.
Κατηγορία AMA Supercross
Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 17:49

AMA SX, 17ος αγώνας, Λας Βέγκας (Η.Π.Α.)

Φτάνοντας στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supercross 2019, όλες οι κατηγορίες ήταν λίγο-πολύ ανοικτές σε κάθε αποτέλεσμα, γεγονός που οπωσδήποτε προσέθεσε έναν καλό λόγο για να γεμίσουν οι εξέδρες του Sam Boyd Stadium με 39,509 θεατές και ένα ιστορικό sold out.

Κι αν στην κατηγορία των 450 ο Cooper Webb ήρθε με μια διαφορά που, αν και δεν του έδινε μαθηματικά τον τίτλο, του επέτρεπε να τρέξει με ασφάλεια και να τερματίσει απλώς για να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής, στις δύο περιφερειακές κατηγορίες των 250 (Ανατολή και Δύση) τα πράγματα ήταν πολύ πιο ρευστά, με τους πρωτοπόρους στις βαθμολογίες τους να έρχονται στο Λας Βέγκας με 8 και 9 βαθμούς προβάδισμα.

Στο τέλος, ο μεν Webb έφτασε ως αναμενόταν στον τίτλο, ενώ στον μικτό τελικό των δύο περιφερειών των 250 αναδείχθηκαν μετά από άφθονο δράμα οι δύο νέοι πρωταθλητές, Dylan Ferranbis (Δύση) και Chase Sexton (Ανατολή).

Το πιο σπουδαίο ωστόσο είναι το γεγονός ότι και οι τρεις φρέσκοι πρωταθλητές που αναδείχθηκαν στην παγκόσμια πρωτεύουσα του τζόγου γιόρτασαν εδώ τα πρώτα τους παγκόσμια πρωταθλήματα!

450SX

450 start

Για τον Cooper Webb (ΚΤΜ) αρκούσε να τερματίσει κάπου στην 20άδα για να εξασφαλίσει τον τίτλο του, οπότε ο τελευταίος αυτός αγώνας λογικά θα εστίαζε περισσότερο στο να μην πέσει, παρά στο να κυνηγήσει τη νίκη με τα όποια ρίσκα αυτό συνεπάγεται.

Ο Webb φέτος πήρε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει δυναμικά όλη τη χρονιά και με 7 νίκες συνολικά να είναι μακράν ο πιο πολυνίκης αναβάτης της κατηγορίας του φέτος.

Ο βασικός του αντίπαλος για τον τίτλο ήταν ο πρωταθλητής 2018 του ΑΜΑ ΜΧ, Eli Tomac (Kawasaki), ο οποίος δε μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω απ' το να κερδίσει και να ελπίζει σε κακοτυχία του αντιπάλου του για να πάρει αυτός το στέμμα του 2019.

450 tomac

Αυτό που έπρεπε να κάνει στο Λας Βέγκας λοιπόν το έκανε, καθώς ο Tomac απλά οδήγησε από την αρχή ως το τέλος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Την ίδια ώρα ο Webb έστριβε στην πρώτη στροφή δεύτερος, αλλά λίγο αργότερα θα τον περνούσε ο Marvin Musquin (KTM) και στη συνέχεια θα τον απειλούσε και ο Zach Osborne (Husqvarna).

450 podium

Κάπου εκεί σταμάτησε η οπισθοδρόμηση για τον Webb, καθώς και ο Ken Roczen (Honda) ετοιμαζόταν να επιτεθεί. Ο Αμερικανός αναβάτης της ΚΤΜ ανέβασε λίγο τον ρυθμό του και, οδηγώντας σταθερά και με ακρίβεια, κατάφερε να ξανανοίξει τη διαφορά του από τους διώκτες του και να φτάσει στον τερματισμό 3ος και παγκόσμιος πρωταθλητής.

450 cooper champion

"Ήταν μια απίστευτη πορεία ως εδώ. Πέρυσι ήμουν ένας τελειωμένος τύπος στη 10η θέση, αλλά αυτή η ομάδα της ΚΤΜ πίστεψε σε μένα και με μεταμόρφωσαν σε αυτό που ανέκαθεν ήξερα πως μπορώ να γίνω. Και πραγματικά δε μπορώ να το πιστέψω, είναι ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί. Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά αυτούς τους τύπους που μου έδωσαν αυτήν την ευκαιρία να ξανανέβω στο υψηλό επίπεδο και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να έχεις όνειρα και αυτό ακριβώς κάναμε και να που τα καταφέραμε. Είναι ένα ασύλληπτο συναίσθημα," δήλωσε μετά τον αγώνα ο θριαμβευτής της μεγάλης κατηγορίας.

250SX West

Η Δυτική Περιφέρεια των 250 φιλοξένησε τη μεγάλη ανατροπή, καθώς ο Dylan Ferrandis της Yamaha οδήγησε πρώτος από την εκκίνηση ως την καρό σημαία και, σε συνδυασμό με την κακή εμφάνιση του Adam Cianciarulo (Kawasaki), σήκωσε τον τίτλο.

Ο Cianciarulo έφτασε στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Νεβάδα με 8 βαθμούς προβάδισμα και 5 νίκες σε 9 αγώνες, άρα ήταν το μεγάλο φαβορί. Για μεγάλο μέρος του αγώνα, ενώ ο Ferrandis προηγείτο, αυτός κρατούσε άνετα την τρίτη θέση και μαζί τον τίτλο, αλλά το πράγμα άρχισε να στραβώνει σοβαρά όταν έπεσε 4 λεπτά (και έναν γύρο) πριν το τέλος του αγώνα.

250 ferrandis

Το αποτέλεσμα της τούμπας ήταν να στραβώσει ο μπροστινός του τροχός και το τιμόνι, με αποτέλεσμα πλέον να μη μπορεί πλέον να πιέσει, ούτε να πηδήξει τα άλματα με ασφάλεια. Ο Cianciarulo βγήκε στα πιτς μα δεν ήταν δυνατόν να επισκευαστεί κάτι, οπότε επέστρεψε στην πίστα και απλά γυρνούσε αργά ως το τέλος, βλέποντας τον μεγάλο του αντίπαλο να του κλέβει τη μπουκιά μέσα απ' το στόμα.

Στο τέλος ο Ferrandis πανηγύρισε μια τεράστια νίκη, μόλις την 3η φετινή του, αλλά αρκετή για να του χαρίσει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο.

250 champions

250SX East

Στην κατάταξη της Ανατολής ο Chase Sexton (Honda) μπήκε στον τελευταίο αγώνα με πρωτοπορία 9 βαθμών, έχοντας ήδη μια φορά δεχτεί το χάδι της τύχης όταν ο Austin Forkner (Kawasaki) τραυματίστηκε και πρακτικά έχασε τους τρεις τελευταίους αγώνες της σεζόν. Ο Forkner είχε ξεκινήσει πολύ δυναμικά τη σεζόν, με 5 νίκες στους πρώτους 6 αγώνες και αν δεν τραυματιζόταν πολύ δύσκολα θα έχανε τον τίτλο.

250 sexton

Μπαίνοντας στο Main Event των 250, όπου όλοι οι αναβάτες και των δύο περιφερειών έτρεχαν μαζί, στον Sexton αρκούσε να έχει το μάτι του στον μοναδικό του αντίπαλο για τον τίτλο, τον Justin Cooper (Yamaha).

Βλέποντας λοιπόν πως αυτός βρισκόταν διαρκώς πίσω του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο Sexton αρκέστηκε σε μια ασφαλή 4η θέση, η οποία του έδωσε και τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο με μία μόλις νίκη σε όλη τη σεζόν των 9 αγώνων. Για την ιστορία, ο Cooper τερμάτισε 8ος, χάνοντας από νωρίς κάθε ελπίδα για το κάτι παραπάνω.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία ΑΜΑ SX 2019

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 18:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon