.
Κατηγορία Superbike
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 13:05

WorldSBK 2019, 6ος αγώνας, Jerez (Ισπανία)

Στον προηγούμενο αγώνα μάθαμε πως και ο Alvaro Bautista μπορεί να χάσει. Τώρα ανακαλύψαμε πως ο Bautista μπορεί επίσης και να πέσει. Όχι βέβαια ότι αυτό κάνει και μεγάλη διαφορά στο πρωτάθλημα...

Στους πέντε αγώνες που είχαν γίνει ως τώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbikes, ο Alvaro Bautista με τη Ducati μετρούσαν το απόλυτο, μέχρι που έφτασαν στην Imola. Στην πρώτη πίστα που ο Ισπανός δε γνώριζε από τη θητεία του στο MotoGP, υπέστη την πρώτη του ήττα από τον τετράκις πρωταθλητή, Jonathan Rea.

Η συνέχεια ωστόσο επανέφερε τη δράση σε πίστες που γνωρίζουν πολύ καλά και οι αναβάτες με εμπειρία MotoGP, έτσι τα στοιχήματα ξαναέστρεψαν την προτίμησή τους στον αναβάτη της Ducati.

Ο Rea, από την πλευρά του, έκανε ό,τι μπορούσε να διαψεύσει τις εκτιμήσεις παίρνοντας τη Superpole και αφήνοντας ελπίδες για μάχες, αντί για μια Panigale V4 να τερματίζει μια ώρα μπροστά από τους άλλους.

WorldSBK – 1ος αγώνας

O Rea (Kawasaki) πρώτος έφυγε, πρώτος έστριψε και προσπάθησε να οδηγήσει τον αγώνα και να ξεφύγει από νωρίς, όμως ο Bautista δεν τον άφησε να απομακρυνθεί και γρήγορα τον πέρασε για να αναλάβει αυτός την πρωτοπορία.

Πίσω του ο Rea τον έβλεπε να του ανοίγει διαφορά αργά και βασανιστικά, κερδίζοντας 1-2 δεκατάκια σε κάθε γύρο, ενώ ακόμη πιο πίσω οι δύο Yamaha των Alex Lowes και Michael Van Der Mark μάχονταν για την τρίτη θέση.

Το σκηνικό αυτό διήρκεσε για αρκετούς γύρους, με τον πρωτοπόρο να απομακρύνεται ελάχιστα, μα αρκετά ώστε να μην ανησυχεί ιδιαίτερα. Αυτός που δικαιολογημένα ανησυχούσε ήταν ο πρωταθλητής, αφού οι δύο Yamaha τον πλησίαζαν, παρότι μάχονταν μεταξύ τους.

66054 R06 Action

Αυτό που φαινόταν ως αναπόφευκτο συνέβη τελικά 12 γύρους πριν το τέλος, όταν ο VD Mark πέρασε τον Rea και ανέλαβε τη δεύτερη θέση απομακρυνόμενος από τον ανήμπορο αναβάτη της Kawasaki που πλέον είχε να ανησυχεί και για τον επερχόμενο Lowes.

Οι δυο τους ανέλαβαν να προσφέρουν θέαμα και αγωνία στη μάχη για την τρίτη θέση, ανταλλάσσοντας θέσεις αρκετές φορές, ώσπου φτάσαμε στον τελευταίο γύρο. Εκεί ο Lowes βρέθηκε μπροστά από τον συμπατριώτη του και λίγο πριν το τέλος ήρθε το μοιραίο συμβάν, όταν ο Rea επιχείρησε μια άκομψη και μάλλον υπεραισιόδοξη προσπέραση, κατά την οποία χτύπησε το αριστερό χέρι του Lowes και τον έριξε στο έδαφος, καθώς αυτός πήρε την τρίτη θέση.

Λίγο αργότερα οι αγωνοδίκες τιμώρησαν τον Rea για την κίνησή του με μια θέση στον αγώνα και εκκίνηση από το τέλος στο δεύτερο σκέλος. Ο ίδιος ο πρωταθλητής, προς τιμήν του, αναγνώρισε εξαρχής το σφάλμα του και απολογήθηκε στον συμπατριώτη του που, ευτυχώς πάντως, δεν τραυματίστηκε.

Αν και στην απονομή ήταν ο Rea στο βάθρο του πρώτου σκέλους, τελικά η υποχώρησή του στην 4η θέση σήμανε πως στην τρίτη θέση προωθήθηκε ο Marco Melandri (Yamaha) που ακολουθούσε στον τερματισμό.

WorldSBK – Superpole Race

Το σκηνικό στον σύντομο αγώνα των 10 γύρων ήταν μάλλον γνώριμο: Bautista φεύγει πρώτος και προσπαθεί να εξαφανιστεί.

11121 R6 Ambience

Αυτή τη φορά πίσω του βρέθηκε ο Melandri που προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον καταδιώξει. Από τη στιγμή που δεν το κατάφερε, έπεσε κι αυτός θύμα του εξαιρετικού VD Mark, ο οποίος είχε καθαρίσει με τον ανταγωνισμό για την 3η θέση ως τα μέσα του αγώνα και στον 7ο γύρο πέρασε και τον Melandri για μια ακόμη δεύτερη θέση.

Ο Melandri ολοκλήρωσε την πρώτη τριάδα της Superpole Race, με τέταρτο τον Rea που για πρώτη φορά από το 2015 έμεινε για δύο συνεχόμενους αγώνες εκτός βάθρου!

WorldSBK – 2ος αγώνας

Με τον Rea να ξεκινά από την ουρά της σχάρας εκκίνησης ως τιμωρημένος και τον Bautista να ξαναφεύγει πρώτος, ο δεύτερος αγώνας των Superbikes άρχισε να μοιάζει πολύ οικείος από νωρίς. Μόνο που αυτή τη φορά ο Ισπανός rookie της Ducati έδωσε μόνος του το απαραίτητο ενδιαφέρον, πέφτοντας από μπροστινό σε μια ανυποψίαστη στιγμή μόλις στον 2ο γύρο.

Αυτό άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε όσους θέλουν μα δε μπορούν να ανταγωνιστούν τον Bautista, φτιάχνοντας ένα γκρουπ 5 αναβατών που θα πάλευαν για το βάθρο. Σε αυτό βρίσκονταν κατά σειρά οι Rea, VD Mark, Melandri, Topral Razgatlioglu (Kawasaki) και Chaz Davies (Ducati).

Αξίζει να σημειώσουμε την εντυπωσιακότατη επίδοση του Rea που βρέθηκε από το τέλος της σχάρας εκκίνησης στη μάχη για τη νίκη μέσα σε ελάχιστο χρόνο!

55281 R06 Action
Michael Van Der Mark (Yamaha)

Το δράμα εντάθηκε όταν ένα λάθος του Melandri έστειλε εαυτόν και Davies εκτός μάχης, ενώ όλα έδειχναν πως ο Rea θα έπαιρνε τη νίκη. Μόνο που υπολογίζαμε χωρίς τον εκπληκτικό VD Mark, ο οποίος μάζεψε τον πρωτοπόρο, πέρασε και στους επόμενους 10 γύρους έχτισε και μια διαφορά 2 δευτερολέπτων για να χαρίσει στη Yamaha μια σπουδαία νίκη.

Ο Rea περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, ενώ το βάθρο συμπληρώθηκε από έναν αναβάτη-έκπληξη, τον νεαρό Τούρκο rookie Razgatlioglu.

Κάπως έτσι, η πτώση του Bautista έδωσε μιαν ανάσα στον Rea που, παρότι έκανε έναν από τους χειρότερους αγώνες του στο WorldSBK, ψαλίδισε δύο βαθμούς από τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο. Δεν είναι τόσο το ότι πλησίασε, όσο το ότι αν κέρδιζε ο Bautista και τον δεύτερο αγώνα τότε η διαφορά θα άνοιγε περισσότερο.

Αυτή τη στιγμή ο Rea απέχει 41 βαθμούς από τον Bautista, ενώ έδωσε και μια ελπίδα στην Kawasaki στην κατάταξη των Κατασκευαστών.

WorldSSP

O Randy Krummenacher (Yamaha) είχε την pole και ο Federico Caricasulo (Yamaha) ήταν ο βασικός του αντίπαλος, αλλά στον αγώνα ήταν ο Lucas Mahia (Kawasaki) αυτός που έκλεψε αρχικά την πρωτοπορία.

Ενόσω επτά αναβάτες μάχονταν για τις θέσεις του βάθρου, ο Mahias άρχισε να οπισθοχωρεί και σύντομα οι ομόσταυλοι Krummenacher και Caricasulo ηγούνταν του γκρουπ των πρωτοπόρων και άλλαζαν μεταξύ τους θέσεις διαρκώς.

65672 R06 Action

Η μονομαχία για τη νίκη κρίθηκε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, όταν ο Caricasulo ανέβασε τον ρυθμό του, κάτι στο οποίο ο αντίπαλός του δε μπόρεσε να απαντήσει.

Στην καρό σημαία ο Caricasulo πήρε τη δεύτερη φετινή του νίκη, ο Krummenacher ακολούθησε δεύτερος και ο Jules Cluzel συμπλήρωσε το βάθρο με μια ακόμη Yamaha.

Στη βαθμολογία των Supersport 600 ο Krummenacher δικαίως προηγείται έχοντας τρεις νίκες και τρεις δεύτερες θέσεις σε έξι αγώνες, 17 βαθμούς μπροστά από τον Caricasulo που δεν τον αφήνει να ησυχάσει και αυξάνει το δράμα στο πρωτάθλημα. Ο Cluzel ακολουθεί άλλους 24 βαθμούς πίσω από τον δεύτερο.

WorldSSP 300

Στον προηγούμενο αγώνα στην Imola ο καιρός προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και ένα εξ αυτών ήταν η ματαίωση του αγώνα της μικρής κατηγορίας των 300 κυβικών. Έτσι οι διοργανωτές αποφάσισαν να τρέξουν δύο αγώνες στη Jerez, ώστε τελικά το πρόγραμμα να κλείσει με 9 συνολικά αγώνες, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Σε αυτούς τους δύο αγώνες της Jerez προκύπτουν δύο σημαντικές ειδήσεις: Κατά τον πρώτο αγώνα έχασε τη νίκη για πρώτη φορά φέτος ο Manuel Gonzalez (Kawasaki), τερματίζοντας μάλιστα εκτός βάθρου, στην τέταρτη θέση.

64691 R06 Action

Η δεύτερη είδηση αφορά στην επιστροφή της πρωταθλήτριας Ana Carrasco (Kawasaki), η οποία μετά από δύο κακούς αγώνες (εγκατάλειψη στην Aragon, 8η στο Assen), ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο της Jerez, τερματίζοντας τρίτη και στους δύο αγώνες!

Για την ιστορία, στον πρώτο αγώνα νικητής αναδείχθηκε ο Marc Garcia, μπροστά από τον Scott Deroue και την Carrasco, σε ένα αμιγώς Kawasaki-κό βάθρο.

Τρεις πράσινες μοτοσυκλέτες του ίδιου κατασκευαστή γέμισαν και το δεύτερο βάθρο στην Ισπανία, με τον Gonzalez να επιστρέφει στις νίκες, μπροστά από τον Garcia και την Carrasco.

Στη βαθμολογία ο Gonzalez διατηρεί την πρωτοπορία του και μάλιστα αύξησε λίγο τη διαφορά του από τον δεύτερο Deroue στους 32 βαθμούς, με τον Garcia τρίτο 6 βαθμούς πιο πίσω. Η δε πρωταθλήτρια Carrasco έκανε ένα γενναίο άλμα στην κατάταξη, σκαρφαλώνοντας στην 5η θέση, 48 βαθμούς από την κορυφή.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία WorldSBK 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 13:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon