.
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 19:59

Joan Mir – Επιτέλους είδε βελτίωση στη Honda

Μόλις 26 βαθμοί και ένας μόνο τερματισμός εντός πρώτης δεκάδας, ήταν ο απολογισμός του Joan Mir κατά την πρώτη σεζόν του στη Repsol Honda το 2023. Επομένως η πρόοδος είναι παραπάνω από αναγκαία.

Όμως η χρονιά έκλεισε με αισιοδοξία με τη μορφή ενός ριζικά αναθεωρημένου πρωτοτύπου RC213V που παραδόθηκε στον Ισπανό για τη δοκιμή της Valencia. Παρά τη 13η θέση στα χρονόμετρα, +0,798’’ από την κορυφή, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2020 δοκίμασε χρησιμοποιημένα ελαστικά και χωρίς να έχει τρέξει ιδιαίτερα στη Valencia φέτος λόγω τραυματισμού την Παρασκευή που προηγήθηκε του τριημέρου.

Αλλά για πρώτη φορά από τότε που ανέβηκε στη Honda πριν από ένα χρόνο, ο Mir είδε σαφή πρόοδο.

«Ειλικρινά, είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να νιώσω διαφορά από τότε που ήρθα στη Honda. Κάτι πραγματικά λειτουργεί καλύτερα. Με τον άνεμο, μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει μια σωστή σύγκριση. Αλλά ακόμα και με αυτόν τον άνεμο, αμέσως μπόρεσα να νιώσω μια βελτίωση και αυτό ειλικρινά είναι πολύ καλό.

Στη συνέχεια, στο τελευταίο μέρος της ημέρας, επικεντρωθήκαμε στην προσπάθεια να κάνουμε ένα στήσιμο, δοκιμάζοντας κάποια πράγματα στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας. Δεν κάναμε γρήγορους γύρους, απλώς φτιάξαμε τη μέρα μας όσο καλύτερα μπορούσαμε και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να χωρέσουμε τα πάντα. Αλλά πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τους χρόνους των γύρων και τον ρυθμό. Με μεταχειρισμένα ελαστικά, το να είμαι κάτω από τα '30 είναι κάτι που με κάνει χαρούμενο. Γιατί είναι ο χρόνος του γύρου που πρέπει να κάνεις για να είσαι μπροστά. Άρα είναι φανταστικό.»

Συγκεκριμένα, ο Joan Mir αναφέρθηκε σε όλα τα σημεία που είδε βελτίωση:

«Αυτό που μπόρεσα να νιώσω αμέσως είναι ότι η μοτοσυκλέτα είναι ελαφρύτερη. Έτσι, φρενάρει λίγο καλύτερα, αγχώνεσαι το ίδιο κατά το δυνατό φρενάρισμα, αλλά τώρα φρενάρεις σε διαφορετικό σημείο. Βοηθά λίγο και στις στροφές… Βοηθά ό,τι μπορεί να βελτιωθεί με μια ελαφρύτερη μοτοσυκλέτα. Άρα αυτό και μόνο είναι ένα πλεονέκτημα.

joanval1.jpg

Φαίνεται ότι το κράτημα, κάτι για το οποίο παραπονιόμασταν όλη τη χρονιά, είναι καλύτερο. Δοκιμάσαμε κάποια πράγματα στο στήσιμο, αλλάζοντας τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας. Μπορούσα να έχω καλύτερη αίσθηση, καλύτερη ανατροφοδότηση στο μπροστινό μέρος. Είναι μόνο η πρώτη δοκιμή, αλλά είναι αλήθεια ότι η Valencia είναι μια πίστα όπου ζητάς πολλή πληροφορία από το μπροστά μέρος της μοτοσυκλέτας.

Στο κομμάτι των ηλεκτρονικών που είχαμε φέτος, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για το μέλλον. Είναι ένα από τα πράγματα που ζητάω για τη δοκιμή της Sepang (τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Υπάρχουν περιθώρια να γίνει αυτό τώρα που το κράτημα είναι λίγο καλύτερο. Αν έχουμε περισσότερο έλεγχο είναι πλεονέκτημα. Αυτό έκανα με τη Suzuki και στο τέλος των αγώνων, μπορούσα να είμαι πάντα δυνατός, όχι μόνο να εμπιστεύομαι τα ηλεκτρονικά. Λοιπόν, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με τα χρησιμοποιημένα ελαστικά, το οποίο είναι το σωστό. Κάναμε κάποια βήματα και, ναι, μπορώ να δω μια βελτίωση.

Εντωμεταξύ, ο Mir έχει αλλάξει πλευρά στο γκαράζ της Repsol Honda και θα συνεργαστεί με το πρώην πλήρωμα του Marc Marquez, με επικεφαλής τον Santi Hernandez το 2024. Ο νέος teammate του, Luca Marini, θα συνεργαστεί με τον πρώην επικεφαλής του πληρώματος του Mir, Giacomo Guidotti. Ως μέρος του νέου συστήματος «παραχωρήσεων», οι αναβάτες των Honda και Yamaha θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο «Shakedown» της δοκιμής Sepang, πριν από την επίσημη δοκιμή.

Θα καλύψουν άραγε οι Ιάπωνες κατασκευαστές το κενό με τους Ευρωπαίους;

Πηγή:crash.net

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2023 22:07

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon