.
Κατηγορία Αναβάτες
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 15:31

Αφιέρωμα - Casey Stoner – Δύο φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP

Ο δρόμος προς την κορυφή

 




Του Νίκου Ζ. Τσαμάνδουρα

Μετά τον αγώνα που έγινε στην Valencia στο τέλος του 2012, ο Αυστραλός Παγκόσμιος Πρωταθλητής, «κρεμάει» τα γάντια του και αφήνει άναυδο τον κόσμο των MotoGP με την απόφασή του. Ο δρόμος ως την κορυφή δεν ήταν καθόλου εύκολος και στο παρακάτω αφιέρωμα θα πάρουμε μία γεύση από την πορεία του Casey Stoner, μέχρι τη στιγμή που παίρνει την απόφαση να σταματήσει τους αγώνες.

Η πρώτη επαφή


Γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1985 στο Kurri Kurri, της Αυστραλίας και μεγάλωσε στο Southport του Queensland. Σε ηλικία μόλις 4 ετών έτρεξε τον πρώτο του αγώνα, και μάλιστα σε χωμάτινο τερέν, στην πίστα του Mike Hatcher. Επρόκειτο για έναν αγώνα για μικρούς αναβάτες μέχρι 9 ετών. Από τον πρώτο του αγώνα μέχρι τις ηλικίες των 9 και 14 ετών, ο Stoner είχε κερδίσει 41 διακρίσεις σε χωμάτινες και ασφάλτινες πίστες  και 70 τίτλους σε εθνικούς αγώνες. Το “νεύρο” όμως φάνηκε στην ηλικία των 12. Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο έτρεξε σε 5 (!) διαφορετικές κατηγορίες με 7 διαφορετικούς κυβισμούς μοτοσυκλετών. Συνολικά 35 διαφορετικοί αγώνες! Και όχι μόνο συμμετείχε, αλλά πήρε και τη νίκη στους 32 από τους 35! Κρίνονταν 5 τίτλοι εκείνο το σαββατοκύριακο, και ο νεαρός Stoner πήρε και τους 5!

Στην Αυστραλία, η νόμιμη ηλικία συμμετοχής σε ασφάλτινους αγώνες είναι τα 16 έτη. Στα 14 του όμως, η οικογένεια του αποφάσισε πως ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Έτσι μετακόμισαν στην Αγγλία, όπου εκεί η νόμιμη ηλικία συμμετοχής σε αντίστοιχους αγώνες είναι τα 14 έτη. Από το 2000 μέχρι το 2002, συμμετείχε στα εθνικά πρωταθλήματα της Αγγλίας και της Ισπανίας, κερδίζοντας τον τίτλο στο βρετανικό πρωτάθλημα 125 κυβικών της Aprilia, προτού συμμετάσχει για δύο αγώνες στα GP 125 το 2001 (Donington - Philip Island) και ανεβεί στην κατηγορία των 250 κυβικών του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 2002. Η πρώτη του σεζόν με Aprilia και υπό την καθοδήγηση του Lucio Cecchinello ήταν μέτρια, χωρίς βάθρο, σε συνολικά 15 αγώνες, τερματίζοντας τελικά 12ος στο πρωτάθλημα.

125 και 250

Το 2003 τον βρίσκει στην μικρή κατηγορία των MotoGP, στα 125 κυβικά. Πάλι με τον Cecchinello και την Aprilia, αλλά με αξιοσημείωτα καλύτερες επιδόσεις, όπου πήρε την πρώτη του νίκη σε επίπεδο Grand Prix αλλά και τρεις 2ες θέσεις τερματίζοντας 8ος στο τέλος της σεζόν.
Το 2004 ακολούθησε μεταγραφή στην εργοστασιακή ομάδα της Red Bull KTM (ακόμα στα 125 κυβικά) με συνεχή βελτίωση, που του χάρισε επίσης μια νίκη, δυο 2ες και τρεις 3ες θέσεις και μια 5η θέση στην τελική κατάταξη στο τέλος της σεζόν. Μεγάλο συναγωνισμό είχε αυτή τη χρονιά με τον έτερο αναβάτη της KTM, Mika Kallio.

Το 2005 τον βρίσκει ξανά στα 250 κυβικά, πάλι με Aprilia και πάλι με την καθοδήγηση του Lucio Cecchinello, φέρνοντας σοβαρούς προβληματισμούς στον τότε πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, Dani Pedrosa. H απειλή όμως του Αυστραλού έλαβε τέλος στον αγώνα της πατρίδας του, όπου ο Casey Stoner έπεσε επιτρέποντας στον Pedrosa να πάρει μια βαθμολογική ανάσα στο πρωτάθλημα – και τον τίτλο. Τελικά ο Casey Stoner τερμάτισε 2ος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος έχοντας πάρει συνολικά 5 νίκες.

Μετάβαση στα MotoGP


Τον Οκτώβριο του 2005, όλα φαίνονται ευνοϊκά για την συμφωνία και το μεγάλο βήμα, τα MotoGP! H μετάβαση στην κορυφαία κατηγορία για το χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας έγινε με τις ευλογίες της ομάδας του Cecchinello. Μετά το τέλος της σεζόν, ο 19χρονος τότε Αυστραλός, είχε μια προσφορά από την ομάδα της Honda Pons, δοκιμάζοντας τότε στην Valencia την RCV211V. Παρόλα αυτά, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο Stoner υπέγραψε ξανά στην ομάδα του Cecchinello, καθώς η ομάδα της Honda Pons δεν κατάφερε να βρει χορηγούς. 

Το 2006 θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ίσως η κομβική μεταγραφική στιγμή για τον 20χρονο Casey, καθώς η ομάδα του έκλεισε συμφωνία με το HRC, επιτρέποντας του να ξεδιπλώσει το ταλέντο του πάνω στην RCV211V. Στον 2ο μόλις αγώνα του, πήρε την Pole Position, αλλά δυστυχώς σημείωσε πολλές πτώσεις που δεν του επέτρεψαν κάτι καλύτερο από την 8η θέση της βαθμολογίας, με κορυφαία επίδοση του την 2η θέση στο Τουρκικό Grand Prix.

Στην εποχή των κινητήρων χωρητικότητας 800 κυβικών, ο Casey Stoner βρέθηκε ομόσταυλος με τον Loris Capirossi οδηγώντας την εργοστασιακή GP7. Το 2007 του έφερε 6 pole positions και 10 νίκες, χαρίζοντας του τον 1ο τίτλο στα MotoGP. Μάλιστα, “ισοπέδωσε” τον τότε ανταγωνιστή του για τον τίτλο, Dani Pedrosa, από τα μέσα κιόλας της σεζόν, έχοντας βαθμολογική διαφορά  της τάξης των 125 βαθμών. Η χειρότερη του θέση μάλιστα για εκείνη την σεζόν ήταν η 6η, στην πίστα του Motegi.

Εκρηκτική συνέχεια


Την επόμενη χρονιά, το 2008 όλα ξεκίνησαν ρόδινα, με την πρώτη θέση στο νυχτερινό αγώνα του Qatar. Δύο αγώνες μετά, σημείωσε και πάλι βάθρο, κατακτώντας την 2η θέση στο Mugello. Ακολούθησαν 7 συνεχόμενες (!) pole positions από τις οποίες οι 3 μεταφράστηκαν σε νίκες και ορισμένες μάλιστα απόλυτες, παραμένοντας μπροστά από την εκκίνηση μέχρι το τέλος, όπως στο Donington και το Assen. Νίκες που έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως ο Stoner ανάρρωνε παράλληλα και από σοβαρούς τραυματισμούς μετά από πτώσεις, με πιο έντονη αυτή του Sachsering. Από εκείνη τη χρονιά αξέχαστη θα μείνει η μονομαχία του με τον Valentino Rossi στην Laguna Seca, με αποκορύφωμα την προσπέραση του Αυστραλού από τον Ιταλό στην τυφλή κατηφορική corkscrew, πατώντας στο χώμα!

Τελικά ο τίτλος κατέληξε στον Valentino Rossi με τον Casey να κάνει ρεκόρ βαθμολογίας σε 2η θέση, με 280 βαθμούς.  Μια όμως από τις διακρίσεις του 2008 ήταν και το βραβείο Young Australian of the Year, που του απονεμήθηκε χάρη στην επίδοση του.
Με νέο team mate τον Nicky Hayden, το 2009, συνεχίζει στην Ducati με το βλέμμα στραμμένο και στην επόμενη σεζόν. Έχει μεγάλες κόντρες με τους Rossi και Lorenzo μέχρι που η απόδοση του πέφτει απότομα στους τελευταίους γύρους του αγώνα, λόγω ασθένειας που τον έκανε να αισθάνεται κόπωση στους τελευταίους γύρους.

Τα προβλήματα και η επιστροφή


Διάφορες διαγνώσεις έπεσαν στο τραπέζι όπως αναιμία ή και κάποιο πρόβλημα στο στομάχι. Λύση δεν βρέθηκε και το πρόβλημα δεν διορθώθηκε, με τον Stoner να τρέχει όπως μπορούσε. Τελικά στις 9 Αυγούστου ανακοίνωσε πως δεν θα τρέξει σε Brno, Indianapolis και Misano, προσπαθώντας να βρει τι έχει και να αναρρώσει. Τελική διάγνωση, η δυσανεξία στην λακτόζη. Για τους τρεις αυτούς αγώνες αντικαταστάθηκε από το Mika Kallio. Υγιής και ακμαίος επέστρεψε δυναμικά στο τέλος της σεζόν. Με καλύτερη απόδειξη της κυριαρχικής επιστροφής του τον αγώνα της πατρίδας του, όπου και έμεινε στην πρώτη θέση από την αρχή μέχρι το τέλος. Ειρωνικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο τελευταίος αγώνας στη Valencia, όπου ο Stoner επικράτησε σε όλα, ελεύθερες δοκιμές και κατατακτήριες, εκτός του αγώνα, όπου δεν έτρεξε επειδή έπεσε στο ζέσταμα. Τελικός απολογισμός του έτους ήταν 4 νίκες, 8 βάθρα και μια 4η θέση στο πρωτάθλημα των αναβατών.

Μπαίνουμε στο 2010 και η εξέλιξη της Desmosedici συνεχίζεται δυναμικά με τον Valentino Rossi από την πλευρά της Yamaha να κάνει αισθητή την παρουσία του, όντας ο πιο γρήγορος στα 5 από τα 6 tests που προηγήθηκαν του πρώτου αγώνα στο Qatar. Εκεί, ο Stoner πήρε μεν την pole position, έπεσε όμως κιόλας. Πτώση σημείωσε επίσης και στο Le Man. Το πρώτο βάθρο του Casey για το 2010 ήρθε στο Assen παρά τα προβλήματα από arm pump. Η πρώτη νίκη επίσης άργησε μέχρι τον 13ο αγώνα της σεζόν στο Aragon, που ακολουθήθηκε από 3 νίκες σε 4 συνεχόμενους αγώνες. Για ακόμη μια φορά τερμάτισε 4ος στο πρωτάθλημα των αναβατών. Ακολούθησε ένας μεταγραφικός πυρετός με αποκορύφωμα την αντικατάσταση του Stoner από τον Rossi και τη μετακίνηση του πρώτου στην Repsol – Honda, μετά από 4 χρόνια και έναν τίτλο πάνω στην Desmosedici. Όλα αυτά ενώ η Yamaha είχε ήδη έναν “ορεξάτο” Παγκόσμιο Πρωταθλητή στην ομάδα της, τον Jorge Lorenzo.

H νέα εποχή στην Repsol - Honda


Μαζί με τους Pedrosa και Dovizioso, το 2011 βρίσκει και τον Casey Stoner, - για πρώτη φορά τρεις αναβάτες στην εργοστασιακή ομάδα της Honda-  πάνω στην πορτοκαλί μοτοσυκλέτα του HRC. Ήδη από τις δοκιμές φαινόταν ότι το πάντρεμα Stoner και HRC αυτή τη φορά είχε στεφθεί με επιτυχία, καθώς ο Αυστραλός ήταν πιο γρήγορος και από τον Pedrosa αλλά και τον Lorenzo. Αρχή με το δεξί έκανε και στο Qatar όπου ήταν ο ταχύτερος αναβάτης στις ελεύθερες δοκιμές,  πήρε την pole position αλλά και τη νίκη, στον πρώτο αγώνα που συμμετείχε. Τρεις νίκες στους πέντε πρώτους αγώνες δεν το θεωρείς και κακή αρχή άλλωστε. Νίκη σημείωσε επίσης και στο Silverstone αλλά και στη Laguna Seca έχοντας βαθμολογική διαφορά της τάξης των 20 βαθμών από τον 2ο Lorenzo αλλά και 8 αγώνες να απομένουν.

Αίσθηση προκάλεσε τότε η πρόταση του Αυστραλού αναβάτη για μποϋκοτάζ του Ιαπωνικού Grand Prix εξαιτίας της διαρροής σε πυρηνική εγκατάσταση στη Φουκοσίμα , παρά τις διαβεβαιώσεις ασφάλειας  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και της Υπηρεσίας Προστασίας από Ακτινοβολία και Πυρηνικής Ασφάλειας της Αυστραλίας. Όλοι διαβεβαίωναν πως είναι ασφαλές μέχρι και να κατοικεί κανείς μόνιμα στα 80+ χιλιόμετρα από τον αντιδραστήρα.
Στο Grand Prix της πατρίδας του, στο Philip Island ο Casey Stoner κλείδωσε και τον 2ο Παγκόσμιο τίτλο του. Εκεί γιόρτασε τα 26α γενέθλια του με μια ακόμη νίκη, με τον μόνο που μπορούσε να τον απειλήσει, Jorge Lorenzo, να βρίσκεται εκτός λόγω τραυματισμού. Το σαββατοκύριακο εκείνο του έδωσε έναν αδιαμφισβήτητο αέρα τίτλου, 65 βαθμούς μπροστά από τον 2ο Lorenzo.

Η τελευταία χρονιά


Με νίκες σε Jerez και Estoril, πίστες που δεν είχε ξανατρέξει στο παρελθόν, ξεκίνησε το 2012. Έπειτα, η 4η θέση στο Καταλανικό Grand Prix ήταν η πρώτη εκτός βάθρου θέση σε διάστημα 14 μηνών.  Ο συνδυασμός νίκης στο Assen αλλά και η ατυχία του Lorenzo που παρασύρθηκε από τον Bautista έδωσε μια βαθμολογική βοήθεια στον Stoner, η οποία όμως δεν κράτησε πολύ εξαιτίας εγκατάλειψης στον τελευταίο γύρο του Sachsenring μετά από ενδο-οικογενειακή κόντρα με τον Dani Pedrosa. Τα  πράγματα χειροτέρεψαν όμως μετά από ρήξη του συνδέσμου στον αστράγαλο έπειτα από ένα τρομακτικό highsiding κατά τις κατατακτήριες δοκιμές στην Indianapolis. Αν και τελικά, μετά από ένα κοκτέιλ παυσίπονων έτρεξε στον αγώνα τερματίζοντας 4ος, αποφάσισε να πάρει το δρόμο του χειρουργείου. Η απόφαση του αυτή τον άφησε εκτός για 3 αγώνες με την επιστροφή του να πραγματοποιείται τον περασμένο Οκτώβριο στο Motegi.

Τερμάτισε 5ος και 3ος μετά από την ανάρρωση του, προτού ανέβει ξανά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της πατρίδας του. Στον επεισοδιακό αγώνα της Valencia πήρε την 3η θέση. Η 3η ήταν επίσης και η θέση του στο πρωτάθλημα των αναβατών με 254 βαθμούς.
Στην μέση της χρονιάς όμως, στις 17 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πριν το γαλλικό Grand Prix, o Casey Stoner αιφνιδίασε τους πάντες δηλώνοντας πως στο τέλος της σεζόν εγκαταλείπει το MotoGP.  H αιτιολόγηση ήταν πως πλέον δεν ευχαριστιόταν τους αγώνες και κυρίως αυτό καθόρισε την απόφαση του να αποσυρθεί. Η ανακοίνωση του αυτή έφερε ανάμεικτα συναισθήματα στον κόσμο των MotoGP, ειδικά στην Αυστραλία.

Οι κακιές οι γλώσσες


Γενικά δεν είχε ιδιαίτερη αλληλεπίδραση με το κοινό των αγώνων και αυτό με την σειρά του δεν τον είχε και σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Πολλοί απέδιδαν την επιτυχία του στη μοτοσυκλέτα (ηλεκτρονικά βοηθήματα) ή και στα ελαστικά, γεγονός που τον εκνεύρισε. Δεν έλειψαν και οι αποδοκιμασίες από το κοινό του Donington το 2007 αλλά και το 2008. Το 2008 δέχθηκε κριτική μέχρι και για την συνεργασία της ομάδας του με την καπνοβιομηχανία Philip Morris.

Ο Αυστραλός αναβάτης είχε δηλώσει πως προτιμάει να μιλάει με πράξεις και συγκεκριμένα με το οδηγικό του στυλ. Σε συνέντευξη του μάλιστα είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε να επιστρέψει σε μια πιο «αγνή» μορφή αγώνων όπως τα 500 κυβικά παρά να τρέχει στο τωρινό πρωτάθλημα. Προς τιμήν του, η 3η στροφή του Phillip Island στον αγώνα του 2012 ονομάστηκε “Casey Stoner”και ο Stoner κέρδισε εκεί με μεγάλη μάλιστα διαφορά.

Οικογενειακή κατάσταση


 Ο Stoner πρωτογνώρισε την Adriana Tuchyna από την Αδελαΐδα  όταν τον πλησίασε στο Phillip Island το 2003 και του ζήτησε να της υπογράψει ένα αυτόγραφο στην… κοιλιά. Η σχέση τους ξεκίνησε το 2005 όταν έγινε 16 και τελικά παντρεύτηκαν στην Αδελαΐδα στις 2 Ιανουαρίου του 2007.

Στο Grand Prix της Τσεχίας, τον Αύγουστο του 2011, ο Casey ανακοίνωσε πως η γυναίκα του ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί.  Η μικρή Alessandra Maria, γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 2012.
Ειρωνεία : Η κόρη του Stoner έχει γενέθλια με τον μεγαλύτερο ίσως αντίπαλο του: Τον Valentino Rossi!

Προσωπικά στοιχεία

Όνομα Casey
Επίθετο Stoner
Εθνικότητα Αυστραλός
Κάτοικος Southport
Ημ. Γέννησης 16/Oct/1985
Βάρος 58kg
Ύψος 171 cm
Οικογενειακή κατάσταση Παντρεμένος με την Adriana
Παιδιά 1 - Alessandra Maria
Χόμπυ Ψάρεμα

Στατιστικά στοιχεία

Season Class Bike Team Race Win Pod Pole Plcd WCh
2001 125cc Honda RS125R 2 0 0 0 29th
2002 250cc Aprilia RS250 Team LCR 15 0 0 0 12th
2003 125cc Aprilia RS125 Team LCR 14 1 4 1 8th
2004 125cc KTM 125 FPR Red Bull KTM 14 1 6 1 5th
2005 250cc Aprilia RSA 250 Team LCR 16 5 10 2 2nd
2006 MotoGP Honda RC211V Team LCR 16 0 1 1 8th
2007 MotoGP Ducati GP7 Ducati Corse 18 10 14 5 1st 1
2008 MotoGP Ducati GP8 Ducati Corse 18 6 11 9 2nd
2009 MotoGP Ducati GP9 Ducati Corse 13 4 8 3 4th
2010 MotoGP Ducati GP10 Ducati Corse 18 3 9 4 4th
2011 MotoGP Honda RC212V Repsol Honda 17 10 16 12 1st 1
2012 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda 15 5 10 5 3rd
Total 176 45 89 43 2

Διάφορες φωτογραφίες

Φωτογραφίες παιδικής ηλικίας

Φωτογραφίες off road

Φωτογραφίες MotoGP 125 - 250 2002-2003

Φωτογραφίες MotoGP 125 - 2004

Φωτογραφίες MotoGP 2006 - Honda

Φωτογραφίες MotoGP 2007 - 2010 - Ducati

Φωτογραφίες MotoGP 2011 - 2012 - Honda

Video Stoner Cornering at 1000fps

Video Tribute

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012 19:28

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - Roger De Coster Αφιέρωμα - Marc Marquez »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon