.
Κατηγορία AMA Supercross
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 17:26

AMA SX 2019, 16ος αγώνας, East Rutherford (Η.Π.Α.)

Φτάνοντας στο New Jersey για τον προτελευταίο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Supercross, τέσσερις αναβάτες έβλεπαν τον τίτλο με μαθηματικά υπολογίσιμες ελπίδες. Στους τελευταίους αγώνες η αντεπίθεση των Eli Tomac (Kawasaki) πρωτίστως και Marvin Musquin (KTM) δευτερευόντως είχαν προσφέρει στο πρωτάθλημα μια αύρα αγωνίας, καθώς μερικοί κακοί ή μέτριοι αγώνες του πρωτοπόρου Cooper Webb (KTM) επέτρεψαν στους διώκτες του να τον πλησιάσουν στη βαθμολογία.

Στο MetLife Stadium του East Rutherford ωστόσο, οι άνω των 61,247 θεατές μπήκαν στην αρένα προετοιμασμένοι για μεγάλες μάχες και, με δεδομένο πως ο Webb ήταν όλη τη βδομάδα άρρωστος, περίμεναν ένα αποτέλεσμα που αν μη τι άλλο θα έβαζε φωτιά στον μεγάλο τελικό του Λας Βέγκας που ακολουθεί για να κλείσει και επίσημα η αγωνιστική σεζόν του SX.

Ανάλογα, στη Δυτική Περιφέρεια της κατηγορίας των 250 κυβικών, ο τίτλος παραμένει εξίσου ανοικτός με αυτόν της Ανατολικής και στον μεγάλο τελικό θα παραβρεθούν όλοι οι αναβάτες και των δύο περιφερειών, κάτι που σημαίνει ανελέητες μάχες και απρόβλεπτα αποτελέσματα καθώς οι βαθμοί θα μοιραστούν σε μια σαφώς μεγαλύτερη δεξαμενή αγωνιζόμενων.

450 SX

Μέχρι να φτάσουμε στον μεγάλο τελικό της κατηγορίας, το Main Event, ο Musquin ήταν αυτός που είχε τον ταχύτερο γύρο της πίστας. Όσο για τους δύο πρωτοπόρους στη μάχη του τίτλου, ο Tomac ξεκίνησε με μια πτώση στον προκριματικό του γύρο, ενώ και ο Webb δεν έδειχνε στα καλύτερά του εξαιτίας της ασθένειας που τον ταλαιπώρησε όλη την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, όταν έπεσαν οι μπάρες στην εκκίνηση του τελικού αγώνα, ο Webb πήρε τη Holeshot με τους Zach Osborne (Husqvarna) και Tomac στο κατόπι του, ενώ ο Musquin έχανε έδαφος μετά από μια πρόωρη πτώση.

Η μάχη της κορυφής είχε στηθεί ωραιότατα με πρωταγωνιστές τους δύο πρώτους της κατάταξης και χρειάστηκαν μόλις 2 λεπτά αγώνα για να περάσει πρώτος ο Tomac. Μόνο που ο αντίπαλός του δεν ήταν διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα και οι δυο τους συνέχισαν με μάχες και διαρκείς αλλαγές θέσεων μεταξύ τους.

Κάπως έτσι φτάσαμε στα μέσα του αγώνα, όταν ο Tomac είχε μια μικρή πτώση που τον άφησε τέταρτο. Την ίδια ώρα ο Webb έδειχνε καταπονημένος και ο Osborne το εκμεταλλεύτηκε για να περάσει αυτός πρώτος.

Ο Tomac έπιασε ξανά έναν πολύ γρήγορο ρυθμό και ανέβηκε στη δεύτερη θέση, για να ξαναπέσει στο ίδιο σημείο με τον ίδιο τρόπο. Στο μεταξύ, ο Webb έβρισκε τον τρόπο να περάσει μπροστά και, δίχως την πίεση του Tomac, πήρε σχετικά άνετα την καρό σημαία, με τον Osborne δεύτερο και τον Tomac τρίτο και απογοητευμένο.

Ο λόγος της απογοήτευσης είναι φυσικά η νίκη του μεγάλου του αντιπάλου, καθώς πλέον ο Webb έχει μια διαφορά 23 βαθμών και απομένει ένας αγώνας με 26 βαθμούς για τον νικητή. Αυτό σημαίνει πως ο αναβάτης της ΚΤΜ αρκεί να τερματίσει 20ός (στους 22) για να πάρει τον τίτλο, ουσιαστικά συρρικνώνοντας τις όποιες ελπίδες του Tomac στο ελάχιστο. Ό,τι και να κάνει ο πρωταθλητής ΑΜΑ ΜΧ και εργοστασιακός αναβάτης της Kawasaki, μόνο αν πέσει ο αντίπαλός του και αυτός κερδίσει θα έχει πιθανότητες για τίτλο.

250 SX East

Στη μικρή κατηγορία ο Chase Sexton (Honda) πήρε εδώ τον πρώτη του φετινή νίκη στην κατηγορία και πέρασε πρώτος στην κατάταξη, προσπερνώντας τον Austin Forkner (Kawasaki) που για μεγάλο διάστημα φέτος φαινόταν πως θα πάρει τον τίτλο διά περιπάτου.

Για την ακρίβεια, έχουμε το παράδοξο ο Forkner να μετρά 5 νίκες και 1 τρίτη θέση στους 7 προηγούμενους αγώνες, αλλά πληρώνει τον τραυματισμό του στον ακριβώς προηγούμενο αγώνα της Ανατολικής Περιφέρειας στη Nashville. Εκεί υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό πόδι, παρόλα αυτά ήρθε στο Rutherford και μέχρι τον τελικό αγώνα τα πήγαινε αρκετά καλά, ωστόσο μετά την προσγείωση από ένα άλμα ένοιωσε πολύ δυνατό πόνο και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Κάπως έτσι ο Sexton πήρε την παρθενική του νίκη και ξαφνικά βρέθηκε στη θέση του οδηγού του πρωταθλήματος, Δεύτερος τερμάτισε ο Mitchelll Oldenburg (Yamaha) και τρίτος ο Justin Cooper (Yamaha).

Πλέον ο Sexton πάει στον μεγάλο τελικό του Λας Βέγκας με μια πρωτοπορία 9 βαθμών, με δεύτερο τον Cooper και μόλις τρίτο τον Forkner που πλέον βλέπει την κορυφή από απόσταση 22 ολόκληρων βαθμών. Είναι μάλλον σαφές πως η μεγάλη μάχη για την πρωτιά της Ανατολικής Περιφέρειας των 250 θα δοθεί ανάμεσα στους δύο πρώτους, με τους 9 βαθμούς να μην προσφέρουν καμιά εξασφάλιση στον Sexton, ειδικά από τη στιγμή που εκεί θα βρίσκονται και οι αναβάτες της Δυτικής Περιφέρειας και οι βαθμοί αναμένεται να μοιραστούν πολύ περισσότερο.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος ΑΜΑ SX 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 17:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon