.
Κατηγορία Husaberg
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 14:48

Test – Husaberg TE 250 2012

 


Βλέμμα στραμμένο μπροστά

 

 


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Μετά την δίχρονη επίθεση της Husaberg και την στροφή που έκανε στην παραγωγή την προηγούμενη χρονιά, το TE 250 συνεχίζει την πορεία του στην αγορά. Φιλικό και βολικό, εύχρηστο και αξιόπιστο, το νέο μοντέλο εισέρχεται στη νέα χρονιά ανανεωμένο τόσο σε περιφερειακά αλλά και κινητήρα.

Σταθερή αξία


Η περσινή χρονιά επιφύλασσε μία στροφή στην “τετράχρονη” τα τελευταία 25 χρόνια, Husaberg. Η Σουηδική εταιρία που ανήκει εδώ και δεκαέξι χρόνια στην KTM, δανείσθηκε ουσιαστικά τις δίχρονες μοτοσυκλέτες της πορτοκαλί εταιρίας και παρήγαγε έτσι εξεζητημένες enduro. Το νέο TE 250, που από τα μέσα του 2010 έκανε αισθητή την παρουσία του στα βουνά, είχε τους λόγους για να κινήσει το ενδιαφέρον των αναβατών. Μεγαλύτερο ρεζερβουάρ κατά δύο λίτρα, μπροστινό σύστημα τύπου close catridge, ισχυρές πλάκες έδρασης του μπροστινού, διπλός χάρτης ηλεκτρονικής ανάφλεξης, ελαφρύτερα κέντρα, συγκριτικά με το μοντέλο που “δανείστηκε”, ήταν αρκετά για να το γλυκοκοιτάξει κάποιος αγοραστής. Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι πλέον, η μοτοσυκλέτα που έχει αγαπηθεί όσο ελάχιστες τα τελευταία δέκα χρόνια στο enduro, ήταν μπλε. Έδειχνε τελείως νέα, βαμμένη διαφορετικά, με νέα πλαστικά ψυγείων, με νέα γραφικά, και άλλο όνομα. Όποιος ήθελε να αντικαταστήσει την ίδια με μία… ίδια αλλά καλύτερη, είχε βρει την επιλογή του. Κι έτσι, το Husaberg TE 250 αγαπήθηκε αμέσως, σε μία τιμή που ήταν περισσότερο λογική αναφορικά με αυτά που τελικά προσφέρει.
Για την νέα χρονιά, η Husaberg διατήρησε το ίδιο σύνολο και δεν προχώρησε σε συνολική αντικατάσταση του μοντέλου. Παρά το ότι η KTM παρουσίασε τα δίχρονά της με σημαντικές αλλαγές, η θυγατρική παρέμεινε στα ίδια περσινά πρότυπα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλαίσιο της KTM είναι πλέον νέο στα δίχρονα enduro 2012, ενώ της Husaberg παραμένει το ίδιο με των μοντέλων 2011 τα οποία χρησιμοποιεί ως βάση, χωρίς να σημαίνει αυτόματα ότι το περσινό πέρασε στην ιστορία έτσι ξαφνικά.

Κορυφαίος εξοπλισμός

Τα δίχρονα enduro υπήρχαν ανέκαθεν στην καρδιά των αναβατών, τόσο για την αξιοπιστία τους και την μικρότερη τιμή κτήσης και συντήρησης, όσο και για την ευχρηστία σε δύσκολες συνθήκες.
Ο τελευταίος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στον οποίο επενδύει η Husaberg αλλάζοντας τον κύλινδρο στο νέο TE 250, τοποθετώντας νέα reed και διπλό ελατήριο στην ρύθμιση της βαλβίδας εξαγωγής. Πλέον ο αναβάτης θα μπορεί να απολαμβάνει περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα και να ρυθμίζει σε ένα μεγαλύτερο εύρος την απόδοσή της.
Έτσι, σε συνδυασμό με την διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη η οποία ρυθμίζει με νέο, μικρότερο διακόπτη, τοποθετημένο στο δεξί άκρο του τιμονιού, η οδήγηση θα είναι πιο ευχάριστη.
Η ύπαρξη μίζας στο TE 250 είναι αναμφίβολα ένα υπέρ για τους ερασιτέχνες αναβάτες, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν πως η εταιρία την προσφέρει για βοήθεια όταν χρειαστεί, και όχι για συνεχόμενη χρήση. Προβλήματα ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί από αναβάτες που την δουλεύουν συνεχώς.
Στο πλαίσιο, η πιο εμφανής αλλαγή που έγινε για το 2012 αφορά στην επιλογή του κίτρινου χρώματος, κι έτσι η μοτοσυκλέτα με τα μπλε περιφερειακά, τιμά περισσότερο την Σουηδική σημαία.
Τα ελαφρύτερα κέντρα τροχών, οι στιβαρές πλάκες με το τριπλό δέσιμο και το μπροστινό σύστημα close catridge παραμένουν, αλλά έχουμε νέες εσωτερικές ρυθμίσεις και στις δύο αναρτήσεις. Νέα είναι επίσης και τα γραφικά στο ρεζερβουάρ ώστε να ταιριάξουν με τον καινούριο συνδυασμό χρωμάτων.

Ίδιο και διαφορετικό

Το νέο Husaberg TE 250 διατηρεί την ίδια θέση οδήγησης με τον προκάτοχο. Δεν είναι η στενότερη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας αφού και λόγω ρεζερβουάρ, μπορείς να πεις ότι έχει σταθερό φάρδος, ενώ τοποθετεί τον αναβάτη ψηλά. Ψηλό και κάπως φαρδύ όπως είναι λόγω του ρεζερβουάρ, είναι σίγουρα λίγο μεγαλύτερο σε διαστάσεις απ’ ότι προσανατολίζεται ο ανταγωνισμός. Το μέγεθος και η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ δεν είναι κάτι που σε ενοχλεί όμως όταν βρίσκεσαι στη θέση οδήγησης μιας και το σώμα κινείται άνετα, και τα πόδια δεν ανοίγουν πολύ.
Η σημαντική διαφορά έγκειται στην διάρκεια της οδήγησης μιας και με το περισσότερο καύσιμο αυξάνονται και οι εξερευνητικές ικανότητες του Husaberg.
Το σώμα του αναβάτη τοποθετείται επιθετικά, υπάρχει πλήρης έλεγχος από εκεί και η μίζα δίνει ζωή και αφήνει έναν γνώριμο ήχο στην ατμόσφαιρα.
Νιώθεις από την πρώτη βόλτα σαν να έχει περισσότερη ροπή στις χαμηλές στροφές, λες και έχει περισσότερα κυβικά και ανταποκρίνεται καλύτερα στο γκάζι. Μπορεί να ήταν καινούρια η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, αλλά η αίσθηση που άφηνε στο άνοιγμα του γκαζιού ήταν αυτή της αμεσότητας και μεταφοράς ροπής στον πίσω τροχό.
Οι σχέσεις κουμπώνουν θετικά στο μαλακό κιβώτιο, η δύναμη εμφανίζεται αμέσως μόλις γυρίζει το γκριπ και πραγματικά σε κάνει να σκέφτεσαι την ύπαρξη του πιο ροπάτου 300. Στα παλαιότερα μοντέλα (στα ΚΤΜ, πριν το συγκεκριμένο βαφτεί μπλε και γίνει Husaberg), η ψαλίδα ήταν μεγαλύτερη και το 250 φαινόταν πιο αγωνιστικό. Απαιτούσε περισσότερη ενασχόληση με το γκάζι και το κιβώτιο για να κινηθεί σε ρυθμούς βόλτας, ενώ απέδιδε εκπληκτικά σε γρήγορους ρυθμούς. Τώρα, μειώθηκε το κενό που χωρίζει τα δύο μοντέλα, TE 250 και 300, αλλά η μικρότερη αδράνεια του 250, σε συνδυασμό με την ροπή στις χαμηλές στροφές, κλείνει την πλάστιγγα υπέρ του “μικρού”.

Εύχρηστο σύνολο


Ανοίγεις το γκάζι από τις πολύ χαμηλές στροφές και ο κινητήρας ανεβάζει στροφές ξεκούραστα, δίχως ενασχόληση με τον συμπλέκτη. Αλλάζεις σχέσεις και τις σηκώνει ξεκούραστα, χωρίς μπουκώματα και αρρυθμίες. Η χρήση συμπλέκτη ξυπνάει μέσα του το ζώο και το ανέβασμα στροφών μετατρέπεται σε γραμμική επιτάχυνση. Ανάλογα την χρήση του διακόπτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, μπορείς να περιορίσεις την απόδοση για ευκολότερη οδήγηση, ή να αφήσεις τα άλογα να τρέξουν ελεύθερα στο βουνό και να ακολουθήσεις το ρυθμό τους. Η χρήση της διπλής ηλεκτρονικής βέβαια υπάρχει για συνθήκες με λάσπη ή βρεγμένο έδαφος, για να βοηθάει τον αναβάτη, όπως και σε ανηφόρες.
Αν θελήσεις να οδηγήσεις γρήγορα, ο κινητήρας έχει αρκετή δύναμη για να επιταχύνει με απίστευτο ρυθμό σε ευθείες, να σε ξελασπώσει με το άνοιγμα του γκαζιού σε ένα νεροφάγωμα ή εμπόδιο, ακόμη και να καταπιεί η μοτοσυκλέτα μία δύσκολη ανηφόρα.
Οι αναρτήσεις του λειτουργούν ικανοποιητικά στο αρχικό τμήμα της διαδρομής, απορροφώντας τις ανωμαλίες άνετα. Η σταθερότητα είναι υποδειγματική, αφού, εκτός του μπροστινού συστήματος που αποσβένει εξαιρετικά τις ανωμαλίες και μεταφέρει εμπιστοσύνη στον αναβάτη, ακόμη και το αμορτισέρ που χρησιμοποιεί PDS, έχει περιορίσει σημαντικά το κλότσημα που έχουμε συναντήσει στο παρελθόν.
Ωστόσο, η εμπιστοσύνη που μεταφέρει στον αναβάτη είναι σημαντική κι έτσι μπορεί να αφοσιωθεί στην οδήγηση. Το νέο TE 250 είναι φιλικότερο και βολικό, συνδυάζοντας τόσο τις ανοιχτές διαδρομές όσο και τα μονοπάτια, σε ένα θεμιτό ποσοστό.

Ένα βήμα μπροστά

Με την αναβάθμιση έστω και σε λίγα σημεία του TE 250, η Husaberg κάνει ακόμη ένα ποιοτικό βήμα μπροστά. Πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα η οποία προσφέρει κορυφαίες αναρτήσεις και πλάκες μπροστινού, διπλή ηλεκτρονική ανάφλεξη, μεγάλης χωρητικότητας ρεζερβουάρ, σε προσιτή τιμή σχετικά με τον ανταγωνισμό. Η ποιότητα κατασκευής είναι εμφανής, η αντοχή στο χρόνο και αξιοπιστία δεδομένη. Το γεγονός ότι δεν διαθέτει το νέο πλαίσιο που χρησιμοποιεί η KTM δεν μας απασχόλησε καθόλου μιας και το “παλιό” είναι από τα πλέον σύγχρονα σύνολα που έχουν επιδείξει την αξία τους, και οδηγικά είναι άριστο. Η τιμή του, στα 8.150euro θα αποτελέσει ένα σημαντικό αντίπαλο για το ακριβότερο, αν και νέο πλέον, στα 8.500, KTM EXC 250 που είναι και ο κυριότερος ανταγωνιστής.
Έτσι, το Husaberg TE 250 θα αποτελέσει και για το 2012 ένα όπλο που θα συνηθίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία του στα βουνά της ελληνικής επικράτειας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά


Κατασκευαστής / μοντέλο Husaberg TΕ 250
Αντιπρόσωπος Extra products
Τιμή 8.150
Εγγύηση 6 μήνες
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 249
Συμπίεση (:1) 11,1
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 66,4x72
Τροφοδοσία keihin PWK 36
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση 13:50
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος ατσάλινο δύο δοκών, ανοιχτό κάτω από τον κινητήρα, αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 26,5
Ίχνος (χιλ) -
Μεταξόνιο (χιλ) 1475
Ύψος σέλας (χιλ) 985
Βάρος (κ) 102,9
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 11
Αναρτήσεις
Μπροστά ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP
διαμέτρου 48mm, close catridge, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω αμορτισέρ WP, PDS, πλήρως ρυθμιζόμενο
Ελαστικά μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 140/80-18’’
Φρένα
Μπροστά τρόμπα και δαγκάνα δύο εμβόλων της BREMBO
Πίσω τρόμπα και δαγκάνα ενός εμβόλου της BREMBO

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 17:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon