.
Κατηγορία MotoGP
Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 10:32

MotoGP 2017, 8ος αγώνας, Assen

 

O Βασιλιάς, στο θρόνο του!

 

 

Στην αγαπημένη του πίστα, στο Assen, ο Rossi μετά από πολύ καιρό βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό και έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να κερδίζει, με εκπληκτικές εμφανίσεις!

Δοκιμαστικά



Στην πίστα “σπαζοκεφαλιά”, όπου οι γραμμές δεν είναι κοινές και ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, προστέθηκε άλλος ένα βαθμός δυσκολίας, αφού η βροχή ήταν παρούσα από τα δοκιμαστικά, βάζοντας δύσκολα σε ομάδες και αναβάτες.

Δοκιμαστικά υπό βροχή ή με βρεγμένη πίστα λοιπόν και την έκπληξη την έκανε ο εκπληκτικός rookie της μεγάλης κατηγορίας, Zarco, παίρνοντας την Pole! Στη δεύτερη σειρά της εκκίνηση ο Marquez με μικρή διαφορά από τον Γάλλο αναβάτη και στην τρίτη θέση άλλη μια έκπληξη, ο Danilo Petrucci με την “δορυφορική” Ducati της OCTO Pramac Racing. Tέταρτος ο Rossi, που δήλωσε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών ότι έχει αρχίσει να “τα βρίσκει” με την Μ1 μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή, ενώ την δεύτερη σειρά του grid, συμπλήρωσαν οι Redding και Folger, πραγματοποιώντας αμφότεροι πολύ καλές εμφανίσεις στα χρονομετρημένα.

Πέραν του Marquez και του Rossi, τα υπόλοιπα “πρωτοκλασάτα” ονόματα δεν τα πήγαν και πολύ καλά, αφού ο Dovizioso δεν εκμεταλλεύτηκε την κεκτημένη ταχύτητα των δύο σερί νικών του και κατετάγη ένατος βάση χρόνου στην εκκίνηση. Ο Viniales (ενδέκατος) για άλλον έναν αγώνα έμοιαζε “έξω από τα νερά του” αντιμετωπίζοντας προβλήματα με το στήσιμο της μοτοσυκλέτας του, ενώ αμέσως μετά, στην δωδέκατη θέση ο Pedrosa, που δεν φάνηκε ικανός να λύσει τον “γρίφο” του Assen.

Αρνητικό ρεκόρ για τον Lorenzo, ο οποίος βάση χρόνου στα δοκιμαστικά θα ξεκινούσε από την 23η θέση του grid!
H σειρά εκκίνησης του αγώνα

Θέσεις 1 - 12
Θέσεις 13-25

Αγώνας


Το πρωί της Κυριακής, ψιλόβροχο κατά διαστήματα και μια πίστα που κυμαινόταν μεταξύ βρεγμένης, νοτισμένης ή στεγνής, δυσκολεύοντας οδηγούς και ομάδες σε επιλογή ελαστικών και σεταρίσματα. Λίγο πριν την εκκίνηση, “νερό” δεν έπεφτε και η πίστα είχα αρχίσει να στεγνώνει, διατηρώντας ωστόσο σε κάποια τμήματα της υγρασία. Με το πράσινο φως, είχαμε μια άμεση επίθεση του Marquez στον Zarco, με τον δεύτερο όμως να ρίχνει “πόρτα” και να διατηρεί την θέση του.

Ο Γάλλος αναβάτης της Tech 3 με επιλογή μαλακών ελαστικών μπροστά και πίσω πήρε κεφάλι, ακολουθούμενος από από την... τρόικα των Marquez, Rossi και Petrucci “στην ουρά” του. Το γκρουπ αυτό των αναβατών άρχισε να ξεμακραίνει κάνοντας διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ στις πιο πίσω θέσεις ο Dovizioso ήταν 7ος, ο Viniales 9oς και ο Lorenzo είχε καταφέρει να βελτιώσει αρκετά την θέση του, όντας 16ος. Ο Iannone, μετά τις απογοητευτικές τελευταίες εμφανίσεις του φαινόταν να βρίσκει ρυθμό, όντας 6ος, έχοντας πάρει στο κυνήγι τον πολύ καλό Redding που οδηγούσε στην 5η θέση του αγώνα.

Η κατάταξη αυτή παρέμεινε σταθερή, μέχρι που 18 γύρους πριν το τέλος, οι αναβάτες άρχισαν να φανερώνουν τις στρατηγικές και τις επιδιώξεις τους. Ο Rossi ξεκίνησε τις επιθέσεις στον Marquez για την δεύτερη θέση και ο Viniales, που στο μεσοδιάστημα είχε εξαπολύσει επίθεση κατά πάντων, βρέθηκε να πιέζει τον Redding για την πέμπτη θέση.

16 γύρους για το φινάλε, οι προσπάθειες των “εργοστασιακών” αναβατών της Yamaha ευόδωσαν, με την κατάταξη στις οκτώ πρώτες θέσεις να διαμορφώνεται ως εξής:

Zarco
Rossi
Marquez
Petrucci
Vinales
Redding
Doviziso
Bautista

… “αχόρταγος” ο Rossi, με το που πέρασε τον Marquez επιτέθηκε αμέσως και στον Zarco και κατάφερε να τον περάσει, o Γάλλος όμως προσπάθησε αμέσως να ανακτήσει την θέση του και οι δύο αναβάτες είχαν μια επαφή, που αποτέλεσε και την αμφισβητούμενη φάση του αγώνα.

Συγκεκριμένα, σε μια καμπή ο Rossi επέλεξε ανοικτή γραμμή, ο Zarco “τρύπωσε” από την εσωτερική αλλά στην έξοδο ο “γιατρός” έκλεισε την τροχιά του ερχόμενος με περισσότερα χιλιόμετρα και ο αναβάτης της Tech3 βρήκε με τον μπροστινό του τροχό, το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας του Vale. Από την σύγκρουση ζημιώθηκε περισσότερο ο Zarco, που μέχρι να ανακτήσει τον έλεγχο της μηχανής του, βρέθηκε τέταρτος.

Δευτερόλεπτα μετά από αυτή το περιστατικό, ο Viniales είχε μια πτώση σε “εσάκι” της πίστας, βγαίνοντας εκτός αγώνα.

Έντεκα γύρους πριν από το τέλος, ο Rossi που ηγείτο πλέον του αγώνα, βοηθούμενος από το γεγονός ότι είχε επιλέξει πιο “σκληρές” γόμες (Medium μπροστά, Hard πίσω) ανέβασε τον ρυθμό του και άρχισε να κάνει διαφορά από τους υπόλοιπους, που έφτασε μέχρι και 1+ δευτερόλεπτο.

...και ενώ όλοι πίστευαν βάση της εικόνας ότι ο αγώνας θα πάει έτσι μέχρι τέλους, ο αστάθμητος παράγοντας “βροχή” έκανε την εμφάνιση του, με τους κριτές να βγάζουν λευκές σημαίες ώστε να αλλάξουν αν θέλουν οι αναβάτες μοτοσυκλέτες με “φορεμένα” βρόχινα ελαστικά.

Καθώς όμως η ένταση της βροχής ήταν χαμηλή και παρέμεναν επτά γύροι μέχρι το τέλος, στα pits μπήκε μόνο ο Zarco, ο οποίος όμως υπερέβη το όριο ταχύτητας στην pit lane, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με άλλη μια διέλευση.

Εν τω μεταξύ, ο Rossi έχοντας τις πιο σκληρές γόμες σε σχέση με όσους ήταν πίσω του έκοψε ταχύτητα, χάνοντας την διαφορά του ενός δευτερολέπτου που είχε δημιουργήσει, ενώ ο Dovizioso, κάνοντας... δυο - δυο τις προσπεράσεις είχε ανέβει στην τρίτη θέση, βάζοντας στο στόχαστρο τον δεύτερο Petrucci, ο οποίος με την σειρά του είχε βάλει στο στόχαστρο τον Rossi!

Οι μάχες και οι εναλλαγές στις θέσεις, ειδικά στου τέσσερις τελευταίους γύρους, ανάγουν τον συγκεκριμένο αγώνα σε έναν από τους καλύτερους της χρονιάς! Rossi, Dovizioso, Petrucci και Marquez, επιδόθηκαν σε απίστευτες μονομαχίες σε ένα συναρπαστικό φινάλε γεμάτο σασπένς!

Δύο γύρους πριν από το τέλος, το δίδυμο Rossi και Petrucci έκανε διαφορά από τους Dovizioso και Marquez, με το δύο αυτά “ζευγάρια” να θέλουν να λύσουν τις διαφορές μεταξύ τους, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους.

Ωστόσο “σφήνα” στο δεύτερο παρεάκι μπήκε με φόρα ο Crutchlow, ο οποίος αφού πέρασε τον Dovizioso, έβαλε στο μάτι και την τρίτη θέση του Marquez, με τους δύο αναβάτες να δίνουν τρομερή μάχη στον τελευταίο γύρο, εναλλάσσοντας πολλές φορές θέσεις μεταξύ τους.

Η ένταση και η αγωνία ήταν στα ύψη μέχρι και την καρό σημαία, όπου έπεσε πρώτη για τον Rossi και μετά για τους Petrucci, Marquez, Crutchlow, Dovizioso και Miller.

Με αυτή την τελική κατάταξη και με την πτώση και εγκατάλειψη του Vinales, το πρωτάθλημα παίρνει φωτιά!

Dovizioso, Vinales, Rossi και Marquez στις θέσεις 1-4 της βαθμολογίας, με τη διαφορά από τον πρώτο στον τέταρτο να είναι 11 βαθμοί! Ακόμα και οι -38 βαθμοί του έκτου στην κατάταξη Zarco, από την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα δεν θεωρείται μεγάλη, καθότι βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του πρωταθλήματος, έχοντας ακόμη πολύ “δρόμο” να διανύσουμε.

Επόμενος αγώνας, το γερμανικό GP στο Sachsenring, στις 2 Ιουλίου.

Αποτελέσματα αγώνα

Βαθμολογία αναβατών, κατασκευαστών. ομάδων



Πίνακας βαθμολογίας  

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 13:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MotoGP: 7oς γύρος – Καταλονία MotoGP 2017, 9ος αγώνας, Sachsenring »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon