.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 11:09

MotoGP 2021, 5ος αγώνας, Le Mans (Γαλλία)

Σερί ο Miller, σερί κι ο Quartararo!

Στο νέο σκηνικό που έχει προκύψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP παίρνει το σχήμα του από δύο κυρίως συμβάντα: την πανδημία covid και την απουσία του Marc Marquez (Honda) από τις νίκες.

Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων έφερε πέρυσι μια χρονιά-ρεκόρ σε διαφορετικούς νικητές, επέτρεψε δε σε πολλούς νέους αναβάτες να ονειρεύονται κάτι που η κυριαρχική παρουσία του Marquez απέκλειε τα προηγούμενα επτά χρόνια.

Η ανάδειξη του Joan Mir σε παγκόσμιο πρωταθλητή με τη Suzuki μας φέρνει φέτος σε μια νέα σεζόν όπου πολλοί αναβάτες βλέπουν πολύ πιο ρεαλιστικά τι πιθανότητές τους να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, ενώ οι ελπίδες τους αναπτερώνονται από το γεγονός πως ο επιστρέψας Marquez δεν έχει βρεθεί ακόμη στο επίπεδο που μας είχε συνηθίσει.

Μεταξύ αυτών ο Fabio Quartararo (Yamaha), ο οποίος πήγε στο Le Mans μετά από έναν αγώνα που έδειχνε πως θα κέρδιζε εύκολα, πριν χάσει κάθε ελπίδα λόγω προβλήματος (arm pump) στο χέρι.

Εδώ όμως είναι Γαλλία και ο El Diablo ήρθε φρεσκοεγχειρισμένος να δείξει πως είναι έτοιμος να συνεχίσει το σερί του, με πρώτη απόδειξη την τρίτη συνεχόμενη pole position που πήρε με εντυπωσιακότατο στυλ το Σάββατο 15/5.

Ο μόνος αντίπαλος που φαινόταν στον ορίζοντα ήταν ο καιρός, καθώς ο Γάλλος αντιμετώπιζε προβλήματα στις ανάμεικτες συνθήκες και πολύ θα ήθελε την ώρα του αγώνα να τρέχει σε ξεκάθαρο καιρό: η στεγνό, ή βροχή, όχι ενδιάμεσα πράγματα. Δυστυχώς για τον ίδιο, η Φύση είχε άλλη άποψη.

Στον αγώνα ο Quartararo δεν έκανε την εκκίνηση που θα ήθελε και βρέθηκε να ακολουθεί τους Maverick Vinales και Jack Miller. Αν και ο αγώνας ξεκίνησε με μερική λιακάδα, λίγους γύρους αργότερα θα σκεπαζόταν από μαύρα σύννεφα. Η βροχή δεν άργησε και εκεί ο Quartararo βρήκε ευκαιρία να περάσει πρώτος πριν μπουν για αλλαγή μοτοσυκλέτας.

Ο Vinales στο μεταξύ άρχισε να οπισθοχωρεί ανεξέλεγκτα όση ώρα οι αναβάτες έμεναν με τα σλικ μέσα στον αγώνα. Καθώς η βροχή δυνάμωνε έσπευσαν μαζικά να αλλάξουν μοτοσυκλέτες και εκεί έκανε ο Quartararo το δικό του λάθος. Μπήκε πρώτος, μα βγήκε τρίτος, πίσω από τον Marc Marquez και τον Alex Rins.

Για λίγη ώρα πιστέψαμε πως ο ΜΜ93 βρήκε την ευκαιρία να επιστρέψει στις νίκες, ωστόσο μια πτώση τον άφησε πολύ πίσω – και μια δεύτερη αργότερα τον έβγαλε οριστικά εκτός αγώνα.

Μπροστά ο Quartararo οδηγούσε πια τον αγώνα, μα ο Miller ερχόταν με πολύ πιο γρήγορο γυρολόγιο να τον μαζέψει – όπως ακριβώς έκανα στις πιο πίσω θέσεις και οι Johann Zarco και Pecco Bagnaia που ναι μεν είχαν κάνει κάκιστο ξεκίνημα στον αγώνα, μα στη βροχή οι Ducati πετούσαν και γυρνούσαν στους δικούς τους, απλησίαστους χρόνους.

Οι Miller και Bagnaia υποχρεώθηκαν σε ποινές διπλής διέλευσης από τον μακρύ γύρο (long map) λόγω παράβασης του ορίου ταχύτητας της pitlane όταν μπήκαν για αλλαγή μοτοσυκλέτας, μα ούτε αυτό τους κράτησε πίσω. Παρά τις δύο διελεύσεις, ο Miller πήγαινε τόσο πιο γρήγορα από τον Quartararo που δεν χρειάστηκε καν γύρο για να τον περάσει μετά και την τελευταία ποινή του.

Ήταν σαφές πως ο Αυστραλός μπορούσε να χάσει μόνο από τον εαυτό του και αυτό δεν συνέβη, καθώς εντυπωσίασε ως και την καρό σημαία για τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του. Ήταν να μην πάρει μπροστά.

Δεύτερος τερμάτισε ο Zarco, ερχόμενος από πίσω για να περάσει και αυτός άνετα τον Quartararo που μια χαρά βολεύτηκε στην τρίτη θέση.

Ο Γάλλος της Yamaha ήταν πανευτυχής και είχε δύο καλούς λόγους: πρώτον, επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης και, δεύτερον, έτρεξε σε έναν αγώνα υπό βροχή (αδύνατο σημείο του) και μάλιστα με τις ανάμεικτες συνθήκες που τόσο φοβόταν, και παρόλα αυτά ανέβηκε βάθρο και το πανηγύρισε λες και πήγε τον τίτλο!

Ο Bagnaia δε, από προτελευταίος που είχε βρεθεί σε κάποια πρώιμη στιγμή του αγώνα κατέληξε τέταρτος, κλείνοντας μια γιγάντια διαφορά από τον Quartararo που ξεπερνούσε τα 15 δευτερόλεπτα όταν άρχισε να ξεκαθαρίζει η εικόνα του βάθρου. Ειλικρινά, αν είχε 1-2 γύρους ακόμη ήταν βέβαιο πως θα ανέβαινε αυτός στο βάθρο αντί του Quartararo.

Ο αγώνας ήταν ένα Βατερλώ για τη Suzuki καθώς έπεσαν εκτός μάχης και οι δύο αναβάτες της. Ο Mir στον γύρο πριν μπει να αλλάξει μοτοσυκλέτα, ενώ ο Rins αμέσως μετά, όταν βρέθηκε για λίγο δεύτερος.

Σπουδαία εμφάνιση έκανε ο Danilo Petrucci (KTM) στην πέμπτη θέση, ένα αποτέλεσμα ωστόσο εκτός πραγματικότητας για τον ίδιο, καθώς δεν έχει βρει καμιά άκρη με την ΚΤΜ του και απλά επιβεβαίωσε την ικανότητά του στη βροχή.

Πίσω του δόθηκε μια μάχη μεταξύ δύο Honda, καθώς ο Alex Marquez επικράτησε τελικά του Takaaki Nakagami για τις θέσεις 6 και 7.

Απογοητευτικός ο Vinales έμεινε 10ος, μια θέση μπροστά από τον περσινό του ομόσταυλο, Valentino Rossi, ο οποίος φάνηκε πως θα πήγαινε καλά στον αγώνα, μα έπεσε θύμα ενός λάθους του Morbidelli (Yamaha) στην αρχή, ο οποίος χτύπησε πλευρικά και έβγαλε από τη γραμμή του τον Pol Espargaro (Honda) και αυτός αναπόφευκτα έκανε το ίδιο στον Rossi.

Με το αποτέλεσμα του Le Mans ο Quartararo επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης με 80 βαθμούς, αλλά ο εντυπωσιακότατος Bagnaia του μείωσε την προπορεία σε μόλις έναν βαθμό (79), ενώ ο τρίτος Zarco ακολουθεί σε απόσταση άλλων 11 βαθμών (68) και από πίσω έρχεται φουριόζος και ο Miller (64) που αναπληρώνει με το παραπάνω το κακό του ξεκίνημα στους τρεις πρώτους αγώνες της χρονιάς.

Το πρωτάθλημα έχει πολύ ψωμί ακόμη και καμιά πρόβλεψη δεν χωρά στο τι θα δούμε φέτος. Υπέροχα!

Moto2

Σαρωτικός ο Raul Fernandez, πήρε μια σημαντική νίκη από την pole position, μετά από μάχη με τον ομόσταυλό του στην Red Bull KTM Ajo, Remy Gardner.

Το βάθρο συμπλήρωσε ο Marco Bezzecchi της VR46, σε έναν αγώνα όπου ο Sam Lowes έπεσε νωρίς εκτός μάχης και περιέπλεξε τις βλέψεις του για τίτλο.

Οι δύο αναβάτες της ΚΤΜ Ajo, Gardner και Fernandez οδηγούν το πρωτάθλημα με 89 και 88 βαθμούς αντιστοίχως, με τον Bezzecchi τρίτο (72) και τον Lowes να χάνει σταδιακά επαφή με την κορυφή στους 66 βαθμούς.

Moto3

Με τον αγώνα να γίνεται μετά από πολύ δυνατή πρωινή βροχή στο warmup και την πίστα στην άβολη διαδικασία του στεγνώματος με πολλά υγρά σημεία, η μικρή κατηγορία είχε πολύ δύσκολο έργο να αντιμετωπίσει.

Για πρώτη φορά φέτος λοιπόν ο αναβάτης-θαύμα, Pedro Acosta (ΚΤΜ), δεν πήρε τη νίκη καθώς είχε μια πτώση που τον έριξε πού πίσω. Ξανασηκώθηκε όπως, μπήκε 21ος και στο τέλος τερμάτισε όγδοος! Είναι το κάτι άλλο ο πιτσιρικάς αυτός, δικαίως όλοι ασχολούνται μαζί του.

Νικητής ήταν ο Sergio Garcia (Gas Gas) μπροστά από τους Filip Sapac (Honda) και Riccardo Rossi (KTM).

Στη βαθμολογία ο Acosta παραμένει μακράν πρώτος με 103 βαθμούς, ένα χάος μπροστά από τον δεύτερο Garcia (49) και τον τρίτο Andrea Migno (47).

MotoE

Ο Eric Granado πήρε από την pole position την πρώτη του νίκη στο ηλεκτρικό Κύπελλο, επικρατώντας του Mattia Casadei και του Alessandro Zaccone που συμπλήρωσαν το βάθρο.

Αυτό το αποτέλεσμα διατηρεί τον Zaccone στη θέση του οδηγού με 41 βαθμούς, μα με τους Casadei και Dominique Aegerter από κοντά στους 33 και τον Granado να ανεβαίνει στους 28.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MotoGP 2021

Επόμενος αγώνας στις 30 Μαΐου 2021 στην Ιταλία και δη στο θρυλικό Mugello.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon