.
Κατηγορία Husaberg
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011 11:52

Πρώτο test στην Ελλάδα! – Husaberg TE 125 2012

 

Μικρό, μπλε και διαολάκι!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ροπάτο, δυνατό, μεγάλο σαν μοτοσυκλέτα, μικρό σαν….125. Το νέο… δίχρονο Husaberg TE 125, εισέρχεται στην μπλε οικογένεια όντας το μικρότερο τέκνο, επεκτείνοντας την γκάμα προς... τα κάτω. Οι επιλογές στην Husaberg πληθαίνουν και το νέο 125 δείχνει το δρόμο στους νέους αναβάτες!

Εισαγωγή στην γρήγορη οδήγηση


Τα δίχρονα 125 είναι το καλύτερο σχολείο για να μάθει κάθε αναβάτης να οδηγάει σωστά. Η ανάγκη της εκμετάλλευσης της περιορισμένης απόδοσης σε συγκεκριμένο σημείο της καμπύλης, μαθαίνει στους αναβάτες τον τρόπο επιλογής σωστής σχέσης, αλλά και σωστής αγωνιστικής “γραμμής”. Η Husaberg που τόσα χρόνια είχε σαν moto της το “Four Stroke Power”, πρόσφατα πέρασε στην παραγωγή δίχρονων μοτοσυκλετών enduro, δημιουργώντας το δικό της σχολείο. Μετά τα τετράχρονα και την παραγωγή του “μικρού” FE 390, έπειτα από την έλευση στην γκάμα των TE 250 και 300, μόλις το 2011, καλέστηκε και το 125 για να ενισχύσει την εταιρία.

Όταν λέμε “καλέσθει”, αναφερόμαστε φυσικά στην προσφορά της μαμάς KTM στην γκάμα της Husaberg, την οποία ενίσχυσε με δικά της μοντέλα. Όπως και τα μεγαλύτερα, το νέο TE 125 είναι και αυτό ένα KTM EXC, βαμμένο στα χρώματα που προστάζει η μόδα για την Husaberg, το 2012. Και ενώ κάπου εδώ θα μπορούσε να τελειώνει το άρθρο, η Husaberg προτάσσει το TE ως δικό της, μιας κι έκανε εκτενείς αλλαγές στο διχρονάκι της. Προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το πορτοκαλί χρώμα, και να αποτελέσει την ελίτ των μοτοσυκλετών off road, η Husaberg παίρνει έτοιμες, εξελιγμένες, δοκιμασμένες μοτοσυκλέτες, από την γκάμα της KTM, στις οποίες επεμβαίνει εκεί που πιστεύει ότι απαιτείται.

Μας το είχαν πει άλλωστε στην παρουσίαση των μοντέλων 2011, πέρσι, στην Ισπανία, ότι σκοπεύουν η Husaberg να γίνει η πιο ποιοτική εταιρία μοτοσυκλετών off road. Και αυτό φαίνεται ακόμη και στο TE 125, το οποίο εκτός από τον χρωματισμό, έχει ένα σωρό ποιοτικές αλλαγές που το διαφοροποιούν από το αδελφό, EXC.

Ομοιότητες και διαφορές


Το νέο TE 125 βασίζεται στο πλαίσιο και τα περιφερειακά του EXC 125. Πρόκειται για ένα KTM το οποίο έχει δεχθεί τις περιποιήσεις των μηχανικών της Husaberg, ενώ έχει διαφοροποιηθεί σε σημαντικά περιφερειακά. Το πλαίσιό του, είναι μονής δοκού, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, με τους σωλήνες στο κάτω τμήμα να έχουν εξάγωνη σχεδίαση για στιβαρότητα. Το πλαίσιο, στα Husaberg 2012 είναι βαμμένο κίτρινο και είναι αυτό που διαφοροποιεί ουσιαστικά τα μοντέλα 2011 όλης της γκάμας, από τα 2012. Στο TE, το μπροστινό σύστημα της ανάρτησης έχει αντικατασταθεί συγκριτικά με το EXC. Αφορά ανεστραμμένο μπροστινό της WP, close catridge, το οποίο προέρχεται ουσιαστικά από τα προηγούμενα μοντέλα SX της KTM, στα οποία έχει εξελιχθεί.

Στην περίπτωση του TE, δίνει καλύτερη λειτουργία σε όλες τις συνθήκες, και έχει επιπρόσθετο κόστος 800 euro αν αγοραστεί σαν ανταλλακτικό, από αυτό που χρησιμοποιούν τα παραγωγής KTM. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο ώστε να έρχεται εύκολα στα μέτρα του κάθε αναβάτη. Οι πλάκες όπου στηρίζεται το μπροστινό σύστημα, είναι διαφορετικές, με ισχυρό δέσιμο, και πωλούνται και αυτές ως έξτρα, στα αξεσουάρ της Husaberg.
Στο πίσω τμήμα, η ανάρτηση είναι τύπου PDS, χωρίς μοχλισμό, ίδια με του KTM, Εδώ, οι εσωτερικές ρυθμίσεις έχουν διαφοροποιηθεί προκειμένου να ταιριάξουν με το νέο μπροστινό σύστημα, αλλά και με την φιλοσοφία των μηχανικών της Husaberg.

Τα φρένα παρέμειναν ίδια, Brembo, με δίσκους τύπου “μαργαρίτα” μπροστά και πίσω, και δαγκάνες δύο και ενός εμβόλου, αντίστοιχα. Τοποθετήθηκαν όμως ελαφρύτερα κέντρα τροχών κατασκευασμένα από αλουμίνιο, ενώ τα στεφάνια της DID, έγιναν μπλε “electric”, για να ταιριάζουν με την νέα εμφάνιση. Όπου, νέα εμφάνιση είναι απλώς το μπλε χρώμα των περιφερειακών, οι χούφτες που έφθασαν ως standard στον εξοπλισμό, αλλά και ένα κερασάκι στην τούρτα. Το μεγαλύτερο, κατά 2,5 λίτρα διάφανο ρεζερβουάρ, το οποίο προσθέτει χιλιόμετρα στην αυτονομία του δίχρονου 125.

Έξυπνες λύσεις

Η όψη του TE 125 είναι αντίστοιχη της σειράς TE, ενώ το μπλε χρώμα είναι σίγουρα διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει για τις συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες. Ενδιαφέρον προκαλεί η σχεδίαση του ρεζερβουάρ, με την οποία αύξησε την χωρητικότητά του, χωρίς να παχύνει καθόλου η μοτοσυκλέτα. Η Husaberg εκμεταλλεύτηκε τον χώρο που είχε το ρεζερβουάρ της KTM στο κάτω τμήμα, και το κατέβασε πιο χαμηλά, ενώ έδωσε όγκο τόσο προς τα εμπρός, προς τα ψυγεία, όσο και πίσω, προς το αμορτισέρ και τους κάθετους σωλήνες του πλαισίου. Έτσι, κατάφερε να κρατήσει χαμηλά το κέντρο βάρους, αλλά και να διατηρήσει αναλλοίωτη την θέση οδήγησης. Η σέλα φτάνει άνετα έτσι μέχρι το ρεζερβουάρ, ενώ το μόνο που έχει αλλάξει είναι τα καπάκια ψυγείου, που για την Husaberg διαθέτουν διαφορετικό σχεδιασμό και φυσικά είναι… μπλε. Ωστόσο, το ρεζερβουάρ και το σύνολο του με τα καπάκια ψυγείων, συμβάλλουν ώστε το TE να δείχνει μοτοσυκλέτα μεγαλύτερου κυβισμού, σε σχέση πάντα με το πορτοκαλί αδελφάκι του.

Το τιμόνι διαθέτει απλά καβαλέτα και όχι αυτά με τις ελαστικές βάσεις για απόσβεση κραδασμών, και μπορούν να τοποθετηθούν σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις για εύρεση σωστή θέσης οδήγησης. Το τιμόνι, είναι μεταβλητής διατομής, χωρίς μπάρα, της Neken, και η στάση του σώματος, είναι επιθετική. Η αλήθεια είναι πως, πάνω στο TE 125, ο αναβάτης στέκεται ψηλά, με σωστή τοποθέτηση των χεριών σε επιθετική στάση. Τα γόνατα αγκαλιάζουν ομαλά το ρεζερβουάρ και το πλάτος του δεν ενοχλεί, αφού ανακοινώνεται ίδιο με αυτό της KTM. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές στα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο εταιριών που μόνο σύγχυση προκαλούν, αποδεικνύοντας πως μέχρι και σε αυτές, μπορείς να βρεις λάθη.

Ανακοινώνεται διαφορά τριών κιλών σε σχέση των EXC / TE (94 – 97kg), αλλά το έξτρα υλικό κατασκευής του μεγαλύτερου πλαστικού ρεζερβουάρ, δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Να υπενθυμίσουμε κιόλας πως οι μοτοσυκλέτες ζυγίζονται άδειες. Επίσης, αναφέρεται διαφορά ως προς το μεταξόνιο (1.471mm - 1475mm), κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να εξισωθεί, απλά τραβώντας την αλυσίδα, αλλά και στο ύψος σέλας και την απόσταση εδάφους. Η KTM αναφέρει στο δικό της τα 960mm ως ύψος σέλας και 355mm απόσταση εδάφους, ενώ η Husaberg, 990mm και 385mm αντίστοιχα. Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα των διαφορών και οι διαφορές έγκειται σε λάθη τα οποία γίνονται δυστυχώς συχνά.

Μεγάλο στο μάτι, μικρό στο μονοπάτι


Πάνω στο TE 125, νιώθεις ότι βρίσκεται σε μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα. Η θέση οδήγησης προσφέρει άπλετο χώρο για να ελιχθείς και θα εκτιμηθεί δεόντως από ψηλούς αναβάτες. Είναι αλήθεια ότι η σέλα είναι ψηλή, αλλά κοιτώντας το παράδειγμα του Eero Remes, εργοστασιακού αναβάτη της KTM με αντίστοιχη μοτοσυκλέτα, ίσως είναι καλύτερα να βελτιώσουμε την οδήγησή μας παρά να τα “ρίξουμε” απευθείας στο ύψος. Ωστόσο, ο όγκος του 125 δεν κρύβεται και σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια επάνω του. Το μικρό μεταξόνιο όμως, δημιουργεί ένα σύνολο ευέλικτο το οποίο ακόμη και στα στενά σημεία, θα στρίψει με ευκολία.

Ιδιαίτερα στα μονοπάτια, ο αναβάτης θα σταθεί άνετα όρθιος και εκμεταλλευόμενος τους μοχλούς που δημιουργεί η σωστή στάση σώματος, θα ελέγξει εύκολα το TE. Η στιβαρότητα του συνόλου, ειδικά στο μπροστινό τμήμα, φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Η αίσθηση που σου δίνει το TE όταν κυλάει τους τροχούς, είναι αυτή μίας εργοστασιακής μοτοσυκλέτας, σωστά προετοιμασμένης και ρυθμισμένη, για να στηθεί σε αγώνα παγκοσμίου. Στιβαρότητα, ομαλή λειτουργία των αναρτήσεων, ακόμη και από τα πρώτα εκατοστά της διαδρομής, ένα μπροστινό σύστημα που συμπιέζεται αβίαστα, και ένα σύνολο ακριβέστατο όσον αφορά την τοποθέτηση του μπροστινού τροχού στην επιθυμητή γραμμή. Όσο πιο άκαμπτο είναι το σύνολο, τόσο περισσότερη ακρίβεια υπάρχει, και στο TE 125, το νιώθεις αμέσως.

Περνάει νεροφαγώματα, χτυπάει κορμούς και φυτευτές πέτρες, άνετα, αβίαστα, με το μπροστινό σύστημα “κλειστού φυσιγγίου” να απορροφά τις ανωμαλίες, κρατώντας τες μακριά από τα χέρια. Αυτή τη ρύθμιση της ανάρτησης θα ήθελαν οι περισσότεροι στις μοτοσυκλέτες τους, αποδεικνύοντας πόσο καλή δουλειά έχει η Husaberg κάνει. Στα ίδια πρότυπα βρίσκεται και το αμορτισέρ, το οποίο, διατηρώντας την μοτοσυκλέτα στο ύψος της, χωρίς περιττή συμπίεση και χάσιμο διαδρομής, αποσβένει εντυπωσιακά.
Ανεξάρτητα με το αν κινείσαι σε αργούς ή γρήγορους ρυθμούς, το μικρό Husaberg καταπίνει τις ανωμαλίες, διατηρώντας την ευστάθεια και τους τροχούς στο έδαφος. Αξιοσημείωτο είναι πως, δεν χρειάστηκε καμία ρύθμιση στις αποσβέσεις εκ μέρους μας, προκειμένου να οδηγήσουμε σβέλτα, και να απολαύσουμε οδήγηση πάνω στο δίχρονο 125.

Γκάζια και εμπιστοσύνη


Ο δίχρονος κινητήρας των 125 κυβικών, ο οποίος έχει παραμείνει αυτούσιος στο TE, είναι ο πιο δυνατός, ροπάτος, ελαστικός, της κατηγορίας. Η εξέλιξή του τόσα χρόνια, μέσα στους αγώνες, απέδωσε καρπούς και η ροπή του είναι αυτή που θα ξελασπώσει τον αναβάτη, ακόμη και σε δύσβατες περιοχές. Στα μονοπάτια, μπορείς να το οδηγείς ακόμη και με 2η σχέση και με λίγο συμπλέκτη!

Χωρίς να μπουκώνει, ο κινητήρας του TE μεταφέρει στον πίσω τροχό αυτούσιες τις εντολές του δεξιού γκριπ, μετατρέποντας την βόλτα σε απόλαυση. Το ΤΕ επιταχύνει γραμμικά, θυμίζοντας μοτοσυκλέτα μεγαλύτερου κυβισμού, και με αυτό, μπορείς να πας βόλτα, χωρίς να παίζεις κλακέτες με τον λεβιέ ταχυτήτων και να μαστιγώνεις τον συμπλέκτη. Ωστόσο, για να απολαύσεις οδήγηση, αρκεί να κρατήσεις το γκάζι στο τέρμα και να αλλάζεις συνεχώς σχέσεις, στο 6άρι κιβώτιο. Η ταχύτητα ανεβαίνει ραγδαία, το μικρό του βάρος βοηθάει στην επιτάχυνση και η σταθερότητα μετατρέπεται σε εμπιστοσύνη που σε αφήνει να ανεβάσεις και άλλο τα όριά σου. Ακόμη και σε μεγάλης κλίσης ανηφόρες, δεν θα μείνεις από γκάζι, αρκεί να το κρατάς συνέχεια ανοιχτό, με σωστά προεπιλεγμένη σχέση.

Κουνήματα δεν υπάρχουν σε υψηλές ταχύτητες και το 125 παραμένει σταθερό, παρά την έλλειψη μοχλισμού. Η ρύθμιση της ανάρτησης έχει αποδώσει και το πίσω μέρος λειτουργεί καλύτερα από τα παλιά μοντέλα με PDS, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί τελείως τα χτυπήματα. Απλά στο ΤΕ, οδηγήσαμε την καλύτερη έκδοση του αμορτισέρ της WP με PDS. Κι όμως, η οδήγηση του TE 125 θέλει επίθεση. Λυσσάς τον δίχρονο κινητήρα και επιταχύνεις όσο μπορείς, επιλέγεις σωστή γραμμή και κατεβάζοντας δύο σχέσεις, πλαγιολισθαίνεις με γκάζι. Στηρίζεσαι στο δεξί γκριπ και την δύναμη του κινητήρα για να στρίψεις σβέλτα, με τις αναρτήσεις και το πλαίσιο να σε κρατούν σταθερά στο έδαφος.

Η σταθερότητά του σε τέτοιο σημείο δεν μπορεί να συγκριθεί με Gas Gas ή Husqvarna, αλλά το TE θα πάρει το αίμα του πίσω σαφώς, όταν βρεθεί σε πολύ κλειστές διαδρομές enduro, μονοπάτια, ποτάμια, δύσκολες ανηφόρες. Εκεί, πραγματικά η επιλογή του είναι μονόδρομος μιας και η ροπή του κινητήρα σε συνδυασμό με το μικρό μεταξόνιο, δημιουργούν το ιδανικό σύνολο. Για “μακρυπόδαρους” βέβαια.

Χρωματική διαμάχη και διαφορές


Ουσιαστικά, το νέο TE 125 είναι ένα KTM EXC 125. Σαν τέτοιο, άμεσος αντίπαλος είναι σαφώς ο πορτοκαλί αδελφός, τον οποίο κερδίζει κατά κράτος, προσφέροντας περισσότερα πράγματα σε χαμηλότερη τιμή. Το TE 125 διαθέτει στο ήδη καλό πακέτο, καλύτερο μπροστινό σύστημα και πλάκες στήριξης, αλουμινένια κέντρα τροχών, διαφορετικές ρυθμίσεις στην πίσω ανάρτηση και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, που θα εκτιμηθεί από τους ερασιτέχνες λάτρεις του βουνού. Επιπρόσθετα, με όλα αυτά, προσφέρεται 300euro φθηνότερα, στα 7.350euro, αντί των 7.650euro του αδελφού μοντέλου.

Οι διαφορές με τα υπόλοιπα της αγοράς, Gas Gas EC 125 και Husqvarna WR 125 είναι μεγαλύτερες σε χρήματα (Gas 6.750euro – Husky – 6590euro), μιλάμε για πολύ διαφορετικής φιλοσοφίας μοτοσυκλέτες και οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι της παρούσης όσο η άμεση σύγκριση μεταξύ ιδίων μοτοσυκλετών. Ωστόσο, το νέο Husaberg TE 125 μπαίνει δυναμικά σε μία αγορά που έχει χορτάσει από δεδομένα χρώματα, αναζητά μία καλύτερη έκδοση, βελτιωμένη, φθηνότερη και με διαφορετική αντιπροσώπευση. Και σε όλα αυτά, η απάντηση είναι θετική!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής / μοντέλο Husaberg TΕ 125
Αντιπρόσωπος Extra products
Τιμή 7.350euro
Εγγύηση 6 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 124,8
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 54 / 54,5 mm
Τροφοδοσία Keihin PWK 36S AG
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση 13:50
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος ατσάλινο δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5
Ίχνος (χιλ) -
Μεταξόνιο (χιλ) 1475
Ύψος σέλας (χιλ) 960
Βάρος (κ) 94
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 11
Αναρτήσεις
Μπροστά ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP
διαμέτρου 48mm, close catridge, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω αμορτισέρ WP, PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο
Ελαστικά μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 120/80-18’’
Φρένα
Μπροστά Τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της BREMBO
Πίσω Τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της BREMBO

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 17:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Husaberg 2012 - Αποστολή στη Σουηδία Test Husaberg FE 570 ''Oriol Mena'' »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon