.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 11:35

MotoGP 2019, 15ος αγώνας, Buriram (Ταϊλάνδη)

Φτάνοντας στην Ταϊλάνδη για τον πρώτο από τους τέσσερεις συνεχόμενους "μακρινούς" αγώνες σε Ασία και Ωκεανία, ο Marc Marquez είχε έναν απλούστατο στόχο: να πάρει δύο βαθμούς περισσότερους από τον Andrea Dovizioso και να καπαρώσει τον τίτλο εδώ και τώρα, με τέσσερεις αγώνες να απομένουν στο πρόγραμμα.

Η θέλησή του δεδομένη, η ικανότητά του αδιαμφισβήτητη και η κυριαρχία του (και) φέτος σαρωτική. Μόνο που συνάντησε ένα εμπόδιο στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής (4/10), όταν είχε ένα άσχημο highside που τον έστειλε στο νοσοκομείο για εξετάσεις με φόβους για τραύμα στην σπονδυλική στήλη.

Ευτυχώς για τον ίδιο, ο βρόντος αποδείχθηκε πως δεν του άφησε κουσούρια, πλην μιας τεράστιας μελανιάς που ξεκινούσε από τη μέση του, κάλυπτε τον δεξιό γλουτό και έφτανε ως και τον δεξιό γοφό. Μόλις πήρε το ιατρικό οκ γύρισε στην πίστα, μπήκε το ίδιο απόγευμα στο FP2 και έγραψε τον έκτο χρόνο, παρά τον πόνο που οπωσδήποτε θα πρέπει να τον ταλαιπωρούσε.

Η επόμενη μέρα έφερε ασταθή καιρό με βροχές και καθυστερήσεις στο FP3, ωστόσο στο τέλος ο Marquez ήταν πάλι εκεί.

Την pole position ωστόσο πήρε για τέταρτη φορά φέτος ο εκπληκτικός για μια φορά ακόμη Fabio Quartararo με την πιο αργή των τεσσάρων Yamaha του πρωταθλήματος, κρατώντας τον πρωταθλητή δεύτερο. Η δε 7η θέση του Dovizioso στη σχάρα εκκίνησης ήταν μάλλον το καλύτερο νέο για τον Marquez.

 dsc5390 1.gallery full top fullscreen

Στον αγώνα ο Quartararo επιβεβαίωσε την ταχύτητά του και έφυγε πρώτος, κρατώντας την πρωτοκαθεδρία του αγώνα με τον Marquez στο κατόπι του. Σύντομα οι δυο τους θα άφηναν τους υπόλοιπους πίσω, σε ένα γκρουπ του οποίου ηγείτο ο Maverick Vinales, μπροστά από τον Dovizioso που έκανε μια καλή εκκίνηση και κέρδισε άμεσα τρεις θέσεις.

Ωστόσο οι δύο πρώτοι έτρεχαν σε έναν άλλο αγώνα και ως τον 7ο γύρο ήταν εμφανές πως όλοι οι υπόλοιποι θα αγωνίζονταν με ταβάνι το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο Marquez είχε πλέον εμφανώς ως τακτική να ακολουθήσει τον Quartararo περιμένοντας, αφού ο ίδιος δεν είχε (φαινομενικά) λόγο να ρισκάρει, γνωρίζοντας πως του αρκούσε μια οποιαδήποτε θέση στην πρώτη τετράδα εφόσον ο Dovi ήταν πίσω του. Φυσικά όλοι γνωρίζαμε πως αυτό δε θα τον ικανοποιούσε, αλλά για 23 γύρους δεν έδειξε καμιά θέρμη να περάσει τον 20χρονο Γάλλο της Yamaha.

Τότε έκανε την πρώτη του προσπάθεια να περάσει μπροστά, η οποία απέτυχε καθώς ανοίχτηκε στην έξοδο και ο Quartararo βρήκε άμεσα απάντηση. Το παιχνίδι μόλις είχε αρχίσει να ζωηρεύει και έφτασε σε μια νέα κορύφωση στον 26ο και τελευταίο γύρο, όταν ο Marquez έκανε ξανά την κίνησή του στην ίδια στροφή (Κ3).

20 fabio quartararo 93 marc marquez esp dsc6188.gallery full top fullscreen

Ο Quartararo αυτή τη φορά δεν είχε απάντηση, ήξερε όμως ότι ήταν πολύ δυνατός στο τελευταίο κομμάτι της πίστας, έτσι έκατσε πίσω από τον πρωταθλητή και προετοίμαζε την απάντησή του. Αυτή ήρθε στη 12η στροφή, όπου ο Γάλλος rookie βούτηξε με αρκετό ρίσκο στην εσωτερική του Marquez, πέρασε, αλλά βγήκε κι αυτός ανοικτά στην έξοδο, επιτρέποντας στον πρωταθλητή να ξαναπάρει την εσωτερική και να βγει πρώτος στην ευθεία του τερματισμού για να πανηγυρίσει με άψογο στυλ και νίκη τον έκτο τίτλο του στη μεγάλη κατηγορία.

Για τον Quartararo δεν τίθεται θέμα πως αυτή ήταν άλλη μια σπουδαία εμφάνιση, όσο κι αν ο ίδιος πρέπει να έχει σκάσει με τις όσες φορές έχει χάσει τη νίκη στην τελευταία στροφή - συνήθως με δράστη τον Marquez. Παρόλα αυτά, το να έχει την πιο αργή μοτοσυκλέτα της Yamaha, να χάνει πάνω από 15 km/h στις ευθείες από όλους και παρόλα αυτά να είναι πάλι πρώτος αναβάτης της Yamaha δεν είναι και λίγο...

Ο Vinales συμπλήρωσε το βάθρο με τον συνήθη του τρόπο: δυσκολεύτηκε πολύ στα πρώτα στάδια του αγώνα με το ρεζερβουάρ γεμάτο και βρήκε γρήγορο ρυθμό όταν ήταν πια αργά. Τους έφτασε μεν στα 1.4 δευτερόλεπτα απόσταση, μα ήταν πια αργά για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια μοναχική τρίτη θέση.

Ο Dovizioso δεν είχε χτες καμιά ελπίδα να παλέψει με τον Marquez και να καθυστερήσει το αναπόφευκτο. Ο τίτλος γι' αυτόν είχε χαθεί προ πολλού και το γεγονός ότι τερμάτισε 4ος σε απόσταση σχεδόν 10 δευτερόλεπτα πίσω από τον Vinales δείχνει πόσο μακριά είναι φέτος σε δυναμική τίτλου.

04 andrea dovizioso ita dsc6039.gallery full top fullscreen

Ο δε Danilo Petrucci συνέχισε στην αφάνεια, καταφέρνοντας να τερματίσει ασθμαίνοντας 9ος, πίσω και από τον προβληματισμένο Rossi.

Μιλώντας για τον ζωντανό θρύλο των MotoGP, το γεγονός πως τερμάτισε τελευταίος μεταξύ των Yamaha τα λέει όλα και πιθανότατα του αφαιρεί κάθε δικαιολογία περί της μοτοσυκλέτας του. Στον αγώνα ξεκίνησε 9ος, βρέθηκε πρόσκαιρα 7ος, μα δεν είχε καμιά απάντηση στην επίθεση των δύο Suzuki των Alex Rins και Joan Mir που τον πέρασαν και τερμάτισαν 5ος και 7ος αντίστοιχα.

Ανάμεσά τους βρέθηκε ο Franco Morbidelli σε ένα εξαιρετικό τριήμερο γι΄ αυτόν, καθώς εκκίνησε 4ος και τερμάτισε 7ος, αρκετά ψηλά για τα συνήθη του στάνταρ. Χώρια το ότι είχε τον δάσκαλό του (Rossi) δύο θέσεις πιο πίσω.

Φτωχός ήταν ο αγώνας για την ΚΤΜ, καθώς ο Mika Kallio έπεσε νωρίς στον αγώνα και εγκατέλειψε, ενώ ο Pol Espargaro που επέστρεψε από τραυματισμό δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από την (τιμητικότατη δεδομένων των συνθηκών) 13η θέση. Αν μη τι άλλο, κράτησε και τις δύο δορυφορικές ΚΤΜ της Tech3 πίσω του.

Ανάλογα κακή ήταν και η παρουσία της Aprilia, με τον Aleix Espargaro να εγκαταλείπει με μηχανική βλάβη, κρατώντας ως εκείνη τη στιγμή τη 10η θέση, και τον Andrea Iannone να καταφέρνει μετά βίας τον τελευταίο διαθέσιμο βαθμό στη 15η θέση.

Στο πουθενά για έναν ακόμη αγώνα ο Jorge Lorenzo, τερμάτισε 18ος, μπροστά μόνο από τους Karel Abraham και Hafizh Syahrin, εκτός βαθμολογούμενης 15άδας για μιαν ακόμη φορά φέτος.

e 6927 0.gallery full top fullscreen

Στη βαθμολογία, ο μεν Marquez έχει ήδη κατοχυρώσει τον έκτο του τίτλο MotoGP με 325 βαθμούς, ενώ και ο Dovizioso δείχνει ακλόνητος στη δεύτερη θέση με 215. Η μάχη θα δοθεί για την τρίτη θέση της κατάταξης, με βασικούς διεκδικητές τους Rins (167), Vinales (163) και Petrucci (162), ενώ ο Rossi παρακολουθεί από απόσταση στους 145 βαθμούς και θα πρέπει να ανεβάσει την απόδοσή του δραματικά αν θέλει να αναρριχηθεί ψηλότερα στην κατάταξη.

Moto2

Ο Valentino Rossi μπορεί να μην περνά και τις καλύτερες μέρες της αγωνιστικής του ζωής, μα ο νεαρός ετεροθαλής αδελφός του κρατά ψηλά τη σημαία της οικογένειας. Ο Luca Marini πήρε την πρώτη του φετινή νίκη στην Ταϊλάνδη, καταφέρνοντας να ανακατέψει το πρωτάθλημα με τη βοήθεια ενός Ισπανού, του Iker Lacuona.

Στη βαθμολογία ο Alex Marquez προηγείται με σημαντική διαφορά και έχει βαλθεί να γράψει μια ιστορική σεζόν όπου δύο αδέλφια θα κατακτήσουν τους τίτλους σε δύο κατηγορίες των GP, MotoGP και Moto2.

Στην πίστα Chang του Buriram ο Marquez εξασφάλισε την pole pisition και όλα έδειχναν να πηγαίνουν με τα γούστα του όταν με την εκκίνηση ανέλαβε να οδηγήσει τον αγώνα. Αυτό που δεν είχε προβλέψει ήταν ο εντυπωσιακός Marini, ο οποίος ήρθε από πιο πίσω, πέρασε τους πάντες και στο τέλος και τον Marquez, για να μετουσιώσει τα τρελά του γυρολόγια σε μια πρωτιά.

10 luca marini ita 27 iker lecuona esp 41 brad binder saf gp 6985.gallery full top fullscreen

Από τη στιγμή που ο Marquez έχασε την πρωτοπορία βρέθηκε σε πρόβλημα, καθώς πίσω του ακολουθούσε ένα γκρουπάκι αναβατών που τον είχε στο στόχαστρο και ανάμεσά τους ήταν και ο δεύτερος της κατάταξης, Augusto Fernandez.

Στο τέλος ο Marquez φάνηκε πως αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη φθορά των ελαστικών του, καθώς τον πέρασαν όλοι οι αναβάτες του γκρουπ αυτού, με τον Brad Binder να φτάνει δεύτερος στην καρό σημαία και ο Lecuona τρίτος, ενώ στο τέλος ο Fernandez κατάφερε να αφήσει τον Marquez 5ο!

Αυτή η κακή μέρα του πρωτοπόρου θα ήταν σαφώς χειρότερη αν ο Fernandez κατάφερνε να κερδίσει, αλλά με τη σειρά που τερμάτισαν του έκοψε μόλις δύο βαθμούς και η μεταξύ τους διαφορά παρέμεινε ψηλά, στους 40 βαθμούς.

Ναι μεν οι τέσσερεις αγώνες που απομένουν είναι υπεραρκετοί για να καλυφθεί αυτή, αλλά όχι αν ο Marquez οδηγήσει έξυπνα και χωρίς ρίσκα, παίρνοντας βαθμούς σε όλους τους αγώνες.

Αυτή τη στιγμή προηγείται με 224 βαθμούς, ο Fernandez μετρά 184 και πίσω του έχει απειλητικούς τους Binder (180), Thomas Luthi (178) και Jorge Navarro (175).

Moto3

Η παραδοσιακά απρόβλεπτη μικρή κατηγορία των GP έχει εξελιχθεί σε μια μονομαχία του Lorenzo Dalla Porta (Honda) με τον Aron Canet (KTM), καθώς οι δυο τους παίζουν ένα αγωνιώδες παιχνίδι εναλλαγών από τον θρίαμβο στην καταστροφή και τούμπαλιν - και με μπαλαντέρ τον κοντινό τρίτο στη βαθμολογία Tony Arbolino (Honda).

Στην Ταϊλάνδη το δράμα της κορυφής είχε ένα νέο επεισόδιο, καθώς νωρίς-νωρίς στον αγώνα ένα τραγικό λάθος του Darryn Binder (KTM) οδήγησε σε πτώση, συμπαρασύροντας μαζί του και τον Canet. Αυτό άφησε μόνο του στο παιχνίδι τον Dalla Porta και όλα έγιναν ακόμη πιο γλυκά γι' αυτόν όταν ο Arbolino είχε μια έξοδο, από την οποία επέστρεψε μεν, αλλά πλέον 20ός.

Όπως συμβαίνει με χορταστική νομοτέλεια στην κατηγορία αυτή, οι τελευταίοι γύροι βλέπονταν μόνο στο όρθιο, καθώς μια χούφτα αναβάτες "σκοτώνονταν" για το ποιος θα δει πρώτος την καρό σημαία.

lg6 4592 2.gallery full top fullscreen

Σε αυτήν έφτασε ο Albert Arenas (KTM) για να γίνει ο 11ος διαφορετικός νικητής της φετινής σεζόν, κρατώντας τον Dalla Porta 0.2 δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Για να αντιληφθεί κανείς τον πανικό που τακτικότατα επικρατεί στην Moto3, αρκεί να πούμε πως οι πέντε πρώτοι αναβάτες στον τερματισμό απείχαν 0.666 διαβολικά δευτερόλεπτα μεταξύ τους! Τρίτος καλύτερος εξ αυτών αναδείχθηκε ο Alonso Lopez (Honda).

Στην κατάταξη τώρα ο Dalla Porta απολαμβάνει μια διαφορά 22 βαθμών από τον άτυχο Canet, ενώ ο Arbolino (που τερμάτισε μόλις 10ος) ακολουθεί άλλους 21 βαθμούς πιο πίσω. Με τέσσερεις αγώνες να απομένουν και τον εγγυημένα απρόβλεπτο χαρακτήρα του πρωταθλήματος αυτού, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως οδεύουμε πως ένα φινάλε βγαλμένο από τα σκοτεινότερα κιτάπια του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Επόμενος αγώνας είναι το Ιαπωνικό GP στο Twin Ring Motegi στις 18-20 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MotoGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon