.
Κατηγορία Enduro
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 01:57

Παν. Π. Enduro 2011, 8ος αγώνας, Καστοριά

Κορυφαία διοργάνωση με πολλούς πρωταθλητές



Του Τάκη Μανιάτη

Ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, εν μέσω κρίσης και χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον μιας και τα πρωταθλήματα είχαν κριθεί. Ωστόσο, η διοργάνωση ανέβασε ψηλά τον πήχη, αν και από το κρύο του Σαββάτου οι αναβάτες μπορούσαν να φανταστούν ποιος θα ήταν ο σημαντικότερος αντίπαλος. Μείον 6 βαθμούς είχε το Σαββάτο στην Καστοριά, ενώ ο αγώνας ξεκίνησε την Κυριακή με δύο βαθμούς το πρωί την ώρα της εκκίνησης, και έφτασε όταν βγήκε ο ήλιος στους δέκα. Φανταστείτε τι κρύο είχε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής!

Κορυφαία διοργάνωση

Η εκκίνηση έγινε στο χωριό Κορησός, στην κεντρική πλατεία του χωριού, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά, στους πρόποδες του όρους Γάβρου, απέναντι από την λίμνη. Ο κύκλος του αγώνα περνούσε ξανά από την εκκίνηση όπου έκλεινε ο κύκλος, κι έτσι ο αγώνας δεν διέθετε ουρά. Ο κάθε γύρος απόστασης 56 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε τέσσερις φορές και περιελάμβανε δύο Σ.Ε.Χ. διάρκειας μίας ώρας το καθένα. Η διαδρομή είχε καθαρά εντουράδικο χαρακτήρα, και από τα 700 μέτρα που ξεκινούσε ο αγώνας, έφτανε στα 1200, περνώντας από μονοπάτια, λιβάδια, δασικούς δρόμους, σε ένα άριστα συνδυασμένο ποσοστό. Διέθετε ανηφόρες και κατηφόρες διαρκείας, περνούσε από τεχνητή λίμνη και δεν προέκυψαν κολλήματα στη διαδρομή ή “μπουκώματα” από τους αναβάτες. Πολύ καλή ήταν η σήμανση και ένα ΣΕΔ βοήθησε στον έλεγχο των αναβατών. Αυτοί έφτασαν μόλις τους 40, νούμερο λογικό βέβαια για τελευταίο αγώνα, στον οποίο μάλιστα είχαν κριθεί και τα πρωταθλήματα και δεδομένης της οικονομικής κρίσης.

Οι ειδικές ήταν στημένες δίπλα – δίπλα, έτσι ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση από τους μηχανικούς αλλά και τους θεατές. Υπήρχαν δύο ειδικές, των τεσσάρων και πέντε χιλιομέτρων η κάθε μία, μία τύπου εντούρο και μία motocross. Η πρώτη είχε ανεβάσματα και κατεβάσματα μέσα στο δάσος και η δεύτερη ήταν πολύ τεχνική, με τρία τεχνητά άλματα, ενώ μετά εισερχόταν στο δάσος, για να καταλήξει μέσα σε λιβάδι, με καλή πρόσφυση.

Μέσα στις ειδικές υπήρχε πολύς κόσμος, κάτι που έχουμε καιρό να δούμε σε αγώνες enduro. Μόνο πρόβλημα ότι οι ειδικές εξελίσσονταν μέσα στο δάσος κι έτσι το θέαμα περιοριζόταν στα σημεία όπου μπορούσε να φτάσει θεατής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καστοριά έχει φανατικούς που στηρίζουν το enduro.
Σημαντικό επίσης είναι ότι ο αγώνας ήταν ασφαλείς, δεν έγινε το παραμικρό ατύχημα, και όλοι οι αναβάτες είπαν τα καλύτερα λόγια για την οργάνωση και την διαδρομή.

Γενική κατάταξη


Μιας και είχαν ήδη κριθεί τα πρωταθλήματα από την προηγούμενη διοργάνωση στο Κρανίδι, η μάχη της γενικής κατάταξης ήταν η σημαντικότερη της ημέρας. Με τον Βασίλη Σιαφαρίκα να βρίσκεται είκοσι βαθμούς μπροστά από τον Βαγγελάκο, και να οδηγάει με στρατηγική, έπρεπε να γίνει εγκατάλειψη του πρώτου ώστε να έχουμε κάποια αλλαγή.
Ο Βαγγελάκος οδήγησε πολύ γρήγορα και κέρδισε τον αγώνα, κι έτσι απέδειξε ότι απέκτησε την εμπειρία που χρειάζεται το άθλημα. Κέρδισε όλες τις ειδικές και μόνο ο Παυλίδης τον πλησίασε στην 5η την οποία του κέρδισε μόλις με 1,6’’, αλλά η διαφορά ήταν στα 1:41.480’’.
Δεύτερος στην γενική κατάταξη τερμάτισε ο Γιάννης Παυλίδης ο οποίος είναι φαντάρος και παρά ταύτα, διατηρεί την ταχύτητά του. Έχασε από τον 3ο, Βασίλη Σιαφαρίκα, μόνο τις δύο τελευταίες ειδικές, από τον οποίο τους χώρισε διαφορά 21’’.
Στην εξάδα βρέθηκαν τόσο ο ανεβασμένος Αντώνης Δήμου που πλησίασε στο δευτερόλεπτο τον Σιαφαρίκα στις δύο πρώτες ειδικές. Μετά η διαφορά αυξήθηκε και η συνολική διαφορά για τον τέταρτο της γενικής ανέβηκε στο 1:07:00’’.
Πολύ καλή η εμφάνιση του Κίμων Καράμπελα ο οποίος κέρδισε τις πέντε τελευταίες ειδικές αλλά η πρωτοπορία του Δήμου στις πρώτες τρεις, τον κράτησε πίσω με συνολικά 10’’. Την εξάδα έκλεισε ο Αλέξης Ζώρας, 12 δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Ε1 – Παυλίδης πρωταθλητής

Αν και φαντάρος τους τελευταίους δύο μήνες, ο Γιάννης Παυλίδης συνέχισε τις καλές του παρουσίες. Είχε κερδίσει τον τίτλο στον προηγούμενο αγώνα, στο Κρανίδι, αλλά ήρθε και έτρεξε στην Καστοριά, κερδίζοντας την κατηγορία. Πίσω του τερμάτισε ο Αλέξης Ζώρας στο 1:50’’ και στην 3η θέση ο Γιώργος Μανωλίδης με 2:48’’, ενώ 4ος τερμάτισε ο Αδάμος Αθανάσιος  (+16:16’’),.

Ε2 – Τίτλο ο Βαγγελάκος

Με τον Δημήτρη Βαγγελάκο να έχει πάρει τον τίτλο από τον προηγούμενο αγώνα, παιζόταν ουσιαστικά η δεύτερη θέση της κατηγορίας ανάμεσα στους Δημήτρη Τσακατσώνη και Παντελή Σκόδρα. Με τον Βαγγελάκο να έχει κατοχυρώσει την πρώτη θέση, τελικά ήταν ο Τσακατσώνης που επικράτησε (+3:32’’), αφήνοντας τον Σκόδρα (+4:20’’) στην 3η θέση του βάθρου και του πρωταθλήματος.
Πίσω τερμάτισαν οι Γιώργος Μακρής (+9:40’’), Αντώνης Προύφας, (+12:06), Δημήτρης Χελιώτης (+13:09’’), Γιώργος Κοφινάς  (+13:09’’).

Ε3 - Σιαφαρίκας ξανά

Ο τίτλος είχε ήδη πάει στον Σιαφαρίκα από τον προηγούμενο αγώνα, και ο Θανάσης Αυγέρης δεν συμμετείχε στην Καστοριά. Έτσι, με τον Σιαφαρίκα να κερδίζει με διαφορά 1:52’’, ο Μιχάλης Τράντζας έμεινε μόνος στην 2η θέση. Τρίτος τερμάτισε ο Αδάμος Πράσσος (+4:42’’) και 4ος ο Παναγιώτης Ζαφειρίου  (+10:03’’),

EJ – Δήμου κερδίζει, Καράμπελας πανυγηρίζει

Πολύ δυνατός ήταν σήμερα ο Αντώνης Δήμου ο οποίος κέρδισε τον Κίμωνα Καράμπελα. Η οδήγηση του Δήμου από το πρωί έπιασε στον ύπνο τον Καράμπελα που έχασε τις τρεις πρώτες ειδικές με σημαντική διαφορά και παρά την επίθεση του Καράμπελα από τη μέση του αγώνα, δεν κατάφερε αυτός να περάσει πρώτος. Το πρωτάθλημα όμως πήγε στον Καράμπελα, και είναι το δεύτερο που κατακτά, συμπεριλαμβανομένου αυτό της ΟΜΕ το 2009. Τρίτος τερμάτισε ο Ηλίας Κυριλής  (+1:29.056’’), 4ος ο Μιχάλης Ντουζένης  (+1:40.553’’), 5ος ο Αριστείδης Μπραζιώτης  (+11:36.795’’). Τρίγκας Θανάσης, Τόλιος και Δαργινάκης εγκατέλειψαν.

ES – Μυρογιάννης

Όλες τις ειδικές κέρδισε ο Απόστολος Μυρογιάννης και κατέκτησε έτσι το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας πίσω του τον Μιχάλη Λαβασά  (+2:09.160’’). Το βάθρο συμπλήρωσε ο Μανώλης Πασχαλίδης (+4:44.457’’), ενώ οι Τριβέλας (+5:17.118’’) Τσίτος (+6:26.085’’) και Σακελαρόπουλος (+19:28.351’’) έκλεισαν την εξάδα.

EB – Τσίλας

Μία ειδική έχασε μόνο ο Βαγγέλης Τσίλας από τον Ισίδωρο Τσίκη, κι έτσι κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Τσίκης τερμάτισε τελικά δεύτερος (+52.654), ενώ πίσω του τερμάτισε ο Γιώργος Βεζύρης (+1:58.486). Η μοναδική γυναίκα του αγώνα, Μαρία Βασιλάκη, τερμάτισε στην 11η θέση.

Δηλώσεις αναβατών

Γιάννης Παυλίδης
Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι κρατήθηκα μέσα στην τριάδα της γενικής όλη τη χρονιά, είναι πολύ σημαντικό για μένα. Νιώθω πολύ καλά, ο κόπος μου φαίνεται, έχει αποτέλεσμα και μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει στην 3η χρονιά της εμπλοκής μου στους αγώνες και επισφραγίζεται με ένα πρωτάθλημα, με χαροποιεί ιδιαίτερα. Η μέρα ήταν πολύ καλή σήμερα, παρά το ότι είμαι φαντάρος ήδη δύο μήνες, δεν έχασα τη φόρμα μου και μπόρεσα να αποδώσω καλά.
Κέρδισα την κατηγορία, τερμάτισα δεύτερος στη γενική, και ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει το 2011 και να θέσω νέους στόχους για το 2012 για να πετύχω κάτι παρόμοιο.

Δημήτρης Βαγγελάκος
Είμαι φυσικά χαρούμενος που πρώτη χρονιά κατάφερα και πήρα το πρωτάθλημα. Μου έλειπε η εμπειρία μιας και είχα την ταχύτητα, κι έτσι βελτιωνόμουν από αγώνα σε αγώνα. Είχα σκληρό συναγωνισμό με τον Κουζή στους πρώτους αγώνες, ενώ παράλληλα είχα μάχες για την άτυπη γενική κατάταξη με τον Βασίλη Σιαφαρίκα και τον Γιάννη Παυλίδη.

Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό όλη τη χρονιά, και στην αρχή τα είχα βρει λίγο σκούρα και έπρεπε να είμαι πολύ συγκεντρωμένος για να φέρνω αποτελέσματα. Η κόντρα για την γενική ήταν πάρα πολύ σκληρή, και σήμερα τα έδωσα όλα για να την κατακτήσω. Έφτασα στο επίπεδο να κερδίσω τόσο στην Ερμιόνη όσο και σήμερα, αλλά η διαφορά ήταν τέτοια που τερμάτισα τελικά δεύτερος. Σήμερα ο αγώνας ήταν πολύ καλός, ο πιο ευχάριστος όλης της χρονιάς σε θέμα οδήγησης, και η ώρα πέρναγε χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Οι ειδικές ήταν λίγο κλειστές, εντουράδικες, και ήταν άψογα οργανωμένος, με πολλούς θεατές.

Βασίλης  Σιαφαρίκας
Είμαι πολύ χαρούμενος για το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα της γενικής. Πηγαίναμε τέρμα όλη τη χρονιά, η άφιξη του Βαγγελάκου και του Κουζή, αλλά και του ανεβασμένου Γιάννη Παυλίδη και του πολύ γρήγορου Γιάννη Τρίγκα που είναι τραυματισμένος, έδωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και έθεσε νέα στάνταρ. Ήταν όλοι τους ικανοί να κερδίσουν την γενική κι έτσι σε κάθε αγώνα υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον.

Σήμερα οδήγησα συντηρητικά για τον τερματισμό, ήμουν είκοσι βαθμούς μπροστά και προτίμησα να κρατηθώ για να πάρω την γενική. Ωστόσο ο Βαγγελάκος κέρδισε τον αγώνα άξια.

Κίμων Καράμπελας
Είναι το πρώτο μου επίσημο πρωτάθλημα που παίρνω μιας και το 2009 με την ΟΜΕ δεν το θεωρώ πλήρες, λόγω λίγων αγώνων. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, έχω κάνει πολύ προπόνηση φέτος και δεν βρήκα πολύ δυνατό συναγωνισμό στην κατηγορία μου. Ταυτόχρονα, έκανα πολύ δυνατές εμφανίσεις στην γενική κατάταξη εκτός από τον πρώτο αγώνα όπου ήμουν πολύ αγχωμένος. Επίσης, είμαι πολύ ικανοποιημένος που παρά τον τραυματισμό που έπαθα και έκανα χειρουργείο τέλος Ιουνίου, επανήλθα γρήγορα.
Σήμερα οδηγούσα λάθος στις πρώτες ειδικές, αλλά γενικά ο Δήμου πέταγε στις ειδικές, δεν μπορούσα να τον πιάσω. Είχαμε μεγάλη διαφορά, προσπάθησα να την μαζέψω,  πιέστηκα πολύ, αλλά έχασα για μόλις 9 δευτερόλεπτα. Δεν είχα άγχος όμως για το πρωτάθλημα μιας και το είχα ήδη πάρει από το Κρανίδι, απλά μου άρεσε ο αγώνας και ήθελα να πάω καλά. Ήταν ίσως ο καλύτερος αγώνας της χρονιάς.

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 20:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon