.
Κατηγορία Αναβάτες
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 17:50

Αφιέρωμα - Marc Marquez

Η “φανέλα” με το #93

 

Tου Νίκου Ζ. Τσαμάνδουρα

O Marc Marquez πρωταθλητής ξανά.  Ο ταλαντούχος Ισπανός κατάφερε να γράψει για μία ακόμη φορά το όνομά του στην ιστορία του αθλήματος με χρυσά γράμματα. Όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Το ξεκίνημα στα 125


Στις 17 Φεβρουαρίου του 1993, γεννήθηκε στην Cervera της Ισπανίας ο Marc Marquez Alenta, όπως είναι το πλήρες όνομα του νεαρού Ισπανού που από την ερχόμενη σεζόν θα τρέχει στα “σαλόνια” του MotoGP.
Ο Marc έκανε το ντεμπούτο του με την Repsol KTM στα 125 κυβικά στις 13 Απριλίου του 2008 στο Πορτογαλικό Grand Prix όντας μόλις 15 ετών και 56 ημερών. Είναι ο νεότερος Ισπανός που έχει πάρει Pole position ή βάθρο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αγώνων μοτοσυκλέτας. Το πρώτο του βάθρο, ήρθε στις 22 Ιουνίου του 2008 στο Βρετανικό Gran Prix σε ηλικία 15 ετών και 127 ημερών (!!!). Το 2009 συνεχίζει σαν εργοστασιακός αναβάτης της KTM και στο Γαλλικό Grand Prix  παίρνει την πρώτη του pole position σε ηλικία 16 ετών και 89 ημερών.

Pole position είχε πάρει και στην Jerez το 2010 αλλά μια πτώση οδήγησε σε σοβαρό τραυματισμό του στον ώμο, με αποτέλεσμα να ξαναδεί βάθρο στις 6 Ιουνίου του 2010 στο Mugello. Ακολούθησαν νίκες σε Silverstone, Assen και Καταλoνία. Έτσι η ιστορία τον κατέγραψε ως το νεαρότερο αναβάτη που σημειώνει 4 συνεχόμενες νίκες. Η 5η νίκη ήρθε στο Sachsenring, χαρίζοντας την 100η νίκη στην τότε μοτοσυκλέτα του, Derbi. Μετά από αυτό το σερί 5 νικών σε Grand Prix, ο Marquez έγινε ο 1ος αναβάτης που καταφέρνει κάτι παρόμοιο στα 125cc μετά τον Rossi το 1997.

Οι κόντρες

Μια έξοδος στην πρώτη στροφή της Aragon με τον Randy Krummenacher  τον οδήγησε στην 3η θέση της γενικής κατάταξης στο πρωτάθλημα καθώς οι αγώνες που ακολούθησαν δεν στέφθηκαν με καλούς τερματισμούς, δίνοντας προβάδισμα στους Nicolas Terol και Pol Espargaro. Όμως το ταλέντο δεν κρύβεται και έτσι 4 συνεχόμενες νίκες μετά και με έναν αγώνα να απομένει, ο Marc προηγείτο με 17 βαθμούς του Terol. Στον αγώνα στο Estoril υπήρξε κόκκινη σημαία (δηλ. διακοπή αγώνα) λόγω βροχής ενώ ο Marquez  ήταν 2ος πίσω από τον Terol.

Στην επανέναρξη του αγώνα, ο Marquez έπεσε στον αναγνωριστικό γύρο. Μετά από κάποιες γρήγορες επισκευές στη μοτοσυκλέτα του, εκκίνησε από την τελευταία θέση καθώς δεν πρόλαβε να βγει από τα pits εντός του 5λεπτου που ορίζει ο κανονισμός. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το να νικήσει τον αγώνα και να διευρύνει την βαθμολογική διαφορά του πριν από την αυλαία της Valencia. Μια 10η νίκη τον έκανε να πλησιάσει ένα ρεκόρ που είχε σημειώσει μόνο ο Valentino Rossi το 1997. Η 4η θέση στην Valencia τον έκανε τον 2ο νεότερο παγκόσμιο πρωταθλητή μετά τον Loris Capirossi.

Συνέχεια στη Moto2

To 2011 έφερε ένα απροσδόκητο διετές συμβόλαιο όντας ο μοναδικός αναβάτης της Monlau Competicion με την διοίκηση του προσωπικού του manager, Emilio Alzamora. H σεζόν δεν ξεκίνησε καλά με πτώσεις σε Qatar και Jerez. Σειρά είχε μια 21η θέση στην Πορτογαλία πριν την πρώτη του νίκη στη Moto2, στην  πίστα του LeMans έπειτα από μια κακή εκκίνηση που τον έφερε 9ο  στην αρχή του αγώνα.
Στον αγώνα της πατρίδας του, στο Καταλανικό Grand Prix, τερμάτισε 2ος πίσω από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Stefan Bradl. Ακολούθησε μια πτώση στο Silverstone όπου είχε πάρει και την πρώτη του pole position στη Moto2. Με τον Bradl να παίρνει την 4η νίκη του σε έξι αγώνες, ο Marquez είχε μείνει 82 βαθμούς πίσω. Με νίκες στους 6 από τους 7 αγώνες που θα ακολουθούσαν, ο Marc θα έμενε μόλις 6 βαθμούς πίσω στο πρωτάθλημα.

Στην Ιαπωνία, αν και πήρε την Pole position, έχασε την 1η θέση από τον Andrea Iannone. Όμως η 2η θέση του Marquez σε συνδυασμό με την 4η του Bradl, χάρισε στον Marc πρωτοπορία στο  πρωτάθλημα για έναν μόλις βαθμό.
Στο Grand Prix της Αυστραλίας, ο Marquez ενεπλάκη σε ατύχημα με τον  Ratthapark Wilairot κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών, χτυπώντας τον στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας του. Για «Μη υπεύθυνη οδήγηση» πήρε ποινή προσθήκης ενός λεπτού στον χρόνο των κατατακτήριων του. Ξεκινώντας από την τελευταία θέση της σχάρας εκκίνησης και μετά από ένα θεαματικό αγώνα τερμάτισε 3ος, χάνοντας ωστόσο την πρωτιά από τη βαθμολογία της γενικής κατάταξης από τον Stefan Bradl, που τερμάτισε 2ος .

Μόνιμα στο βάθρο

Πριν τον αγώνα της Μαλαισίας, ο νεαρός Ισπανός αναβάτης επιβεβαίωσε πως θα παραμείνει στη Moto2 και το 2012, παρά τις φήμες που τον έφερναν στο MotoGP. Όμως, το σαββατοκύριακο του αγώνα δεν ξεκίνησε ομαλά όταν στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές σημείωσε πτώση και χτύπησε στην άσφαλτο της πίστας. Σαν αποτέλεσμα της πτώσης αυτής έχασε τις ελεύθερες δοκιμές και στις κατατακτήριες συμπλήρωσε μόλις 2 γύρους. Με τον χρόνο του να του επιτρέπει εκκίνηση μόλις από την 36η θέση , ο Marquez δεν έτρεξε ποτέ τον αγώνα αυτό, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις του από το πρωινό ζέσταμα έδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να τρέξει. Τα προβλήματα στην όραση του όμως συνεχίστηκαν και τελικά ο Marc δεν έτρεξε ούτε στον τελευταίο αγώνα της Valencia, χαρίζοντας έτσι τον τίτλο στον Stefan Bradl.

To 2012 φάνηκε ότι έδωσε πίσω ότι χρωστούσε στο Marc Marquez το αγωνιστικό του παρελθόν.  Σε μια χρονιά που αποδείχθηκε πως δεν υπήρχε άξιος αντίπαλος, ο Marc δεν αποχωρίστηκε το βάθρο παρά μόνο 3 φορές. Στο Γαλλικό και στο Μαλαισιανό Grand Prix όπου εγκατέλειψε και στο Mugello που τερμάτισε 5ος. Κατά τα άλλα μόνο βάθρα με αυτά να αποτελούνται από 9 νίκες,  2 δεύτερες και  τρίτες θέσεις. Σε αυτή τη σεζόν θα μπορούσαμε να πούμε πως δέχτηκε και τη μεγαλύτερη κριτική για την επιθετική του φύση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον τελευταίο αγώνα στη Valencia που λόγω ποινής ξεκινούσε τον αγώνα του από την τελευταία θέση και τερμάτισε στην πρώτη. Άξια λοιπόν ο 19χρονος Ισπανός έγινε για 2η φορά παγκόσμιος πρωταθλητής.

Από το 2013 στην MotoGP


Στις 12 Ιουλίου του 2012, ανακοινώθηκε η μεταγραφή στα MotoGP, με τα χρώματα της Repsol Honda. Αντικαταστάτης του απερχόμενου Casey Stoner και team mate του Dani Pedrosa. Σίγουρα έχει ενδιαφέρον να δούμε την πορεία και την προσαρμογή του Marc Marquez στα νέα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι δεν θα μείνει στον ρόλο του #2 αναβάτη και θα διεκδικήσει το κάτι παραπάνω και μακάρι να επαληθευτούμε γιατί τον θεωρούμε φαβορί και αγαπημένο μας αναβάτη στα MotoGP για το 2012. Ο νέος Rossi; Ο χρόνος θα δείξει!

 Η πρώτη χρονιά στη MotoGP

Aν μπορεί να συνδεθεί το όνομα Marc Marquez με μια λέξη, τότε αυτή είναι η λέξη ρεκόρ. Κάποια από τα πιο τρανταχτά είναι πως αποτελεί τον νεότερο αναβάτη που παίρνει pole  position (συνολικά 9 μέσα στη χρονιά!!!), νεότερο αναβάτη που πήρε νίκη στη μεγάλη κατηγορία, και φυσικά είναι ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία των GP. O τίτλος μόνο τυχαία δεν ήρθε μετά από 6 νίκες, 6 δεύτερες και 4 τρίτες θέσεις. Τέλος, άλλο σημάδι του εξωφρενικού ταλέντου του είναι οι 11 ταχύτεροι γύροι, με το μέλλον να δείχνει μόνο σπασμένα χρονόμετρα για το «μυρμήγκι».

 Η δεύτερη χρονιά στα MotoGP

Έχοντας ξανά το νούμερο 93 στο number plate, έχοντας προσθέσει όμως και τον παγκόσμιο τίτλο της MotoGP κατηγορίας στο παλμαρές του, ο Marquez έσπασε πάλι ένα ρεκόρ, κερδίζοντας 10 pole position στην σειρά, στους δέκα πρώτους αγώνες του 2014! Έχοντας μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς διατηρώντας ψηλά το κεφάλι σε κάθε αγώνα, ο Marc Marquez κατάφερε να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο Motegi της Ιαπωνίας, τρεις αγώνες πριν τελειώσει η αγωνιστική χρονιά! Και το πρωτάθλημα συνεχίζεται, και φαίνεται ότι ο στόχος του θα είναι για το υπόλοιπο 2014 να καταφέρει να πάρεις άλλες τρεις νίκες για να αποδείξει ότι δεν είναι τυχαία παγκόσμιος πρωταθλητής της μεγάλης κατηγορίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Υπάρχει κανείς άλλωστε που το πιστεύει;

Δύσκολο 2015


Μετά από δύο σερί τίτλους ο Ισπανός αναβάτης ξεκίνησε το 2015 ως το φαβορί για την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος. Ωστόσο οι Valentino Rossi και Jorze Lorenzo, πάνω στις σημαντικά βελτιωμένες τους YZR-M1 έδειξαν από την αρχή ότι δεν θα τον αφήσουν να παίξει μόνος του. Ο Ισπανός κατετάγη τελικά τρίτος στο πρωτάθλημα, πίσω από τον πρωταθλητή Lorenzo αλλά και τον Γιατρό, έχοντας παράλληλα και ασυνήθιστα πολλές εγκαταλείψεις – έξι συνολικά- είτε από πτώση είτε από μηχανικό πρόβλημα. Κατάφερε ωστόσο να συγκεντρώσει πέντε νίκες και να αναδειχθεί στον μικρότερο σε ηλικία αναβάτη που κατακτά 50 νίκες σε αγώνες GP, σε όλες τις κατηγορίες. Στην ιστορία θα μείνει η έχθρα και η αντιπαλότητα που αναπτύχθηκε μεταξύ του Marquez και του Rossi κατά τη διάρκεια της σεζόν, η οποία φαίνεται πως εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

2016 και ξανά προς τη δόξα τραβά!


O Marquez τα καταφέρνει ξανά, αφήνοντας τους πάντες πίσω του. Ο Ισπανός αναβάτης εμφανίστηκε το 2016 πιο μυαλωμένος και ώριμος από ποτέ. Έτσι, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της σεζόν με την μοτοσικλέτα του (τροφοδοσία-στήσιμο), αλλά και τον ανταγωνισμό που είχε να αντιμετωπίσει, κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα τρεις αγώνες πριν το τέλος, στην Ιαπωνία (όπως και το 2015), με τους Rossi και Lorenzo να σημειώνουν πτώση! Με αυτή την επιτυχία του ο Marquez έγινε ο νεότερος αναβάτης στην ιστορία των GP, που φτάνει στην κατάκτηση πέντε παγκόσμιων τίτλων, ξεπερνώντας ακόμη και τον Valentino Rossi. Παράλληλα ο Ισπανός κατάφερε να πάρει άλλες πέντε νίκες φτάνοντας συνολικά στις 55, ενώ είχε και άλλους επτά τερματισμούς στο βάθρο, 4 στη δεύτερη θέση και 3 στην τρίτη. Ο μόλις 23 ετών Marquez, έχει ήδη καταφέρει περισσότερα από κάθε άλλο αναβάτη στην ηλικία του και μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα χτίσει πάνω σε αυτό στο μέλλον μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον δικό του μύθο.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 13:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon