.
Κατηγορία Zero
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 19:59

Ρεπορτάζ: Πρώτη επαφή με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Zero Motorcycles στην πίστα Speed Force

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Τάκης Μανιάτης

Στις 11/10/2021, η Electromove, ελληνική αντιπροσωπεία της Zero Motorcycles, διοργάνωσε μια άκρως επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση των προηγμένων ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της αμερικάνικης εταιρείας, για τους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου, στην πίστα Speed Force στο Κορωπί. Διαβάστε τις εντυπώσεις μας και μάθετε τι καλά φέρνει στην ελληνική αγορά η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία. 

Η βροχή έμεινε μακριά από την εκδήλωση, ο καιρός ήταν ζεστός, η πίστα Speed Force κράταγε όπως συνήθως καλά, και η εκδήλωση απεδείχθη ιδιαίτερα φροντισμένη, με τη νέα αντιπροσωπεία να έχει φέρει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά ΠΕΝΤΕ μοντέλα για οδήγηση, τα οποία "έλιωσαν" στην πίστα, χαρίζοντας μας μια άκρως διασκεδαστική πρώτη γεύση οδήγησης των αμερικάνικων ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

Ποια είναι η Zero Motorcycleszero motorcycles speed force reportaz bikeit 00012

Η Zero Motorcycles έχει βάση της την Santa Cruz της Καλιφόρνια, και έτος ίδρυσης το 2006. Στη σύντομη ιστορία της έχει δημιουργήσει μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, με επιδόσεις παραπλήσιες με εκείνες κορυφαίων βενζινοκίνητων μοντέλων.

Η εταιρεία κατασκευάζει in-house τις μπαταρίες και τους αερόψυκτους ηλεκτροκινητήρες της, ενώ στη γκάμα της διαθέτει 6 μοτοσυκλέτες δρόμου, τα Street Bikes SR/S, SR/F, SR, S, FXE & FXS (το FXE θα αντικαταστήσει το FXS το 2022), 3 μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης, τις Dualsport Bikes DSR, DS & FX, και το πακέτο Quickstrike για το SR/F, που θα παραχθεί σε μόλις 100 κομμάτια, και περιλαμβάνει αισθητικές παρεμβάσεις με σπέσιαλ εξαρτήματα.

Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τη διαμόρφωση του κάθε μοντέλου, με διαφορετικά πακέτα μπαταρίας και κινητήρα που προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα ιπποδύναμης και αυτονομίας, με τη δύναμη να κυμαίνεται από 44 hp έως και 110 hp, ανάλογα το μοντέλο και την έκδοση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την αυτονομία, που κυμαίνεται από τα 64 χιλιόμετρα (FXS σε αυτοκινητόδρομο) έως τα 359 χιλιόμετρα (S με Power Tank εντός πόλης), σε πραγματικές συνθήκες, αναλόγων του μοντέλου, της μπαταρίας και των συνθηκών οδήγησης.

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00054

Το απίθανο είναι πως υπάρχει ένα παραθυράκι στον νόμο για τα διπλώματα μοτοσυκλέτας, επιτρέποντας στους κατόχους Α1 και Α2 να οδηγήσουν μοτοσυκλέτες με ισχύ 59 και 70 ίππων αντίστοιχα -το FXS που έχει 44 μπορείς να το παραγγείλεις και με δίπλωμα Α1 ενώ είναι το ίδιο μηχανάκι! Παρακάτω μπορείτε να βρείτε έναν πίνακα με την απόδοση των μοντέλων της Zero Motorcycles και τα διπλώματα με τα οποία μπορείτε να τα οδηγήσετε.

  • A1 DS, S, FXS 59 (το fxs που έχει 44 μπορείς να το παραγγείλεις και με δίπλωμα Α1 ενώ είναι το ίδιο μηχανάκι)
  • A2 DSR SR FX, FXS 70 (το FX και το FXS και αργότερα το FXE είναι όλα 44 άλογα, τα FXS και FXE οδηγούνται είτε με A1 είτε A2, ανάλογα τι θα το παραγγείλεις)
  • A SRS SRF 110

Οι τιμές των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της Zero Motorcycles στην Ελλάδα κυμαίνονται από τα 13.810 ευρώ έως τα 25.305 ευρώ, (να αναφέρουμε πως μέσα στις τιμές είναι και ο φόρος ανακύκλωσης, 100 ευρώ για τις 7.2 μπαταριες και 200 ευρώ για τις 14.4), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και επιδότηση από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, που κόβει 800 ευρώ από κάθε μοτοσυκλέτα -επιδότηση που ανεβαίνει στα 1.200 ευρώ αν αποσύρετε και μια θερμική μοτοσυκλέτα, με έξτρα 500 ευρώ για ΑΜΕΑ και τρίτεκνους-, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος να σκέφτεται να αυξήσει την επιδότηση στα 2.500 ευρώ. Ναι, πρόκειται για ακριβά δίκυκλα, όμως μην ξεχνάτε πως η μπαταρία έρχεται με 5 χρόνια εγγύησης και απεριόριστα χιλιόμετρα, και πέρα από τα αναλώσιμα (ελαστικά, τακάκια, ιμάντας στα 40.000 χλμ.), εδώ δεν υπάρχει τακτικό κόστος συντήρησης κινητήρα με βαλβίδες, πιστόνια, λιπαντικά, ψυκτικά, κ.α.. Για τον πλήρη τιμοκατάλογο των μοτοσυκλετών της Zero στην Ελλάδα, δείτε ΕΔΩ.

Η οδήγηση στην πίστα Speed Force

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00025

Μπορεί η Speed Force να είναι μικρή για τις δυνατότητες των μοτοσυκλετών της Zero Motorcycles, όμως για πρώτη επαφή αποδείχθηκε ικανοποιητική, με τα Dual Sport μοντέλα να κλέβουν τις εντυπώσεις, λόγω του μικρού τους βάρους και της πιο γρήγορης γεωμετρίας τους.

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00022

Ξεκινήσαμε την οδήγηση με το S των 59 HP, με την εκκίνηση να συνοδεύεται από μια αποτυχημένη απόπειρα για να πιάσουμε μανέτα συμπλέκτη, όπου το χέρι βρήκε… αέρα. Ναι, δεν έχουμε συμπλέκτη, δεν έχουμε λεβιέ ταχυτήτων, δεν έχουμε κιβώτιο. Παραδοσιακό γύρισμα του δεξιού γκριπ για το γκάζι, και φρένα (μανέτα και ποδόφρενο) αποτελούν τα σημεία ελέγχου του αναβάτη στις Zero.

Μέσα στην Speed Force η μοτοσυκλέτα είχε σχετικά βαριά αίσθηση από το μπροστινό, λογικό άλλωστε λόγω των κλειστών στροφών, όμως σου έδινε εμπιστοσύνη να ανοίξεις το γκάζι στις ευθείες, με την S να εκτοξεύεται μπροστά με απίθανο τρόπο. Σημειώστε πως σε όλες τις μοτοσυκλέτες η ροπή του ηλεκτροκινητήρα είναι απίστευτη, και θέλει προσοχή στο άνοιγμα του γκαζιού υπό κλίση, για να μην βρεθεί ξαφνικά φορτωμένος με πολλά κιλά ροπής το πίσω ελαστικό και χάσει το φως του. Κι εδώ δεν έχουμε και τον ήχο του βενζινοκινητήρα που αλλάζει για να προειδοποιήσει τον αναβάτη, καθώς ο ήχος του ηλεκτροκινητήρα είναι πολύ πιο ανεπαίσθητος και δεν αλλάζει δραματικά όταν… “ροπιάζει”. Τα φρένα ήταν πραγματικά δυνατά, ενώ σημειώστε πως αντίθετα με τα e-scooter στις μοτοσυκλέτες της Zero ο κινητήρας δεν κόβει την παροχή ισχύος όταν χρησιμοποιείτε τα φρένα, θυμίζοντας έτσι παραδοσιακή βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα, και παρέχοντας πολύ καλύτερη συμπεριφορά. Έτσι μπορείτε να φρενάρετε βαθειά στη στροφή, έχοντας ανοιχτό το γκάζι, και μπορείτε να κάνετε σούζα με πίσω φρένο, όπως και με μια συμβατική μοτοσυκλέτα!

Στις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις υπεύθυνη είναι η Showa, με ανάποδο πιρούνι 41 mm και μονό πίσω αμορτισέρ, με διαδρομές 160 mm, ενώ στα φρένα βρίσκουμε μονό δίσκο 320 mm της J.Juan, και δικάναλο ABS της Bosch. Τα ελαστικά είναι Pirelli. Βλέπουμε λοιπόν επώνυμους κατασκευαστές στα περιφερειακά, με ανάλογα κορυφαίες επιδόσεις. Το βάρος ανάλογα με τη μπαταρία κυμαίνεται από 188 έως 208 κιλά -και μη μπερδευτείτε και ρωτήσετε αν είναι με καύσιμο ή χωρίς!

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00049

Αφήνοντας το S μεταπηδήσαμε στα Dual Bikes (FX & DSR με 70 Hp), κι εκεί έγινε το μεγάλο “κλικ”. Μοτοσυκλέτες ιδανικές για τις ελληνικές συνθήκες (και πιο κατάλληλες και στην μικρών διαστάσεων πίστα), με πολύ χαμηλό βάρος (131-190 κιλά ανάλογα τη μπαταρία), ελαστικά διπλής χρήσης, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων στα σχεδόν 180 mm, και ψηλό τιμόνι, προσφέρουν φοβερή ευελιξία, σβέλτες επιταχύνσεις, άριστο κράτημα και… σούζες!

Πρώτη σούζα με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα λοιπόν για τον υπογράφοντα, με το πίσω φρένο να μην κόβει το γκάζι, οπότε πας φρενάτος. Τρελή διασκέδαση, με τα συγκεκριμένα μοντέλα να αποδεικνύονται τα αγαπημένα μου μέχρι στιγμής στην γκάμα της Zero!

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00026

Πώς κάνεις σούζα αφού δεν έχεις συμπλέκτη και κιβώτιο; Απλώς με το τράβηγμα του τιμονιού κατά την επιτάχυνση.

Με τα Dual Sport δεν ήθελα να βγω από την πίστα, σπρώχνοντας τα όρια στις στροφές, και κάνοντας σούζα σε κάθε ευθεία.

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00039

Στο τέλος οδήγησα και μια εκ των κορυφαίων Street μοντέλων της γκάμας, το “φερινγκάτο” SR/S με τους 110 hp, τα 19 kgm ροπής και τα 200 χλμ/ώρα τελικής. Ναι, όλα αυτά με αυτόματο κιβώτιο. Η μοτοσυκλέτα πραγματικά εκτοξευόταν στην ευθεία, μην μπορώντας όμως όπως ήταν φυσικό να ξεδιπλώσει όλα της τα προτερήματα σε μια τόσο μικρή πίστα. Σου έδειχνε πως θέλει ανοιχτό δρόμο για να πιάσει χιλιόμετρα, όμως παρέμενε αρκετά ευέλικτη και φιλική ακόμα και σε τόσο “στραμπουληγμένες” για εκείνη συνθήκες, για μια μοτοσυκλέτα βάρους 229-234 κιλών ανάλογα της μπαταρίας. Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις εδώ είναι κορυφαίες, με ανάποδο πιρούνι Big Piston Separate Function Showa 43 mm, και μονό πίσω αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας, ενώ στα φρένα έχουμε 2 δίσκους 320 mm της J.Juan, και στα ελαστικά τα Pirelli Diablo Rosso III.

Οι αναρτήσεις μας φάνηκαν άνετες, και αρκετά μαλακές, όμως δεν είχαμε τον χρόνο να τις ρυθμίσουμε και να τις φέρουμε στα μέτρα μας, κάτι που επιφυλασσόμαστε να κάνουμε στα τεστ που θα ακολουθήσουν.

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00003

Κορυφαία στην SR/S ήταν και η TFT οθόνη οργάνων, πολύ πιο “χλιδάτη” από των Dual Sport μοντέλων, με μεγάλες διαστάσεις και πιο ευδιάκριτες ενδείξεις.

Σημειώστε πως οι μοτοσυκλέτες της Zero έρχονται και με δυνατότητες συνδεσιμότητας, μέσω Bluetooth και του app της εταιρείας, όμως η πρώτη εφαρμογή στα περισσότερα μοντέλα θέλει ακόμα πολλή δουλειά, καθώς παρέχει μόνο ελάχιστες πληροφορίες για τη μοτοσυκλέτα (, δίχως πλοήγηση, υπηρεσίες τηλεφωνίας, μουσικής ή διαδικτύου. Η Zero παρέχει κι ένα δεύτερο app μόνο για τα κορυφαία SR/F & SR/S με το οποίο μπορεί κανείς να καταγράψει τις βόλτες του, όμως ούτε αυτό έχει πλοήγηση, τηλεφωνία ή μουσική.

Γενναίος, νέος κόσμος

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00062

Εδώ και χρόνια διαβάζαμε για τις επιδόσεις των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών μεγάλων εταιρειών όπως η Zero, η Energica και άλλες, όμως εκτός από το LiveWire της Harley-Davidson και τo KTM Freeride E-XC δεν είχαμε την τύχη να οδηγήσουμε άλλη μοτοσυκλέτα. Και ξαφνικά, σε ένα απόγευμα, οδηγήσαμε ΠΕΝΤΕ!

Η ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα ήρθε επιτέλους δυναμικά και στην Ελλάδα, με τη Zero Motorcycles να δείχνει έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στη νέα ηλεκτρική εποχή. 

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00035

Στο τέλος της εκδήλωσης μας μίλησαν οι δημιουργοί της εισαγωγικής εταιρείας Electromove, Ευάγγελος Ανδρεάδης και Λευτέρης Γρυπαίος, αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zero Motorcycles Europe, Umberto Uccelli, που βρίσκεται με τη Zero από το 2014, διαθέτοντας εκτενή εμπειρία και στη βιομηχανία θερμικών μοτοσυκλετών καθώς προηγουμένως είχε εργαστεί στις MV Agusta, Ducati και BMW! Και οι τρεις έδειξαν πως έχουν τόσο το πάθος, την όρεξη αλλά και τις προθέσεις για να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις προκλήσεις της ηλεκτρικής εποχής στον χώρο, και αναμένουμε μεγάλα πράγματα από τη Zero στο άμεσο μέλλον.

Κι αν πάρουμε τα 410+ ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla που έχουν ταξινομηθεί το 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα ως μια πρώτη ένδειξη για την στροφή της αγοράς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, είμαστε αισιόδοξοι και για το μέλλον των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στη χώρα μας, με τη Zero Motorcycles να σέρνει τον χορό.

zero motorcycles speed force reportaz bikeit 00014

Μείνετε συντονισμένοι, καθώς θα ακολουθήσει και το βίντεο της παρουσίασης, οι αναλυτικές δοκιμές των μοντέλων της Zero Motorcycles, αλλά και ρεπορτάζ για την εταιρεία, τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί, κ.α.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 11:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Zero SR/F 2021 - Thunderstruck »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon