.
Κατηγορία Enduro
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 08:26

Παν. Πρωτ. Enduro - Κοζάνη

 

Ένα τέλος με υποσχέσεις

 


Κοζάνη, ΟΔΙΚΟ, 30 και 31-10-2010- 6ος και 7ος αγώνας

του Ανδρέα Γκλαβά
Φωτό: racephoto.gr

Γίνεται κάτι να τελειώνει και αμέσως να ανυπομονείς να ξαναρχίσει; Εάν μιλάμε για το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro, που έκλεισε στην Κοζάνη με έναν διήμερο αγώνα, τότε γίνεται. Γιατί μετά την διάσπαση σε δύο πρωταθλήματα το 2009, η επιστροφή όλων των κορυφαίων Ελλήνων εντουράδων σε ένα και μόνο θεσμό το 2010, έφερε το αγωνιστικό επίπεδο στο καλύτερο σημείο που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια και έκανε τις μάχες να κρατούν καλά μέχρι και τον τελευταίο αγώνα, την τελευταία Ειδική Διαδρομή και το τελευταίο διεκδικούμενο δευτερόλεπτο.

Στοιχεία αγώνα
Οι δύο αγωνιστικές μέρες της Κοζάνης αποτέλεσαν την πρώτη προσπάθεια του Ομίλου Δικυκλιστών Κοζάνης, που σε γενικές γραμμές στέφθηκε με επιτυχία. Είχαν στηθεί δύο Ειδικές Διαδρομές, διάρκειας πέντε λεπτών κατά μέσο όρο, σε ανοιχτό λιβάδι με αρκετή πέτρα. Ο αγώνας του Σάββατου είδε του συμμετέχοντες των βασικών κατηγοριών να εκτελούν τέσσερις κύκλους των πενήντα χιλιομέτρων, με την κατηγορία ΕΒ να κλείνει τρεις κύκλους και αυτή των γυναικών δύο. Όλες οι κατηγορίες είχαν έναν λιγότερο γύρο για τον αγώνα της Κυριακής. Οι συμμετοχές έμειναν σε χαμηλά επίπεδα (45 το Σάββατο και 47 την Κυριακή), χαρακτηριστικό στοιχείο του κλεισίματος κάθε πρωταθλήματος, που θα πρέπει να απασχολήσει την Ομοσπονδία. Τουλάχιστον η διοργάνωση δύο αγώνων μέσα στον ίδιο μήνα (Οκτώβρη) με τον δεύτερο μάλιστα να είναι διήμερος, δεν ωφέλησε τις τσέπες των αγωνιζόμενων.
Με εκκίνηση και Service Park στην περιοχή Τρίκο Κοζάνης, όπου διεξάγεται και η εμποροπανήγυρη, οι 45 συμμετέχοντες στον αγώνα του Σάββατου ξεκίνησαν με μπόλικο κρύο και ομίχλη για τον αγώνα των διακοσίων χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος της Απλής Διαδρομής περιείχε δασικό μονοπάτι με έντονη την ύπαρξη πέτρας, αλλά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Ένας λάθος υπολογισμός εκ μέρους της διοργάνωσης, έκανε πολλούς αναβάτες να χρεωθούν με καπέλο από το πρώτο ΣΕΧ του Σάββατου, αλλά το πρόβλημα διορθώθηκε με την προσθήκη πέντε επιπλέον λεπτών στο συγκεκριμένο σημείο. Μαζί με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε και αγώνας για το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας.

Κατηγορία Ε1
Οδήγησε στο 60% των δυνατοτήτων του, όπως ο ίδιος μας δήλωσε, με μοναδικό στόχο να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα Γενικής και Ε1 ο Βασίλης Σιαφαρίκας, σημπληρώνοντας χαρακτηριστικά: “δεν σκεφτόμουν καν το ενδεχόμενο να πέσω, να σπάσω ένα ψυγείο και να εγκαταλείψω. Έπρεπε οπωσδήποτε να φτάσω στο τέρμα και αυτός ήταν ο στόχος μου. Ξεκίνησα την χρονιά με ένα σοβαρό τραυματισμό και δεν ήθελα με τίποτα να ρισκάρω όλη αυτή την προσπάθεια που έκανα μέσα στη χρονιά για να επανέλθω με ένα χαζό λάθος της τελευταίας στιγμής”. Έτσι ο πρωταθλητής αρκέστηκε σε δύο δεύτερες θέσεις στην Ε1, μένοντας δεύτερος και πέμπτος στη Γενική τις δύο μέρες. Αυτό έδωσε το κατάλληλο ψυχολογικό αβαντάζ στον Γιάννη Τρίγκα, που πάνω στο νέο του Suzuki, έκανε ίσως την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, πήρε δύο νίκες και έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις τη χρονιά. Ο Τρίγκας μάλιστα αγωνιζόταν με ένα τραυματισμό στο δάχτυλο. Σταθερός και επίμονος ο Μυτιληνιός Αποστόλης Ζβιντερίκος ήταν τρίτος στην κατάταξη και το πρωτάθλημα.

Κατηγορία Ε2
Το περισσότερο άγχος για τους αγώνες της Κοζάνης φαίνεται να βάραινε τις πλάτες του Δημήτρη Τσακατσώνη, που έπρεπε με κάποιο θαύμα να γκρεμίσει τη διαφορά των είκοσι βαθμών που τον χώριζε από τον Σταμάτη Μαντά. Ο Θεσσαλονικός Τσακατσώνης πήρε τη νίκη το Σάββατο, και μέχρι και την τελευταία Ειδική της Κυριακής πάλεψε για το καλύτερο. Όμως είδε το Σταμάτη Μαντά να κατακτά το πρωτάθλημα, το τέταρτο της καριέρας του για τον αναβάτη από την Επίδαυρο. Το χαμογελαστό παιδί από τα Γλυκά Νερά, ο Γιώργος Κοινωνάς, ήταν τρίτος και τις δύο μέρες και στην θέση αυτή τερμάτισε και το πρωτάθλημα.

Κατηγορία Ε3
Τα μπλοκάκια γέμισαν με υπολογισμούς και τίποτα δεν είχε κριθεί μέχρι και την τελευταία στροφή της τελευταίας Ειδικής. Εφτά ώρες αγωνίας κάθε μέρα, δεκατέσσερις ώρες μάχης για την κατηγορία Ε3, που είδε το πείσμα και την επιμονή του Γιώργου Μανωλίδη να ανταμείβεται. Ο αναβάτης από τα Γλυκά Νερά Αττικής πήρε δύο νίκες και στέφθηκε πρωταθλητής για το 2010. Δυστυχώς όλα τελείωσαν στην τελευταία Ειδική της Κυριακής για τον Μιχάλη Τράντζα, καθώς μια μηχανική βλάβη τον άφησε να χειροκροτεί μέσα στην Ειδική την προσπάθεια του μεγάλου του αντιπάλου. Ένα δείγμα χαρακτηριστικό της ποιότητάς του σαν άνθρωπος και σαν αναβάτης. Δεύτερος τερμάτισε το πρωτάθλημα ο Ανδρέας Παραγιός, μια από τις σπουδαιότερες εκπλήξεις του 2010, που στην πρώτη του χρονιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, άφησε τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Κατηγορία EN
Πέρα από τα όρια της κατηγορίας των νέων αναβατών κινήθηκε η εμφάνιση έκπληξη του Δημήτρη Βαγγελάκου, που στόχευε κυρίως στην κατάταξη της Γενικής και κατάφερε να φέρει το όνομά του στην πρώτη της θέση και τις δύο μέρες. Όπως μάλιστα δήλωσε ο ίδιος, οδηγούσε χωρίς ιδιαίτερη πίεση, προσπαθώντας να κρατά καλές γραμμές και ιδανική φόρα στις στροφές. Τι άλλο δηλαδή θα δούμε από τον ίδιο στο μέλλον; Ευτυχώς το θρίλερ που κοντέψαμε να δούμε στους μόνιμους συμμετέχοντες της κατηγορίας για το πρωτάθλημα δεν έγινε ποτέ, κι έτσι ο Αντώνης Δήμου, παρόλο που χρεώθηκε με πέντε λεπτά καπέλο το Σάββατο και έμεινε στην έβδομη θέση, κατάφερε να χαρίσει στην ομάδα του, Σαρακάκης Honda Motoaction, το τέταρτο από τα φετινά της πρωταθλήματα. Δεύτερος στην τελική κατάταξη τερμάτισε ο Γιώργος Δαργινάκης από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, που μέσα στην χρονιά τον είδαμε να αγωνίζεται με τρεις διαφορετικές μοτοσυκλέτες (Husaberg – Honda και KTM).

Κατηγορία ES
Ο Σπύρος Σταματόπουλος ήταν ίσως ο μεγαλύτερος χαμένος του διήμερου, καθώς εγκατέλειψε το Σάββατο και από πρώτος στην βαθμολογία ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στην τρίτη θέση. Αλλά τα σημαντικά μαντάτα της κατηγορίας δεν ήταν μόνο αυτά, καθώς η μάχη της κορυφής κρίθηκε κυριολεκτικά “στον πόντο”. Ο Θανάσης Γκαγκανάτσιος πήρε άλλες δύο νίκες, αλλά είδε το Μανώλη Νανάκο να κερδίζει άλλο ένα πρωτάθλημα με διαφορά μόλις ενός βαθμού (126 έναντι 125 του Γκαγκανάτσιου).

Κατηγορίες EΒ - EW
Πρωταθλητής της ΕΒ για το 2010 είναι ο Απόστολος Βαλής, που πήρε άλλες δύο νίκες στην Κοζάνη. Λίγο έλειψε να χάσει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα ο Πέτρος Γερόπουλος, τερματίζοντας τρίτος το Σάββατο και μόλις έκτος την Κυριακή. Όμως η τελική κατάταξη τον έφερε να προηγείται με ένα μόλις βαθμό του Γρηγόρη Τσαντίκου, ενός νέου αναβάτη που το 2011 θα κυνηγήσει το μέλλον του στις κύριες κατηγορίες. Παρόλο που στο διήμερο της Κοζάνης οι συμμετοχές της κατηγορίας δεν κινήθηκαν στα γνωστά ψηλά επίπεδα του πρωταθλήματος, ο θεσμός της κατηγορίας ΕΒ στέφθηκε για άλλη μια χρονιά με επιτυχία ως πεδίο δράσης των νέο-εισερχόμενων αναβατών. Ελπίζουμε για την ερχόμενη σεζόν να δούμε κι άλλους από την κατηγορία να δοκιμάζονται στις κύριες κατηγορίες.
Επέστρεψε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μετά από την απουσία της από τα Γρεβενά η Μαρία Βασιλάκη, και μάλιστα κατάφερε να τερματίσει και τις δύο αγωνιστικές μέρες κερδίζοντας το φετινό πρωτάθλημα. Ήταν, όμως, η μοναδική γυναίκα στην Κοζάνη που πήρε εκκίνηση, κάτι που ελπίζουμε να αλλάξει στο μέλλον.

Σχόλιο
Δύο είναι τα στοιχεία που θα μας μείνουν μετά και το διήμερο της Κοζάνης. Πρώτα από όλα, με ευχαρίστηση βλέπουμε το επίπεδο των αναβατών να ανεβαίνει συνεχώς, και παρόλο που ο αγώνας των νεότερων αναβατών για να φθάσουν τον Σιαφαρίκα συνεχίζεται διαρκώς, πλέον έχουμε σε όλες τις κατηγορίες μάχες ικανές να κρατήσουν έντονο το ενδιαφέρον. Τόσο η καλή εμφάνιση του Γιάννη Τρίγκα με το νέο του Suzuki, όσο και οι χρόνοι του Γιάννη Παυλίδη αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον. Άσχετα εάν ο Τρίγκας βρίσκεται σε αναζήτηση λύσης για τη σεζόν που ακολουθεί και ο Παυλίδης θα αναγκαστεί να μείνει εκτός για μερικούς μήνες λόγω σπασμένης κλείδας, υπάρχει η βάση και πια ο Σιαφαρίκας έχει λόγους να ανησυχεί.
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο για το μέλλον του αθλήματος, είναι πως είδαμε φέτος αρκετούς αναβάτες από τον χώρο του motocross να αγωνίζονται στις Ειδικές του πρωταθλήματος Enduro. Εκτός από τους Αλέξη Ζώρα και Κώστα Τζιώρα, το μεγάλο βήμα έκανε ο πρωταθλητής MX1 Παναγιώτης Κουζής συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις Σέρρες το περασμένο καλοκαίρι. Στην Κοζάνη ήρθε και η συμμετοχή του Βαγγελάκου στην Κοζάνη για να σπάσει οριστικά αυτός ο αόρατος τοίχος μεταξύ των δύο αθλημάτων και να δοθεί πλέον και η δυνατότητα σε άλλους αναβάτες να δοκιμαστούν στο σπορ. Από ότι μαθαίνουμε οι Βαγγελάκος και Κουζής θα είναι μόνιμοι θαμώνες του πρωταθλήματος του 2011!

Highlights
- Ο Δημήτρης Βαγγελάκος παρέλαβε το Gas Gas EC 300 (2011) μόλις την Πέμπτη πριν τον αγώνα, έκανε μερικούς γύρους σε διπλανό πιστάκι και μπήκε στον πρώτο του αγώνα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για να κερδίσει τη Γενική κατάταξη και τις δύο μέρες
- Αντιπαράθεση μεταξύ των πρωταγωνιστών της κατηγορίας EN δημιούργησε η επιλογή του Γιώργου Δαργινάκη να συμπληρώσει λάδι στην μοτοσυκλέτα του που είχε διαρροή λόγω επαφής με βράχο σε σημείο που δεν επιτρεπόταν. Η ένσταση προήλθε από τον πατέρα του πρωταθλητή Αντώνη Δήμου, και όχι από την ομάδα του, αλλά απορρίφθηκε
- Ο αγώνας των “νέων” μοτοσυκλετών ήταν φαίνεται αυτός, καθώς πέρα από τον Ανδρέα Παραγιό, που αγωνίστηκε με τετράχρονο KTM 525 EXC, είδαμε τον Μανώλη Νανάκο να αγωνίζεται με Husaberg και τον Γιώργο Δαργινάκη με KTM 350 SX-F
- Η έλλειψη εμπειρίας του Δημήτρη Βαγγελάκου στην αλλαγή ελαστικών, τον έκανε να “κόψει τα λινά” στο πίσω ελαστικό που προσπάθησε να βάλει πριν τον τερματισμό του Σάββατου και να αναγκαστεί να βάλει την μοτοσυκλέτα στο Parc Ferme με τη ζάντα. Τελικά κατάφερε να αλλάξει λάστιχο το πρωί της Κυριακής
- Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των τελευταίων αγώνων είναι το γεγονός πως βλέπουμε στην κορυφή των βάθρων των κατηγοριών διαφορετικές από τα συνηθισμένα μοτοσυκλέτες. Στην Κοζάνη νίκες κέρδισαν μοτοσυκλέτες:
KTM    6 νίκες
Gas Gas 4 νίκες (και Γενική)
Suzuki    2 νίκες
Husaberg    2 νίκες
Honda    2 νίκες
- Όσο για τα πρωταθλήματα, την καλύτερη συγκομιδή για το 2010 είχε η Honda, καθώς αυτά πήγαν στις εξής εταιρείες:
Honda    4 (E1, EN, EW, Γενικής)
KTM    3 (E2, EB, ES)
Husaberg    1 (E3)
- Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά στο Γιάννη Παυλίδη, που κυνηγώντας τη νίκη της Ε1 έσπασε την κλείδα του και θα μείνει εκτός για λίγους μήνες
- Το πείσμα και η μαχητικότητα του Γιώργου Μανωλίδη του χάρισαν το πρώτο του πρωτάθλημα, στα μόλις τρία χρόνια από τότε που οδήγησε για πρώτη φορά καθαρόαιμη μοτοσυκλέτα enduro. Πρώτος του αγώνας ήταν το Νοέμβρη του 2006, το διήμερο για το τότε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΕΛΠΑ στην Τρίπολη

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Ανδρέας Γκλαβάς Γράφτηκε από Ανδρέας Γκλαβάς
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 20:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon