.
Κατηγορία AMA Supercross
Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 13:39

AMA SX 2019, 15ος αγώνας, Denver (Η.Π.Α.)

Η Kawasaki τα σκούπισε όλα. Ξανά.

Το στάδιο της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Denver Broncos είναι γνωστό και ως Mile High. Η αιτία γι' αυτό είναι απλούστατη: βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1,600 μέτρων, δηλαδή 1 μιλίου από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, η Άνοιξη αργεί να φτάσει σε αυτά τα υψόμετρα και δεν είναι καθόλου περίεργο που λίγες μέρες πριν τον 15ο αγώνα Supercross στο στάδιο αυτό, όλα ήταν καλυμμένα από χιόνι. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες όμως, σχεδόν 60,000 άνθρωποι βρέθηκαν στις εξέδρες του για να παρακολουθήσουν την κορύφωση των μαχών λίγο πριν φτάσουμε στο τέλος του πρωταθλήματος.

Οπωσδήποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός πως ένας εκ των πρωταγωνιστών του AMA SΧ, ο Eli Tomac, κατάγεται από την περιοχή, όπως επίσης και το γεγονός πως αυτός ο αγώνας σήμανε την επιστροφή του πρωταθλήματος στην πρωτεύουσα του Κολοράντο μετά από 23 χρόνια.

450 tomac

Προφανώς θα χάρηκαν ιδιαιτέρως λοιπόν τη νίκη του Tomac, δεύτερη συνεχόμενη και αρκετή για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα.

Ανάλογα χαρούμενη θα πρέπει να είναι και η Kawasaki, η οποία είδε τους αναβάτες της να κερδίζουν και στις δύο κατηγορίες, καθώς και στα 250 το ψηλότερο σκαλί στο βάθρο καταλήφθηκε από έναν άλλον πράσινο αναβάτη, τον Adam Cianciarulo.

450SX

Στον αγώνα το ενδιαφέρον φυσικά και εστίασε στη μάχη του Tomac με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας, Cooper Webb. Οι δυο τους ξεκίνησαν τις (αθλητικές) αψιμαχίες από τον προκριματικό αγώνα της κατηγορίας του, αλλά φυσικά στον Τελικό θα κρίνονταν όλα.

Εκεί αρχικά έκλεψε την παράσταση ο ομόσταυλος του Webb, Marvin Musquin, που έστριψε πρώτος και οδήγησε τον αγώνα, ενώ οι Webb και Tomac ήταν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα. Μόνο που ο αναβάτης της Kawasaki αυτή τη φορά ήταν σε μεγάλη μέρα.

450 tomac webb

Αρχικά καθάρισε με τον Webb και βάλθηκε στο κυνήγι των προπορευόμενων. Πέρασε κατά σειρά τους Ryan Breece, Justin Bogle, Joey Savatgy (ο ομόσταυλός του) και μετά χρειάστηκε περίπου 2 λεπτά για να καλύψει τη διαφορά των 3 δευτερολέπτων που είχε χτίσει ο Musquin στην κεφαλή του αγώνα.

Τον προσπέρασε πριν καλά-καλά φτάσουμε στη μέση του αγώνα και έκτοτε δεν ξανακοίταξε πίσω του, κερδίζοντας τον τελικό και ξεσηκώνοντας το κοινό των συντοπιτών του.

450 podium

Όσο για τον Webb, αυτός έπρεπε να καθαρίσει με τους ομόσταυλους. Αρχικά μονομάχησε και κέρδισε με τον Savatgy, ενώ στη συνέχεια είχε να ξεπεράσει το εμπόδιο του δικού του team-mate. Ο Webb καθάρισε τον Musquin αρκετά αργά στον αγώνα, μα στο μεταξύ ο Tomac είχε ανοίξει μια διαφορά 8 δευτερολέπτων που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί στα 3 λεπτά αγώνα που απέμεναν.

Κάπως έτσι λοιπόν, θέλοντας και μη ο Webb βολεύτηκε με τη δεύτερη θέση, κάτι που του επιτρέπει να διατηρεί μια πρωτοπορία 18 βαθμών στο πρωτάθλημα (332 βαθμοί), με δύο αγώνες να απομένουν. Ακολουθεί δεύτερος ο Tomac (314 β.) και στην τρίτη θέση συναντάμε τον Musquin (309 β.). Ο τέταρτος της κατάταξης, Ken Roczen, είναι και ο τελευταίος αναβάτης με μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο (283 β.).

250SX West

Στη Δυτική Περιφέρεια της κατηγορίας των 250 cc όλα είναι ανοικτά, καθώς απομένει ένας μόνο αγώνας για το τέλος της χρονιάς, το μεγάλο φινάλε στο Λας Βέγκας όπου θα αναδειχθούν όλοι οι πρωταθλητές του Παγκοσμίου Supercross για το 2019.

Στον προτελευταίο αγώνα στο Ντένβερ, λοιπόν, ο Adam Cianciarulo ήταν ο μεγάλος νικητής, κερδίζοντας σχεδόν τα πάντα: ταχύτερος στα χρονομετρημένα, νικητής του προκριματικού του αγώνα, θριαμβευτής και στον Τελικό. Το μόνο που του ξέφυγε είναι η Holeshot, αλλά δε νομίζουμε να τον χάλασε και πολύ αυτό.

250 cianciarulo win

Αυτή την πήρε ο Michael Mosiman, ο οποίος και οδήγησε για τα 5 από τα συνολικά 15 λεπτά (συν έναν γύρο) που διαρκεί ο αγώνας των 250, πριν τελικά υποκύψει στην πίεση του Cianciarulo.

Πίσω του ο βασικός συνδιεκδικητής του τίτλου, Dylan Ferrandis, βρισκόταν πέμπτος μετά την πρώτη στροφή και χρειάστηκε κοντά 10 λεπτά για να φτάσει στη δεύτερη θέση.

Ανάλογα, ο τρίτος της κατάταξης, Colt Nichols, ήρθε από πίσω για να φτάσει στην τρίτη θέση με 2 λεπτά να απομένουν στο ρολόι του αγώνα.

250 podium

Κάπως έτσι οι τρεις πρώτοι αναβάτες στη βαθμολογία της 250SX West γέμισαν το βάθρο με την ίδια ακριβώς σειρά. Αυτό σημαίνει πως πάμε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς με τον Cianciarulo να απολαμβάνει μια διαφορά 8 βαθμών από τον Ferrandis, γεγονός που του δίνει μεν ένα σοβαρό πλεονέκτημα, αλλά αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοικτά.

Ο τρίτος της παρέας, Nichols, στους 37 βαθμούς πίσω από τον δεύτερο και 45 από τον πρώτο δεν έχει πια καμιά ελπίδα να βελτιώσει τη θέση του, ό,τι κι αν γίνει στο Λας Βέγκας.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία πρωταθλήματος AMA SX 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 13:40

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon