.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 11:52

MXGP 2024, 5ος αγώνας, Agueda (Πορτογαλία)

Βάλτωσε στη λάσπη ο Jorge Prado και ανατροπή στη βαθμολογία με νέο πρωτοπόρο τον Tim Gajser.

Ο βροχερός καιρός δυσκόλεψε ιδιαίτερα τις οδηγικές συνθήκες στην πίστα της Agueda στην Πορτογαλία για τον πέμπτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP για το 2024.

mxgp24 5 portugal 5
Romain Febvre (Kawasaki)

Στον πρώτο αγώνα MXGP της πορτογαλικής λασπομαχίας ο Jorge Prado (GASGAS) ξεκίνησε πολύ άσχημα σπάζοντας το καλό του σερί στην κατάκτηση της Holeshot, την ώρα που ο Tim Gajser (Honda) έπαιρνε κεφάλι από νωρίς.

Πίσω του οι Romain Febvre (Kawasaki) και Jeffrey Herlings (KTM) πίεζαν και σύντομα ο τελευταίος πέρασε και τους δύο προπορευόμενους για να αναλάβει αυτός να οδηγήσει τη δράση. Η συνέχεια είχε μια τιτανομαχία παγκόσμιων πρωταθλητών, με τους Gajser και Herlings να παλεύουν αλλάζοντας αρκετές φορές θέση στην κεφαλή του αγώνα, ώσπου η θεαματική αυτή μονομαχία να λάβει άδοξα τέλος όταν η ΚΤΜ του Ολλανδού παρέδωσε πνεύμα.

Έτσι ο Gajser πανηγύρισε τη νίκη του πρώτου σκέλους, με τον Pauls Jonass (Honda) να εκμεταλλεύεται ένα λαθάκι του Febvre που του χάρισε τη δεύτερη θέση στον αγώνα αφήνοντας τον Γάλλο τρίτο.

Στο μεταξύ ο κάκιστος αγώνας του Prado ολοκληρώθηκε με μια πτώση που τον καταδίκασε στη 15η θέση στον τερματισμό.

mxgp24 5 portugal 6
Tim Gajser (Honda)

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP ο Prado επέστρεψε στις καλές εκκινήσεις, έστριψε πρώτος για τη Holeshot μα σύντομα θα παρέδιδε τα ηνία στον επερχόμενο Herlings, ο οποίος πέρασε πρώτος και οδήγησε στον δικό του ταχύτατο ρυθμό για να φτάσει στη νίκη χωρίς να απειληθεί ξανά από κανέναν.

Ο Prado στο μεταξύ είδε ξανά εφιάλτες όταν είχε μια νέα πτώση που τον καταδίκασε στη 12η θέση του σκέλους, την ώρα που ο Jonass είχε ξανά μια χρυσή ευκαιρία να ανέβει στο βάθρο παίρνοντας τη δεύτερη θέση.

Ο Gajser είχε μια πτώση στη προσπάθεια να φτάσει αυτός στην πρώτη στροφή μετά την εκκίνηση, από την οποία αποκόμισε μια ζημιά στη μοτοσυκλέτα (σπασμένο φτερό μπροστά) που τον καθυστέρησε λιγάκι, αρκετά ωστόσο για να τερματίσει μόλις 10ος στο σκέλος.

Το βάθρο του δεύτερου αγώνα ολοκληρώθηκε με μια ανέλπιστη επιτυχία για τον ιδιώτη Νορβηγό Cornelius Toendel (KTM) που αντιστάθηκε στις επιθέσεις του Febvre και κατέκτησε το πρώτο του έπαθλο στη μεγάλη κατηγορία του παγκοσμίου.

Κάπως έτσι ο Jonass πανηγύρισε μια σπουδαία συνολική νίκη στο Πορτογαλικό ΜΧGP, με δεύτερο τον Febvre και τρίτο τον Gajser.

Η καταστροφική επίσκεψη του Prado στην Πορτογαλία οδήγησε σε ανατροπή στην κατάταξη, όπου πλέον ο Gajser έχει περάσει πρώτος με 252 βαθμούς, αφήνοντας τον Prado στους 238, με τον Febvre να ακολουθεί στους 220 και τον Herlings να ανεβαίνει στους 198.

mxgp24 5 portugal 2
Liam Everts (KTM)

Στην ΜΧ2 ο Liam Everts (KTM) πήρε δύο νίκες που του επιτρέπουν να πλησιάσει λίγο στην κορυφή της κατάταξης και να μειώσει κατά 18 βαθμούς την απόστασή του από τον πρωτοπόρο Kay de Wolf (Husqvarna).

Στο πρώτο σκέλος των 250 κυβικών ήταν ο Simon Laengenfelder (GASGAS) αυτός που τερμάτισε στη δεύτερη θέση και ο de Wolf στην τρίτη.

Ο δεύτερος αγώνας της κατηγορίας σημαδεύτηκε από την πτώση και τραυματισμό του Laengenfelder που αμέσως μετά κρατούσε την κλείδα του αποχωρώντας από το σκέλος.

Στο βάθρο του δεύτερου σκέλους τον Everts ακολούθησαν κατά σειρά ο Rick Elzinga (Yamaha) και ο Mikkel Haarup που χάρισε στην Triumph άλλο ένα βάθρο στο κορυφαίο επίπεδο.

Έτσι στο σύνολο του Πορτογαλικού MXGP ο Everts φυσικά πρώτευσε με το απόλυτο των βαθμών (25+25), με τον Elzinga δεύτερο και τον Thibault Benistant (Yamaha) τρίτο παρότι δεν ανέβηκε στο βάθρο κανενός από τα δύο σκέλη (5ος και 4ος αντίστοιχα).

Στην κατάταξη της ΜΧ2 ο de Wolf παραμένει πρώτος με 246 βαθμούς, ο Laengenfelder έπεται με 216 και ο Everts έφτασε τρίτος με 188, προσπερνώντας τον Benistant των 185 βαθμών.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες MXGP 2024

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στις 11 και 12 Μαΐου στη Lugo της Ισπανίας, εντός έδρας για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Prado που ελπίζει να ρεφάρει με την υποστήριξη των συμπατριωτών του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon