.
Κατηγορία Enfield
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 15:31

Test - Royal Enfield Meteor 350 (2021)

Η νέα μοτοσυκλέτα της Royal Enfield μας συστήνει τον κινητήρα που έρχεται να φορέσει τα βαρύτερα παπούτσια στην ιστορία της Μοτοσυκλέτας.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το 2020 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερης σημασίας για τη βιομηχανία μοτοσυκλετών, καθώς ήταν σημαδεμένη στα ημερολόγια όλων των κατασκευαστών ως το τελευταίο όριο υποχρεωτικής εφαρμογής στις προδιαγραφές Euro 5. Αυτό σήμανε το τέλος κάμποσων μοντέλων με μακρά ιστορία, κανένα όμως εξ αυτών δεν κουβαλά το βιογραφικό του Royal Enfield Bullet.

Μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1931 και παρέμεινε σε διάφορες μορφές στην παραγωγή ως και το 2020, όταν ανακοινώθηκε το τέλος του Bullet με μια τελική έκδοση. Βασισμένο εν πολλοίς στο μεταπολεμικό μονοκύλινδρο Bullet 350 και 500 του 1948 – με νίκες στο International Six Days of Trial στο ενεργητικό του – το μοντέλο επέζησε και στην ουσία στήριξε τη μετάβαση της Royal Enfield από αγγλική σε αμιγώς ινδική εταιρεία. Συνέχισε δε να αποτελεί μια νοσταλγική νότα στη σύγχρονη εποχή μεταξύ μοτοσυκλετών που έδειχναν αιώνες πιο προηγμένες από αυτό, παρότι στην πορεία εκσυγχρονιζόταν όσο ήταν δυνατόν.

Όταν αυτός ο αειθαλής μονοκύλινδρος κινητήρας έφτασε στο τέλος της ζωής του, μια εύκολη εικασία θα έφερνε τον μονοκύλινδρο κινητήρα LS411 του Himalayan να στηρίξει το μέλλον της οικογένειας Bullet, ωστόσο οι Ινδοί είχαν εντελώς διαφορετική άποψη.

Παρουσίασαν έναν ακόμη νέο κινητήρα, αερόψυκτο μονοκύλινδρο με έναν εκκεντροφόρο και δύο βαλβίδες στην κεφαλή και χωρητικότητα 349 cc, και πάνω σε αυτόν έχτισαν το μικρό και κομψό cruiser πόλης Meteor 350.

Σύμφωνα με την ινδική επικαιρότητα, αυτό πρόκειται να είναι το πρώτο μοντέλο μιας νέας σειράς που θα καλύψει το κενό των Bullet με τον άμεσο αντικαταστάτη του, Classic 350, να αναμένεται σύντομα να εμφανιστεί.

Στην ουσία δηλαδή το Meteor αποτελεί τον αντικαταστάτη του Thunderbird, της ανάλογης cruiser παραλλαγής των Bullet. Το όνομά του επίσης έχει ιστορία από πίσω, καθώς μας ταξιδεύει στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και το δικύλινδρο Meteor 500, που αργότερα συνοδεύτηκε από το Super Meteor 700 των 40 ίππων με διευρυμένες τουριστικές διαθέσεις.

A15A6398 web 

Το σύγχρονο Meteor 350 βασίζεται σε έναν απλούστατο αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα που αποδίδει 20 ονομαστικούς ίππους, 17.5 εκ των οποίων φτάνουν ετοιμοπόλεμοι στο πίσω λάστιχο σύμφωνα με το δυναμόμετρο της Power House Engineering.

Η σχεδίασή του φλερτάρει πρωτίστως με τις ρετρό γραμμές, με καμπύλες παντού στο σώμα του, ένα κλασικότατο ρεζερβουάρ, στρογγυλό φανάρι και αναλόγως επιμελημένο κινητήρα. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι οφθαλμοφανής σε πολλά σημεία, όπως λ.χ. στους πολύ όμορφους διακόπτες τιμονιού με την κλασική σχεδίαση, και το σύνολο δείχνει πολύ ποιοτικό σε όλα του, από τη συναρμογή ως το φινίρισμα.

Η θέση οδήγησης διακρίνεται από τη χαλαρότητα, βάζοντας τα πόδια σε σχεδόν ορθή γωνία με τα μαρσπιέ περίπου στη μέση της μοτοσυκλέτας.

Η εργονομία αυτή συνδυάζεται με χαμηλό ύψος σέλας και στενή σιλουέτα για πανεύκολη πρόσβαση στο έδαφος και σχετικά ψηλά τοποθετημένο τιμόνι. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει και είναι ξεκούραστο, φιλόξενο για αρκετή ώρα πάνω στο πλούσιο κάθισμα του αναβάτη.

Ο εξοπλισμός του είναι λιτός, δίχως πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές πλην του δικάναλου ABS. Στη σπαρτιάτικη αυτή λογική λάμπει από μακριά το νέο υπέροχο αξεσουάρ της Royal Enfield που κάνει εδώ το ντεμπούτο του ως κομμάτι βασικού εξοπλισμού που θα ενσωματωθεί σε όλες τις μοτοσυκλέτες της γκάμας της.

Το σύστημα πλοήγησης Tripper συνδέεται μέσω Bluetooth με το τηλέφωνο του αναβάτη και χρησιμοποιεί τις σχετικές υπηρεσίες της Google για να προβάλλει στη μικρή έγχρωμη οθόνη δεξιά του κεντρικού οργάνου βασικές οδηγίες πλοήγησης με αποστάσεις και βελάκια. Απλά, αποτελεσματικά και, το βασικότερο, στον βασικό εξοπλισμό.

A15A6435 web 

Στον δρόμο το Meteor 350 διακρίνεται από τις αστικές του αρετές, με κυριότερη τη σοφή απόδοση της δύναμής του. Η κορύφωση της ροπής από τις 4,000 rpm ήδη εξασφαλίζει σβέλτες επιταχύνσεις και οικονομική λειτουργία σε ταχύτητες πόλης, χωρίς να χρειάζεται να σκαρφαλώνεις ψηλά στο στροφόμετρο για δεις άσπρη μέρα.

Με ξεκάθαρα υποτετράγωνες διαστάσεις κυλίνδρου και κουρδίζοντας την καλή περιοχή του κινητήρα εκεί ακριβώς που έτσι κι αλλιώς θα τον δουλεύει ο καθένας μέσα στην αστική κίνηση, το Meteor σερβίρει γρήγορες επιταχύνσεις από στάση και πολύ ευχάριστη απόδοση σε όλο το διψήφιο φάσμα του κοντέρ – που δεν είναι και τόσο ευρύ, μιας και τα κόκκινα αρχίζουν πρακτικά από τη γειτονιά των 6,000.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο που το Meteor δεν έχει καν στροφόμετρο στα όργανά του, καθώς δεν το χρειάζεται. Ο υποτετράγωνος μονοκύλινδρος μεταδίδει γλαφυρά στις αισθήσεις σου την πληροφορία πως πλησιάζεις στο ανώτατο όριο περιστροφής, σε περίπτωση που δεν έχεις ήδη αντιληφθεί πως έχεις αφήσει πίσω την αποδοτική περιοχή του.

Η επίτευξη των 100 km/h είναι απλούστατη υπόθεση, ενώ η τελική του φλερτάρει με τα 120 km/h. Στον ανοικτό δρόμο η κατοστάρα είναι λίγο-πολύ η μέση ταχύτητα ταξιδίου, με την οποία το Meteor 350 μπορεί να ταξιδεύει ολημερίς, καίγοντας πολύ λίγο καύσιμο. Η απουσία μιας έκτης σχέσης γίνεται εμφανής όταν βγαίνεις στον ανοικτό δρόμο, είναι όμως και κατανοητή μιας και δεν υπάρχει πολλή δύναμη να απλωθεί σε μια μακριά τουριστάδικη σχέση που θα κρεμούσε τελείως στις χαμηλές στροφές.

Οι αναρτήσεις του είναι στημένες με κεντρικό γνώμονα την κρουζεράτη λογική της μοτοσυκλέτας. Ισορροπούν αρμονικά στο όριο μαλακής άνεσης και επαρκούς υδραυλικής απόσβεσης, γεγονός που την κάνει πουπουλένια άνετη στην καθημερινότητα και εξόχως συνεπή στη στροφή.

Εκ φύσεως το Meteor 350 δεν πολυενδιαφέρεται να ξύσει τα μαρσπιέ του στην άσφαλτο, μπορεί να το κάνει εύκολα όμως χάρη στη σιγουριά που δίνει το ουδέτερο στήσιμο του πλαισίου και οι καλές αναρτήσεις. Όντας ελαφρύ και όχι ιδιαίτερα δυνατό, προτρέπει τον αναβάτη του να διασκεδάσει λίγο εντός ορίων, ωστόσο δεν είναι εξίσου εύκολο να συνεχίσεις να το πιέζεις από αυτή τη θέση οδήγησης που δεν βοηθά να φορτίσεις περισσότερο το μπροστινό.

Μικρό το κακό πάντως, μιας και το νέο Royal Enfield στέκεται απολύτως στο ύψος του ως καθημερινό cruiser και απολαμβάνει ένα εξίσου αποτελεσματικό πακέτο φρένων για τις απαιτήσεις του.

A15A6411 web 

Το νέο Royal Enfield Meteor 350 διατίθεται στην ελληνική αγορά σε τρεις εκδόσεις που διαφέρουν μόνο στον εξοπλισμό. Η βασική έκδοση Fireball ξεκινά με €4,990, στη συνέχεια με την προσθήκη πλάτης συνεπιβάτη και μερικών χρωμιωμένων εξαρτημάτων ανεβαίνουμε στα €5,090 της Stellar – δηλαδή τη μοτοσυκλέτα της δοκιμής αυτής – ενώ με άλλα 100 ευρώ προσθέτουμε ανεμοθώρακα για την κορυφαία έκδοση Supernova.

Η αξιολόγηση της τιμής αυτής είναι αρκετά δύσκολη, κυρίως γιατί δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές σε αυτή τη γειτονιά με ρετρό σχεδίαση που να παίζουν το παιχνίδι των cruiser. Φτηνότερες επιλογές κοντινής λογικής υπάρχουν στην αγορά, σε μοτοσυκλέτες όπως οι FB Mondial Hipster 300 και Voge 300AC, και μάλιστα με σαφώς ισχυρότερους κινητήρες, ωστόσο εδώ πάμε σε πιο roadster και σπορ θέσεις οδήγησης, δηλαδή κάτι που θα συγκριθεί καλύτερα με το μελλοντικό Royal Enfield Classic 350 παρά με το σημερινό Meteor.

Το νέο Meteor 350 απευθύνεται σε όσους θα εκτιμήσουν τη χαλαρότητα και φιλικότητα της εργονομίας του, τον ανάλογα ράθυμο τρόπο που πραγματικά του αρέσει να οδηγιέται, την ιστορική αύρα που το συνοδεύει. Είναι ένα εξαιρετικό καθημερινό εργαλείο, ασφαλές και αποτελεσματικό, πολύ οικονομικό σε καύσιμο, φιλόξενο σε κάθε σωματότυπο, καλοφτιαγμένο και με ωραία δωράκια όπως την πλοήγηση Tripper.

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Bell Custom 500

Τζάκετ: Nordcode Cafe Race

Μπότες: Forma Swift Dry

Γάντια: Nordcode GT-Carbon

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Royal Enfield Meteor 350 

Αντιπρόσωπος

Muvus

Τιμή:

από €4,990

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, Α/Ψ, 1 ΕΕΚ, 2 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

349

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

72 x 85.8

Συμπίεση

9.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος

Μετάδοση

Κιβώτιο 5 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο διπλό περιμετρικό

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,140 x 845 x 1,140

Μεταξόνιο (mm)

1,400

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

765

Απόσταση από έδαφος (mm)

170

Βάρος (kg)

191 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

15

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Πιρούνι 41 mm, διαδρομή 130 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

CEAT Zoom Plus (tubeless)

Μπροστά

110/90-19

Πίσω

140/70-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων ByBre, ABS

Πίσω

Δίσκος 270 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου ByBre, ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

20 / 6,100

Ροπή (kgm / rpm)

2.8 / 4,000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon