαν και οι μηχανικοί, είναι φυσικά μία μοτοσυκλέτα εμπορίου, στην οποία αλλάζουν συγκεκριμένα πράγματα ώστε να έρθει στα μέτρα του κάθε αναβάτη. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δοκιμάζονται νέα πράγματα στους αγώνες τα οποία θα περάσουν στην παραγωγή την αμέσως επόμενη χρονιά, ή και… ποτέ.

Προσέχοντας τις λεπτομέρειες, διαπιστώνουμε ότι η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δείχνοντας ότι οι κατασκευαστές αυτής της μοτοσυκλέτας προσέχουν και το παραμικρό. Τα χρόνια που οι εργοστασιακές κατασκευές ήταν άσχημες στο μάτι έχουν περάσει και τα Husaberg είναι χάρμα οφθαλμών.
Το Husaberg FE 450 του Ljunggren δείχνει οπτικά σαν μία πολύ περιποιημένη μοτοσυκλέτα παραγωγής όπου ο αναβάτης της εξόπλισε με αξεσουάρ από τα special parts.
Οι διαφορές εστιάζονται στα γραφικά που διατίθενται από τα special parts, στην εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic, στην ψηλότερη κατά τρία εκατοστά σέλας της Selle Dalla Valle, στα μέτρα του αναβάτη.

Οι διαφορές συνεχίζονται στο μπροστινό σύστημα όπου η έδραση του γίνεται με τις μπλε πλάκες κατασκευασμένες σε CNC με τριπλό δέσιμο, για στιβαρότητα στην πίεση της οδήγησης. Το μπροστινό σύστημα είναι το WP Cone Valve διαμέτρου 48mm σεταρισμένο στα μέτρα του Σουηδού. Το τιμόνι προέρχεται από την Renthal και είναι twin wall τοποθετημένο σε ελαστικές βάσεις.
Η πίσω ανάρτηση προέρχεται και αυτή από την ακριβή σειρά της WP με διπλή ρύθμιση της συμπίεσης και σύστημα Traxx.
Από πλευράς απόδοσης του κινητήρα έχει γίνει δουλειά προκειμένου να έρθει στα μέτρα του αναβάτη. Η εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic έχει αντικαταστήσει ολόκληρη την εργοστασιακή μειώνοντας βάρος και βελτιώνοντας την απόδοση. Στο εσωτερικό του κινητήρα έχει αλλάξει το έμβολο που προέρχεται από την Vertex ενώ, άλλαξε και η χαρτογράφηση του εγκεφάλου της ηλεκτρονικής ανάφλεξης. Με τα κολάρα μεταφοράς ψυκτικού υγρού να έχουν αντικατασταθεί από σιλικόνης, ολοκληρώνεται το κινητήριο σύνολο.

Η δύναμη, πλέον κατεβαίνει στο έδαφος μέσω κοντύτερης τελικής σχέσης μετάδοσης, με αλλαγμένο το μπροστινό γρανάζι από 13 σε 12 δόντια για ευχρηστία ανεξαρτήτως σχέσης.
Σειρά είχαν τα φρένα στα οποία, τοποθετήθηκε αγωνιστική δαγκάνα Brembo στο μπροστινό με standard δίσκο, ενώ πίσω άλλαξε ο δίσκος με έναν χωρίς τρύπες από τα special parts.
Με όλα αυτά, η αγωνιστική Husaberg FE 450 περίμενε με τη σειρά της την ώρα που η μίζα θα έδινε πνοή στον βελτιωμένο κινητήρα.

Πρώτη επαφή


H πρώτη  αίσθηση που έχεις ανεβαίνοντας στην πανέμορφη ψηλή μοτοσυκλέτα του Σουηδού είναι το βάρος. Αρκετά μεγάλο για factory μοτοσυκλέτα Ε2 και η σέλα πολύ σκληρή στα μέτρα του υψηλόσωμου αναβάτη. Η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή αλλά ψηλή για τα δικά μου δεδομένα, με το twin wall τιμόνι της renthal να βρίσκεται βιδωμένο πάνω στις μπλε ανοδιομένες πλάκες του μπροστινού συστήματος, οι οποίες προέρχονται από την σειρά power parts της εταιρίας.

Τα χειριστήρια βρίσκονται σε εργονομική θέση που σε βοηθά να βρίσκεις τις μανέτες και τους διακόπτες άμεσα, χωρίς χάσιμο χρόνου. Το κόψιμο του τιμονιού της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας του Σουηδού είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με άλλες, και αυτό μας δείχνει ότι ο αναβάτης αυτής της Berg έχει διαφορετικό στυλ οδήγησης. Το είχαμε προσέξει άλλωστε και από τους αγώνες ότι κρατά το γκάζι πάντα ανοιχτό και στρίβει αξιοποιώντας τα χιλιόμετρα που έχει μαζέψει στην είσοδο της στροφής.

Συμπιέζοντας τις αναρτήσεις διαπίστωσα ότι το factory πιρούνι cone vale τις WP είναι… πέτρα! Είναι τόσο σκληρό που νόμιζα πως κάτι έχει και δεν λειτουργεί και έτσι, γύρισα προς το μέρος των μηχανικών της Husaberg και τους έκανα το ανάλογο νόημα σχετικά με την σκληρότητα. Αυτοί χαμογέλασαν και μου είπαν ότι είναι ρυθμισμένο στα μέτρα του Ljunggren ανάλογα με στυλ οδήγησης του, το οποίο είναι άκρως επιθετικό.

Ο Σουηδός αναβάτης έχει πρωταγωνιστήσει στις τύπου extreme ειδικές  τις οποίες και συμπαθεί περισσότερο, και κάτι τέτοιο φαίνεται απλά μόλις πιέζεις την μοτοσυκλέτα του. Γνωρίζοντας επιπρόσθετα ότι οι αγώνες στο WEC είναι πολύ σκληροί και σε ορισμένες χώρες έχουν πολλή πέτρα, σκέφτομαι ότι ο Σουηδός πρέπει να έχει χέρια από εγχώριο ατσάλι. Διαφορετικά, ένας κοινός θνητός με μέτρια προπόνηση, είναι αδύνατον να οδηγήσει γρήγορα με τόσο σκληρό μπροστινό.

Αντίστοιχα σκληρό είναι και το αμορτισέρ της WP με την διπλή ρύθμιση συμπίεσης, αλλά ελαφρώς πιο μαλακό σε σχέση με το μπροστινό σύστημα. Μιας και προσωπικά δεν έχω οδηγήσει ποτέ με πιο σκληρά setting, ακόμη και σε μοτοσυκλέτα motocross, είμαι περίεργος να δω πως είναι σε πραγματικές συνθήκες αυτή η εργοστασιακή μοτοσυκλέτα.   

Τοπίο στην ομίχλη


Δέχομαι αυτά τα δεδομένα, πατάω το μπουτόν της μίζας και ο κινητήρας παίρνει εμπρός με άνεση, ο ήχος που βγαίνει από την ποιοτική Akrapovic τιτανίου είναι μπάσος, προδίδει αυξημένη συμπίεση και δεν ενοχλεί σε καμιά περίπτωση, μιας και περνάει άνετα τις απαιτούμενες προδιαγραφές θορύβου. Το αντίθετο μάλιστα, ακούγεται σαν όμορφη μελωδία μέσα στο καταπράσινο Γαλλικό τοπίο όπου την οδηγήσαμε.

Περιμένοντας  να ζεσταθεί  ο κινητήρας έχω στο μυαλό μου την πρόσφατη εμπειρία οδήγησης που είχα από ένα “πολιτικό” FE 450 και ανυπομονώ να συγκρίνω την εργοστασιακή έκδοση με αυτήν που μπορούμε να αγοράσουμε από τις βιτρίνες των καταστημάτων.
Αφού ο κινητήρας έχει δουλέψει για αρκετά δευτερόλεπτα, πατάω τον μαλακό υδραυλικό συμπλέκτη, κουμπώνω την πρώτη ταχύτητα στο αθόρυβο κιβώτιο ταχυτήτων και ξεκινάω. Προχωράω προς την πίστα με μικρή ταχύτητα, με σκοπό να δω τις ιδιαιτερότητες του FE 450, κάνοντας έναν πρώτο αναγνωριστικό γύρο χωρίς να πιέσω την μοτοσυκλέτα.

Το λασπωμένο τερέν της πίστας έχει πλέον βαθιά λούκια σε κάθε στροφή και γνωρίζοντας καλά τα πατήματα από την προηγούμενη δοκιμή, στρίβω στην πρώτη στροφή με δεύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο. Σκοπός ήταν να δω πως συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα στα λίγα χιλιόμετρα όπου νιώθω το βάρος της να με τραβάει στο εσωτερικό της στροφής. Η μειωμένη απόδοση στις χαμηλές στροφές και η σκληρότητα των αναρτήσεων, λειτουργούν αρνητικά όσο κινούμαι αργά, και απλά, κοντεύω να πέσω! Ανοίγω το γκάζι για να σώσω την κατάσταση και νιώθω ότι ο κινητήρας αρνείται να ανεβάσει στροφές.

Πατάω αμέσως τον συμπλέκτη, δεν πέφτω λόγω εμπειρίας και πολλών ωρών οδήγησης σε έδαφος με λάσπη και σκέφτομαι ότι το να πέσω από τέτοια μοτοσυκλέτα μπροστά σε όλους τους ανθρώπους των ομάδων θα έχει πολύ πλάκα …για αυτούς .

Απρόσμενη συμπεριφορά


Συνεχίζω στην μικρή ευθεία τις πίστας με σκοπό να δω το πόσο άμεσα αποκρίνεται ο ψεκαστός κινητήρας στο άνοιγμα του γκαζιού και διαπιστώνω ότι δεν έχει καθόλου δύναμη και απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού. Έως τις 4.000 σ.α.λ. περίπου (εμπειρικά) δεν συμβαίνει τίποτα, απλά ανεβάζει στροφές σαν να έχει πολύ μακριά κλιμακωμένη σχέση, ή σαν να έχει ρυθμιστεί έτσι ο κινητήρας.

Ξαφνικά, μια μεγάλη δόση ροπής και δύναμης ωθεί την μοτοσυκλέτα σε πολύ γρήγορο ρυθμό και κρατώντας το γκάζι ανοιχτό στο τέρμα, όλα αλλάζουν πάνω στο εργοστασιακό Husaberg. Πενήντα μέτρα πριν την είσοδο της στροφής επεμβαίνει ο ηλεκτρονικός κόφτης και ο κινητήρας σταματά να ανεβάζει στροφές απότομα και κρεμάει χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Η απογοήτευση με πλημυρίζει και διαπιστώνων ότι αυτό το FE 450 δεν έχει καμία σχέση με τα απλά Husaberg που είχα οδηγήσει στην Ελλάδα τα οποία, για το δικό μου επίπεδο, ήταν πολύ καλύτερα.  Ειδικά το 450 που με είχε ενθουσιάσει τόσο πολύ που πίστευα και πιστεύω πως είναι μια από τις καλύτερες 450 endurο που έχω οδηγήσει.  

Βγαίνω αμέσως από την πίστα και σταματάω στο φορτηγό με τους μηχανικούς την Husaberg, τους ρωτάω μήπως η μοτοσυκλέτα είχε κάποιο πρόβλημα και μου λένε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι έτσι την θέλει ο Joakim.
Σκέφτομαι ότι πρέπει να οδηγήσω την FE 450 μέσα στην ωφέλιμη περιοχή στροφών του κινητήρα και μπαίνω πάλι στην γνωστή διαδρομή κρατώντας το γκάζι ανοιχτό. Χρησιμοποιώ μια ταχύτητα πάνω στο κιβώτιο, ανεβάζω χιλιόμετρα και στρίβω σε όλες τις στροφές χωρίς να φρενάρω καθόλου, κλείνοντας μόνο το γκάζι όταν ήθελα η μοτοσυκλέτα να μειώσει την φόρα της. Η τακτική μου δουλεύει και συνεχίζω με αυτόν τον ρυθμό για πολλή ώρα.

Η εργοστασιακή 450 μεταμορφώνεται κυριολεκτικά και μου δείχνει τον άλλο της εαυτό. Είναι πολύ σταθερή και διατηρεί πάντα την πορεία της μέσα στο λασπωμένο τερέν. Το βάρος της ενοχλεί αν είσαι απροπόνητος αλλά όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα εξουδετερώνεται, δείχνοντας την στιβαρότητα της κατασκευής και την αντοχή του πολύ καλού περιμετρικού πλαισίου με τον μεγάλο κεντρικό σωλήνα για φιλτροκούτι.

Full γκάζι


Η αλλαγή σκέψης και οδήγησης μετέτρεψε την αρχικά βαριά και σκληρή μοτοσυκλέτα σε ένα όπλο. Οι ρυθμίσεις του Ljunggren έδειξαν πόσο απέχει το κάθε οδηγικό στυλ από αναβάτη σε αναβάτη. Το νευρικό πίσω αμορτισέρ με την γρήγορη επαναφορά λειτουργούσε αρνητικά στις υψηλές ταχύτητες, κάπου στα 80 ή 90, απ’ ότι είδα στο κοντέρ. Το πίσω μέρος γινόταν νευρικό στην προσπάθειά μου να φρενάρω, αλλά ο Ljunggren… δεν φρενάρει!

Πολλές φορές στις στροφές έβγαινα εκτός πατήματος χάνοντας πολλές φορές το πάτημα με σημαντική διαφορά στους χρόνους μου, στην ειδική διαδρομή. Αν υπάρχουν μεγάλα και βαθιά λούκια, πρέπει να διατηρείς τέρμα το γκάζι και το Husaberg θα περάσει από πάνω τους άνετα. Αν φοβηθείς και το κλείσεις, θα σε παρασύρει σε έναν ατελείωτο χορό που θα προβληματίσει.

Συνεχίζω στον ίδιο ρυθμό και βλέπω ότι η μοτοσυκλέτα είναι ακλόνητη στα ανοιχτά κομμάτια της διαδρομής αλλά στις απότομες αλλαγές πορείας, θέλει συνήθεια. Η αλλαγή πορείας απαιτεί δύναμη από τον αναβάτη και θέλει μεγάλη προσοχή στην διατήρηση στροφών του κινητήρα. Μία λάθος ταχύτητα και ο χρόνος έχει χαθεί ενώ το αγωνιστικό Husaberg θα φανεί απότομα δύστροπο. Ο κινητήρας ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές σχέσεων μιας και η τελική μετάδοση είναι πιο κοντή.

Η FE 450 του Joakim Ljunggren είναι μια σκληρή μοτοσυκλέτα που αγαπάει τις ανοιχτές διαδρομές και τους προπονημένους δυνατούς αναβάτες. Αν έχεις την δύναμη και το θάρρος να την κρατάς σφιχτά στα χέρια σου, το πολύ σκληρό πιρούνι θα ισοπεδώσει κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο έδαφος. Ότι βρεθεί κάτω από τους τροχούς θα περάσει απροβλημάτιστα και ο αναβάτης θα φτάσει σίγουρα σε καλή θέση στον τερματισμό κάθε αγώνα. Όπως κάνει ο Ljunggren που την έχει φτιάξει στα μέτρα του!

Αλλαγές από το παραγωγής


Κινητήρας

  • Εξάτμιση AKRAPOVIC full system titanium
  • Έμβολο Vertex πιστόνι
  • Κολάρα ψυγείων από σιλικόνη
  • Φίλτρο αέρα twin air
  • Διαφορετική χαρτογράφηση εγκεφάλου
  • Υδραυλικός συμπλέκτης
  • Γρανάζια τελικής μετάδοσης 12/50

Περιφερειακά

  • σέλα από την selle dalla valle +3cm πιο ψηλή
  • Renthall twinwall τιμόνι 28,6mm Με grips Domino
  • Πλάκες τιμονιού (Triple clamps) από τα power parts της Husaberg, κατασκευασμένες από ergal
  • Brembo racing δαγκάνα εμπρός φρένου με std δισκόφρενο εμπρός
  • Δισκόφρενο χωρίς τρύπες από τα power parts για πίσω
  • Μπροστινό σύστημα της WP - Cone valve διαμέτρου 48mm
  • Αμορτισέρ PDS της WP, Traxx
  • Τροχοί DID Dirt Star με ελαστικά και Moose Michelin FIM 140/80-18 & 90/90-21
  • Ποδιά κινητήρα από πλαστικό
  • Husaberg factory graphic kit

Στατικές φωτογραφίες


Φωτογραφίες οδήγησης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 15:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Husaberg FE 570 ''Oriol Mena'' Test Husaberg TE 250 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon