.
Κατηγορία Enduro
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 22:03

Πανελλήνιο πρωτάθλημα enduro 2010, 5ος αγώνας, Γρεβενά

 

5ος αγώνας, Γρεβενά, ΜΟΓ, 10-10-2010

Συνθήκες παραγγελία

 

 

Του Ανδρέα Γκλαβά

Φωτογραφίες: racephoto.gr


Η αδυναμία τέλεσης του προγραμματισμένου πέμπτου γύρου για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro στα Καλάβρυτα, έριξε το βάρος στον Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Γρεβενών που αποφάσισε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να στήσει τον αγώνα. Έχοντας στην διάθεσή τους μερικά από τα καλύτερα μονοπάτια και μέρη για enduro στην Ελλάδα, οι Γρεβενιώτες έστησαν σε λίγο χρόνο έναν από τους πιο απολαυστικούς αγώνες των τελευταίων ετών. Το γεγονός ότι προσπάθησαν πολύ, φάνηκε τόσο στην άρτια σήμανση της Απλής Διαδρομής των εξήντα χιλιομέτρων, όσο και στην ύπαρξη κόσμου σε καίρια σημεία των Ειδικών.

 

Διαδρομή - Ειδικές



Με εκκίνηση την γνωστή πλέον Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης των Γρεβενών, η διαδρομή του αγώνα αποτελούνταν στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της από βατό μονοπάτι με κανονική δυσκολία και καλή ροή. Μάλιστα οι βροχές που έπεσαν την εβδομάδα πριν τον αγώνα, δημιούργησαν τις ιδανικότερες συνθήκες για την τέλεσή του. Σκόνη δεν υπήρξε ούτε για δείγμα, ενώ ακόμη και τα περισσότερο λασπωμένα κομμάτια του πρώτου γύρου, άρχισαν να στεγνώνουν μετά το δεύτερο πέρασμα. Ιδιαίτερες δυσκολίες δεν υπήρχαν στην διαδρομή, πέρα από ένα μικρό ανηφορικό πέτρινο κομμάτι στο πρώτο τμήμα της διαδρομής και ένα σύντομο πέρασμα από ποτάμι με πέτρα.
Υπήρχαν δύο Ειδικές διαδρομές, με την πρώτη να είναι τύπου Motocross και να περιλαμβάνει την διαδρομή της γνωστής πίστας MX των Γρεβενών. Ειδικά για τον αγώνα, η πίστα είχε δεχθεί αρκετή δουλειά, όμως οι λασπερές συνθήκες απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή από τους αναβάτες. Η δεύτερη Ειδική, τύπου Enduro Test, βρισκόταν κάτω από το χωριό Καλαμίτσι, είχε μήκος περίπου οχτώ χιλιομέτρων και σε συνδυασμό με το υγρό τερέν, μπορεί άνετα να διεκδικήσει τον άτυπο τίτλο της πιο απολαυστικής ολόκληρου του φετινού πρωταθλήματος. Συνδύαζε πληθώρα συνθηκών, ξεκινώντας με παχιά ποταμίσια άμμο, συνεχίζοντας με στριφτερό μονοπάτι με εναλλαγές κλίσεων, ενώ στην πορεία των δεκατριών περίπου λεπτών που κατά μέσο όρο έπαιρνε στους αναβάτες να την διασχίσουν, συναντούσες και ανοικτά κομμάτια.
 

Κατηγορίες - Γενική κατάταξη


Κατηγορία Ε1 – Γενική Κατάταξη
Η μεγαλύτερη μάχη του αγώνα δόθηκε και στην κατηγορία των “μικρών” μοτοσυκλετών. Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Βασίλη Σιαφαρίκα στα δικά του λημέρια; Η απόφαση του Γιάννη Παυλίδη να αφήσει ξαφνικά την κατηγορία Ε2 και οδηγώντας ένα νέο εντουροποιημένο Husqvarna TC 250 να τρέξει στην Ε1, μπορεί να έβαλε πρόσθετο άγχος στις πλάτες του πολυπρωταθλητή Σιαφαρίκα, δεν στάθηκε όμως ικανή να ταράξει τις ισορροπίες. Η εμπειρία που έχει αποκτήσει ο Βασίλης μέσα από άπειρες αγωνιστικές ώρες πάνω στην Honda CRE F250R του, τον έχει κάνει καλύτερο από ποτέ. Κερδίζοντας όλες τις Ειδικές, ο Γρεβενιώτης Σιαφαρίκας σφράγισε άλλη μια νίκη στην Ε1 και άλλη μια πρωτιά στη Γενική Κατάταξη. Και μπορεί να έμεινε στην δεύτερη θέση, όμως ο Γιάννης Παυλίδης έδειξε πως έχει βολευτεί στο νέο του 250 τετράχρονο και με επιμονή και προσπάθεια έχει τα φόντα για πολλά στο μέλλον. Όσο για τον βαμμένο πια στα “κίτρινα” Γιάννη Τρίγκα, έδωσε αρκετά καλά δείγματα στην πρώτη του συμμετοχή στο φετινό πρωτάθλημα με το νέο του Suzuki και πια δεν υπάρχουν περιθώρια και δικαιολογίες. Εάν θέλει να μείνει στο κυνήγι του πρωταθλήματος της Ε1, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να παλέψει σκληρά. Η κατάταξη της Ε1 όρισε και το βάθρο της Γενικής Κατάταξης. Ο Αποστόλης Ζβιντερίκος και ο Δημήτρης Χελιώτης έκλεισαν την πεντάδα του αγώνα, με έκτο τον Θανάση Αδάμο.

Κατηγορία Ε2
Κανείς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Κώστα Κασκάνη στα μαλακά χώματα των Γρεβενών. Ο αναβάτης από την Λάρισα, έδειξε άψογα προετοιμασμένος για τον αγώνα και χάνοντας μόνο την τελευταία Ειδική, χάρισε στην ομάδα της Ina TV – Hypermotos Honda την πρώτη της νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Πανευτυχής ανέβηκε στην δεύτερη θέση του βάθρου ο Γιώργος Κοινωνάς, που οδήγησε πέρα από το όριο στην τελευταία μεγάλη Ειδική Enduro Test αφήνοντας τρίτο τον Δημήτρη Τσακατσώνη. Το πλέον ενθαρρυντικό για τον Κοινωνά είναι το γεγονός πως μετά από μια μακρά περίοδο τραυματισμών, ο αναβάτης από τα Γλυκά Νερά Αττικής δείχνει να ξαναβρίσκει την φόρμα του. Μέτρια ήταν η απόδοση του πρωτοπόρου στον βαθμολογικό πίνακα, Σταμάτη Μαντά, που δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση. Όσο για τον Mxer, Κώστα Τζιώρα, έδειξε ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη για να διακριθεί στο enduro. Τερμάτισε πέμπτος, μία θέση δηλαδή πιο πάνω από τον πολύπειρο Σάββα Καπαγερίδη.

Κατηγορία Ε3
Τα πάνω κάτω στην κατηγορία έχει φέρει η απουσία του Αδάμου Πράσσου, που τραυματίστηκε στο πόδι σε καλοκαιρινό αγώνα. Μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις Σέρρες, ο Γιαννιώτης Μιχάλης Τράντζας συνέχισε να εκπλήσσει. Κέρδισε όλες τις Ειδικές για την κατηγορία και πρόσθεσε άξια άλλη μια νίκη για τις μοτοσυκλέτες της Honda. Εκείνος, όμως, που ίσως έχει περισσότερους λόγους να χαμογελά, είναι ο Γιώργος Μανωλίδης, που επιστρέφοντας από τραυματισμό στο γόνατο, εξασφάλισε την δεύτερη θέση κι έτσι ελπίζει ακόμη περισσότερο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στον τελευταίο διήμερο αγώνα στην Κοζάνη. Απογοητευμένος φάνηκε μετά τον τερματισμό του στην τρίτη θέση ο Ανδρέας Παραγιός, ρίχνοντας το φταίξιμο στην ελλιπή του προετοιμασία κατά την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Κατηγορία EN
Από τα πιο ευχάριστα του αγώνα ήταν οι δεκατέσσερις συμμετοχές της κατηγορίας των νέων, σε σύνολο εβδομήντα τριών συμμετοχών. Σταθερός και πιο ώριμος, ο Αντώνης Δήμου, κατέκτησε τη νίκη, με διαφορά μόλις δεκαοχτώ δευτερολέπτων από τον τοπικό Χρήστο Παπαθεοδώρου. Με μοτοσυκλέτα της Honda αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην μέχρι τώρα πορεία του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο Νάσος Τρίγκας, κατακτώντας την τρίτη θέση στην κατηγορία.

Κατηγορία ES
Την πολύ καλή πορεία του, που φάνηκε από τους προηγούμενους αγώνες, ήρθε στα Γρεβενά να συνεχίσει ο Θανάσης Γκαγκανάτσιος, απόλυτος νικητής της κατηγορίας. Με ένα από τα ελάχιστα Yamaha του αγώνα, ο Κορίνθιος Σπύρος Σταματόπουλος εξακολουθεί να αγωνίζεται για τον τίτλο. Αυτή την φορά έμεινε στην δεύτερη θέση, με μεγάλη όμως διαφορά από τον τρίτο Μανώλη Νανάκο.

Κατηγορία EΒ
Με είκοσι τρεις συμμετοχές, αποδείχθηκε ξανά πως η κατηγορία που στηρίζει τον θεσμό δεν είναι άλλη από την ΕΒ. Στους δύο γύρους της κατηγορίας, ο τοπικός Αχιλλέας Τάρας έφερε τα πάνω κάτω στον πίνακα των αποτελεσμάτων. Με δυνατά περάσματα από την Ειδική MX, κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας, Απόστολο Βαλή. Αγχωμένος φάνηκε ο Βολιώτης Γρηγόρης Τσαντίκος, μένοντας στην τέταρτη θέση και επιτρέποντας στον τρίτο, Πέτρο Γερόπουλο, να περάσει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Ο επόμενος αγώνας είναι διήμερος και θα γίνει στις 30 και 31 Οκτωβρίου στην Κοζάνη


Σχόλιο



Το μεγάλο παράπονο ήταν πως η διαδρομή και των δύο Ειδικών ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της γνωστή, καθώς εκτός από την πίστα motocross, στο μεγαλύτερο τμήμα της Ειδικής Enduro είχε πραγματοποιηθεί μόλις μία εβδομάδα πριν αγώνας scramble για το περιφερειακό πρωτάθλημα. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να δικαιολογηθούν επικαλούμενοι την έλλειψη χρόνου για το στήσιμο του αγώνα, όμως το γεγονός προκάλεσε παράπονα για ανισότητες από μερίδα αναβατών.

Μπορεί σε αρκετά πράγματα όσο αφορά τα οργανωτικά να παρατηρείται βελτίωση από τις λέσχες της ΑΜΟΤΟΕ, όμως οι ελλείψεις στον τεχνικό έλεγχο τείνουν να γίνουν αστείες. Στον συγκεκριμένο αγώνα, εκτός του ότι ο τεχνικός έλεγχος γινόταν σε σημείο με περιορισμένο φωτισμό, παρατηρήθηκαν για άλλη μια φορά τα φαινόμενα να εισέρχονται στο parc ferme μοτοσυκλέτες χωρίς σταθερό σταντ, χωρίς οπίσθιο σύστημα φωτισμού που να τροφοδοτείται από την λειτουργία του κινητήρα, αλλά το σημαντικότερο όλων, μοτοσυκλέτες που κατά την λειτουργία τους παρήγαγαν αρκετά περισσότερα decibel από το ανεκτό όριο. Και αν δεν μπορούμε να μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα ηχομέτρησης όπως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι τουλάχιστον υποχρέωση κάθε αναβάτη να εξασφαλίζει πως σε κάθε του πέρασμα σε μονοπάτι δεν θα γίνεται ενοχλητικά αντιληπτός μέχρι και το παραεπόμενο χωριό.

Highlights



- Κάθε λόγο να πανηγυρίζουν είχαν οι άνθρωποι της Honda, καθώς με νίκες στις πέντε από τις έξι κατηγορίες του πρωταθλήματος, έβαψαν στα κόκκινα τα βάθρα. Η επιμονή του manager της ομάδας Honda Σαρακάκης Motoaction, Νίκου Ζουρνατζή, που κατέκτησε τέσσερις από τις πέντε κόκκινες νικές, ανταμείφθηκε.
- Μετά την ξαφνική λήξη της συνεργασίας του Γιάννη Τρίγκα με την αγωνιστική ομάδα της KTM Hellas, ο νεαρός αναβάτης από τα Τρίκαλα κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να στήσει την δική του ομάδα, προετοιμάζοντας μάλιστα ένα άρτιο Suzuki RM-Z 250E με αναρτήσεις από την ακριβή σειρά της WP, ολόσωμη εξάτμιση της Yoshimura και αρκετά άλλα καλούδια.
- Ο νεαρός Ιορδάνης Παπαργυρίου από την Θεσσαλονίκη ήταν ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία του Ελληνικού enduro που αγωνίστηκε με δίχρονη μοτοσυκλέτα της Husaberg, ένα ολοκαίνουριο Husaberg TE 250, τερματίζοντας στην 4η θέσης της κατηγορίας Νέων Αναβατών
- Σαν προπομπό των αναβατών είδαμε να βολτάρει το Σάββατο στις Ειδικές και την Απλή του αγώνα τον Φοίβο Κολιοπάνο με το νέο του Suzuki RM-Z 250 (2010). Μήπως ο Αρτινός αναβάτης πρέπει να ξανασκεφτεί την επιστροφή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα;
- Άλλη μια πρωτιά στον τομέα μοτοσυκλετών, αυτή την φορά τετράχρονη, ήρθε από τον Δημήτρη Τσακατσώνη, που αγωνίστηκε με ένα μεταποιημένο KTM 350 SX-F, κερδίζοντας τα βλέμματα των περισσότερων θεατών σε κάθε του πέρασμα. Ο Δημήτρης έχασε στην τελευταία Ειδική την δεύτερη θέση της Ε2 από τον Γιώργο Κοινωνά και τερμάτισε τελικά 3ος.
- Δύο μοτοσυκλέτες της Beta είδαμε για πρώτη φορά φέτος να παίρνουν εκκίνηση στον αγώνα, με τη μία εξ αυτών να ανήκει στο νεαρό ποδηλάτη και αναβάτη trial, Ηλία Κυριλή, που στον πρώτο αγώνα enduro της ζωής του τερμάτισε αξιοπρεπέστατα στην έκτη θέση της κατηγορίας νέων αναβατών.

Φωτογραφίες


Αποτελέσματα κατηγοριών

Loading...


Γενική κατάταξη



Loading...


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από Τάκης Μανιάτης
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 12:10

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Παν. Πρωτ. Enduro - Κοζάνη »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon