.
Κατηγορία Zero
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 14:00

Test - Zero SR/F 2021 - Thunderstruck

Κείμενο: Κώστας Γκαζής, Τάκης Μανιάτης
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, Κ.Γ.

Η οδήγηση της ηλεκτρικής Zero SR/F του 2021 με τους 110 ίππους και τα 19,4 κιλά ροπής -άμεσα διαθέσιμα- είναι μια συγκλονιστική εμπειρία, για πολλούς λόγους. Από την ιδιαίτερη ηλεκτρική κραυγή του μοτέρ, τις απίστευτες ρεπρίζ, το αυτόματο κιβώτιο, την κορυφαία τεχνολογία και τη δουλεμένη αίσθηση παντού, αλλά κυρίως για τον θαυμαστό νέο κόσμο των premium ηλεκτρικών μοτοσυκλετών επιδόσεων που ξεδιπλώνεται γεμάτος μυστήριο και γοητεία μπροστά σου, προκαλώντας σε να τον ανακαλύψεις.

Η SR/F έμεινε στα χέρια μου μόλις 4 μέρες, αλλά αυτές ήταν 4 πραγματικά πρωτόγνωρες μέρες σε αναζήτηση και περιπέτεια, σε σχέση με τα 21+ χρόνια που κάνω την κατά 99% βενζινοκίνητη δουλειά του συντάκτη ειδικού τύπου.

Αυτά τα 21 χρόνια μπορεί οι μοτοσυκλέτες και τα scooter με κινητήρα εσωτερικής καύσης που έχω οδηγήσει να ξεπερνούν τις αρκετές εκατοντάδες, όμως τα ηλεκτρικά scooter μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ από ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχω οδηγήσει… μία και μοναδική, την KTM Freeride-E. Κι αν δεν είχε έρθει στην Ελλάδα η Zero Motorcycles μέσω της αντιπροσωπείας Electromove, πιστεύω πως θα πέρναγαν αρκετά ακόμα χρόνια για να οδηγούσα μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Ποια είναι η αίσθηση της οδήγησης μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας με ΓΚΑΖΙ; Για τι αυτονομία μιλάμε; Πόσες λεπτομέρειες από τον ανεξάντλητο νέο κόσμο της ηλεκτροκίνησης έχω την υπομονή να αναλύσω στους οπαδούς του κινητήρα εσωτερικής καύσης πριν με πιάσει πονοκέφαλος; Πάρτε μια βαθιά ανάσα, και πάμε για ένα μεγάλο ηλεκτρικό μακροβούτι.

Street Fighter / Power Cruiser εμφάνιση, επώνυμα κορυφαία περιφερειακάzero srf gkazis 00011

Η εμφάνιση της SR/F φέρνει στο μυαλό αρκετά μια βενζινοκίνητη Street Fighter / Power Cruiser μοτοσυκλέτα, με επιθετικό design, γωνιώδη προβολέα, ανασηκωμένη ουρά, βάση πινακίδας στο ψαλίδι και μίνιμαλ πλαστικά. Στα περιφερειακά ξεχωρίζει το ανάποδο και πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι BPSF της Showa, το πλαίσιο χωροδικτύωμα, οι ακτινικές μπροστινές δαγκάνες J.Juan, το κουρμπαριστό ψαλίδι, τα ελαστικά Diablo Rosso της Pirelli, η έγχρωμη TFT ψηφιακή οθόνη οργάνων, οι εργονομικοί διακόπτες που δείχνουν να προέρχονται από Aprilia Shiver, και το σύστημα MSC της Bosch, που συνδυάζει Cornering Traction Control, Cornering ABS, Drag Torque Control και Wheelie Control! Η μοτοσυκλέτα έρχεται και με Cruise Control στον στάνταρ εξοπλισμό.

Κι αν τα παραπάνω συνάδουν με χαρακτηριστικά που θα απαντούσαμε σε μια οποιαδήποτε premium βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα, η συνέχεια κρύβει εκπλήξεις.

Μανέτα συμπλέκτη δεν έχουμε, ούτε και λεβιέ ταχυτήτων στο πόδι, αλλά ούτε και κουμπάκια όπως έχουν οι DCT μοτοσυκλέτες της Honda για αλλαγή ταχυτήτων. Απολύτως αυτόματη η μετάδοση, χαρακτηριστικό που δεν απαντάμε σε βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα σήμερα.

Φυσικά, στην παραπάνω περιγραφή αρχίσαμε ηθελημένα από το τέλος, καθώς η πρώτη ματιά αρχικά θα σκαλώσει στην τεράστια μπαταρία που δεσπόζει στη γυμνή μοτοσυκλέτα, και βρίσκεται εκεί που θα βρισκόταν ο κινητήρας σε μια θερμική μοτοσυκλέτα. Μιλάμε για μια γιγαντιαία μπαταρία ιόντων λιθίου, που ζυγίζει κοντά στα 70 κιλά, οπότε καταλαβαίνετε αμέσως πως δεν αφαιρείται, για να τη φορτίσετε στο διαμέρισμα / γραφείο σας.

Δεύτερο σημείο που ξεχωρίζει στη μοτοσυκλέτα είναι ο χρυσά βαμμένος κινητήρας Z-Force 75-10, που βρίσκεται πίσω από τη μπαταρία, εκεί που αρχίζει το ψαλίδι. Αντιστράφηκαν οι όροι ε; Αντί να έχουμε μεγάλο σε μέγεθος κινητήρα και μικρό ρεζερβουάρ, όπως στις βενζινοκίνητης μοτοσυκλέτες, στις ηλεκτρικές έχουμε μικρό σε μέγεθος κινητήρα και μεγάλη μπαταρία!

zero motorcycles srf 2021 bikeitgr maniatis 00025

Και μια και πιάσαμε το ρεζερβουάρ, στον χώρο που σε μια βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα θα βρίσκονταν η δεξαμενή καυσίμου, εδώ έχουμε έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, που ξεκλειδώνει με το κλειδί, από διαφορετική κλειδαριά, στα πλάγια της μοτοσυκλέτας. Εκεί μπορείτε να φυλάξετε το καλώδιο φόρτισης της μοτοσυκλέτας, ή κάποια μικροαντικείμενα. Σημειώστε πως τα καλώδια που θέλετε για τη φόρτιση της SR/F είναι δύο, ενώ το ένα συμπεριλαμβάνεται στην αγορά -υπολογίστε 450 ευρώ έξτρα κόστος για την αγορά του δεύτερου. Αυτό γιατί διαφορετικό είναι το καλώδιο που κουμπώνει σε πρίζα οικιακού ρεύματος (σούκο) και διαφορετικό το καλώδιο που κουμπώνει σε Type 2 (Mennekes) πρίζα που θα συναντήσετε σε Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων σε σούπερ-μάρκετ, αυτοκινητόδρομους, κ.α.. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το καλώδιο για Type 2 και να αγοράσετε έναν μετατροπέα για σούκο, που όμως κι αυτός έχει ένα κόστος 100-300 ευρώ ανάλογα τη μάρκα.

Σημειώστε εδώ πως αν επιλέξετε να αγοράσετε και την έξτρα μπαταρία Power Tank, εκείνη τοποθετείται στον αποθηκευτικό χώρο και τον καταργεί.

Η έξοδος ρεύματος για τη φόρτιση βρίσκεται στο τελείωμα του “ρεζερβουάρ” προς το καβάλο του οδηγού, ενώ κλείνει με ένα κάλυμμα που περιέργως δεν κλειδώνει. Θα μας πείτε… ποιος θα πειράξει την έξοδο ρεύματος και γιατί, αλλά όπως και να έχει θα την προτιμούσαμε με κλειδαριά.

Η νέα ηλεκτρική τάξη πραγμάτων

zero srf gkazis 00004

Η οθόνη των οργάνων είναι έγχρωμη TFT, ενώ ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ 4 προ-ρυθμισμένων Riding Modes τα οποία έχουν και διαφορετικό χρώμα.

Το ECO, οικονομικότερο και ηπιότερο όλων, χαρακτηρίζεται από τα πράσινα χρώματα στην οθόνη. Προσφέρει μειωμένες επιταχύνσεις και περιορισμένη τελική ταχύτητα στα 120 χλμ/ώρα, ενώ παράλληλα αυξάνει στο μέγιστο την ανάκτηση ενέργειας από το φρένο του κινητήρα στο κλείσιμο γκαζιού.

Το RAIN βάφει την οθόνη με μπλε χρώματα, προσφέρει μειωμένες επιταχύνσεις, περιορίζει την τελική ταχύτητα στα 160 χλμ/ώρα και παρέχει την μικρότερη μέγιστη ροπή και από τα 4 Mode. Μικρότερη όμως από όλα τα mode είναι και η ανάκτηση ενέργειας από το φρένο του κινητήρα, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να μπλοκάρει ο πίσω τροχός από το φρένο κινητήρα όταν κλείνεις το γκάζι στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Το STREET είναι γαλάζιο, και έρχεται με ενδιάμεσες ρυθμίσεις σε επιταχύνσεις και ανάκτηση ενέργειας, για καθημερινή χρήση. Δύναμη και ροπή είναι αυξημένες σε σχέση με το ECO, αλλά όχι στα επίπεδα του SPORT, ενώ η ανάκτηση ενέργειας είναι μεγαλύτερη από το RAIN, αλλά μικρότερη από τα ECO και SPORT.

Το SPORT έρχεται σε πορτοκαλί χρώμα, και μεγιστοποιεί τις επιδόσεις, τόσο σε επιτάχυνση όσο και σε τελική ταχύτητα. Η ανάκτηση ενέργειας είναι μεγαλύτερη από του RAIN, αλλά μικρότερη από του ECO.

Το CUSTOM mode έρχεται από το εργοστάσιο με ρυθμίσεις ίδιες με του STREET, με τον αναβάτη να μπορεί να τις αλλάξει μέσω του smartphone app της Zero. Το χρώμα εδώ είναι το γαλάζιο, όμως ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, μπλε ή κόκκινο.

zero srf gkazis 00003

Στα όργανα δεσπόζει ένας κύκλος στα χρώματα του κάθε Mode, που συμβολίζει το State of Charge (SOC), την φόρτιση δηλαδή της μπαταρίας. Είναι η σημαντικότερη ένδειξη στην καθημερινή συμβίωση με μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, και παίρνει και την ανάλογη σημασία στην προβολή της.

Στο κέντρο έχουμε τις ενδείξεις του ταχύμετρου, και γύρω από τον κύκλο έχουμε 4 τεταρτημόρια, στα οποία ο αναβάτης μπορεί να προγραμματίσει τις ενδείξεις που θα προβάλλονται.

Από το εργοστάσιο αυτές είναι η προβλεπόμενη αυτονομία της μοτοσυκλέτας, αριθμός που αλλάζει ανάλογα με το πώς οδηγείτε, το SOC που μας δείχνει την φόρτιση της μπαταρίας και σε ποσοστό, τη θερμοκρασία της μπαταρίας σε μπάρες και χρώμα (μπλε χαμηλά, λευκή στη μέση και κόκκινη όταν έχει ζεσταθεί υπερβολικά), και την άμεση κατανάλωση σε Wh/km. Παράλληλα έχουμε και τις δευτερεύουσες ενδείξεις ολικού χιλιομετρητή, ώρας, θερμοκρασίας περιβάλλοντος και ρολογιού. Αν τώρα προτιμάτε άλλες ενδείξεις, στο χέρι σας είναι να τις αλλάξετε μέσω του menu των οργάνων.

Από το menu μπορείτε μεταξύ άλλων να αλλάξετε το κοντράστ και τη φωτεινότητα των οργάνων κάνοντας τις ενδείξεις ορατές σε όλες τις συνθήκες, να ρυθμίσετε ώρα, ημερομηνία, να αλλάξετε τις ενδείξεις της οθόνης, να χειριστείτε τα θερμαινόμενα γκριπ (δεν υπάρχει πραγματικό dedicated κουμπί για αυτά), να απενεργοποιήσετε τόσο το Traction Control όσο ΚΑΙ το ABS (!), να δείτε κωδικούς λαθών της μοτοσυκλέτας, να δείτε την έκδοση του λογισμικού αλλά και να αναζητήσετε on the air ενημερώσεις, και να συνδέσετε τη μοτοσυκλέτα με το smartphone σας μέσω Bluetooth.

cypheriii

Να πούμε εδώ πως το λειτουργικό σύστημα της SR/F του 2021 ναι μεν δεν παρέχει δυνατότητες πλοήγησης, μουσικής και τηλεφωνίας, αυτό όμως αλλάζει το 2022 με το νέο λειτουργικό σύστημα Cypher III+, το οποίο θα μπορεί να εγκατασταθεί on-air και στις μοτοσυκλέτες του 2020 και 2021!

Επίσης από το 2022 οι κάτοχοι αρκετών μοντέλων της Zero θα μπορούν να αγοράσουν φθηνότερα τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, “κομμένες” όμως από επιδόσεις, και αργότερα θα μπορούν να τις “βελτιώνουν” με την Zero να “ξεκλειδώνει” on-air τις έξτρα επιδόσεις με το ανάλογο αντίτιμο! Έξυπνη κίνηση που διευρύνει το αγοραστικό κοινό, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορείς να δώσεις λιγότερα χρήματα στην αρχή, και σιγά-σιγά να βελτιώνεις τη μοτοσυκλέτα σου.

Με το λειτουργικό προηγούμενης γενιάς -που είχαμε στη μοτοσυκλέτα δοκιμής-, η σύνδεση smartphone και μοτοσυκλέτας είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η μοτοσυκλέτα σου δίνει έναν κωδικό, τον βάζεις στο κινητό, κάνεις εγγραφή, δίνεις e-mail, σου στέλνουν άλλο κωδικό στο email, κλπ., μέχρι που εν τέλει συνδέεσαι.

Θα αναρωτηθείτε τώρα... αν δεν έχει πλοήγηση, τηλεφωνία και μουσική, τι έχει το app; Έχει αρκετά, όπως την παραμετροποίηση του Custom mode της μοτοσυκλέτας, έχει καταγραφή βόλτας με τηλεμετρία, έχει εντοπισμό θέσης μοτοσυκλέτας σε χάρτη (με κάποιες ώρες καθυστέρησης, στην περίπτωση μας τρεις), και υποτίθεται πως έχει και ένδειξη φόρτισης, για όταν αφήνετε τη μοτοσυκλέτα να φορτίζει μακριά από εσάς. Το τελευταίο χαρακτηριστικό δεν δούλεψε σε εμάς, ενώ αναμένουμε μεγάλη βελτίωση σε όλα τα θέματα που ταλαιπωρούν το app της Zero με το νέο λειτουργικό σύστημα από το 2022.

Τον κινητήρα ξεχάστε τον, την μπαταρία και τα μάτια σας

Τόσα χρόνια ελάχιστα ασχολούμασταν με τις μπαταρίες των μοτοσυκλετών μας. Άντε να τις φορτίζαμε μετά από κάποιο βαρύ χειμώνα, και να τις αντικαταστήσουμε όταν χρειαζόταν, με μικρό κόστος. Αν ασχολούμασταν με κάτι αυτό ήταν ο κινητήρας. Να του ρυθμίσουμε βαλβίδες, να του αλλάξουμε λάδια και φίλτρο λαδιού, να του αλλάξουμε φλάντζα, ωχ χάλασε η τρόμπα βενζίνης, σου είπα να μην βάζεις βενζίνη οπουδήποτε, άντε άλλαξε την τώρα -είναι και πανάκριβη η ρημάδα-, να ανεβάσουμε επιδόσεις προσθέτοντας άλλο φίλτρο, εξάτμιση, ωχ, έπεσε η στάθμη του ψυκτικού και ζεστάθηκε υπερβολικά, άντε να τον υπερκυβίσουμε κιόλας αν ήμασταν πολύ τολμηροί, και να ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα για να ρυθμίσουμε τα πάντα… πάνε αυτά με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, ξεχάστε τα!

zero motorcycles srf 2021 bikeitgr maniatis 00042

Ο κινητήρας της Zero SR/F είναι αερόψυκτος και ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟΣ. Λάδια, υγρά μας τελείωσαν. Ανάγκες συντήρησης, μας τελείωσαν. Προσοχή εδώ. Στο owner’s manual της Zero θα βρείτε τακτικά διαστήματα service στα 1.000 και μετά ανά 6.000 χλμ., όμως αυτά αφορούν σε έλεγχο υγρών φρένων, έλεγχο φρένων / τακακιων, έλεγχο ελαστικών, ιμάντα, ελαστικών και ρουλεμάν. Βελτιώσεις, μας τελείωσαν. “Προσοχή στο μέρος που θα ανεφοδιαστείτε”, κι αυτό μας τελείωσε, νοθευμένο ρεύμα δεν υπάρχει. Θέλετε να βάλετε χέρι εσείς; Χάνετε την εγγύηση. Θέλετε να ανεβάσετε τις επιδόσεις μόνοι σας; Χάνετε την εγγύηση. Ότι ισχύει σε όλες τις μοτοσυκλέτες δηλαδή.

Συμπέρασμα: Αφήστε τον κινητήρα στην ησυχία του, και τα εργαλεία στον εργαλειοφόρο.

zero motorcycles srf 2021 bikeitgr maniatis 00023

Το αντίθετο συμβαίνει με την μπαταριούκλα. Θα πρέπει να διαβάσετε το manual της μοτοσυκλέτας και να την προσέχετε σαν τα μάτια σας, καθώς όπως και με τις γνωστές μπαταρίες των smartphone, αυτή είναι ευαίσθητη σε υπερβολικά ζεστές ή κρύες συνθήκες, ενώ για να μην χάσει με τα χρόνια μεγάλο μέρος της αποθηκευτικής της ικανότητας καλό είναι να μην την αφήνετε να αδειάζει εντελώς, να μην τη φορτίζετε συνεχώς σε ταχυφορτιστή, αλλά και να μην τη φορτίζετε στο 100%. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει και ρύθμιση στόχου φόρτισης στην SR/F ώστε να σταματά η φόρτιση στο σημείο (80, 90, κλπ τοις εκατό) που θα επιλέξετε εσείς!

Όταν φορτίζετε τη μοτοσυκλέτα και η φόρτιση δείξει 100%, πρέπει να γνωρίζετε πως στην πραγματικότητα η φόρτιση είναι πιο κοντά στο 98%, και πρέπει να αφήσετε τη μοτοσυκλέτα να φορτίζει για 30 ακόμη λεπτά για να φορτίσει πραγματικά στο 100% -καλό είναι όμως να μην την αφήνετε, για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Σημειώστε πως κάτω από τους 0 βαθμούς και πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου η μπαταρία δεν φορτίζει, ενώ στις χαμηλές θερμοκρασίες χάνει πιο γρήγορα τη φόρτιση της.

zero srf gkazis 00007

Παράλληλα, πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου, η ταχύτητα φόρτισης αυξάνεται, ενώ όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία το φαινόμενο αυτό ενισχύεται. Επιπλέον, η Zero δεν συστήνει να αφήνετε τη μοτοσυκλέτα στον ήλιο όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 41 βαθμών Κελσίου, καθώς φθείρεται η μπαταρία. Επίσης να ξέρετε πως είναι φυσικό να θερμαίνεται η μπαταρία κατά τη φόρτιση (εκεί λειτουργούν και τα βεντιλατέρ της μοτοσυκλέτας), ενώ θερμαίνεται και το καλώδιο φόρτισης.

Αν σκοπεύετε να μην οδηγήσετε τη μοτοσυκλέτα σας για καιρό, πρέπει να προσέξετε η μπαταρία να είναι φορτισμένη, καθώς αν την αφήσετε με φόρτιση κάτω του 30% μπορεί να της κάνετε ζημιά και να χάσετε και την εγγύηση.

Βλέπετε, ακόμα κι αν δεν οδηγείτε, η μπαταρία συνεχίζει να χάνει μικρό ποσοστό του φορτίου της, κάτι που θα δείτε ακόμα κι αν δεν την οδηγήσετε για 1-2 βράδια, όπου θα έχει χάσει 2-3%.

Και για να μην μείνετε χωρίς “καύσιμο” στη μέση του πουθενά, όταν η στάθμη της μπαταρίας πέσει κάτω από το 10%, η SR/F μειώνει αυτόματα την παροχή δύναμης, ώστε να σας χαρίσει λίγα ακόμα χιλιόμετρα και να φτάσετε σε κάποιο ΣΦΗΟ, ενώ ακόμα κι όταν το SOC δείξει 0% να ξέρετε πως έχετε και μια επιπλέον “ρεζέρβα” μερικών ακόμα χιλιομέτρων. Αμφότερα τα παραπάνω μέτρα έχουν σχεδιαστεί ώστε να σώσει η Zero τους απερίσκεπτους αναβάτες που οδηγούν δίχως να δίνουν σημασία στο SOC, δίχως να περιορίζουν τις ορέξεις του δεξιού τους καρπού και δίχως να σχεδιάζουν από πριν πού θα ανεφοδιαστούν.

Μα τον Δία και τους κεραυνούς του!

zero motorcycles srf 2021 bikeitgr maniatis 00014

Γυρίζεις το κλειδί στον διακόπτη, πιέζεις τη μίζ… χα, όχι βέβαια. Φυσικά δεν υπάρχει μίζα. Απλώς γυρίζεις το κλειδί. Προσοχή, μην ξεχαστείς! Δεν υπάρχει κάποια ηχητική προειδοποίηση για να καταλάβεις πως μόλις ανοίξεις το γκάζι είσαι έτοιμος να εκτοξευτείς. Απλώς ενεργοποιείται η οθόνη των οργάνων, αυτό είναι όλο. Στρίβεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα ξεκινά. Όπως και σε μια συμβατική πάντως, δεν θα ξεκινήσει αν έχετε κατεβασμένο το σταντ.

Στις χαμηλές στροφές, η SR/F είναι σχεδόν εντελώς αθόρυβη. Όσο ανεβάζεις στροφές, ανεβαίνει κι ο θόρυβος, θυμίζοντας… δαιμονισμένο τρόλεϊ. Είναι δύσκολο να περιγράψουμε το ηχόχρωμα της, έχει όμως ψηλές συχνότητες και όχι μόνο δεν ενοχλεί αλλά αρέσει κιόλας, ειδικά αν είσαι φαν της επιστημονικής φαντασίας. Δεν έχει καμία σχέση με ήχο βενζινοκίνητου κινητήρα, δίχρονου ή τετράχρονου ούτε εξάτμιση έχουμε, ούτε πάφ-πουφ, ούτε μπραααπ, ούτε γκαν-γκαν, ούτε μουγκρητά κλπ. Ο ήχος δεν ενοχλεί, όμως επειδή δεν έχει την ένταση και τη χροιά που έχουν συνηθίσει να ακούν οι οδηγοί, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην κίνηση ανάμεσα στα αυτοκίνητα, καθώς δεν ακούγεστε! Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, είχα συνεχώς το χέρι κοντά στην κόρνα για να δίνω το στίγμα μου, ενώ 2-3 φορές τη γλίτωσα παρά τρίχα από ασυνείδητους οδηγούς αυτοκινήτων που έκαναν απότομους ελιγμούς δίχως να βγάλουν φλας.

Η Zero έχει κάνει τρομερή δουλειά στην απόδοση της δύναμης του κινητήρα, ακόμα κι αν απενεργοποιήσεις το Traction Control όπως εμείς που θέλαμε να διαπιστώσουμε το πώς συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα δίχως τους ηλεκτρονικούς κηδεμόνες. Την ίδια ώρα που οι 110 hp (101.58 hp στον τροχό όπως μετρήσαμε στο δυναμόμετρο του PowerHouse Engineering, όπως θα δείτε και στο βίντεο κάτω από το άρθρο) αποδεικνύονται συγκλονιστικοί σε επιταχύνσεις, και κυρίως σε ρεπρίζ, η SR/F δεν τρομάζει τον αναβάτη της, αποδίδοντας εξαιρετικά γραμμικά και ελεγχόμενα την ισχύ της, με περίτεχνο κόψιμο των ίππων χαμηλά (τέτοιο που δεν το αντιλαμβάνεσαι), ώστε να μην φάτε διπλό καπάκι σε κάποιο άγαρμπο άνοιγμα του γκαζιού.

Η μοτοσυκλέτα συγχωρεί πολλές ατασθαλίες και λάθη του αναβάτη, και σου δίνει όση δύναμη μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εκάστοτε στιγμή. Όπως με όλα τα οχήματα όμως υπάρχουν και όρια, κι έτσι αν στρίβετε με σεβαστή κλίση -πάντα μιλώντας για χρήση με απενεργοποιημένο Traction Control- με 60 πχ. χλμ/ώρα και χουφτώσετε το γκάζι σε γλιστερή άσφαλτο, το πίσω ελαστικό θα χάσει (όπως είναι αναμενόμενο) το φως του όταν φάει γροθιά 19 κιλών από την κτηνώδη ροπή!

zero motorcycles srf 2021 bikeitgr maniatis 00036

Αν τώρα έχετε το Traction Control ενεργοποιημένο, τίποτα από τα παραπάνω δεν σας αφορά, καθώς το σύστημα λειτουργεί άψογα ως φύλακας άγγελος σας, φροντίζοντας να έχετε πάντα τη βέλτιστη πρόσφυση, ανεξαρτήτως της επιδεξιότητας σας με το γκάζι, και ανεξαρτήτως της κατάστασης του οδοστρώματος.

Η δύναμη του κινητήρα είναι πραγματικά εθιστική, και αν δεν είστε αρκετά ώριμοι ώστε να μετριάζετε τις ορέξεις σας για να νιώσετε ξανά και ξανά την εμπειρία της εκτόξευσης που παρέχει η SR/F θα βρεθείτε σύντομα να χρειάζεστε ανεφοδιασμό.

Βγαίνει για παράδειγμα ο αναβάτης στη Εθνική Οδό και ανοίγει το γκάζι τέρμα. Τα αυτοκίνητα παγώνουν ξαφνικά στις θέσεις τους (σουρεαλιστικό) και κατόπιν αρχίζουν να κινούνται με την όπισθεν! Τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν με καταιγιστικό ρυθμό, για να φτάσουν τα 202 χλμ/ώρα στην οθόνη, όπου και επεμβαίνει ο κόφτης. Ο αναβάτης τρελαίνεται από την ευφορία αυτής της ταχύτητας με ηλεκτρικό δίκυκλο, και συνεχίζει να πηγαίνει με 200. Αποτέλεσμα; Σε 5 χιλιόμετρα, η μπαταρία έχει πέσει από το 95% στο 48%! Σοκ και δέος για μια ακόμη φορά! Και μη βιαστείτε να πείτε πως αναφέρομαι στην προβλεπόμενη αυτονομία (Range) βάσει της οδήγησης μου, αυτονομία που αλλάζει όταν κόψεις ρυθμό, προσθέτοντας χιλιόμετρα στα προβλεπόμενα εναπομείναντα, καθώς αναφέρομαι στο State of Charge, που σου δίνει με (μεγάλη σχετικά) ακρίβεια την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, κατάσταση που θα ανέβει ελάχιστα, μόνο με τη χρήση της ανάκτησης ενέργειας από το φρένο κινητήρα.

Πόσο μεγάλη είναι η ακρίβεια του Soc; Μεγάλη αν και αρκετοί ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών της Zero αναφέρονται στο φαινόμενο “Magic Charging”, όπου όταν πχ. η μοτοσυκλέτα δείχνει πως έχεις 10% Soc, γυρίζοντας το κλειδί στη θέση Off και μετά πάλι στην On, κάποιες φορές το Soc ανεβαίνει ακόμα και κατά 10%! Από ότι φαίνεται αυτό είναι θέμα λογισμικού, οπότε έχετε υπόψη σας πως μπορεί και στη δική μας περίπτωση αντί του 48% μετά την ακραία βόλτα μας με 200 χλμ/ώρα, η μπαταρία μπορεί να είχε Soc 58%.

zero motorcycles srf 2021 bikeitgr maniatis 00013

Ναι. Η SR/F μπορεί να πιάσει τα 200, όμως οι περιορισμοί που ισχύουν με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου τη σήμερον ημέρα δεν επιτρέπουν την κίνηση σας με διακοσάρες για πολλή ώρα. Ανάλογη κατάσταση έχουμε και σε βενζινοκίνητη Superbike βέβαια, όπου η αυτονομία πέφτει δραματικά όταν κινείστε με τελική ταχύτητα, όμως η βενζίνη διατηρεί ακόμα το πλεονέκτημα του γρήγορου ανεφοδιασμού, ενώ επιπρόσθετα, όσο κι αν πιέσεις, τα 100-120 χλμ. αυτονομίας είναι στο τσεπάκι σου.

Το γκάζι μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας επιδόσεων θέλει μέτρο, για να μπορέσετε να επιμηκύνετε τη βόλτα σας, με περιστασιακά ξεσπάσματα για να χαρείτε το γκάζι που έχετε στη διάθεση σας.

Για παράδειγμα, ο ταξιδιώτης Sebastian Goeb, που έκανε τον γύρο της Ευρώπης με μια SR/S (ουσιαστικά μια ντυμένη, touring SR/F), οδηγούσε με την ανάκτηση ενέργειας στο μέγιστο, ενώ στην ερώτηση “ποια είναι η αυτονομία της μοτοσυκλέτας σου” απαντούσε πάντα “It depends”. Γιατί πράγματι η διακύμανση της είναι τόσο μεγάλη, που να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δώσεις μια και μόνο τιμή, ακόμα και ως μέσο όρο.

Πηγαίνεις γρήγορα; Πόσο γρήγορα; Έχει ζέστη; Κρύο; Έχεις ενεργοποιημένη την ανάκτηση ενέργειας; Σε ποιο επίπεδο; Κλείνεις αρκετά το γκάζι για να ενεργοποιηθεί; Έχει διαδρομές και κατηφόρες η διαδρομή για να μεγιστοποιήσεις τα ευεργετικά της οφέλη; Έχει μήπως ανηφόρες η διαδρομή; Οδηγείτε σε αυτοκινητόδρομο, σε πόλη ή σε επαρχιακό;

Ακόμα και η ίδια η Zero, στο site της, έχει δεκάδες νούμερα αυτονομίας, αναλόγως με τη χρήση που κάνετε. Οπότε αφήνουμε ανοιχτό το θέμα, να γνωρίζετε όμως πως τα 100 χιλιόμετρα αυτονομίας είναι εφικτά, αρκεί να μπορέσετε να συγκρατηθείτε με το γκάζι. Για το δικό μου ταμπεραμέντο, θα έλεγα πως τα 80 ίσως είναι ένα πιο ρεαλιστικό νούμερο αν και δεν προσπάθησα να αδειάσω εντελώς τη μπαταρία για να δω την πραγματική αυτονομία με τον “κομμένο” κινητήρα όταν το Soc πέσει κάτω από το 10% και τα “κρυμμένα” χιλιόμετρα μετά το 0% του Soc.

Στον ανεφοδιασμό τώρα συνάντησα ένα “πρόβλημα”, καθώς όταν έφυγα από την αντιπροσωπεία είχα πάρει μόνο το καλώδιο για σούκο πρίζες και όχι για Type 2. Έτσι, δεν μπορούσα να ανεφοδιαστώ στα ΣΦΗΟ, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στο Plugshare.com ΕΔΩ 

Μικρή παρένθεση για το Plugshare, που είναι ένα ανεκτίμητης αξίας εργαλείο για τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για μια εφαρμογή που σας δείχνει σε παγκόσμιο χάρτη όλα τα σημεία φόρτισης, τον αριθμό των θέσεων του κάθε ΣΦΗΟ, τον τύπο του βύσματος, την ταχύτητα φόρτισης που προσφέρουν, και το κόστος (για το “πρίζωμα” και κατόπιν ανά ώρα) με το οποίο θα ανεφοδιαστείτε σε κάθε ένα από αυτά!

zero srf gkazis 00009

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως στα περισσότερα από τα ΣΦΗΟ πρέπει να κατεβάσετε το ανάλογο app της εκάστοτε εταιρείες στο smartphone σας, και να έχετε πρόσβαση στο internet για να φορτίσετε τη μοτοσυκλέτα σας, ενώ κάποιες εταιρείες αλυσίδων ΣΦΗΟ στο εξωτερικό απαιτούν να αγοράσετε / προμηθευτείτε ειδική κάρτα για να χρησιμοποιείτε τους φορτιστές τους.

Επιστρέφοντας στο προαναφερθέν “πρόβλημα” που συνάντησα, με το καλώδιο για σούκο έπρεπε να βρω πρίζα για να μπορέσω να ανεφοδιάσω το SR/F. Έλα όμως που μένω στον δεύτερο όροφο “παλιάς” πολυκατοικίας που δεν έχει πρόβλεψη για ηλεκτρικά οχήματα -σημειώστε πως βάσει νόμου όλες οι νέες πολυκατοικίες έχουν υποχρεωτικά ηλεκτρικές παροχές. Τι να κάνω;

zero srf gkazis 00006

Τελικά ήταν πιο απλό από ότι περίμενα. Αγόρασα στα 15 ευρώ μια απλή μπαλαντέζα 10 μέτρων, την οποία έβαλα στην πρίζα στο σαλόνι, και κατόπιν έριξα από το μπαλκόνι για να την ενώσω με το μήκους 3-4 μέτρων καλώδιο της Zero. Με ένα καλώδιο συνολικά 13-14 μέτρων, η μοτοσυκλέτα φόρτιζε σταθερά με 2,7 kWh, μια απολύτως φυσιολογική ταχύτητα για φόρτιση δίχως τη χρήση ταχυφορτιστή. Υπολογίστε πως με εντελώς άδεια μπαταρία, για να φορτίσετε με τον παραπάνω ρυθμό τη μοτοσυκλέτα σας θα χρειαστείτε περί τις 5,7 ώρες, ενώ αν φορτίζετε από το 50%, αυτές γίνονται 2,85 ώρες. Αν τώρα βρείτε ΣΦΗΟ με ταχυφορτιστή (ελάχιστοι ακόμα στην ελληνική επικράτεια), θα μπορέσετε να φορτίσετε τη μπαταρία πολύ ταχύτερα, για παράδειγμα από το 0 στο 95% σε μία ώρα. Όμως θυμηθείτε πως η συνεχής χρήση ταχυφορτιστή φθείρει τη μπαταρία, οπότε θα πρέπει να συνηθίσετε τους αργούς ρυθμούς φόρτισης και να τους ενσωματώσετε στο πρόγραμμα σας.

zero srf gkazis 00008

Επίσης θα πρέπει να συνηθίσετε την καθημερινή φόρτιση, τόσο για να κρατήσετε ακμαία τη μπαταρία, όσο και λόγω ανάγκης. Τώρα αν η φόρτιση γίνεται το βράδυ, ή σε γραφείο / σούπερ-μάρκετ, κλπ., αυτό δεν σας επιβαρύνει με “νεκρό χρόνο”, καθώς όσο φορτίζει η SR/F εσείς κάνετε κάποια άλλη δουλειά, αν όμως δεν έχετε να κάνετε άλλη δουλειά τότε… θα πρέπει να βρείτε μία. Είτε θα πάτε βόλτα, είτε θα πιείτε καφέ, είτε θα πάτε για φαΐ, κλπ.

Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως η Zero συστήνει να μην φορτίζετε τη μοτοσυκλέτα σας σε ΣΦΗΟ κατά τη διάρκεια βροχής, ενώ και στην περίπτωση μας με την μπαλαντέζα από τον 2ο όροφο, ήμουν σε επιφυλακή για να μην ξεκινήσει βροχή κατά τη φόρτιση. Το πρόβλημα στα ΣΦΗΟ λύνεται με τη στέγαση τους, όμως για την ώρα αρκετά δεν έχουν σκέπαστρο κι έτσι η φόρτιση αποκτά έναν πρόσθετο βαθμό δυσκολίας όταν βρέχει.

Με το να χαθούμε στον γοητευτικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης και στις ιδιαίτερες λεπτομέρειες του, λεπτομέρειες που θα μας απασχολούν ολοένα και συχνότερα στο μέλλον, η περιγραφή της οδήγησης με την SR/F πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα την παραβλέψουμε.

Όσον αφορά στην οδήγηση, η SR/F είναι εξαιρετική σε όλους τους τομείς, με πολύ καλό, ουδέτερο κράτημα, άριστο φρενάρισμα με δύναμη και πληροφόρηση, και ευέλικτη, ελαφριά αίσθηση παρά τα 226 κιλά της μοτοσυκλέτας.

Θα έλεγα πως η συμπεριφορά της SR/F δεν είναι ακραία όπως για παράδειγμα μιας Streetfighter μοτοσυκλέτας του λίτρου, αλλά τείνει περισσότερο προς εκείνης μιας Power Cruiser κατασκευής.

Όταν πιέσαμε πολύ, είχαμε κάποιες μικρές ασάφειες από τις αναρτήσεις, όμως μιλάμε για πίεση σε ρυθμό έξω από τον προορισμό της μοτοσυκλέτας, απλώς για να δούμε τα όρια της. Θα θέλαμε να δούμε τη Zero να τοποθετεί στο μέλλον και μοχλικό στην πίσω ανάρτηση, για καλύτερη συμπεριφορά σε δρόμο με λακκούβες / σαμάρια, κάτι που όμως θα ανέβαζε το ύψος της σέλας.

zero motorcycles srf 2021 bikeitgr maniatis 00007

Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις θα βοηθήσουν να φέρετε τη μοτοσυκλέτα πολύ κοντά στα μέτρα σας, κάτι που όμως δεν είχαμε την πολυτέλεια να κάνουμε στη συγκεκριμένη δοκιμή λόγω έλλειψης χρόνου.

Επειδή τώρα δεν έχουμε ψεκασμό, δεν έχουμε ούτε το ενοχλητικό τίναγμα που ταλαιπωρεί πολλές βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες σήμερα στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό.

Για την κίνηση στην πόλη, η SR/F είναι εξίσου απολαυστική, καθώς το κέντρο βάρους είναι χαμηλά, οι επιταχύνσεις γραμμικές, η ακτίνα στροφής πολύ καλή, και η ενεργητική ασφάλεια υψηλότατη.

Το αστείο στην δοκιμή της SR/F ήταν πως συνεχώς έψαχνα με το χέρι να τραβήξω τη… μανέτα συμπλέκτη, ενώ το αριστερό μου πόδι ψαχούλευε τον… αέρα για να κάνει αλλαγή με τον ανύπαρκτο λεβιέ ταχυτήτων μετά από κάθε επιτάχυνση! Οι συνήθειες βλέπετε δύσκολα κόβονται. Μιας και μιλήσαμε για συνήθειες, η SR/F δεν θα κάνει σούζα, όμως αν βγάλετε το TC εκτός λειτουργίας θα σπινάρει απολαυστικά στην ευθεία -το ηθελημένο σπινάρισμα σε στροφές θέλει εμπειρία και συνήθεια καθώς το… τσεκούρι της ροπής καραδοκεί να πέσει βαρύ και γρήγορο.

Οι καθρέπτες έχουν καλό οπτικό πεδίο, η κόρνα είναι αστεία σε ήχο, ενώ τα φώτα είναι μέτρια σε απόδοση.

Ας δούμε τώρα πώς συγκρίνονται οι επιδόσεις και οι τιμές μιας βενζινοκίνητης και μιας ηλεκτροκίνητης μοτοσυκλέτας το 2021. Αν συγκρίνουμε την κορυφαία γυμνή μοτοσυκλέτα της Zero (SR/F) με την κορυφαία Streetfighter V4 της Ducati, η ιταλική μοτοσυκλέτα αποδίδει 208 hp αντί για 110 hp της αμερικάνικης, έχει τελική 300 χλμ/ώρα αντί για 200, ζυγίζει 20 κιλά λιγότερα, και η τιμή της ξεκινά από τα 22.000 ευρώ αντί για τα 22.222 της SR/F.

Αν πάλι συγκρίνουμε την SR/F με μια Power Cruiser όπως η Ducati Diavel τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα για την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα καθώς στις επιδόσεις έχουμε 159 αντί για 110 hp υπέρ της Diavel, τελική 257 αντί για 200 και πάλι υπέρ της Diavel, βάρος όμως 240 κιλά αντί για 220 της Zero (νίκη για την SR/F), ενώ η τιμή της Diavel ξεκινά από τα 23.400 ευρώ αντί για τα 22.222 -φθηνότερη η SR/F!

Εκεί πάντως που η SR/F υπερτερεί όλων των βενζινοκίνητων είναι στην τιμή αλλά και στην απόδοση και αίσθηση της ροπής, καθώς τα 19+ κιλά ροπής διαθέσιμα κάθε στιγμή (όσο δεν τα περιορίζουν “για το καλό σου” το Riding Mode και το Traction Control) δεν συγκρίνονται με την ροπή των θερμικών μοτοσυκλετών που πρώτα από όλα πρέπει να ανεβάσουν στροφές για να πιάσουν την (μικρότερη) μέγιστη ροπή τους, στα 12,5 kgm η Streetfighter V4 και στα 13,1 kgm η Diavel.

Όσον αφορά στη ροπή, ακόμα κι αν συγκρίνουμε την μεγαλύτερη σε κυβισμό μοτοσυκλέτα παραγωγής του κόσμου με την SR/F, την Triumph Rocket III με τα 2.500 κυβικά, η θερμική μοτοσυκλέτα ναι μεν έχει μεγαλύτερη ροπή από την SR/F, στα 22.5 kgm, / 4.000 rpm, αλλά και πάλι η SR/F έχει θεωρητικό πλεονέκτημα… 4.000 στροφών στον χρόνο που την αποδίδει!

Δεν βροντά, αλλά αστράφτει!

A15A5389 web

Ε τι να κάνουμε, δεν βροντά, το ουρλιαχτό του SR/F είναι... υψίφωνο, όμως η μοτοσυκλέτα πραγματικά αστράφτει και εντυπωσιάζει σε καθημερινή χρήση, βάζοντας σε στο “τριπάκι” μιας ασταμάτητης βόλτας, για να γευτείς ξανά και ξανά την νέα εμπειρία των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών επιδόσεων!

Εμφάνιση και συμπεριφορά στον δρόμο θυμίζουν θερμική μοτοσυκλέτα και δεν ξενίζουν τον αναβάτη, ενώ τα νέα… ήθη απαιτούν εξοικείωση με τον αθόρυβο κινητήρα στην πόλη, και σχεδιασμό της διαδρομής με την αυτονομία στο μυαλό, αλλά και του απαιτούμενου χρόνου φόρτισης. Έτσι έχει η ηλεκτρική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή, και όσοι την επιλέγουν το κάνουν συνειδητά, αποδεχόμενοι τα υπέρ και τα κατά της.

Ναι, η SR/F δεν μπορεί να θεωρηθεί οικονομική στην αγορά, καθώς μιλάμε για premium μοτοσυκλέτα επιδόσεων, κορυφή για ηλεκτρικό δίκυκλο αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαζί με την αντίστοιχη μοτοσυκλέτα της Energica, και με τιμές που ξεκινούν από τα 22.222 ευρώ, ενώ η premium έκδοση της δοκιμής μας κοστίζει 24.524 ευρώ.

Στις παραπάνω τιμές υπολογίστε πως θα λάβετε και μια έκπτωση 800 ευρώ από το πρόγραμμα επιδότησης Κινούμαι Ηλεκτρικά, επιδότηση που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο αν αποσύρετε βενζινοκίνητο δικύκλο, αν είστε πολύτεκνος ή ΑΜΕΑ. Οι φήμες αναφέρουν πως σύντομα η επιδότηση ενδέχεται να ανέβει στα 2.500 ευρώ, και αναμένουμε να δούμε αν ο καπνός έχει και φωτιά.

Ο ιδιοκτήτης της SR/F θα γλιτώσει κατόπιν της αγοράς το μεγαλύτερο μέρος από τη συντήρηση της μοτοσυκλέτας του σε σύγκριση με μια βενζινοκίνητη, και αν θέλεις δίτροχες επιδόσεις με “πράσινο” πρόσωπο, δύσκολα θα κοιτάξεις αλλού.

Ένα ακόμη κέρδος με την ηλεκτρική SR/F είναι το κόστος του καυσίμου που θα γλιτώσει ο αναβάτης. Για μια πλήρη φόρτιση στο σπίτι χρειάζεται κανείς περίπου 1,5 ευρώ (στα ΣΦΗΟ και ειδικά σε ταχυφορτιστή το κόστος ανεβαίνει), με τα οποία θα διανύσει 100+ χιλιόμετρα αν οδηγεί με σύνεση. Αντίστοιχα, με μια βενζινοκίνητη θα χρειαστεί 25-30 ευρώ, με τα οποία θα διανύσει 200-250 χιλιόμετρα. Με την SR/F θα διανύσει 66 χιλιόμετρα με κάθε ευρώ, ενώ με μια βενζινοκίνητη αντίστοιχων επιδόσεων μοτοσυκλέτα με ένα ευρώ θα διανύσει μόλις 10 χιλιόμετρα. Κερδίζει λοιπόν 56 χιλιόμετρα διαδρομής σε κάθε ευρώ που ξοδεύει!

Εμφάνιση που κεραυνοβολεί, ήχος που θυμίζει μοτοσυκλέτα Stormtrooper από το Star Wars, επιδόσεις που ηλεκτρίζουν, και συνολική εμπειρία που εθίζει! Αυτά προσφέρει η SR/F, μια κορυφαία ποιοτικά και οδηγικά μοτοσυκλέτα, που προσφέρεται να σας μυήσει σε όλα τα συναρπαστικά μυστικά της premium ηλεκτροκίνησης.

Ένδυση αναβάτη: Κράνος Airoh, μπουφάν Macna, γάντια Nordcode, μποτάκια Forma, από το Motomarket.gr.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Κατασκευαστής Zero Motorcycles
Μοντέλο SR/F
Αντιπρόσωπος Electromove
Τιμή 22.222 ευρώ (24.524 Premium)
Εγγύηση 2 χρόνια
Εγγύηση μπαταρίας 5 χρόνια, απεριόριστα χλμ
Κινητήρας  
Τύπος Ηλεκτρικός Z-Force 75-10, αερόψυκτος
Controller AC Controller με σύστημα ανάκτησης ενέργειας
Μετάδοση Αυτόματη
Τελική Μετάδοση Ιμάντας
Μπαταρία Z-Force Li-Ion
Μέγιστη χωρητικότητα μπαταρίας 14,4 kWh (15,6 kWh Premium)
Ονομαστική χωρητικότητα μπαταρίας 12,6 kWh (13,7 Kwh Premium)
Ενσωματωμένος φορτιστής 3 kW (6kW Premium)
Χρόνος φόρτισης 0-100% 4,5 ώρες (2,7 ώρες Premium)
Χρόνος φόρτισης 0-95% 4 ώρες (2 ώρες Premium)
με αναβάθμιση 7kW 0-100% 2,2 ώρες (2,4 ώρα Premium)
με ταχυφορτιστή 6kW +13kW αναβάθμιση 0-100% 1,4 ώρες (1 ώρα Premium)
Τυπικό κόστος φόρτισης 1,5 ευρώ
Αυτονομία κατασκευαστή  
Πόλη 259 χλμ (323 χλμ Power Tank)
Αυτοκινητόδρομος 132 χλμ (166 χλμ Power Tank)
Μέση αυτονομία 175 χλμ (219 χλμ Power Tank)
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) 1450
Γωνία κάστερ (°) 24.5
Ίχνος  (mm) 94
Ύψος σέλας (mm) 787 (770 & 810 αξεσουάρ)
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ/Α
Βάρος (kg) 220 kg (226 kg Premium)
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανάποδο πιρούνι 43mm Showa BPSF, ΠΕ, ΑΕ, ΑΣ / Διαδρομή 120mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ ΠΕ, ΑΕ, ΑΣ / Διαδρομή 120mm, ΠΕ
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70-17"
Πίσω 180/55-17"
Φρένα  
Μπροστά 2Δ 320mm, J.Juan 4Ε ακτινικές, Bosch MSC
Πίσω Δ 260mm, 1Ε J.Juan, Bosch MSC 
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 110 hp / 5.000
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 19.37 / άμεσα διαθέσιμα
Τελική ταχύτητα (km/h) 202
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon