.
Κατηγορία Thrust Motor
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 10:11

Test - Thrust Motor Explorer 300

Ο νέος είναι ωραίος!

Η κατηγορία των 300αριών GT scooters βρίθει από επιλογές, με κάθε μία να προτάσσει διαφορετικά όπλα για να κερδίσει τον αναβάτη που θα την επιλέξει. Η νεοσύστατη Thrust Motor προσφέρει με το Explorer 300 εξαιρετική εμφάνιση και ποιότητα κατασκευής, την πιο φτηνή τιμή της κατηγορίας στα 3.990euro, και είναι το μοναδικό που μπαίνει στη μάχη με δύο δίσκους και ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά!

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Σπύρος Τσαντήλας

GT και καθημερινότητα

Τα καθημερινής μετακίνησης scooters των 300 κυβικών εκατοστών χωρίζονται σε αυτά που προορίζονται για περισσότερη χρήση στην πόλη, και στα GT τα οποία διαφοροποιούνται στις διαστάσεις, στην προστασία από τον αέρα και τις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην άνεση με την οποία μπορούν να μεταφέρουν δύο επιβαίνοντες. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται και το Explorer 300 της Thrust Motor η οποία δραστηριοποιείται τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας, από μία εταιρία με ιστορία 40 και πλέον ετών, την Γκουντούφας Α.Ε. H ίδρυση της Thrust Motor εστιάζει στην προσφορά της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στους δύο τροχούς,, σε μία άνετη και ασφαλής διαδρομη,  προσβάσιμη σε κάθε αναβάτη, ανεξαρτήτως budget. Πίσω από την Thrust Motor κρύβεται η Taro, μια τεράστια εταιρία κατασκευής δίτροχων, με ιστορία 20 ετών, η οποία κατασκευάζει 2.5 εκατομμύρια δίκυκλα από 125 έως 400 κυβικά εκατοστά, scooter και μικρές μοτοσυκλέτες. Μάλιστα, ή Taro δραστηριοποιείται έντονα στην κατασκευή πλαστικών περιφερειακών για πολλούς γνωστούς κατασκευαστές. Γι' αυτό και το πρώτο που κάνει εντύπωση στο Explorer 300 είναι η ποιότητα και προσαρμογή των πλαστικών περιφερειακών, η εξαιρετική ματ βαφή αλλά και η απουσία κραδασμών ή ήχων κατά την οδήγηση. Το σχήμα του είναι αιχμηρό και σύγχρονο, θυμίζοντας αρκετά scooter του ανταγωνισμού που κινούνται στο ίδιο GT μοτίβο, με χαρακτηριστικά LED φανάρια στο μπροστινό τμήμα, φώτα DRL - Day Running Lights αλλά και ένα ξεχωριστό φωτιστικό σώμα LED στο πίσω μέρος. Ψάχνοντας να βρούμε ''ατέλειες'', μόνο η μαύρη καλοσχεδιασμένη ζελατίνα προστασίας του αναβάτη από τον αέρα ήθελε σφίξιμο για να ολοκληρωθεί το σύνολο που δείχνει εξαιρετικά ποιοτικό.A15A8037-web.jpg

Sport και εξοπλισμός

Το Explorer 300, όνομα με το οποίο ''ταξιδεύει'' σε όλο τον κόσμο, διαθέτει σύστημα keyless για ξεκλείδωμα, και διακόπτη από τον οποίο μπορείς να κλειδώσεις τιμόνι, ή να ανοίξεις την σέλα, και φυσικά, το ηλεκτρικό κύκλωμα. Διαφέρει απ' ότι άλλο έχουμε δει, μιας και ο διακόπτης έχει θέση και για κλειδί, (με καπάκι), για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Στο ίδιο το μαγνητικό κλειδί, όπου περιλαμβάνεται και το κανονικό κλειδί για την λύση που προαναφέραμε, υπάρχουν κουμπιά τα οποία ενεργοποιούν τον ''πανικό'' σε περίπτωση που πλησιάσει κάποιος το scooter, ενώ μπορείς να κλειδώσεις ή ξεκλειδώσεις το scooter πατώντας τα. Μετά βέβαια, πρέπει να γυρίσεις τον διακόπτη ώστε να ανοίξεις το κύκλωμα και να περάσεις στην... επόμενη φάση, της ενεργοποίησης.

Η sport εμφάνιση του Explorer 300 είναι η αιτία που στο δρόμο δεν περνάει απαρατήρητο, και ως νέο μοντέλο, προκαλεί τόσο με την φιμέ ζελατίνα όσο και με τα LED φωτιστικά σώματα τόσο στο μπροστά και πίσω μέρος, όσο και τα φλας.

Η θέση οδήγησης είναι και αυτή sport, στα 760 χιλιοστά και όχι ''μέσα'' όπως σε άλλα GT scooters, χωρίς αυτό να μειώνει ωστόσο τις ανέσεις που προσφέρει. Είναι σκληρή αλλά δεν κουράζει μιας και είναι μεγάλη σε μέγεθος, ενώ και το μερίδιο του συνεπιβάτη είναι φαρδύ για να βολεύεται σε μεγάλες αποστάσεις. Δύο χειρολαβές φροντίζουν για την στήριξη του, ενώ όπως συμβαίνει και σε άλλα scooter της κατηγορίας, θα χρειαστεί πρόσθετη βάση για τοποθέτηση βαλίτσας, κάτι που στην περίπτωση του Explorer 300 προστίθεται στον βασικό εξοπλισμό με μία μικρή επιβάρυνση. Όμως, ο χώρος που διαθέτει κάτω από την σέλα καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς, μιας και χωράει άνετα ένα full face κράνος και αδιάβροχα, ή jet κράνος. Η σέλα, παραμένει όρθια χωρίς την συμβολή του αναβάτη, με αμορτισέρ. Τώρα, αναφορικά με την θέση οδήγησης, θα λέγαμε ότι ο αναβάτης πατάει εύκολα κάτω ειδικά το ένα πόδι, και ελαφρώς το άλλο, με ύψος 1.80 που είμαστε εμείς. Τα πόδια, θα βρουν την θέση τους άνετα στο πάτωμα και θα προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες, ενώ μία επιπρόσθετη θέση στο άνω εμπρός τμήμα, είναι εκεί για τοποθέτηση των ποδιών και ξεκούραση τους σε μεγαλύτερες διαδρομές.A15A7972-web.jpg

Sport και στην χρήση

Από ομορφιά είναι προκλητικό, από ποιότητα επίσης, αλλά και η οθόνη TFT που βλέπει ο αναβάτης και τα δύο αναλογικά όργανα εκατέρωθεν, στροφόμετρο και ταχύμετρο, θα τον καλύψουν πλήρως. Διαθέτει ξεχωριστή εμφάνιση σε 4 επιλογές για μέρα και νύχτα για την οθόνη που εμφανίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ψηφιακό ταχύμετρο και όλες τις απαραίτητες ενδείξεις. Μάλιστα, διαθέτει και ένδειξη διαγνωστικού όπου εμφανίζει πιθανές βλάβες με κωδικό, κάτι που κανένα όχημα δεν διαθέτει. Στο μπροστινό τμήμα της ποδιάς δεν υπάρχουν ντουλαπάκια παρά δύο θύρες φόρτισης USB για κινητό ή άλλες συσκευές.

Η οδήγηση του Thrust Motor Explorer 300 είναι από μόνη της μία έκπληξη μιας και είναι το μοναδικό scooter της κατηγορίας που διαθέτει δύο δίσκους διαμέτρου 260 χιλιοστών με τετραπίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης! Μιλάμε για ένα συνδυασμό που συναντάμε σε... superbike και ήμασταν πραγματικά περίεργοι για την λειτουργία τους σε ένα scooter απόδοσης 27 ίππων. Η δύναμη τους είναι κορυφαία τόσο για τα χιλιόμετρα όσο και για τη χρήση του scooter. Να ξεκαθαρίσουμε όμως πως απαιτούν καλό οδόστρωμα για να αποδώσουν τα μέγιστα. Στο πίσω σύστημα συναντάμε ακόμη έναν δίσκο διαμέτρου 230 χιλιοστών, με δαγκάνα δύο εμβόλων. Αν λοιπόν κάποιος θέλει μία καλή βάση για να φτιάξει ένα scooter - πύραυλο, τα φρένα του Explorer 300 υπόσχονται ότι στις κατάλληλες συνθήκες, θα κάνουν το.... αλεξίπτωτο! Τα δύο αμορτισέρ που αναλαμβάνουν την ανάρτηση του πίσω μέρους διαθέτουν ξεχωριστό δοχείο λαδιού, και ρυθμίζουν σε 5 θέσεις. Είναι πιο μαλακά από το μπροστινό σύστημα, και φροντίζουν για την άνεση των επιβαινόντων, ενώ από την εμπειρία μας, διαπιστώσαμε ότι με δύο άτομα, το scooter λειτουργεί καλύτερα. Να σημειώσουμε πως οδηγήσαμε ένα από τα πρώτα μοντέλα που έφτασαν στην Ελλάδα και μάλιστα με ελάχιστα χιλιόμετρα στο κοντέρ, οπότε, όποια σκληρότητα σε αναρτήσεις και φρένα, μπορεί και να δικαιολογηθεί.A15A7983-web.jpg

Άνετο στον αυτοκινητόδρομο

Όμως, ενώ είναι τόσο φιλικό μέσα στην πόλη και μπορείς να το ελέγχεις άνετα, στον αυτοκινητόδρομο αποδεικνύεται πολύ στιβαρό, και μπορεί να κινείται μέχρι την τελική του που ξεπερνά σχετικά εύκολα τα 140 χιλιόμετρα. Πλαίσιο και αναρτήσεις συνηγορούν στο θετικό αποτέλεσμα, αν και εμείς θα βάζαμε μία άνω τελεία για να το οδηγήσουμε με τους δρόμους καθαρούς από το αλάτι που έπεσε για το χιόνι, και ίσως, με καλύτερα ελαστικά, αν και αυτή είναι μία σκέψη που θα δούμε σε επόμενη δοκιμή με ιδανικές συνθήκες και το scooter με περισσότερα χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Οι τροχοί των 15 και 14 ιντσών για μπροστά και πίσω είναι άλλο ένα σημείο που ξεχωρίζει το Explorer 300 από τον ανταγωνισμό, μιας και είναι το μοναδικό που έχει αυτό το συνδυασμό και μεγάλο τροχό μπροστά, τεχνική λεπτομέρεια που βοηθά τόσο στην ασφάλεια και στο κράτημα, όσο και στην απόσβεση ανωμαλιών.

Μέσα στην πόλη, σύμμαχος είναι ο μονοκύλινδρος κινητήρας της Taro, με χωρητικότητα 276 κυβικών εκατοστών και απόδοσης 27 ίππων και 2,4 χιλιόγραμμων ροπής. Η αρχική μετάδοση είναι ομαλή και με λίγο ανέβασμα στροφών ωθεί το ελαφρύ για την κατηγορία scooter των 176 άδειων κιλών, εύκολα. Έτσι, μέσα στην πόλη, θα κινηθείς άνετα χωρίς υπερβολές, χωρίς υπερστροφές ή κίνδυνο γλιστρήματος από γκάζι, ενώ στις ανοιχτές διαδρομές θα διαπιστώσεις ότι με ταχύτητες κοντά στα 120χ.α.ω, ο κινητήρας θα λειτουργήσει ευχάριστα. Λίγοι κραδασμοί στην αρχή της επιτάχυνσης είναι εκεί αλλά στην πορεία δεν σε ενοχλεί κάτι.

Με τον συνδυασμό βάρους και επιδόσεων, το Explorer 300 έκαψε κοντά στα 4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα σε ανοιχτές διαδρομές ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ρεζερβουάρ του είναι αρκετά μεγάλο, φτάνοντας τα 15 λίτρα, ενισχύοντας έτσι την αυτονομία.

Τίμια πρόταση στην κατηγορία

Η Thrust Motor με το Explorer φέρνει την Taro στην Ελλάδα, όνομα που αναγράφει με υπερηφάνια άλλωστε το scooter στα πλαστικά περιφερειακά, στα μαρσπιέ, αλλά και στον κινητήρα. Διαθέτει όλα ατά τα στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες δίνοντας δυνατότητες και για μεγαλύτερες διαδρομές, σε μία αρχική τιμή στα 3.990euro (scooter δοκιμής 4.290euro), που αν μη τι άλλο το βάζει ψηλά στη λίστα των επιλογών, και με όλα του τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα για την κατηγορία, κοιτάζει στα ίσα τον ανταγωνισμό. Απέχει μάλιστα από το κοντινότερο scooter κοντά στα 200euro (που όμως δεν είναι Maxi scooter αλλά GT μικρότερων διαστάσεων), ενώ οι διαφορές φτάνουν ακόμη και στα 1.300euro από ακριβότερα της κατηγορίας. Είναι μία τίμια πρόταση που προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά, σε εξαιρετική τιμή και ποιότητα, και γι' αυτό, αξίζει να μπει στην λίστα επιθυμιών.

A15A7717-web.jpg

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Yohe 981 SVΜπουφάν Sevent Degrees SD-JR47 από MotoPegasus

Γάντια Five Stunt Replica Spread Gold, παντελόνι Nordcode Adventure Evo, μποτάκια Forma Swift Dry από Motomarket

Τεχνικά Χαρακτηριστικά​  
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο Thrust Motor 
Αντιπρόσωπος Δ.Γκουντούφας Ι.Κ.Ε.
Τιμή (€) 3,990
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, Y/Ψ, 1EEK, 4 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 276
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ.Α.
Συμπίεση Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), ιμάντας
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1617
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 2227
Πλάτος (mm) 786
Ύψος (mm) 1291
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   176
Ρεζερβουάρ (lt) 15
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 37mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο αζώτου, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων σε 5 θέσεις
ΕΛΑΣΤΙΚΑ  
Μπροστά 120/70-15
Πίσω  140/70-14
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 260mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες 4 εμβόλων και ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Λειτουργία με απομακρυσμένο κλειδί (Keyless), αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, οθόνη TFT τεσσάρων λειτουργιών (ψηφιακό και αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής, θερμοκρασία ψυκτικού, στάθμη καυσίμου, θερμοκρασία περιβάλλοντος, ρολόι, ), κεντρικό και πλαϊνό σταντ, LED DRL φώτα, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  27 / 8.000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  2.4 / 7.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - Thrust Motor Explorer 300 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon