.
Κατηγορία Zero Engineering
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 11:00

Zero Motorcycles – Μελετά σύστημα «εξομοίωσης συμπλέκτη» σε ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες

Προθέτοντας μία επιπλέον παράμετρο ελέγχου στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. 

Πριν από λίγες ώρες, φως στα διεθνή μέσα είδαν κάποιες πατέντες της Zero Motorcycles, της γνωστής κατασκευάστριας ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, σχετικά με την προσθήκη ακόμα ενός... σημείου επαφής, με τις μοτοσυκλέτες βενζίνης: Μία μανέτα «συμπλέκτη». Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ένα από τα παράπονα των πιο «παλιών» μοτοσυκλετιστών για τις ηλεκτροκίνητες, είναι η απουσία της μανέτας συμπλέκτη και της αίσθησης, αλλά και του επιπλέον ελέγχου, που αυτή δίνει στην μοτοσυκλέτα. Η Zero ετοιμάζει την δική της απάντηση.

Σύμφωνα με την πατέντα, μια νέα μανέτα και ένας αντίστοιχος μηχανισμός ανάδρασης, θα τοποθετηθούν στα αριστερά του τιμονιού των μοτοσυκλετών της Zero, που αυτή την στιγμή δεν έχουν κάτι περισσότερο από το γκριπ και τους διακόπτες (σαν ένα... παπί, που λέει ο λόγος). Ο μηχανισμός ανάδρασης ο ίδιος, αναφέρεται ως αρκετά περίπλοκος στην πατέντα, ώστε να εξομοιώνει όσο το δυνατόν καλύτερα την αίσθηση του συμπλέκτη σε μία συμβατική μοτοσυκλέτα βενζίνης και ο χειρισμός της από τον αναβάτη, θα έχει παρόμοια αποτελέσματα αν και με διαφορετικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, η μανέτα αυτή εισάγεται στην ιδέα της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας ώστε να προσθέσει μια επιπλέον παράμετρο ελέγχου της απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα, ως προς την μικρορύθμιση της ροπής και τον έλεγχο της ανάκτησης ενέρεγειας μέσω αναγεννητικής πέδησης. Με απλά λόγια, η Zero «υπόσχεται» ότι μέσω αυτού του νέου μοχλού ελέγχου, ο αναβάτης θα μπορεί να χειριστεί την παροχή ισχύος από το μοτέρ, σαν να χειρίζεται έναν κινητήρα βενζίνης και να «παίζει» με το ποσοστό εμπλοκής του συμπλέκτη ανά πάσα στιγμή.

Φυσικά, η νέα μανέτα αυτή θα είναι συνδεδεμένη με κάποιο ποτενσιόμετρο, που θα στέλνει το ανάλογο σήμα στα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι η Zero δεν είνια η πρώτη εταιρεία που μελετά ένα τέτοιο σύστημα, καθώς αυτό πιθανόν χαρακτηρίζει την KYMCO, με τις SuperNEX και RevoNEX. Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 11:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon