.
Κατηγορία Husaberg
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 14:21

Test - Husaberg TE 300 "Joakim Ljunggren" 2011

 

Πιάσε μία δίχρονη!

 


Του Νίκου Ζουρνατζή

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γιουβρής / Racephoto

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Joakim Ljunggren, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής enduro στην κατηγορία Junior, συμμετείχε με δίχρονη μοτοσυκλέτα. Ενώ δειλά - δειλά είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί την δίχρονη TE 300 μόνο στους αγώνες Extreme και στα indoor enduro με επιτυχία, το τετράχρονο FE 450 ήταν αυτό που τον φιλοξενούσε στη σέλα του όλα αυτά τα χρόνια. Τελικά, η στροφή έγινε, και το 2011, συμμετείχε παντού, σε extreme και παγκόσμιο enduro, πάνω στη σέλα μίας ειδικά προετοιμασμένης δίχρονης TE 300. Ο Νίκος Ζουρνατζής οδήγησε την μοτοσυκλέτα με την οποία ο Σουηδός τερμάτισε 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα enduro.

Σχεδόν παραγωγής

Η δίχρονη TE 300 βρίσκεται πιο κοντά στην παραγωγή απ’ ότι η παλιά τετράχρονη με την οποία συμμετείχε ο ψηλός Σουηδός. Κοιτώντας την μπλε μοτοσυκλέτα διαπιστώνεις πως πρόκειται για μια βελτιωμένη σε σημεία ΤΕ 300 παραγωγής με πράγματα που μπορεί κάθε αναβάτης να αποκτήσει, από τον κατάλογο power parts της εταιρίας. Οι αναρτήσεις είναι της WP, από την καλή σειρά, αφορούν ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm, και αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας, χωρίς μοχλισμό. Το αμορτισέρ διαθέτει διπλή ρύθμιση συμπίεσης από ξεχωριστές βίδες, και σύστημα πρόσφυσης Traxx.
Το μπροστινό σύστημα στηρίζεται σε μαύρες πιο στιβαρές πλάκες της Xtrig για ακαμψία, ενώ το τιμόνι προέρχεται από την Renthal και είναι Twin Wall.

Όσον αφορά στη θέση οδήγησης, έχει αλλαχθεί η σέλα με μία ψηλότερη και σκληρότερη. Στα φρένα, η δαγκάνα του μπροστινού έχει αντικατασταθεί με μία Brembo από την ακριβή σειρά, ενώ στο πίσω, μόνο ο δίσκος αλλάχθηκε με έναν χωρίς τρύπες. Όσον αφορά στην απόδοση του κινητήρα, η Husaberg άλλαξε μόνο το τελικό εξαγωγής καυσαερίων με ένα πιο μακρύ της Akrapovic, για διάρκεια στο “κράτημα” του γκαζιού. Τα γραφικά και τα αυτοκόλλητα της ομάδας συμπληρώνουν την αγωνιστική factory μοτοσυκλέτα του Ljunggren, η οποία οπτικά μοιάζει σαν μία παραγωγής.

Κατευθείαν στην πίστα

Έχοντας κατά νου την περσινή FE450 του ψηλού σουηδού με τις “τσιμεντένιες” αναρτήσεις, ανεβαίνω στην σέλα της προετοιμασμένος για μια γεύση από τα ίδια.
Καμιά σχέση,  σκληρή μεν αλλά σε νορμάλ πλαίσια πλέον, συμπιέζεις το factory WP cone valve και αυτό “ακούει” όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες, συμπιέζεται σχετικά εύκολα στα πρώτα εκατοστά της διαδρομής του, αρχίζοντας να σκληραίνει μετά τη μέση της διαδρομής. Το ίδιο συμβαίνει και στο αμορτισέρ της WP με το σύστημα Traxx, το οποίο είναι μαλακό στην αρχή και σχετικά σκληρό στην συνέχεια. Φαίνεται πως μαζί με την μοτοσυκλέτα, ο Ljunggren άλλαξε και το στυλ οδήγησης, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς που θα μπορούσε να οδηγήσει μία τόσο μαλακή μοτοσυκλέτα σε σχέση με τις παλαιότερές του.

Ξεκινώντας την δοκιμή απολαμβάνω τον καθαρό δίχρονο ήχο από το μεγάλο τελικό της όμορφης akrapovic, θυμίζοντας μου εποχές που το μεγαλύτερο ποσοστό μοτοσυκλετών στα park ferme ήταν δίχρονες. Η μοτοσυκλέτα έχει ελαφριά αίσθηση, οι γωνίες που σχηματίζουν χέρια, γόνατα και θέση οδήγησης είναι για ψηλό αναβάτη και το τιμόνι είναι το ψηλό της Renthal στα μέτρα του Joakim. Μετά από τις δοκιμές τετράχρονων μοτοσυκλετών, η ΤΕ300 θέλει εξοικείωση στον τρόπο που κινείται το δεξί χέρι στο άνοιγμα του γκαζιού μιας και ο δίχρονος κινητήρας έχει πολύ διαθέσιμη δύναμη από τις χαμηλές κιόλας στροφές. Συνεχίζοντας την οδήγηση σε αργό ρυθμό έχω την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι η μοτοσυκλέτα ελίσσεται πολύ εύκολα σε κάθε σημείο της διαδρομής, κλειστές στροφές και λούκια είναι εύκολο να τα περάσεις. Σαμαράκια και κορμοί δεν τρομάζουν την ελαφριά μοτοσυκλέτα, επίσης στο πέρασμα από τις πέτρες δείχνει σταθερότητα που είναι ανάλογη με τετράχρονη μοτοσυκλέτα, μιας και όλοι ξέρουμε ότι οι ελαφριές δίχρονες αναπηδούν ευκολότερα στα συγκεκριμένα περάσματα.

Ποιοτική λειτουργία

Με την TE 300, παραμένω στην πορεία που έχω επιλέξει, και οι αναρτήσεις λειτουργούν εξαιρετικά. Είναι μαλακές και συμπιέζονται προοδευτικά, με σφιχτό σετάρισμα, το οποίο βέβαια μπορεί να σε κουράζει αν δεν είσαι προπονημένος. Χαρίζουν όμως μια απόλυτη αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας στην ΤΕ300, καμιά σχέση με την FE450 του 2010 με την οποία συμμετείχε παλιά ο Ljunggren, που ήταν απλά “κούτσουρο”. Εδώ θέλω να σημειώσω το πόσο βοηθά η νέα δίχρονη μοτοσυκλέτα τον Ljunggren στους αγώνες indoor enduro στους οποίους πρωταγωνιστεί.

Συνεχίζοντας ανεβάζω ρυθμό και ταχύτητες και έχω την ευκαιρία να νιώσω την όμορφη μοτοσυκλέτα να μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό όπλο που ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμα της. Άλματα, μπερμ, αναβάσεις, είναι απλές υποθέσεις, το TE 300 έχει την ικανότητα να περνά πανεύκολα από παντού υπό μια προϋπόθεση: Να κρατά το γκάζι ανοιχτό ο αναβάτης και να έχει σφίξει το πλαίσιο με τις μπότες του πολύ σφιχτά. Ο λόγος; Το απόλυτο δίχρονο “γκάζι” που έχει η ΤΕ300. Εύκολο όταν θες να πας αργά, πολύ δυνατό και απόλυτο όταν αντέχεις να το ανοίξεις. Σημαντική δουλειά κάνουν όμως και τα φρένα. Όπως όλα τα Brembo, έτσι και στην ΤΕ300 αυτά λειτουργούν πολύ δυνατά. Έχουν απότομο αρχικό “δάγκωμα”  και καλή αίσθηση καθ’ όλη την διάρκεια του φρεναρίσματος, ενώ μοναδικό μελανό σημείο είναι το απότομο μπλοκάρισμα του πίσω τροχού. Το ελαφρύ πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας σε συνδυασμό με τα πολύ καλά φρένα, απαιτεί προσοχή, μιας και αν δεν έχεις το νου σου την ώρα που πιέζεις το πεντάλ του πίσω φρένου, μπλοκάρει απότομα ο πίσω τροχός και οδηγεί σε σβήσιμο του κινητήρα. Σε ειδική διαδρομή, αυτό συνεπάγεται απώλεια χρόνου.

Η αίσθηση στο άνοιγμα του γκαζιού είναι η μεστή δύναμη και ένα τεράστιο ξέσπασμα ισχύος που σου δίνει ο μεγάλος δίχρονος κινητήρας ταυτόχρονα με την μεγαλοπρεπή σούζα που ακολουθεί αυτήν σου την κίνηση. Το ΤΕ 300 έχει πολύ δύναμη, τόση πολύ που αν δεν προσέξεις έχεις βρεθεί κάτω από την σέλα του σε χρόνο dt. Είναι όμως προβλέψιμο σαν σύνολο, με ποιοτικές αναρτήσεις που σώζουν την κατάσταση, και με αυτή την ροπή του 300άρι δίχρονου που λειτουργεί σωτήρια σε πολλές καταστάσεις. Θες να περάσεις εμπόδια, απλά ανοίγεις το γκάζι, κι έτσι ελαχιστοποιείς την χρήση συμπλέκτη. Και από δύναμη και διάρκεια; Όσο αντέχεις το ανοίγεις!

Ευέλικτη και σταθερή

Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι η νέα δίχρονη μοτοσυκλέτα της Husaberg μου άρεσε. Ήταν δυνατή, σταθερή και ευέλικτη, όπως αρμόζει σε μία δίχρονη enduro μεγάλου κυβισμού. Είναι ταυτόχρονα ελαφριά και όμορφη, με ποιότητα κατασκευής που σε προσελκύει να την προσέξεις. Αξιόπιστη, με μεγάλη υποστήριξη σε after sales service από την σουηδική εταιρία και με έναν κατάλογο Power parts που παρέχει τα πάντα. Έτσι είναι πανεύκολο να φέρεις μία μοτοσυκλέτα TE 300 “βιτρίνας” σε αυτή την μορφή, που δεν απέχει τελικά και πολύ από αυτήν που χρησιμοποιεί ο Ljunggren!

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Husaberg FE 450 “Pierre Alexander Renet” »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon