.
Κατηγορία Enfield
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 15:13

Test - Royal Enfield Meteor 350 2021 – Αποστολή στην Ολλανδία

Δοκιμή: Pascal Mouton
Φωτογραφίες: Mariska Grob (MotoGrafie), Pien Meppelink (Flink21)

Το νέο Meteor 350 επιβεβαιώνει την αναγέννηση της Royal Enfield και τη βούλησή της να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Έχει ό,τι χρειάζεται για να τα καταφέρει;

Η Royal Enfield ήταν μια εταιρεία εξωτική που κατασκευάζε μοτοσυκλέτες μιας άλλης εποχής κυρίως για την Ινδική αγορά. Στην Ευρώπη ωστόσο μόνο οι νοσταλγοί των κλασικών μοτοσυκλετών ενδιαφέρονταν. Σήμερα η Ινδική εταιρεία έχει πλέον αποδείξει την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί στο διεθνές στερέωμα, καθώς μετά τα δικύλινδρα 650, Interceptor και Continental GT, έρχεται και ένα νέο μονκύλινδρο 350 να διεκδικήσει μερίδιο στο δικό του κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς.

Το όνομα Meteor δεν είναι άγνωστο για τη Royal Enfield. Στη δεκαετία του 1950, όταν η εταιρεία παρήγαγε ακόμη μοτοσυκλέτες στην Αγγλία, αυτό το όνομα βρέθηκε σε μοντέλα διαφόρων κυβισμών πριν εξαφανιστεί εντελώς... ως μετεωρίτης (Meteor). Έτσι η επιλογή του ονόματος δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Όπως και τα δικύλινδρα, το Meteor 350 γεννήθηκε από μια διεθνή σύμπραξη των δύο κέντρων R&D της Royal Enfield στο Chennai της Ινδίας και στο Bruntingthorpe της Αγγλίας. Το 350 εγκαινιάζει μια νέα πλεφτόρμα που αποκαλείται J και από την οποία θα προκύψουν αρκετά νέα μοντέλα.

Meteor Dag 1 3 Copie 

Απλότητα

Για την ώρα πάντως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το Meteor, το οποίο είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και χρωμάτων: Fireball, Stellar και Supernova (αυτό της δοκιμής).

Ο νέος μονοκύλινδρος κινητήρας της Royal Enfield χαρακτηρίζεται από υποτετράγωνη γεωμετρία με μεγάλη διαδρομή εμβόλου (78 x 85.8 mm) για να προκύψει τη χωρητικότητα των 349 cc. Η τεχνολογία του ωστόσο είναι πιο σύγχρονη, με έναν εκκεντροφόρο στην κεφαλή να οδηγεί δύο βαλβίδες, ηλεκτρονικό ψεκασμό και συμμόρφωση με τις προδιαγραφές Euro 5 για απόδοση 20 hp στις 6,100 rpm και 2.8 kgm στις 4,000 rpm. Ένας αντικραδασμικός άξονας φροντίζει για την ηρεμία του αναβάτη, ενώ η μετάδοση ανατίθεται σε ένα κιβώτιο 5 σχέσεων.

Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο συνδυάζεται με ένα τηλεσκοπικό συμβατικό πιρούνι 41 mm χωρίς ρυθμίσεις και δύο αμορτισέρ τύπου émulsion που ρυθμίζονται ως προς της προφόρτιση των ελατηρίων τους.

Στα φρένα συναντάμε δίσκους 300 και 270 mm μπροστά και πίσω, με πλευστές δαγκάνες Bybre και δικάναλο ABS. Οι τροχοί του έχουν διάμετρο 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω, ντυμένοι με ελαστικά CEAT Zoom Plus (100/90-19 και 140/70-17).

Το Meteor διατηρεί συνειδητά στοιχεία από την παραδοσιακή γοητεία της Royal Enfield, όπως το ρεζερβουάρ σε σχήμα σταγόνας, τα φτερά και τα φανάρια του.

MeteorPascal 15 1 

Easy Cruiser

Μόλις βρεθείς στη φαρδιά σέλα του απολαμβάνεις μια αρκετά σύγχρονη θέα, με μια ψηφιακή οθόνη LCD στα όργανα με πληροφορίες όπως στάθμη βενζίνης, σχέση κιβωτίου, ρολόι και μερικούς χιλιομετρητές. Δίπλα του συναντάμε το μικρό στρογγυλό ρολόι που φιλοξενεί το σύστημα πλοήγησης Tripper, το οποίο σε καθοδηγεί βήμα-βήμα στον προορισμό σου σε Bluetooth συνεργασία με το τηλέφωνό σου

Καθώς ξεκινάμε για μια πρώτη βόλτα στο κξέντρο του Ρότερνταμ, απολαμβάνω τη θέση οδήγησης που οι Ινδοί περιγράφουν ως “Easy Cruiser”, με τα μαρσπιέ του αναβάτη αρκετά μπροστά και ένα άνετα προσβάσιμο τιμόνι.

Το πετάλι του φρένου διαθέτει ευσεβείς διαστάσεις και προστασία από τον συλλέκτη της εξάτμισης, ενώ οι μανέτες φρένου και συμπλέκτη δεν διαθέτουν ρυθμίσεις, πάντως ταιριάζουν οπτικά με το σύνολο. Το φινίρισμα του Meteor 350 μας δείχνει πως η Royal Enfield εξακολουθεί να βελτιώνεται στον τομέα αυτόν και μετά την παρουσίαση των δικύλινδρων το 2018.

IMG 20210608 120246 

Αυτοπεποίθηση

Η ελαστικότητα του μονοκύλινδρου κινητήρα είναι εντυπωσιακή. Ανοίγεις το γκάζι με την ίδια άνεση από τα 30 km/h με τετάρτη, όπως και απο τα 50 km/h με πέμπτη. Η περιστροφή της γκαζιέρας ανταποδίδει με καθαρή επιτάχυνση δίχως ίχνος νευρικότητας.

Το σύστημα πέδησης ανταποκρίνεται άμεσα στην οδηγία για επιβράδυνση και σταματά τα 191 κιλά του Meteor με ευκολία.

Η μοτοσυκλέτα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευέλικτη στην πόλη, φιλική και με ένα σημαντικό προσόν: πολύ μικρή ακτίνα στροφής. Τι άλλο να ζητήσουμε;

Ο πρακτικός εξοπλισμός του Meteor περιλαμβάνει ακόμη πλαϊνό και κεντρικό σταντ, μια παροχή USB για φόρτιση συσκευών, καθώς και μια εργαλειοθήκη στο δεξί πίσω καπάκι που κλειδώνει.

Καθώς ανακαλύπτουμε τον υπέροχο χαρακτήρα του Meteor 350 σε αστικές συνθήκες, φτάνουμε στα όρια της πόλης για μια μικρή βόλτα σε πιο ανοικτό δρόμο.

Τα 20 άλογα αποδεικνύονται επαρκή για να κινείσαι εντός νομίμων ορίων στον αυτοκινητόδρομο. Το πεντάρι κιβώτιο είναι ιδιαίτερα απαλό και, παρά την όψη του, δεν απαιτεί τεράστια πόδια για να το χειρίζεσαι άνετα, κάνει για όλους.

Στον αυτοκινητόδρομο είδαμε σχετικά εύκολα τελική 120 km/h, ωστόσο οι μοτοσυκλέτες που καβαλούσαμε είχαν μόλις 350 χιλιόμετρα στον ολικό χιλιομετρητή τους, οπότε αναμένεται να κερδίσουν μερικά ακόμη χιλιόμετρα ανά ώρα ότα θα έχουν “ανοίξει” πλήρως.

Το Royal Enfield Meteor παραμένει διασκεδαστικότατο και στις στροφές, ζητώντας λίγη προσοχή στη δεξιά πλευρά όπου καμιά φορά βρίσκει στο έδαφος ο λαιμός της εξάτμισης.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η μέγιστη ταχύτητα είναι 114 km/h κι η μέση κατανάλωση 2.79 l/100 km, κάτι που δεν είχαμε την ευκαιρία να εξακριβώσουμε στη διάρκεια της οδηγικής δοκιμής.

Αυτό που διαπιστώσαμε με χαρά είναι η σταθερότητα του Meteor, με το μπροστινό 19 ιντσών να οδηγεί με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη τη γαλάζια μοτοσυκλέτα. Πολύ καλή ήταν και η αίσθηση από τα λάστιχα της CEAT, αν και σε βρεγμένο δεν τα δοκιμάσαμε για μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Ο μικρός ανεμοθώρακας κρατά τον κορμό του αναβάτη διαρκώς προστατευμένο, κραδασμοί δεν εμφανίζονται πουθενά και έτσι η άνεση είναι εγγυημένη.

MeteorPascal 20 

Στόχος επετεύχθη

Μετά από μια πλήρη μέρα οδήγησης με τη νέα Royal Enfield Meteor 350, έχουμε πειστεί πως τα ικανοποιήσει όλους τους στόχους της Ινδικής εταιρείας.

Πρόκειται για μια πολυτάλαντη μοτοσυκέτα, ευπρόσιτη σε αναβάτες κάθε αναστήματος, ευκολοδήγητη και με μια ιδιαίτερη αύρα να τη χαρακτηρίζει.

Αυτό το νέο Meteor 350 διαθέτει αρκετή γοητεία για να μαγνητίσει αναβάτες από όλον τον κόσμο και θα το κάνει με μια αρκετά λογική τιμή που ξεκινά από τα €4,690 για το πιο λιτό Fireball και φτάνει ως τα €4,950 για το πλουσιότερα εξοπλισμένο Supernova.

IMG 20210608 085549

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Royal Enfield Meteor 350 

Αντιπρόσωπος

Muvus

Τιμή:

από €4,690

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, Α/Ψ, 1 ΕΕΚ, 2 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

349

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

72 x 85.8

Συμπίεση

9.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος

Μετάδοση

Κιβώτιο 5 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο διπλό περιμετρικό

Μήκος (mm)

2,140

Πλάτος (mm)

845

Ύψος (mm)

1,140

Μεταξόνιο (mm)

1,400

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

765

Απόσταση από έδαφος (mm)

170

Βάρος (kg)

191 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

15

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Πιρούνι 41 mm, διαδρομή 130 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

110/90-19

Πίσω

140/70-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων ByBre, ABS

Πίσω

Δίσκος 270 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου ByBre, ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

20 / 6,100

Ροπή (kgm / rpm)

2.8 / 4,000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΤΕST - Royal Enfield Interceptor 650 Test - Royal Enfield Meteor 350 (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon