.
Κατηγορία Husaberg
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 13:45

Test – Husaberg FE 450 “Pierre Alexander Renet”

 

Εργοστασιακή βιτρίνας!

 


 

Του Νίκου Ζουρνατζή

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουβρής / racephoto

Έχοντας στο μυαλό την περσινή, δύστροπη μοτοσυκλέτα του “ψηλού”, Joakim Ljunggren, την εργοστασιακή Husaberg FE 450, ανυπομονούσα να οδηγήσω αυτή του Renet. Μία ίδια ουσιαστικά μοτοσυκλέτα σε σχεδίαση και τεχνολογία, αλλά στημένη σύμφωνα με τις οδηγίες του Γάλλου αναβάτη - επίσης ψηλού – Pierre Alexander Renet. Πως θα ήταν αυτή η Husaberg FE 450 συγκριτικά με τις υπόλοιπες της κατηγορίας;

Ανυπομονησία για την οδήγηση


Ήταν πολύ δύσκολο να κρύψω την ανυπομονησία μου για την οδήγησή της Husaberg FE 450, μιας και ήταν νωπές οι εικόνες στο μυαλό μου, από τον γρήγορο αναβάτη να περνάει με απίστευτη ταχύτητα από κάθε ειδική διαδρομή. Κερδίζοντας πάντα μια καλή  θέση στην γενική κατάταξη και πολλές φορές την πρώτη θέση της “γενικής”, αυτό το Husaberg, ή μάλλον ο συνδυασμός με τον Γάλλο, το έκανε να δείχνει εκρηκτικό.

H πρώτη αίσθηση που έχεις ανεβαίνοντας στην πανέμορφη ψηλή μοτοσυκλέτα του Renet είναι το βάρος. Είναι μία βαριά κατασκευή συγκριτικά με τις αντίπαλες μοτοσυκλέτες της Ε2, οι οποίες να θυμίσουμε, είναι και αρκετά μικρότερου κυβισμού (Husqvarna TE 310, KTM 350 EXC F).

Η σέλα είναι αρκετά σκληρή στα μέτρα του ψηλού αναβάτη, η θέση οδήγησης σε τοποθετεί μπροστά, με το τιμόνι και τα χειριστήρια να βρίσκονται σε εργονομική θέση. Το κόψιμο του τιμονιού δείχνει αυξημένο συγκριτικά με της μοτοσυκλέτας του Ljunggren που οδήγησα το 2010, δείχνοντας τις αλλαγές που έχουν γίνει στο σημείο του λαιμού, αλλά και πόσο διαφορετικά οδηγεί κάθε αναβάτης την μοτοσυκλέτα του.
Η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, δείχνοντας ότι οι κατασκευαστές αυτής της μοτοσυκλέτας προσέχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Άψογες κολλήσεις στο πλαίσιο, άριστη εφαρμογή πλαστικών, απουσία τριγμών, όμορφα γραφικά, όλα στην εντέλεια.

Εργοστασιακή εμπορίου

Οπτικά, η τελευταία γενιά των αγωνιστικών Husaberg, βρίσκεται πολύ κοντά στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Μέχρι και τα γραφικά παραμένουν ίδια με της “βιτρίνας”, όπως και τα πλαστικά περιφερειακά. Τοποθετούνται μόνο τα αυτοκόλλητα συμμετοχής και των χορηγών, όπως και τα αντίστοιχα number plates, και η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη για το παγκόσμιο. Οπτικά, οι αναρτήσεις ξεκαθαρίζουν ότι έχουν γίνει αλλαγές στην FE 450. Το μπροστινό σύστημα είναι της WP, Cone Valve, με διάμετρο 48mm, και εδράζεται σε στιβαρές πλάκες της Xtrig. Το αμορτισέρ της WP χρησιμοποιεί σύστημα Traxx για αύξηση της πρόσφυσης και προέρχεται από την ακριβή σειρά, με ξεχωριστές βίδες για αργή και γρήγορη συμπίεση.

Το τιμόνι είναι της NR, και είναι χαμηλό και ίσιο, ώστε να βολεύεται καλά ο ψηλός Renet. Η σέλα είναι της Sela Dalla Valle, και διαθέτει σκαλοπάτι στο πίσω τμήμα, έτσι ώστε να συγκρατεί το σώμα εκεί στις επιταχύνσεις. Μόνη βελτίωση που έχει γίνει στο σύστημα πέδησης αφορά στο μπροστινό φρένο, και την δαγκάνα του, η οποία είναι Brembo, από την ακριβή σειρά, και τον δίσκο του πίσω φρένου, ο οποίος δεν έχει τρύπες.
Στον κινητήρα, έχει προστεθεί ένα σύστημα εξαγωγής κατασκευασμένο από τιτάνιο, της Akrapovic, και διαθέτει θάλαμο διαστολής στο μπροστινό τμήμα.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο κινητήρας παραμένει παραγωγής, δίχως αλλαγές στα κινούμενα μέρη. Μόνο η τροφοδοσία έχει δεχθεί αλλαγές έτσι ώστε να ταιριάζει με το σύστημα εξαγωγής, αλλά και να βγάζει όλη την διαθέσιμη απόδοση. Η Husaberg διαθέτει έναν από τους καλύτερους κινητήρες, κι έτσι η δύναμη είναι κάτι που περισσεύει.

Άνεση και ηλεκτρική λειτουργία

Συμπιέζοντας τις αναρτήσεις διαπίστωσα ότι το Factory μπροστινό σύστημα της WP, Cone Valve, είναι σχετικά μαλακό στην αρχική του διαδρομή (καμιά σχέση με το περσινό του Ljunggren το οποίο ήταν απλά “πέτρα”). Οι αναρτήσεις στην μοτοσυκλέτα του Renet δείχνουν πως είναι μαλακές στην αρχική τους διαδρομή και όσο συμπιέζονται σκληραίνουν προοδευτικά.

Γνωρίζοντας ότι οι αγώνες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro  έχουν γίνει πλέον πολύ σκληροί και η πέτρα συναντάται στις περισσότερες χώρες, πολλοί αναβάτες προτιμούν μαλακό σετάρισμα στις αναρτήσεις τους για να μπορέσουν να κρατηθούν ξεκούραστοι στην διάρκεια της αγωνιστικής μέρας. Το ίδιο και η μοτοσυκλέτα του Renet, ήταν μαλακιά, και φαινόταν άνετη, ακόμη και όταν καθόμουν επάνω της, σταματημένος.

Ξεκινώντας λοιπόν την δοκιμή, πατάω το μπουτόν της μίζας και ο κινητήρας παίρνει εμπρός με άνεση, ενώ ο ήχος που ακούγεται από την ποιοτική akrapovic είναι μπάσος και δεν σε ενοχλεί σε καμιά περίπτωση. Το αντίθετο μάλιστα, είναι ευχάριστος και μελωδικός προδίδοντας τον κυβισμό της μοτοσυκλέτας.
Με την πρώτη σχέση να κουμπώνει αθόρυβα στο άριστο κιβώτιο ταχυτήτων μπαίνω στην πίστα με μικρή ταχύτητα με σκοπό να δω τις ιδιαιτερότητες του FE 450, κάνοντας έναν κύκλο χωρίς να πιέσω την μοτοσυκλέτα.

Το σκληρό  τερέν της πίστας έχει βαθιά λούκια σε κάθε στροφή και γνωρίζοντας τα πατήματα από την προηγούμενη δοκιμή, στρίβω στην πρώτη στροφή γρήγορα. Με δεύτερη σχέση στο κιβώτιο αισθάνομαι το βάρος της το οποίο απαιτεί δύναμη για να κρατήσει την μοτοσυκλέτα στην επιθυμητή πορεία. Αυτή η αίσθηση μένει στον αναβάτη, σε σύγκριση με τις 310 και 350, που πλέον τρέχουν στην ίδια κατηγορία. Σε σχέση με μοτοσυκλέτες 450 κυβικών, το Husaberg παραμένει ελαφρύ.
Συνεχίζω ανοίγοντας το γκάζι για να αισθανθώ πιο άνετα, και νιώθω ότι ο κινητήρας ανεβάζει στροφές άμεσα και με γραμμική απόδοση, μια γλυκιά απόδοση δύναμης –σαν ηλεκτρική! Θα έλεγα ότι ο κινητήρας ωθεί την μοτοσυκλέτα με άνεση στην έξοδο της στροφής, δίχως την συμβολή του αναβάτη!

Η μεταμόρφωση

Συνεχίζω στην μικρή ευθεία τις πίστας με σκοπό να δω πόσο άμεσα αποκρίνεται ο ψεκαστός κινητήρας στο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά και στην διατήρηση του τέρμα, στις ψηλότερες στροφές περιστροφής. Την ομαλότητα της απόδοσης ακολουθεί μία μεγάλη δόση ροπής η οποία ωθεί την μοτοσυκλέτα δυνατά μπροστά και με αναγκάζει να κρατηθώ γερά από το τιμόνι. Κρατώντας το γκάζι στο τέρμα ανοιχτό η ταχύτητα της μοτοσυκλέτας ανεβαίνει σε τριψήφια νούμερα, τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνω να σκεφτώ. Η απόδοση έρχεται ομαλά, αλλά η δύναμη μπαίνει στο έδαφος τόσο καλά, που μετατρέπεται άμεσα σε επιτάχυνση, δίχως σπιναρίσματα. Η απόδοση είναι φανταστική, με εκπλήσσει επίσης η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, μιας και παρά τα χιλιόμετρα, δεν έχει χρειαστεί κάποια συμβολή από μένα.

Βγαίνω από την πίστα και συνεχίζω σε ανηφορικό λιβάδι, και το Husaberg μεταμορφώνεται πλήρως. Ανταποκρίνεται φιλικά σε κάθε μου εντολή εμπνέοντας εμπιστοσύνη, λειτουργεί γλυκά και ήρεμα, σαν ένα παιχνιδάκι για τις κυριακάτικες βόλτες. Όμως, είναι ένα παιχνιδάκι που μεταμορφώνεται ανάλογα της κατάστασης, και σαν τέτοιο, μπορεί να κερδίσει ακόμη και τον παγκόσμιο τίτλο. Επιταχύνει, φρενάρει και στρίβει πολύ εύκολα σε οποιαδήποτε κλίση και έδαφος κι έτσι, ο αναβάτης κάθεται σχεδόν θεατής, δίχως να χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα.

Η ωφέλιμη περιοχή απόδοσης του κινητήρα, που βρίσκεται στις μεσαίες κυρίως στροφές, με βοηθάει να βολτάρω άνετα. Συνεχίζω να οδηγώ την FE 450 στην διαδρομή enduro, κρατώντας το γκάζι ανοιχτό, χρησιμοποιώντας μια ταχύτητα “πάνω” στο κιβώτιο. Ανεβάζω χιλιόμετρα και στρίβω σε όλες τις στροφές χωρίς να φρενάρω καθόλου, εκμεταλλεύομαι την ροπή για να βγω από την στροφή γρήγορα. Η αίσθηση που μου δίνει το Husaberg είναι απόλυτη σταθερότητα και προβλέψιμη συμπεριφορά, σε συνδυασμό με απόλυτο έλεγχο σε ότι κάνω καθ’ όλη την διάρκεια της δοκιμής.

Ερασιτέχνης ή πρωταθλητής;

Περνώντας από τα σημεία με τους κορμούς και τα τεχνητά εμπόδια αρκούσε να ανοίξω ελαφρά το γκάζι τραβώντας ταυτόχρονα ελαφρά το τιμόνι προς τα πίσω, ώστε με συνοπτικές διαδικασίες, η μοτοσυκλέτα να εκπληρώσει τις επιθυμίες μου.

Όσο περνούσε ή ώρα πάνω στην σέλα της μοτοσυκλέτας του Renet, τόσο περισσότερο ανέβαινε και ο ρυθμός μου, ταυτόχρονα με την εμπιστοσύνη που μου έδινε η άψογη μοτοσυκλέτα. Διαθέτει άριστα φρένα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, άψογες αναρτήσεις, με εξαίρεση την απότομη επαναφορά του αμορτισέρ (ρυθμισμένο στα μέτρα του Renet). Η έδραση του απευθείας στο ψαλίδι χωρίς μοχλισμό, δημιουργούσε νευρικέ αναπηδήσεις στο πίσω μέρος, κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε αν με ρυθμίσεις στα δικά μας μέτρα θα έστρωνε. Το περιμετρικό πλαίσιο όμως, που έχει ενισχυθεί στα μοντέλα 2011, έδινε σταθερότητα με αποτέλεσμα να τα ξεχνάω όλα.

Ο στόχος για την Husaberg επετεύχθη. Έχει κατασκευάσει μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να κερδίσει την γενική κατάταξη σε αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος ενώ ταυτόχρονα είναι ξεκούραστη και ευχάριστη στην οδήγηση της, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Μια επιλογή που θα χαροποιήσει τον απλό αναβάτη enduro ή ακόμη και τον παγκόσμιο πρωταθλητή.

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Husaberg TE 300 "Joakim Ljunggren" 2011 Test – Husaberg TE 250 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon