.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 19:24

Test - BMW R NineT Scrambler 2016

 

High-end αλήτισσα!

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Ένα εργοστάσιο που έγινε πασίγνωστο για την ικανότητά του να φτιάχνει μοτοσυκλέτες που ταξιδεύουν με τον πιο άνετο τρόπο και έκανε σήμα κατατεθέν τη βελούδινη μετακίνηση, βρίσκεται στη φάση που η αγορά προστάζει να δημιουργήσει κατασκευές λιτές, σπαρτιάτικες, αλήτικες αν είναι δυνατό.
Και για να το πετύχει αυτό, σκάβει βαθιά στην αποθήκη των αναμνήσεων, και ανακατεύει με σύγχρονα υλικά για να προσφέρει την πιο high-end αλήτισα: Την R NineT Scrambler.

"Δεν υπάρχουν στεγανά"


Αλλάζουν οι μόδες και τα παλιά του χτες γίνονται hot του σήμερα.
Νέα μοντέλα δημιουργούνται για να καλύψουν ανάγκες, ή να δημιουργήσουν ανάγκες.
Παλαιότερα μοντέλα ντύνονται αλλιώς, για να γίνουν και πάλι ελκυστικά.

Και όλοι οι κατασκευαστές προσεγγίζουν τις νέες τάσεις με τρόπο που να αναδεικνύει την κεντρική τους φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία των σχεδιαστών τους.
Η πρώτη R NineT ήταν μια έκπληξη που δε θα έπρεπε να είναι έκπληξη.
Η μοτοσυκλέτα ήταν εκτός του στυλ της BMW. Μια μοτοσυκλέτα που δεν είναι απόλυτα πρακτική, χρηστική και δε φτιάχτηκε για να γυρίσει τον κόσμο με το βιός του αναβάτη πάνω της.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι προσεκτικοί αναγνώστες θα είχαν πάρει χαμπάρι τις διαθέσεις της AG, από δηλώσεις των στελεχών της ήδη το 2013, που το περιεχόμενό τους ήταν περίπου ότι «πλέον δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ των εταιριών και όλοι μπαίνουν σε όλες τις κατηγορίες, αν αυτές έχουν εμπορικό ενδιαφέρον».
Η NineT λοιπόν έβαλε απότομα τη BMW σε μονοπάτια διαφορετικά, πιο rock, και κατάφερε να πάρει μαζί της μια καλή μερίδα της άνω εισοδηματικής κλίμακας των αγοραστών café-racer.
Η πορεία της NineT έδειξε ότι το εγχείρημα πετυχαίνει, παρόλη την καθόλου ευκαταφρόνητη τιμή αγοράς για την κατηγορία.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν, η εταιρεία να προσπαθήσει να προεκτείνει την γκάμα με μια δεύτερη προσπάθεια.
Και είναι ευχάριστο ότι η δεύτερη προσπάθεια θα έχει μικρότερη τιμή στο καρτελάκι, κατά σχεδόν δύο χιλιάδες ευρώ, χωρίς αυτό να φαίνεται πάνω της.
Περάσαμε αρκετό χρόνο μαζί της για να ανακαλύψουμε τι ζητάει και προς τα που κατευθύνεται η Scrambler. Ας το πούμε από τώρα: Ήταν απολαυστική εμπειρία, με συνοδεία μια όμορφη και εκπληκτικά φινιρισμένη μοτοσυκλέτα.

Ασυμμετρία


Η εμφάνιση της Scrambler έχει μια ασυμμετρία μεταξύ του εμπρός και του πίσω τμήματός της που αποτελεί και την επιπλέον γοητεία της:

Εμπρός βρίσκεται το φαρδύ τιμόνι μαζί με ένα επίσης φαρδύ ατσάλινο ντεπόζιτο (και όχι αλουμινένιο όπως η "καλή" έκδοση), τον αεραγωγό της εισαγωγής και δύο ογκώδεις κυλίνδρους κάτω από αυτό. Στην πίσω πλευρά, η μικρότερη σέλα που έχουμε συναντήσει σε μη-αγωνιστική BMW, σε συνδυασμό με το φτεράκι και δύο μικρούς σιγαστήρες σε στάση σούπερ-ποζέ, καταλαμβάνει το μισό πλάτος από ότι η εμπρός πλευρά.

Το ακόμα καλύτερο της υπόθεσης είναι ότι το υποπλαίσιο που στηρίζει τη σέλα του συνεπιβάτη μπορεί να αφαιρεθεί και η εντύπωση της ασυμμετρίας που λέγαμε να γίνει ακόμα πιο έντονη. Με τον τρόπο αυτό, η Scramble προσφέρει απλόχερα την εντύπωση της χειροποίητης κατασκευής και στην κίνηση, παιχνιδίζει όπως οι γάτες σε στενούς χώρους. Δηλαδή χωράει όπου χωράει και το "κεφάλι" της, που σχεδόν συμπίπτει με το πλάτος των κυλίνδρων της.
Το τιμόνι της είναι ίδιο με της NineT, απλά τοποθετημένο σε ψηλότερα risers.
Μικρή ένσταση: θα θέλαμε ένα πιο χωμάτινο και ψηλότερο τιμόνι, που θα βοηθούσε περισσότερο τη στάση του σώματος. Στα υπόψη για αγορά μετά την απόκτηση της μοτοσυκλέτας.

Μπροστά από το τιμόνι υπάρχει τοποθετημένο ένα όμορφο μονό όργανο που αναλαμβάνει την πληροφόρηση του αναβάτη για την ταχύτητά του και διαθέτει επιπλέον ψηφιακή ένδειξη ολικού χιλιομετρητή, δύο μερικών, ενός trip A, χιλιομετρητή ρεζέρβας, θερμοκρασία κινητήρα και ρολόι.
Κάτω από το μεγάλο ντεπόζιτο, το μάτι συναντάει το χωροδικτύωμα που συνδέει το μεγάλο κινητήρα με το εμπρός σύστημα. Ο γνωστός αερόψυκτος κινητήρας που έχει κινήσει τόσες και τόσες GS, εδώ καλείται να κινήσει 220 κιλά (με όλα τα υγρά και βενζίνη) με τους 110 ίππους του, κάτι που κάνει κομματάκι πιο εύκολο το έργο του.

Εύκολη ζωή


Πιο εύκολη γίνεται η ζωή του κινητήρα και από το ψυγείο λαδιού που διατίθεται στο στάνταρ εξοπλισμό, κάτι που θα εκτιμηθεί δεόντως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το faux δέρμα της σέλας προσθέτει πολύ στην εμφάνιση, αλλά τα μέρη που κάνουν τη διαφορά και απομακρύνουν εμφανισιακά τη Scrambler από τη street αδελφή της είναι δύο:

Πρώτα - πρώτα τα Metzeler Karoo που την κάνουν οπτικά έτοιμη για όλα. Οι ακτινωτοί tubeless τροχοί είναι εμπρός 19x3 ιντσών και πίσω 17x4.5, το πίσω λάστιχο έχει πλάτος 170 και η οπτική εντύπωση που προκαλούν είναι πολύ περισσότερο ρέμπελη από αυτήν του NineT. Στο ίδιο παιχνίδι ρόλο παίζει και η πανέμορφη Akrapovic με τους μικρούς σιγαστήρες που υπόσχεται μαγικό ήχο και δείχνει σαn χειροποίητη και ελαφριά κατασκευή.
Παρόλη βέβαια την εμφάνιση, η Scrambler είναι πρώτα από όλα BMW. Το Traction control, το ABS και ο συναγερμός είναι εκ των ουκ άνευ και θα κάνουν τη ζωή του αναβάτη πιο εύκολη και λιγότερο αγχωτική.
Το σημαντικότερο, είναι στο χέρι του αναβάτη να απενεργοποιήσει οτιδήποτε από αυτά κατά τη βούλησή του.

Το κουμπί ABS απενεργοποιεί το ABS με σβηστό κινητήρα και το Τraction Control με τον κινητήρα σε λειτουργία. Επίσης στο μενού των ρυθμίσεων και κάτω από τα αρχικά D(iebstahl) W(arn) A(nlage) που σημαίνουν "Συσκευή Προειδοποίησης Κλοπής", βρίσκεται η δυνατότητα να απαγορεύσετε στο συναγερμό να ενοχλεί τους περιοίκους και να αναλάβετε την ευθύνη της προσωπικής επιτήρησης της μοτοσυκλέτας, ή να αφήσετε τους αισθητήρες κραδασμών-μετατόπισης να σας ειδοποιήσουν όποτε κρίνουν ότι χρειάζεται.
Το αμορτισέρ της Sachs με ρύθμιση προφόρτισης πίσω και 140mm διαδρομής και το συμβατικό πιρούνι των 43 χιλιοστών χωρίς ρυθμίσεις εμπρός, με 125mm διαδρομής, μπορεί να θεωρούνται μέσες επιλογές. Η απόδοσή τους όμως όπως θα δούμε είναι πάνω από το μέσο όρο.

Ταχύτητα και καρδιοχτύπια


Τον τομέα των αποσβέσεων συμπληρώνει και ένα σταμπιλιζατέρ που μάλλον έχει προληπτικό χαρακτήρα, με δεδομένο ότι πρόκειται για μοτοσυκλέτα που μπορεί να αγγίξει τα 220 χλμ/ώρα, αλλά λόγω τρακτερωτών ελαστικών, θα πρέπει να περιοριστεί στα όρια του κατασκευαστή τους για λόγους ασφαλείας.

Στην πράξη δε φάνηκε πουθενά νευρικότητα που να υποδεικνύει την ανάγκη του stabilizater αφού το πλαίσιο έχει μετατραπεί ειδικά για τη χρήση του 19άρη τροχού, με διαφορετική κάστερ από τη NineT. Δείχνει όμως την προσοχή στη λεπτομέρεια και την αγωνία των σχεδιαστών για το τελικό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι είναι πολύ πρόσφατη η χρήση εκ μέρους τους των απλών συμβατικών πιρουνιών, χωρίς Telelever.

Το πόδι του αναβάτη θα σηκωθεί με ευκολία πάνω από τη σέλα για να καβαλήσει, αφού οι R NineT και R NineT Scrambler μπορούν να χαρακτηριστούν κόμπακτ σε σχέση με οτιδήποτε άλλο φοράει boxer κινητήρα στις μέρες μας. Η θέση οδήγησης είναι ελαφρά πιο σκυφτή από όσο θα θέλαμε (το τιμόνι που λέγαμε πιο πριν), αλλά το υπόλοιπο σώμα βολεύεται με την εργονομική φυσικότητα που περιμένουμε από μια BMW.
Το πάτημα του κουμπιού της μίζας θα θέσει το λειτουργία τον κινητήρα και… ένα λεπτό, είναι νόμιμη είπαμε αυτή η ένταση; Τέλεια! Η εξάτμιση ακούγεται όπως μια after market που σέβεται τον εαυτό της και ο αναβάτης χαμογελάει ύποπτα πριν ακόμα κουμπώσει πρώτη.

Η ταχύτητα μπαίνει αθόρυβα και η μοτοσυκλέτα ξεκινάει αρχοντικά, με το θαυμάσιο ήχο να τη συνοδεύει.
Στον ήχο του κινητήρα προστίθεται και ο θόρυβος κύλισης από τα τακούνια των Karoo ανάμεσα στα 60-120 χλμ/ω, που σε υψηλότερες ταχύτητες σκεπάζεται από τους αεροδυναμικούς θορύβους.

Η κίνηση της μοτοσυκλέτας αυτής δίνει την αίσθηση μιας μικρής μοτοσυκλέτας που κάποιος της στρίμωξε ένα μεγάλο μοτέρ, χωρίς όμως αυτό να προκαλεί κινδύνους, αλλά μόνο την απόλαυση. Η RnineT Scrambler μπορεί να κινηθεί αργά ή γρήγορα με την ίδια άνεση και χωρίς να προκαλεί ούτε καν ταχυπαλμία στον αναβάτη.

Η Ροπή


Όπως σε κάθε BMW με αυτόν τον boxer κινητήρα, η συμπεριφορά της είναι λες και κάθεται κάποιος πάνω σε ένα βουνό ροπής και απελευθερώνει με το δεξί χέρι το τμήμα της που χρειάζεται. Αν το γκάζι μείνει ανοικτό, η ζωώδης ροπή του αερόψυκτου boxer των 1170cc αδιαφορεί πλήρως για την επιλεγμένη ταχύτητα και επιταχύνει το σύνολο μέχρι τον κόφτη με την ίδια αίσθηση. Ο κόφτης θα έρθει στα 82, 118, 156, 187 και 214χλμ/ώρα, για τις 5 ταχύτητες, με την 6η να επιτυγχάνει μια τελική λίγο πάνω από τα 220.
Η Αυτής Μεγαλειότητας , η Ροπή, είναι εκεί με οποιεσδήποτε στροφές και απαντάει στο άνοιγμα του γκαζιού με έναν αεροπορικού τύπου βόμβο και μια αίσθηση λες και το αόρατο τεράστιο χέρι σε σπρώχνει προς τα εμπρός, ανεξάρτητα από φορτίο, συνθήκες και κλίση δρόμου.

Το μοτέρ είναι επίσης οριακά ρυθμισμένο για να επιτύχει τις εκπομπές καυσαερίων που επιβάλλονται, με αποτέλεσμα να ρίχνει σχετικά αργά τις στροφές του (βοηθάει και ο βαρύς στρόφαλος σε αυτό) και να κάνει συμπαθητικά σκασίματα όταν κλείσει το γκάζι από ψηλές στροφές με χαμηλή ταχύτητα.

Με πρωταγωνιστή το μοτέρ, το συνολικό αποτέλεσμα ακούγεται σαν blietzkrieg από ίλη αρμάτων και δημιουργεί πολλές φορές στον αναβάτη ένα αίσθημα άτρωτου και ανωτερότητας.
Οι αναρτήσεις λάμπουν δια της απουσίας περίεργων αντιδράσεων και παρόλο που έχουν μεγαλύτερες διαδρομές από το NineT, είναι σχετικά σφιχτές για ένα άτομο και σωστές για δύο.

Το μόνο που ίσως δε συνεργάζεται αρμονικά με το σύνολο, είναι το stabilizater που βαραίνει χωρίς λόγο το εμπρός μέρος και μειώνει την ταχύτητα αντιδράσεων στις χαμηλές ταχύτητες, χωρίς δυνατότητα ρύθμισης.

Ρετρό αίσθηση


Στην πανδαισία αισθήσεων και ήχων, μικρή σημασία θα δώσει κάποιος στα φρένα, ακριβώς επειδή δε θα προβληματίσουν πουθενά και θα "καθαρίσουν" και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Βοηθάει πολύ στο γρήγορο, σχεδόν ολοκληρωτικό τρόπο κίνησης των BMW να γνωρίζει κάποιος ότι στις διαταγές του βρίσκεται ένα εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα της Bosch που με τη δύναμη δύο δαχτύλων θα επιβραδύνει την μοτοσυκλέτα με δύναμη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και με πλήρη έλεγχο. Οι μπροστά δαγκάνες δεν είναι ακτινικές όπως στη street αδελφή, αλλά το αποτέλεσμα ελάχιστα διαφέρει στις ταχύτητες που θα οδηγηθεί.

Τα χωμάτινα Karoo3 βοηθούν στο μέτρο του δυνατού, έχοντας πολύ καλή συμπεριφορά στο στεγνό, με ικανή ποσότητα πρόσφυσης, ομαλό drift και αποδεκτή πρόσφυση στο βρεγμένο. Η συμπεριφορά τους είναι σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτήν που προδιαθέτει το άγριο πέλμα τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην βροχή θα συγκριθούν με ασφάλτινα ελαστικά - θέλουν την προσοχή τους.

Και η ρετρό αίσθηση είναι πανταχού παρούσα, από το θόρυβο της εξάτμισης και των ελαστικών, την σχετικά (σε σχέση με το νέο υγρόψυκτο) πρωτόγονη αίσθηση του κινητήρα, τους κίτρινους γεφυρωμένους λαιμούς των Akrapovic αλλά και μια λεπτομέρεια που δεν ξέρουμε αν είναι επίτηδες δημιουργημένη ή όχι, αλλά έχει την αξία της.
Η εξαέρωση του κάρτερ πρέπει να καταλήγει πολύ κοντά στον αναβάτη και μετά τη βόλτα, στη μύτη φτάνει η μυρωδιά του ζεστού ημισυνθετικού λαδιού. Σα να κατεβαίνεις από R50.

Γιατί την αγόρασες;


Την πρώτη φορά ο αναβάτης ίσως να ψάχνεται για το τι συνέβη και μυρίζει έτσι. Τις επόμενες, απλά θα χαμογελάει, ιδιαίτερα αν έχει φυλαγμένες μέσα του μνήμες που η μυρωδιά αυτή τις επαναφέρει.

Η επιστροφή στο σπίτι έχει πάντα την ίδια αίσθηση. Θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον για την αίσθηση που προσφέρει ένα δίκυκλο με κόμπακτ διαστάσεις που σε προκαλεί να πας στην αντιπυρική ζώνη πάνω στο βουνό, που βλέπεις τόσο καιρό και νοιώθεις ότι πρέπει να γνωρίσεις από κοντά. Που σε προκαλεί ακόμα και το χειμώνα να βρεθείς στην άκρη του κύματος και να οδηγήσεις παράλληλα με τη θάλασσα. Που νοιώθεις όμορφα όταν την κοιτάς με την άκρη του ματιού, ό,τι δουλειά κι αν κάνεις εκείνη την ώρα.
Η Scrambler NineT σίγουρα δεν είναι η πιο πρακτική BMW, ούτε καν άνετη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σύμφωνα με την οπτική κάποιου που τη συγκρίνει με μια GS.

Η διαφορά όμως έγκειται στην οπτική γωνία των ανθρώπων που τις μοτοσυκλέτες τις θέλουν στα μέτρα τους, λεπτές, αθλητικές, με "πολύ" μοτέρ και λίγο περιτύλιγμα γύρω-γύρω για να μην αποσπώνται από την ουσία της επαφής ανθρώπου με μέταλλο.
Και στη Scrambler, άνθρωποι με αυτήν την οπτική γωνία θα βρουν πάρα πολλά σημεία ταύτισης, με το επιπλέον πλεονέκτημα ενός φανταστικού φινιρίσματος που φωνάζει BMW και θα απαντάει πάντα στο "γιατί αγόρασες συγκεκριμένα αυτήν".

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW AG
Μοντέλο R NineT Scrambler
Αντιπρόσωπος BMW MOTORRAD HELLAS
Τιμή βασικής έκδοσης 14.400
Τιμή έκδοσης δοκιμής 14.400
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος boxer, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, αεροελαιόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 101Χ73
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ψεκασμός   BMS-K+ με σώματα 50mm
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Ξηρός μονόδισκος υδραυλικός
Μετάδοση 6 σχέσεων 
Πρωτεύουσα μετάδοση 41:16,8
1η σχέση 2,375
2η σχέση 1,696
3η σχέση
1,296
4η σχέση 1,065
5η σχέση 0,939
6η σχέση 0,848
Τελική μετάδοση 2,91
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο δύο τμημάτων στηριγμένο πάνω στον κινητήρα
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm)  110,6
Μεταξόνιο (mm)  1.527
Ύψος (mm)  1.450
Ύψος σέλας (mm)  820
Μήκος (mm) 2.175
Πλάτος (mm) 880
Βάρος (kg)   207/220 (με καύσιμο)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17/3,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Συμβατικό μπροστινό σύστημα με καλάμια διαμέτρου 43mm. Διαδρομή τροχού 125mm
Πίσω Μονόμπρατσο paralever, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου. Διαδρομή τροχού 140mm
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/70-19
Πίσω  170/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με πλευστή δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
   
Εξοπλισμός  
  Aναλογική ένδειξη ταχύμετρου, ψηφιακές ενδείξεις ψηφιακή ένδειξη ολικού χιλιομετρητή, δύο μερικών, ενός tripA, χιλιομετρητής ρεζέρβας, θερμοκρασία κινητήρα και ρολόι. ASC και ABS, led φλας
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  110/7.550
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  116/6.000

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 22:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon