.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 15:29

Ο γύρος της Ευρώπης με μια ηλεκτρική Zero SR/S, από τον Sebastian Goeß!

Ένας τολμηρός αναβάτης κατάφερε να κάνει τον γύρο της Ευρώπης, καβάλα σε μια ηλεκτρική Zero SR/S, μέσα σε 43 μέρες. Δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι του, μάθετε πόσα ξόδεψε και πώς τα κατάφερε.

Ο Sebastian Goeß (προφέρεται Goess), ζει στο Wurzburg της Γερμανίας, και στα τέλη του καλοκαιριού του 2021 ξεκίνησε από την πόλη του, καβάλα στην ηλεκτρική Zero SR/S του, να γυρίσει την Ευρώπη.

Κίνητρο του, η ερώτηση που έθεσε στον εαυτό του. Είναι δυνατόν να οδηγήσει κανείς από το βορειότερο άκρο της Ευρώπης (το Βόρειο Ακρωτήρι) στο νοτιότερο (η πόλη Tarifa στην Ισπανία) με μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα; Φόρτισε λοιπόν την SR/S του, και ξεκίνησε να ανακαλύψει την απάντηση.

Πριν ξεκινήσει όμως, και με την αυτονομία της μοτοσυκλέτας του να κυμαίνεται από τα 160 έως τα 200 χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες (με το έξτρα Power Tank των 6 kw της εταιρείας), έπρεπε να σχεδιάσει προσεκτικά το ταξίδι του, καθώς τα Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων είναι ακόμα περιορισμένα σε αριθμό.

Ο αναβάτης μας ήταν ήδη εγγεγραμμένος σε κάποιες αλυσίδες Σημείων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), όπως οι Plugsurfing, EnBW mobility+ και Shell Recharge, ενώ με μια γρήγορη έρευνα ανακάλυψε πως χρειαζόταν μερικές ακόμα κάρτες, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα ΣΦΗΟ της διαδρομής του. Παρήγγειλε λοιπόν κάρτες των Vattenfall InCharge, ChargePoint και Maingau, και μόλις τις παρέλαβε ήταν έτοιμος να δοκιμάσει την τύχη του.

Η διαδρομή ξεκίνησε με κατεύθυνση προς το Βόρειο Ακρωτήρι. Πέρασε από τη Γερμανία στη Δανία, και από εκεί στη Νορβηγία. Αφού “πάτησε” το Βόρειο Ακρωτήρι, ξεκίνησε να κατεβαίνει. Πέρασε στη Φιλανδία, κατόπιν στη Σουηδία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία, και στην Ανδόρρα, για να φτάσει τελικά στην πόλη Tarifa της Ισπανίας, 15 μόλις χιλιόμετρα από την Αφρική. Στη συνέχεια πήρε τον δρόμο της επιστροφής, για να καταλήξει μέσω Mallorca, Γαλλίας, Μονακό, Γαλλίας, Ελβετίας, Λίχτενστάιν, και Αυστρίας, ξανά στη Γερμανία.

Διένυσε έτσι 14.760 χιλιόμετρα με την SR/S, διασχίζοντας 15 χώρες, ενώ χρειάστηκε να φορτίσει τη μοτοσυκλέτα του 157 φορές, με συνολικό κόστος 342 ευρώ. Συνολικά χρειάστηκε να περιμένει 3,5 μέρες (85 ώρες) στις φορτίσεις, από τις 43 του ταξιδιού. Σημειώστε πως οι νυχτερινές φορτίσεις δεν περιλαμβάνονται στις 3,5 αυτές μέρες.

Κατά μέσο όρο, ο Sebastian οδηγούσε 365 χιλιόμετρα κάθε μέρα, κι έπρεπε να φορτίζει τη Zero του τουλάχιστον μια φορά, αλλά συνήθως περισσότερες. Η μεγαλύτερη απόσταση που διήνυσε σε μια μέρα ήταν 585 χιλιόμετρα. Όποτε τα κατάφερνε, ξεκίναγε στις 7 το πρωί, τρώγοντας πρωινό μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης φόρτισης. Μετά από 6-8 φορτίσεις στον δρόμο, έφτανε στον προορισμό του για εκείνη τη μέρα συνήθως στις 10 το βράδυ.

Ο αναβάτης της SR/S οδήγησε το 99% του ταξιδιού στο Eco mode, που τον βοηθούσε να ανακτά τη μέγιστη ενέργεια μέσω του φρένου του κινητήρα, ειδικά κατεβαίνοντας από βουνό, ενώ οδηγούσε αμυντικά και χαλαρά, αν και ο ίδιος δηλώνει πως δεν… σερνόταν.

Οι ντόπιοι ενθουσιαζόταν κάθε φορά που ανακάλυπταν πως ταξίδευε με μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, ενώ ο Sebastian αναφέρει πως σύντομα κουράστηκε να απαντά στην δημοφιλέστερη ερώτηση που του έκαναν: “Ποια είναι η αυτονομία της μοτοσυκλέτας;” Η απάντηση του: “Εξαρτάται!”

Η φόρτιση τις περισσότερες φορές διεξαγόταν κανονικά τις περισσότερες φορές, αν και ενίοτε ο Sebastian ταλαιπωρούνταν με τα ακόλουθα κυρίως προβλήματα: κατειλημμένοι σταθμοί, αργοί σταθμοί με 3kWh / 6 kWh (έλλειψη ταχυφορτιστών δηλαδή), κ.α.

Επιπλέον, χρειάστηκε να κατεβάσει νέα app στο smartphone του, εισάγοντας κάποια τοπική διεύθυνση διαμονής δυο φορές, ώστε να χρησιμοποιήσει κάποιους σταθμούς. Κι όπως λέει για τις τοπικές διευθύνσεις διαμονής… “αν το θέλεις πολύ… βρίσκεις τον τρόπο”. Στην Ισπανία ένα app ήταν μόνο στα ισπανικά, σε ένα ΣΦΗΟ στη Νορβηγία δεν δούλεψαν ούτε οι κάρτες του, ούτε το app, ενώ στη Γαλλία ένα app τον έστειλε σε ιδιωτικό χώρο αντί για το σωστό ΣΦΗΟ.

Και στα ξενοδοχεία η φόρτιση κύλησε απροβλημάτιστα, αν και κάποιες φορές έπρεπε να γίνει δημιουργικός, περνώντας το καλώδιο της μοτοσυκλέτας στο δωμάτιο του μέσα από παράθυρα, κ.α.

Η Zero SR/S χρειάστηκε ένα νέο ζευγάρι ελαστικά, και νέο ιμάντα, με τον Sebastian να έχει προνοήσει και να έχει ιμάντα μαζί του. Λίγο πριν φτάσει στο σπίτι του στη Γερμανία, σε μια ορεινή πόλη της Γαλλίας, ένας από τους 3 φορτιστές του χάλασε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φορτίσει τη μοτοσυκλέτα σε πρίζα σούκο, ενώ στα ΣΦΗΟ φόρτιζε με μειωμένη ταχύτητα. Ευτυχώς είχε αρκετό “καύσιμο” για να φτάσει στο επόμενο ΣΦΗΟ, και τελικά επέστρεψε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τι θα ήθελε να έχει παραπάνω η Zero του; Ένα χειρόφρενο για να παρκάρει με ασφάλεια σε δρόμο με κλίση. Η λύση του Sebastian; Έπιανε με ταινία τη μανέτα του φρένου στο γκριπ, και έτοιμο το χειρόφρενο!

Πηγές: Efahrer.chip.deThepack.news

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon