.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 11:16

MotoGP 2021, 3ος αγώνας, Portimao (Πορτογαλία)

Quartararo λαμπρός, οδηγεί στη βαθμολογία με δεύτερη σερί νίκη στο πρωτάθλημα.

Ο τρίτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP επέστρεψε στο Portimao και την περίφημη πίστα του με τις διαρκείς υψομετρικές μεταβολές που πέρυσι εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του κορυφαίου πρωταθλήματος ταχύτητας.

Μετά από δύο θριάμβους για τη Yamaha, η τρίτη στροφή του πρωταθλήματος είχε ένα άλλο σημείο αναφοράς: την επιστροφή του Marc Marquez, η παρουσία του οποίου μετά από 9 ημερολογιακούς μήνες ή μια ολόκληρη αγωνιστική σεζόν και κάτι ψιλά (2021 pre-season δοκιμές) αποτελούσε ένα μεγάλο ερωτηματικό.

33 brad binder 93 marc marquez dsc4082.gallery full top fullscreen

Ο ίδιος έσπευσε να απαντήσει σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα, γράφοντας τον τρίτο ταχύτερο χρόνο στο FP1, ενώ το γεγονός πως κατάφερε να πάρει την έκτη θέση στη σχάρα εκκίνησης μετά από ένα φρενήρες Q2 (και έχοντας περάσει από τη διαδικασία του Q1) λέει πολλά.

Η δε μάχη της pole position είχε άφθονη αγωνία, καθώς τρεις αναβάτες διέλυσαν το ρεκόρ πίστας, μα μόνο ο χρόνος του ενός μέτρησε. Η αιτία είναι πως ο Pecco Bagnaia (Ducati) που έγραψε το πιο απίστευτο ρεκόρ όλων ακυρώθηκε καθώς στη διάρκεια του γρήγορου γύρου του είχε βγει κίτρινη σημαία, ενώ του Maverick Vinales ακυρώθηκε λόγω υπέρβασης των ορίων πίστας. Έτσι απέμενε ο Γάλλος ομόσταυλός του με έναν εκπληκτικό χρόνο και νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας στην pole position της Κυριακής.

 lg62064 2.gallery full top fullscreen

Στην εκκίνηση ωστόσο ο Quartararo τα έκανε μαντάρα και η πρώτη του θέση στη σχάρα έγινε έκτη στην πρώτη στροφή. Μικρό το κακό, καθώς ο Γάλλος είχε αποδείξει πως ήταν μακράν ο πιο γρήγορος στο Portimao από την Παρασκευή. Είχε σταθερά τα ταχύτερα γυρολόγια, είτε σε έναν γύρο ή σε προσομοιώσεις αγώνα, γεγονός που τον έχριζε ως φαβορί από την αρχή.

Λίγο μετά την πρώτη στροφή, ο Alex Rins (Suzuki) οδηγούσε τη δράση με τον Johann Zarco (Ducati) στο κατόπι του. Ο Quartararo ανέκαμψε γρήγορα από την κακή του εκκίνηση, άρχισε να καταδιώκει τους πρωτοπόρους και μερικούς γύρους αργότερα θα βρισκόταν εκείνος να οδηγεί τη μάχη.

Καθώς ο Jack Miller (Ducati) έπεφτε και ο Zarco έμενε λίγο πιο πίσω, οι Quartararo και Rins αντάλλαξαν κάμποσους ταχύτερους γύρους σε μια σφικτή χορογραφία μέχρι τον 19ο γύρο, όταν ο αναβάτης της Suzuki έχασε το μπροστινό του και βγήκε εκτός μάχης, αφήνοντας τον Quartararo πιο ήρεμο, καθώς δεν χρειάζονταν πια ρίσκα για να διατηρηθεί άνετα πρώτος.

Πίσω του οι πτώσεις έδιναν και έπαιρναν, βγάζοντας εκτός μάχης Zarco, Miguel Oliveira (KTM), Valentino Rossi (Yamaha) και Pol Espargaro (Honda) μεταξύ άλλων.

46 valentino rossi lg62391.gallery full top fullscreen

Με τον Zarco εκτός κάδρου και τον Quartararo άπιαστο μπροστά, οι άλλες δύο θέσεις του βάθρου έγιναν αντικείμενο μονομαχιών με τους Bagnaia, Joan Mir (Suzuki) και Franco Morbidelli (Yamaha) κεντρικούς πρωταγωνιστές.

Νικητής από αυτή τη μάχη βγήκε ο Bagnaia, επιδεικνύοντας τον πολύ γρήγορο ρυθμό του, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Morbidelli που επικράτησε καθαρά του Mir και κυνήγησε ανεπιτυχώς και τη δεύτερη θέση.

Σπουδαία εμφάνιση έκανε ο Brad Binder (KTM) στην 5η θέση, κρατώντας ψηλά την πορτοκαλιά σημαία σε ένα διήμερο που ο αναμενόμενος πρωταγωνιστής, Oliveira, δεν μιμήθηκε την περσινή του φόρμα όταν και είχε σαρώσει τη νίκη.

36 joan mir dsc4665.gallery full top fullscreen

Ακολούθησε έκτος ο Aleix Espargaro με τη νέα μοτοσυκλέτα της Aprilia που αρχίζει να δείχνει δόντια και πιθανότατα θα τα ακονίσει πολύ καλύτερα τώρα που κατέφτασε ο Andrea Dovizioso για ν’ αναλάβει την εξέλιξή της.

Ο Marc Marquez θα πρέπει να νιώθει πανευτυχής με την 7η θέση του στον αγώνα, με δεδομένο πως είχε τα πάντα εναντίον του, έτρεχε με μια “ξένη” μοτοσυκλέτα και υπό διαρκή πόνο. Το ξέσπασμά του σε δάκρυα στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα φωτογραφίζει ακριβώς το άγχος που είχε μέχρι να ολοκληρώσει επιτυχώς το τριήμερο και, φυσικά, η επίδοσή του (σε αυτές τις συνθήκες και μια άγνωστη στον ίδιο πίστα) μας δείχνει πως η επιστροφή στο βάθρο είναι απλά θέμα χρόνου.

Ο Vinales είναι ίσως το μεγαλύτερο ερωτηματικό του αγώνα, αφού έδειχνε από την Παρασκευή πως έχει και το γυρολόγιο, αλλά και τη διάρκεια – όπως έδειξε στην προσομοίωση αγώνα στο FP4 που έγραφε σταθερά ταχύτατους χρόνους με λάστιχα που είχαν γράψει περισσότερους γύρους από την τυπική διάρκεια του Πορτογαλικού GP.

Την Κυριακή ωστόσο ο Ισπανός πέρασε όλον τον αγώνα στην λάθος άκρη του, καταφέρνοντας να φτάσει ως την 11η θέση περισσότερο χάρη στους αρκετούς που έπεσαν μπροστά του, παρά στις προσπεράσεις του. Το γεγονός πως τερμάτισε πίσω από τους αδελφούς Marquez οπωσδήποτε ανησυχεί τον νικητή του πρώτου αγώνα της χρονιάς.

 gia9710 2.gallery full top fullscreen

Πλέον ο Quartararo οδηγεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα με 61 βαθμούς και δείχνει πολύ καλύτερα σημάδια από πέρυσι, όταν σάρωσε τους δύο πρώτους αγώνες στη Jerez και μετά εξαφανίστηκε για μισή σεζόν (ως τη Βαρκελώνη). Τώρα έχει αρχίσει με δύο νίκες σε διαφορετικές πίστες και αναμένουμε με αγωνία τη συνέχεια.

Δεύτερος στη βαθμολογία ανέβηκε ο Bagnaia με 46 βαθμούς και απολύτως δικαολογημένα, ενώ τρίτος έπεσε ο Vinales με 41 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Zarco που ως και το μεσημέρι της Κυριακής απολάμβανε τον προσωρινό θρόνο των MotoGP.

 lg50567.gallery full top fullscreen 

Moto2

Στη μεσαία κατηγορία με κοινούς τρικύλινδρους κινητήρες 765 cc της Triumph, ένας rookie έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος για τον εντυπωσιακό Raul Fernandez που δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στο Portimao, παίρνοντας μια πειστικότατη νίκη.

Ο νικητής των δύο πρώτων αγώνων, Sam Lowes, έπεσε μόλις στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου προσπαθώντας να αποφύγει μια σύγκρουση με τον Remy Gardner και βγήκε από νωρίς εκτός μάχης, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό.

Έτσι οι άλλες δύο θέσεις του βάθρου πίσω από τον ακαταμάχητο Fernandez παίχτηκαν σε μια σκληρή μάχη μεταξύ των Aron Canet, Gardner και Joe Roberts, με τον τελευταίο να μένει εκτός της πρώτης τριάδας για λιγότερο από τρία δέκατα του δευτερολέπτου.

Η πτώση του Lowes τον έριξε στην τρίτη θέση της κατάταξης με 50 βαθμούς, καθώς πρώτος έχει περάσει ο Gardner με 56 και δεύτερος ο Fernandez με 52.

 dsc2407.gallery full top fullscreen 

Moto3

Σημειώστε αυτό το όνομα: Pedro Acosta. Είναι μόλις 18 ετών, rookie στο παγκόσμιο και τρέχει με την ομάδα Red Bull KTM Ajo. Ο πιτσιρικάς αυτός στους τρεις πρώτους του αγώνες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μετρά δύο νίκες και μια δεύτερη θέση!

Οι δε νίκες του δεν ήρθαν έτσι απλά, καθώς τη μια φορά στο Κατάρ πήρε εκκίνηση από τα πιτς πριν σουβλίσει τους πάντες για να φτάσει ως τη νίκη.

Και χτες, στο Portimao, παρέδωσε άλλο ένα μάθημα προς όποιον είχε την τύχη να τον παρακολουθεί.

Ο νεαρός ήταν μέσα στις μάχες από την αρχή και όποτε έχανε μια μονομαχία θα ανακάλυπτε έναν διαφορετικό τρόπο, μιαν άλλη γραμμή, ένα άλλο σημείο φρένων για να καταφέρει να ξαναπεράσει μπροστά. Και κάθε φορά το κατάφερνε!

Στο τέλος ο Acosta κατάφερε να βγει πρώτος από μια μάχη που, παραδοσιακά για τη μικρή κατηγορία, είχε μια ομάδα 9 ως 11 αναβατών να μάχεται για τη νίκη ως τον τελευταίο γύρο. Με αναβάτες έμπειρους, όπως ο Dennis Foggia (Honda) που οδηγούσε για μεγάλο μέρος και έδειχνε πως θα έπαιρνε τη νίκη πριν ο rookie τον υποβιβάσει στη δεύτερη θέση, ή τον Andrea Migno (Honda) που ήρθε από πίσω για να πάρει την τρίτη θέση.

Το μέλλον αυτού του νεαρού αναβάτη προδιαγράφεται λαμπρό, καθώς θα ενισχύει το πασιφανές ταλέντο και το ασύλληπτο θράσος του με το απαραίτητο συστατικό της εμπειρίας. Προσέξτε τον στους επόμενους αγώνες, ίσως παρακολουθούμε ένα νέο φαινόμενο εν εξελίξει.

Στη βαθμολογία ο περί ου ο λόγος έχει ξεφύγει με 70 βαθμούς στην κατάταξη, αφήνοντας τον Jaume Masia (KTM) δεύτερο με μεγάλη απόσταση στους 39 βαθμούς και τον Darryn Binder (Honda) τρίτο στους 36, όσους και ο Nicolo Antonelli (KTM).

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MotoGP 2021

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στη Jerez στις 2 Μαΐου 2021, όπου θα έχουμε και το φετινό ντεμπούτο της ηλεκτρικής κλάσης MotoE.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 11:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon